sunnuntai 3. toukokuuta 2015

Nora puoliraakaruokinnalle

Läheisellä paikkakunnalla vierailee poron- ja hirvenlihaa myyvä auto jokusen kertaa vuodessa. Olen nähnyt ilmoituksia lehdessä, mutta aina on ollut joku este, minkä vuoksi en ole lähtenyt kyselemään kyytiä autolle. Tällä kertaa päätin yrittää, sillä 
  1. Noralle ei erityisen hyvin maistu raksut ja se usein viivyttelee ennen kuin tulee syömään jopa silloin, kun märkäruokaa on reippaammin sekoitettuna mukaan.
  2. Hirvenliha on pian loppu pakastimesta.
  3. Nora rakastaa raakaruokaa ja hirven jälkeen jäljelle jäisi vain silloin tällöin annettuna lohi. 
Sain onneksi kyydin ja huristelimme autolle keskiviikkona. Ilmoituksessa oli mainittu lihojen kilohintoja ja ne olivat vielä inhimillisissä lukemissa, joten olin innoissani, että pystyisin ottamaan Noralle ainakin 3 kiloa lihaa. Kävin huvikseni vilkuilemassa firman nettisivuja ennen matkaa ja olin onnessani huomatessani, että heidän valikoimissaan saattaisi olla poron jauhelihaa 10 € ja risat kilohinnalla! Se tarkoittaisi, että pystyisin ostamaan Noralle enemmänkin ruokaa. Pidin matkan ajan sormia ristissä, että jauhelihaakin olisi tarjolla, vaikkei ilmoituksessa sitä mainittukaan. 

Ja olihan sitä! Siellä oli myös poronsydäntä, jolla ihme kyllä oli isompi kilohinta kuin jauhelihalla. Sydämestä Nora saa kuitenkin myös pureksittavaa, joten otin sitäkin. Nora sai yhteensä poroa 5,7 kg, eli Nora pääsee moneksi kuukaudeksi puoliraakaruokinnalle! ♥ Jos annan sille 50 g lihaa/pv, tuo määrä kestää 114 pv eli nelisen kuukautta. Auto tulee vielä tämän kuun lopulla ja seuraavan kerran vasta jouluna, joten pitää koittaa päästä sinne vielä uudestaan, että saataisiin liha riittämään jouluksi asti.

Poron jauhelihaa ja sydäntä

Nora on tykännyt tosi paljon tästä ruokavalionmuutoksesta. Hirvi ei kelpaa sille ilman märkäruuan sekoittamista joukkoon (uskon, että tämä on ihan vain tottumiskysymys), mutta poro maistuu paljaaltaankin ja syömään tullaan heti toisin kuin raksujen kanssa.



Puoliraakaruokinnalla Noran lisäystä kaipaavat ravinteet ovat D-vitamiini ja jodi. D-vitamiinia on kuivaruuassa tarpeen täyttävästi, mutta minusta silti turhan vähän, joten annan Noralle lisäksi yhden kapselin  (sisällön) Apteekin Möller Tuplaa joka toinen pv, josta tulee kuivaruuan kanssa D-vitamiinia 0,9 ug/painokilo/pv verran. Ilman Mölleriä saanti olisi 0,3 ug/painokilo (vähimmäistarve 0,1 ug/painokilo). Muuten Orijenin kalakuivaruoka riittää tarpeisiin, paitsi jodi jää hieman vajaaksi. Nora taitaa olla allerginen merilevälle, joten se saa lopun tarvitsemansa jodin mineraalisuolasta, Noralle riittää 0,5 g/pv Jozon jodioitua msuolaa kuivaruuan lisänä.

Ps. Käykäähän osallistumassa Kissojen raakaruokinta -ryhmässä olevaan kuvakisaan! Kisa on käynnissä toukokuun ajan ja kaikkien kuvan lähettäneiden kesken Vauhtiraksu lahjoittaa 10€ lahjakortin. :)

17 kommenttia:

  1. Mahtavaa, että Norakin pääsee taas vähän enemmän raakailemaan :) Ei edes ihan hirveän hintaista tuo poro, harmi ettei taida nuo autot kiertää kuin pohjoisessa (?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! ♥ Tuo auto kiertää Ruotsin puolella ja ilmeisesti vain pohjoisessa. :/

      Poista
  2. Kivaa kun Norakin pääsee taas kunnon lihan kimppuun.
    Mä kerran yritin Penalle syöttää poroa ja syömättä jäi - poitsu katto mua sen näkösenä, että jotain ihan hirveen kauheen kamalaa oon tunkenu lautaselle. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnn, tyttö on tykännyt kovin! :) Owww. :D Poro tuoksuu melkoisen voimakkaalle, joten ei välttämättä maistukaan heti, ainakaan paljaaltaan. Nora piti alkujaan totuttaa pikkuhiljaa sekoittamalla poroa ja märkäruokaa about puolet ja puolet, siitä pikkuhiljaa märkäruuan vähentäminen ja lopulta riitti pelkkä tippa lientä ja sitten ei enää sitäkään. :) Siksi varmaan on sama juttu hirven kanssa, ettei maistu ilman märkäruokaa. En ole lähtenyt opettamaan pois kun märkäruoka pitää kuitenkin avata raksujen vuoksi.

      Poista
  3. Jeeeeeee ! Hyvä ruoka, parempi mieli. Ja onnellisempi kissa ♥

    VastaaPoista
  4. Tarjottiin kissoille jouluruuaksi poroa sisältävää märkäruokaa eikä se maistunut kummallekaan. :D Mutta täytyisi kyllä alkaa opiskelemaan näistä raakaruuista, Myrsky tykkää raa'asta lihasta kun hullu puurosta. :D Pelottaa vaan aloittaa, pelkään että eivät saa kaikkia ravintoaineita. :) Mutta sitten kun koulu on ohi niin alan viimeistään silloin opiskelemaan näitä raakaruoka-asioita. :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Höh. :D Poro tuoksuu melkoisen voimakkaasti, joten vaatii usein hissukseen totuttelun ennen kuin lähtee maistumaan. Kannattaa ehdottomasti, sitä suuremmalla syyllä jos kisu on kovasta raa'an perään!! :) Tasapainoisen raakaruokavalion koostaminen ei ole vaikeaa. Minusta raakailu on helpompaa kuin teollisella olo, teollisissa kun on usein puutteita, vaikka täysravinto lukisikin kyljessä. :) Tarkkana saa olla.

      Poista
  5. Ihanaa, että Noralle löytyi poroa, sitä kyllä varmaan söisi itsekkin mieluusti noms! Toivottavasti pääset ostamaan sitä vielä lisää kuun lopussa :3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Poro on tosi houkuttelevan tuoksuista ja näköistä! On tositosi hyvää (pääsin itsekin maistamaan viikonloppuna äitini luona) ja ihanaa, että Norallekin se maistuu. ♥ Sain jo kyydin järjestettyä ja samalla käytetään Raku rokotuksilla ♥

      Poista
  6. Olen kyllä niin kateellinen tuosta porosta. :D Ihan huippujuttu että Norallekin löytyy syötävää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnnn! ♥ Hih, päästiin edes vähän tasoihin, mie olen hirmu kateellinen teille eteläläisille barffikaupoista ja Kennelrehusta. :D

      Poista
  7. No siinäpä on sapuskaa! Varmasti on tyytyväinen kissa <3

    VastaaPoista
  8. Jee, poro on parasta:)...joku vanha mainos oli tuo:) Vaan onpa mahtavaa, että löytyi sitä mistä Nora tykkää! Muuten, Tidille ei mene merilevä millään alas. Haistaa sen heti ruuan seasta joten kaipa mekin siirrytään tuohon Jozoon...
    Tuo paukutustemppu seuraavassa kirjoituksessa on vallan mainio:-DDD ja täytyykin tutkia nuo broitsusekoituksen uudet suhteet. Tattis taas!
    -T&Tidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää paikkansa ainakin Noran kohdalla! :D Voi harmi. :/ Oletko kokeillut eri ruokien seassa ja ihan hippusella tai parilla merilevää aloitus? :) Mie tosin olen yllättynyt Jozon menekistä, se tuoksuu suht voimakkaalle, mutta ei vaikuta näiden ruokahaluun, vaikka suolan jättäisi ruuan päällekin.

      Poista
    2. Niin ja maistuu kans, pitihän se testata miten mineraalisuolan maku eroaa normisuolasta. :D

      Poista