Koda

IP FI*Vulpes Blood & Fire
Somali uros
Riistanvärinen
SOM n
S. 17.5.2018
Kastroitu: 22.10.2018
Kasvattajan sivut

Koda 10 vk kasvattajan luona/sijoituskodissaanHistoria


Somaliin rotuna rakastuin teini-iässä törmättyäni somalin kuvaan kissakirjassa. Somppu nousi haaverodukseni birman rinnalle ja oli myös vahvasti läsnä ensimmäistä rotuani valitessa, mutta curli voitti valinnan niukasti. Somalikuume jäi kuitenkin krooniseksi taustalle ja seurasi mukana kaikki nämä vuodet. Kodan tultua olin ehtinyt haaveilla omasta sompusta jo 12-13 vuotta.

Neljännen kissan ottaminen tuli mahdolliseksi vuoden 2016 lopussa ja realismiksi 2017 tammikuussa kun tapasin ensimmäistä kertaa sompun livenä ja sain vahvistuksen, että somppu olisi täysin sopiva lisä meidän joukkoon. 

Punainen väri oli hopean lisäksi pitkäaikainen haaveeni enkä ollut kiinnostunut muista väreistä. Halusin poikakissan Rakulle kaveriksi, mutta punaiset poikapennut olivat kuitenkin harvassa. 

Vuoden 2018 alussa selasin rotuyhdistys Somakissin pentulistaa ja se oli täynnä riistapentusuunnitelmia. Riista ei minua kiinnostanut, joten en niihin reagoinut ja jatkoin päivystystä. Kunnes, Vulpesin pentueen kohdalle oli ilmestynyt lisäys ”mahdollisuus muihinkin perusväreihin”. Pentueen molemmat vanhemmat ovat riistoja, joten todennäköisyys punaiseen poikaan oli todella pieni, mutta yhteydenoton arvoinen, sillä olin ihastunut kyseisen kasvattajan kissalaan. Laitoin kasvattajalle viestiä ja ilmaisin kiinnostukseni punaiseen poikapentuun, jos sellainen sattuu syntymään.

Kasvattajan vastausta odotellessani vierailin hänen kotisivuillaan ahkerasti ihailemassa kissujen kuvia. Ja mitä enemmän katsoin Isla-emon kuvaa, sitä enemmän rakastuin sen riistasävyyn ja ylipäätään ulkonäölliseen kokonaisuuteen. Mikä johti siihen, että 4 pv ensimmäisen sähköpostini jälkeen huomasin jo laittavani kasvattajalle viestiä, että olisin kiinnostunut myös riistapojasta, jos punaista ei tule. Nykyään näen muutkin värit eri valossa.

Huhtikuun 2018 kissanäyttelyssä tapasin Islan sijoituskotimamin ja tarkempi luonnekuvaus kasvattajalta saamani lisäksi sekä kotioloista että näyttelystä oli se ”viimeinen naula”. Isla oli aivan unelma ja mikä onni olisi saada Islan pentu! Syntymän odotus muuttui entistä tuskaisemmaksi. Mahdollistahan oli, ettei sieltä minulle asti poikaa edes syntyisi, koska olin ns. kolmantena jonossa.

Pennut syntyivät 17.5: 2 riistapoikaa, 2 riistatyttöä ja 1 sininen poika. Alkoi jännittävä odotus, kunnes sain kasvattajalta varmistuksen, että toinen riistapojista tulee minulle! Koda kotiutui 14-viikon iässä 26.8.2018. ♥

Luonne


Koda on todella puhelias ja ääniskaala sillä on laaja. Kaikkea pitää kommentoida. Poitsu on älykäs ja motivoitunut oppimaan uusia asioita - älytehtävissä sen keskittymiskyky on mitä erinomaisin toisin kuin muussa arjessa, jossa kesken leikinkin saatetaan rynnätä säksättämään ikkunaan.

Poitsu on rohkea ja ulospäinsuuntautunut - uudet paikat ja tilanteet eivät ole ongelma, vaikka niitä kommentoidaankin äänekkäästi. Vierailtakin tullaan ennakkoluulottomasti hakemaan huomiota. 

Kissankieli sillä on täysin hallussaan ja kaikkeen suhtaudutaan huumorilla. Pentuna Koda oli myös uhkarohkea, mutta onneksi tilannetajua tuli ainakin hieman lisää iän myötä.

"Miiii!!"

5 kk


1 v

Näyttelyt


29.9.2018 Askola: EX2 (/3)
30.9.2018 Askola: EX2 (/2)
10.3.2019 Kokkola FIN: EX1
10.3.2019 Kokkola SWE: EX1
6.7.2019 Kempele: EX1 CAP
7.7.2019 Kempele: EX1 CAP
14.9.2019 Luleå: EX1 CAP PR (Koda valmistui Premieriksi!)
15.9.2019 Luleå: EX1 CAPIB NOM BIS
14.12.2019 Kempele: EX1 CAPIB
15.12.2019 Kempele: EX1 CAPIB IP (Koda valmistui International Premieriksi!)
21.8.2022 Piteå: EX1 CAGPIB

Muut näyttelysijoittumiset

2018: Pohjoisen Rotukissayhdistyksen 3. paras urospentu

29.9.2018 Askola, Kodan (4 kk) ensimmäinen näyttely

6.7.2019

6.7.2019

Temput


1. Femma
2. Ali (menee koukussa olevan jalan ali)
3. Maahan (makuulle)
4. Ympyrä
5. Kasi
6. Snoot (snoot challenge, kuonohaaste-temppu)
7. Tassu tassun päälle Rakun kanssa
8. Poseeraa (menee tiettyyn petiin "poseeraamaan")
9. Kurkkaa (mamin olan yli)
10. Läpy (femma Rakun kanssa)
* Yskä
* Piiloon
* Kahden kissan kasi (Rakun kanssa)


* = harjoittelussa

2 kommenttia:

 1. Moi Päivi,
  Lueskelin näitä kaikkia luonnekuvauksia nyt kun meillä nuorinkin kisu Miro alkaa olla jo aikuinen, ja suhde kahteen muuhun, keskenään saman rotuiseen, on ajoittain elänyt Miron kasvaessa.
  Kiinnostaisi tietää miten Koda asettuu muiden kissojen joukkoon, kuten leikkiikö kaikkien kanssa vai vaan joidenkin vai eniten oman ihmisensä kanssa. Ja osoittaako hän fyysisesti hellyyttä muille kissoille vai onko täysin itsenäisessä roolissa? Vai onko teillä myös selkeä hierarkia kissojen arvojärjestyksessä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi!

   Näin on meilläkin Kodan kasvun myötä suhteet muuttuneet, lähinnä Haikuun. :D Haikulla on hangry, eli nälkäisenä osaa olla aika bitch. Noralla on vapaapassi tästä, mutta Raku sen sijaan saa kuulla kunniansa, jos koittaa ohittaa Haikua silloin kun masu jo kurnii. Koda on höpsöttelijän penturoolissaan saanut tästä hyvin vapautuksia, mutta viimeisen vuoden aikana on Kodakin saanut ärhentelyjä osakseen kun ilmeisesti "pentusuoja" hiipui. Koda ei kuitenkaan provosoi Rakun tapaan (Raku toisinaan kävelee ihan tahallaan Haikun ohi, vaikka tietää miten siinä käy) ja juoksee karkuun Kurr!-äänen kera, joten Haiku on hyvin suopea poitsua kohtaan kun ei saa odottamaansa reaktiota.

   Tässä muutaman kuukauden sisään Koda on alkanut leikkiä hippaa Noran kanssa, Koda jahtaajana. Rakun kanssa otetaan pikaisia painimatseja. Haikun kanssa ei leikitä, mutta kisuilla on hyvät välit.

   Pesukaverina Kodalla on ainoastaan Raku, kenenkään vieressä ei nukuta. Paitsi Haikun, mutta se johtuu siitä, että Haikun laatikko ja Kodan pesä ovat lähekkäin. Nukkuvat siis omissa pesissään. :)

   Kodan paikkaa hierarkiassa en oikein tiedä. Poitsu on niin ulospäinsuuntautunut ja kaikkien kaveri, ettei sillä oikein ole selkeää paikkaa. Koda ei komenna ketään, mutta ei myöskään kumartele. Noralla on selkeä kommennusrooli prinsessana ja Haiku komentelee Rakua. Ja tosiaan Kodaakin, mutta siinä missä Raku väistää ja on varovaisempi (muttei pelkää), Koda taasen vaikuttaa ottavan tilanteen leikkinä eikä vaikutus täten ole sama.

   Poista