tiistai 9. joulukuuta 2014

Ruokarintamalla tapahtuu

Raakaruokarintamalla tapahtuu jälleen. Ensinnäkin Mush on päivittänyt lihaisten luiden kalsium- ja fosforitietoja, ainakin broilerin, mikä tarkoittaa, että lihaisten luiden tarve pitää laskea uusiksi. Taas. Lihaisten luiden tarve on kasvanut, kuten tarkkaavaisimmat ehkä huomasivat viime viikon laskentajulkaisusta. Minun olisi tarkoitus päivittää lihaisten luiden tarve tällä viikolla.

Lisäksi Maukaan valikoima on laajentunut ja saatavilla on nyt kalkkunankaulaa ja pyrstöä, joista jälkimmäistä on ollut saatavilla Best-In:in tuotteena jo jonkin aikaa ainakin citymarketeissa.  Pyrstöt tosin ovat aivan liian rasvaisia kissoille, mutta koirille varmaan mukava laajennus. Kalkkunankaulat taasen ovat turhan isoja kissoille syötäviksi, paitsi ehkä pätkittynä, mutta vinkkasin myyjälle, että jauhettuna tuote olisi sopivampi ja hän aikoi laittaa palautteen eteenpäin. Aika näyttää tuleeko Maukkaalta myös jauhettu versio. Tämä voisi olla myös Rakulle sopiva, se kun ei suostu syömään broilerinkaulaa ja nihkeästi siipipaloja, joten saa lihaisat luut (=broilerinsiipi) pääasiassa jauhettuna. Jauhettua kalkkunankaulaa on saatavilla ainakin Mur-Kisilta.

Noran kannalta oikein kiva Maukas-uutuus on suomalainen heppa (näyttäisi tosin olevan vain kausituote...)! Sen kilohinta on 10 € luokkaa ja sisältää lihaa, sydäntä ja maksaa, mutta se on luuton ja vähärasvainen, tosi hyvä Noran erikoisruokavalioon, jos se vaan pystyy sitä syömään. Noran eliminaatiodieetin kanssa otettiin taas takapakkia kun korvat alkoivat yhtäkkiä kutisemaan. Meidän oli tarkoitus saada eliminaatiodieetti suoritettua tämän vuoden puolella loppuun (ja julkaista sitä käsittelevä teksti), mutta se venyykin ensi vuoteen. Olin luullut kalkkunan olevan sopiva, mutta jätettiin se hetkeksi pois kutinan alettua, se kun oli uusin lisätty ruoka. Testattuani Kariniemen kalk.jauhelihaa paussin jälkeen korvien kutina palasi... Tosin huomasin jo kalkkunan testivaiheen alussa, että Nora vaikuttaisi sietävän paremmin eläimille suunnattua kalkkunan jauhelihaa kuin ihmisille suunnattua... Liekkö vain kuvitelma vai tosi juttu, mutta eläintenkin version kanssa pidetään paussia kunnes uskallan taas testata.

Jauhettua heppaa

Sen verran voin paljastaa dieetin tilanteesta, että tässä yli puolen vuoden aikana ollaan testattu jos jonkinnäköistä proteiininlähdettä ja sopivaksi on löytynyt vain kala, rapu (ei katkarapu), poro ja hiiri.... Kalkkunan piti oli sopiva ja siitä tuli jo Noran pääruoka, kunnes kutina taas alkoi... Katsellaan. Heppa on kuitenkin oivallinen kalkkunan korvike ja ainakaan vielä ei ole kutinaa näkynyt! Suomalainen hirvikin on sopiva, mutta sitä ei tule kuin jahtiaikana ja melko niukasti, annospussit menevät äkkiä. Saksanhirvelle Nora reagoi...

Teollisella puolella tein löytöjä Noralle ja odotan innoissani/onnessani Zooplus-tilausta! Melkein sorruin ja esittelin löydöt jo tässä julkaisussa, tai "löydöt" pikemminkin, mutta ehkä maltan odottaa. Jouluruuhkat näkyy toimituksessa, normaalisti paketti olisi jo perillä, nyt se ei ole edes vielä Suomessa.

12 kommenttia:

 1. Noi allergiat on kyllä kurjia, ei voi kuin toivoa, että Pena ei moisia joudu kärsimään - riittää kun huushollissa on yks ihminen joka on allerginen vähän kaikelle... Toivottavasti Noralle löytyy hyvä lihacoctail, joka ei aiheuta kutinoita ja muuta kurjaa oloa.
  Mä oon tässä pari päivää ihmetelly, että miten Zooplussan paketti ei oo vielä ees Suomessa (normaalisti ois jo vähintään Vantaalla), mutta nythän se tosiaan valkeni mullekin - se on se hiton jouluruuhka kun sitä viivästyttää tietenkin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pidän kovasti peukkuja teidän puolesta, ei ole mukavia nuo allergiat! :/ Varsinkin juuri jos sattuu saamaan multiallergisen tapauksen. Rakullakin on allergiaa, mutta sen allergiat ei ole vaikuttaneet kisuille haluamaani ruokavalioon muuten kuin ettei poitsu pysty syömään ankkaa ja sitähän nämä saa muutenkin vain silloin harvoin kun sitä sattuu olemaan Lidlissä kausituotteena. :D Nytkin odottaa kokonainen ankka pilkontaa pakkasessa, se onkin Noran ensimmäinen testi ankanlihaan, kuivattua se ei pysty syömään, mutta nähtäväksi jää onko sillä eroa tuoreeseen.

   Minunkin on vaikea käsittää, että nyt on jouluruuhkaa. Tuntuu, että viime kuussa yleinen joulutunnelma oli korkeampi kuin nyt, ihan kuin kauppojenkin joululaulut olisi vähentyneet tässä kuussa, mutta saattaa vain olla, etten ole enää niin kiinnittänyt huomiota kun taas viime kuussa liikuin ihan fiiliksissä. :D

   Poista
 2. Voivoi, kuulostaapa ikävältä nuo Noran kutinat - aika suppeaksi tuo ruokavalio näköjään supistuu teillä sen takia. :/

  Meillä kissoilla ainoa havaitsemani yliherkkyys on Onnilla peruna ja bataatti. Ne eivät onneksi ole loppujenlopuksi ongelma, että vaikka kuivaruokaakin meillä syötetään niin vaikka suuressa osassa laadukkaita kuivaruokia on jompaakumpaa, niin esimerkiksi PONissa ei ole. Erilaisia lihoja ei tosin olla hirveästi testailtu, mutta kaikki mitä tähän asti on testailtu raakaruuan puolelta (broileri, possu, nauta, kalkkuna, katkaravut, seiti, kampela, muikku/silakka, savustettu peura herkkuna yms) ovat sopineet. Tuntuu vain että usein nuo allergiat/yliherkkyydet kasaantuvat, ja jos niitä jokin on niin saattaa olla useampia... Alunperin itseasiassa Onni ei mielestäni reagoinut bataattiin, mutta myöhemmin epäilen senkin aiheuttaneen oireita. Meillähän ei kutinoita ole, mutta vatsa menee sekaisin, turkki huonontuu ja hilseilee tavattomasti, silmät vuotavat ja korvat töhnivät hieman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suppea tosiaan ja on ollut melkoisen epätoivoista erityisesti rasvan saannin kannalta. :/ Lohesta Nora ei tykkää (paitsi lohiöljystä) ja tonnikala ja seiti on toooosi vähärasvaisia... Rapua tulee annettua vain tonnikalamärkäruuan mukana ja poroa ei pysty paljon antamaan kun se on luullinen eikä se muutenkaan ole erityisen rasvainen... Energiansaanti oli jonkin aikaa pitkälti proteiinien varassa. Kalkkunan piti olla meidän pelastus, mutta ehkä toivoa vielä on sen eläinkauppaversion kanssa. Aloin aiemmin käyttämään vain ihmisversiota kun totesin sen olevan sittenkin sopiva, vaikkei nähtävästi nyt sitten ollutkaan.

   Onneksi te olette päässeet helpolla! :) PON on sen verran laadukas merkki, että sitä varmasti mielellään syöttääkin sisältönsä puolesta.

   Poista
 3. Voi Noraa! Todella ikäviä vitsauksia nuo allergiat :( onko Nora ihan siitä asti oireillut kun se sinulle tuli? Pahentuivatko oireet jossain vaiheessa? Poissuljettujen listalla ovat siis kana, kalkkuna, nauta, sika? Mites lammas tai ankka?
  Noilla pikkusisaruksilla korvat kutisee jos korvien putsaamisesta on liian kauan aikaa. En kuitenkaan ole huomannut, että rapsuttelu olisi mitenkään voimakasta tai häiritsevää. Picassolla näyttäis olevan ahtaammat korvat ja sillä kutiseekin herkemmin kuin Pamilla. Pitää kuitenkin olla tarkkana kun Noran sisaruksia ovat.

  Terkuin Kata

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, oikeastaan jo kasvattajan luona silloin kun se haettiin, mutta en osannut epäillä sen kummemmin kun kuulemma Noralla ei ollut allergioita. Toki laitoin Noran korvatippakuurille meille tultuaan ja tarkkailin häviääkö oireet kun ruokavalio on pelkkää siipikarjaa (nauta on yleinen allergisoija), mutta kummallakaan ei ollut vaikutusta. Rakun korvat ei juurikaan kutise, joten ajattelin jatkuvan kutinan vain kuuluvan Noran sukuhaaraan ominaisuutena, kunnes sitten tänä maaliskuussa eräs ehdotti, että saattaa olla allergiaa. Huhtikuussa sitten ryhdyttiin eliminaatiodieetille ja allergiaahan se tosiaan oli.

   Korvien kutina oli tasaista koko vuoden, marraskuussa alkoi myös ohimon punoitus, jonka aluksi epäilin johtuvan talven tulosta (kuivuus ja kylmyys). Nyt eliminaatiodieetin aikana osa ruuista saa ohimon/silmän kutisemaan niin pahasti, että silmä ärsyyntyy ja Nora pitää sitä ummessa. Onneksi suurin ruuista ei aiheuta tätä oiretta. :)

   Lähes kaikkia proteiininlähteitä ollaan testattu, myös lammas ja kenguru, kummatkaan ei sopineet, vaikka ainakin kenguru oli takuulla uusi tuttavuus. Kuivattu ankka ei sovi, mutta testaan vielä tuoreen ankan. :) Teollista heppaakaan Nora ei pysty syömään, mutta ainakin toistaiseksi raaka vaikuttaa sopivalta. Halusin testata sen vielä näin kun kypsennyksessä proteiinit hieman muuttuvat.

   Onpa tosi hyvä, että olette säästyneet allergioilta! :) Allergioiden periytyvyys on kyllä jännä juttu, Rakunkaan sisaruksissa (ja vanhemmilla) ei ole allergiaa, vaikka Rakulla on. Tosin Rakun veljenpojalla ilmeni allergia, toivottavasti siis Pamin jälkeläisille ei tule!

   Rapsuja pikkusiskolle ja -veljelle! ♥

   Poista
 4. Kannattaako muuten nyt, kun tuo lihaisten luiden suositusmäärä on pienentynyt, antaa luisia ollenkaan sekaruokavaliolla (pääasiassa saa kuitenkin märkä- ja kuivaruokaa, mutta muutaman kerran viikossa vähän lihaa tai sydäntä) olevalle pennulle? Ei kuitenkaan olla siirtymässä kokonaan raakaan, koska pakastintila on liian pieni :/

  Ja toivottavasti Noralle löytyy sopiva ruokavalio, harmillista tuo kun on yliherkkä niin monelle lihalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos teollinen on pääruokana, niin se riittää kalsiumin lähteeksi. :) Pieni pakastin on kyllä kirous, meidän edellisessä asunnossa oli sellainen eikä juuri omia juttuja sinne mahtunut kun kisujen ruuat vei kaiken tilan. :D Nykyisessä asunnossa on onneksi normipakastin.

   Kiitos, toivotaan! Tulevan Zooplus-tilauksen mukana pitäisi tulla meidän pelastus. :3

   Poista
 5. Meilläkin oli barffikaupassa hevosen palalihaa jossa rasvaa 3% ja sitä kyllä täytyy kokeilla. Toivottavasti heponen maistuisi. Inhottavia nuo teidän kutinat. Meilläkin Ruffe välillä rapsuttelee, mutta toivottavasti se ei allergiaa ole. Tosin nyt se ei ole vähään aikaan ja toivottavasti ei aloitakkaan.. Ei olla vielä päästy kokeilemaan barffausta kunnolla, mutta saatiin taas possun sydän Ruffen ruokavalioon jauhelihan lisäksi siihen jossa rasvaa 9.5% :---) Ostettiin nyt kokeiluun yksipaketti possunkieltä, toivottavasti se maistuisi muun ruuan seassa ensin ja sitten vaikka pelkilteen. Onko sillä muuten väliä paljonko antaa viikossa? Hitaasti, mutta varmasti uusia ruokakokeiluja yksi kerrallaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Satunnainen rapsuttelu on normaalia, sitten on syytä huolestua kun sitä tapahtuu päivittäin useaan otteeseen. :D

   Hyvähyvä! Ei ole väliä. :)

   Poista
 6. Toi on kyl ihan pehvasta kun kissalle tulee noita herkkyyksiä ja allergioita, mutta eihän sille mitään voi. :( vitsit, nyt mua kiinnostaa hirveesti et minkä teollisen ruoan oot löytänyt Noralle! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, ei voi aina ennustaa. :/ Huomenna pitäisi tulla paketti! ♥

   Poista