torstai 31. heinäkuuta 2014

Askel kohti luomua

Yksi ikuisuusprojekteistani on ollut vaihtaa virike- ja vapaan kanan munat luomukananmuniin. Kynnys siirtymiselle on ollut luomumunien korkeampi hinta, mutta nyt viimein kynnys on ylitetty. Eilen kisut saivat viimein luomumunaa ja odotin innolla pääsyäni vertailemaan koostumusta ja maistuvuutta ei-luomumuniin. Olen kuullut, että luomun maku voi viedä mennessään eikä tuote meinaa enää kelvata tavallisena. Eikä ihme, onhan luomu ravinnerikkaampaa verraten tehotuotantoon sen lisäksi, että se eettisempi valinta.

"Ulkomaisissa tutkimuksissa luomumunien on myös ravitsemukselliselta koostumukseltaan todettu olevan parempia kuin tavanomaisten munien. Luomumunat sisältävät enemmän omega-3-rasvahappoja, vitamiineja ja hivenaineita. Tavanomaisista munista on lisäksi löydetty antibiooteille resistenttejä bakteereita. Luomumunissa niitä ei ollut." - Luomuliitto: Luomumunista kannattaa maksaa

Se mikä luomumunan ja tavallisen munan selkeänä erona oli, että luomun valkuainen oli paljon juoksevampaa. Valkuaisen poistamisessa minua on ärsyttänyt kovasti sen klönttimäisyys, toisinaan kestää ikuisuus ennen kuin se valuu ulos kuoresta. Joskus jos avaa kuorta enemmän toimen nopeuttamiseksi, keltainen luiskahtaa roskakoriin valkuaisen mukana... Luomumunissa valkuainen oli hetkessä ulkona, vaikka avasinkin kuorta vain vähän.

Haiku ei ole suuri keltuaisen ystävä, mutta on viime aikoina alkanut syödä sitä paremmin. Tämän se söi mukisematta, tosin ensimmäisenä lautaselta katosi kivipiirat. Enemmän luomumunan maistuvuudesta jännitin Rakun kanssa, iltapalana kun oli sen inhokkia: kivipiiraa. Vaikka keltuainen on Rakun yksi suosikkiruuista, poika on vähän kuin vaihtanut osia Haikun kanssa, sillä keltuaisen suhteen siitä on alkanut tulla nirso. Esimerkiksi jos en ole saanut kaikkea valkuaista pois ja sitä on jäänyt hieman keltuaisen sekaan, Raku saattaa jättää syömättä. Tai jos sekoitettu liha ei olekaan sillä hetkellä mieleen, Raku ei välttämättä koske edes keltuaiseen. 

Haikun annos vasemmalla, Rakun oikealla. Rakulle livahti hieman valkuaistakin.

Tälläkin kertaa näytti ensin siltä, että Raku jättää syömättä. Se pohti pitkään vaihtoehtojaan ja kävi katsomassa Haikun lautaselta olisiko siellä maistuvampaa. Viimein se kuitenkin aloitti syömisen, yllätyksekseni kivipiirasta. Raku söi ison palan kivipiiraa ja sen jälkeen latki suurimman osan keltuaisesta, vaikka siinä oli myös valkuaista mukana. Ilmeisesti kuitenkin kivipiira(a) oli liikaa ja loppu jäi lautaselle. Loppuruoka jäi Haikulle aamupalaksi.

Haiku söi ensin kivipiirat

Hampaille töitä

Keltuainen maistui Rakulle valkuaisen mukanaolosta huolimatta. Nämä jäi Haikulle aamupalaksi

Jos kiinnostuksesi luomua kohtaan heräsi, F-animal -barffikaupasta on mahdollista ostaa monipuolisesti luomulihaa eläimille suunnattuna! Liike sijaitsee Järvenpäässä. Olen niin kateellinen niille jotka sielläpäin asuu. :) Peruskaupoista löytyy luomumunien lisäksi kokonaista luomubroileria pakastehyllyiltä.

18 kommenttia:

 1. Jos toi jäi aamupalaksi, laitatko sää sen yöksi jääkaappiin? Ja tarjoatko kylmänä vai lämmitteletkö sitä jotenkin ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitan kelmun päälle ja jääkaappiin, tarjoilu kylmänä. :)

   Poista
 2. Meillä syö koko poppoo vain luomumunia, on jo varmaan pari vuotta käytetty. Mä en itse tykkää enää syödä myöskään tavallisia, en ihmettele jos kissatkaan ei söisi :D Meillä on Prismassa sellainen 15 kpl paketti jotain vähän reilut 5 e, ei lopulta paha hinta. Käytän itse ylijäävät valkuaiset munakkaana yhden kokonaisen munan kanssa niin ei mene sitten sekään hukkaan :)

  Ja tuli tästä vaan mieleen, meillä tällä hetkellä nirsoilua aiheuttaa maksa. Voi elämä. Toisen kissan mielestä se on puhdasta saastaa, varmaan näännyttäisi itsensä ennemmin kuin söisi esim. sisäelinseosta :p Seuraava aseeni on kokeilla sekoittaa se maksakin sitten vähän samantyyliseen mixiin kuin esittelit vähän aikaa sitten (kanaa ja kaikkea muuta sekaisin), ja toivoa, että hämäysliike toimii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mahtavaa! Meillä meni vähän turhan kauan tässä siirtymisessä, ollut ajatuksena jo ties kuinka pitkään... :p Hienoa valkuaisen ylijäämäkäyttöä, pitäisi itsekin kokeilla!

   Kuulostaa kovasti Noralta, tsemppiä taistoon! :D Sillekään ei maistunut maksa edes sisäelinseoksessa. Toivottavasti laajempi sekoitus toimii! Noralla vikana oli raa'an maksan haju, alkoi heti maistumaan kun kypsensin mikrossa.

   Poista
 3. Hyvännäköiset annokset! Itse olen ostanut luomumunia pitkän aikaa ja jos mieheni erehtyy ostamaan jotain muita munia niin siitä tulee takuulla sanomista. :D Lidlistä saa muuten melko edullisesti luomumunia ja välillä ne on vielä tarjouksessakin. Muissa kaupoissa en ole kertaakaan nähnyt munien olevan tarjouksessa. Pitäisi vain muistaa antaa enemmän munia kissoillekin, kun ne saa yleensä vain yhden munan kolmeen pekkaan jaettuna. Tosin nyt kun kissoja on neljä niin voisi halkaista kaksi munaa, mutta voikohan kissanpennulle antaa kuinka paljon keltuaista kerralla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että teilläkin luomuillaan! Pitääpä käydä Lidl kurkkaamassa. :) Se oli ennen vakikauppani, harmi kun sieltä ei saa monipuolisesti siipikarjanlihoja niin perusostoksetkin on sitten siirtyneet citymarkettiin kun en jaksanut rämpätä kolmen kaupan väliä (kaikkia lihoja ei saa sittarista). :D Pitäisi tsempata, Lidl oisi kyllä hyvää säästöä.

   Minulla taasen on juuri toisinpäin, että kaikki munat menee kissoille. Senkin kanssa kyllä aion alkaa tsemppaamaan, että alan lisäämään munia omaankin ruokavalioon, ehkä nämä luomut innostaisi siinä.

   Pennullehan keltuainen on erityisen hyvä kun sisältää paljon energiaa, vitamiineja ja kivennäisaineita, voit antaa vaikka kokonaisen keltuaisen jos jaksaa syödä. :) Jos pennun vatsa on herkkä, niin on parempi ainakin aloittaa vähemmällä.

   Poista
 4. Siis heitätkö sä ne valkuaiset pois ?! :o Niissähän on yllinkyllin protskuja siun muuta hyvää :) Ja tuohon hintaan liittyen.. se hinta heijastuu yleensä kanojen elämään. Jos munat on tosi halpoja, ei kanojen elinolosuhteetkaan voi olla mitenkään hyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Heitän, raa'assa valkuaisessa on avidiinia, joka sitoo itseensä biotiinia. Vaikkei tämä vaikutakaan merkittävästi munankeltuaisesta saatavaan biotiiniin, minusta on mielekkäämpää jättää se pois varsinkin kun kisut ei suuremmin pidä valkuaisen mausta. Pitäisi opetella käyttämään valkuainen itse niin ei menisi hukkaan. :)

   Totta, laatu maksaa. Olen pyrkinyt käyttämään laadukkaita munia tätä ennenkin, mutta nyt siirryttiin pelkästään luomumuniin.

   Poista
  2. Avidiinin "teho" lakkaa kun valkuaisen kypsentää/hyydyttää ja itselle siitä voi tehdä vaikka marenkia! :)

   Poista
  3. Totta. :) Voisi silloin tällöin jättää valkuaista muniin kissoille, tosin raakana koska keitettynä varsinkaan ei maistu ja hyydytettynäkin saattaisi olla nounou.

   Poista
 5. Kiva postaus. Meillä syödään keltuaista vain satunnaisesti, mutta silloin se kyllä uppookin hyvin. Eilen jauhoin kissoille ensimmäistä kertaa munuaista - hyvin tuntui sekin maistuvan molemmille. Pitäisi varata enemmän aikaa omien kissanruokien tekemiseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että maistuu! Me ei koskaan ehditty maistamaan munuaista silloin kun syötiin vielä isompiakin elukoita, mutta eipä sen kokeilu tuntunutkaan hirveän houkuttelevalta. :D

   Poista
 6. Meidän nirsot eivät syö keltuaistakaan, kokeiltu on. Tulee kyllä joskus hauskaa, kun oikeasti vaihdetaan valmisruuat raakaruokaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oww. :D Eiköhän ne jossain vaiheessa hoksaa raakaruokien maistuvuuden jos hiljalleen totuttelee! :D

   Poista
 7. Meille ei myöskään keltuaiset maistu... Onneks raakaruokinta on alkanut muuten aivan loistavasti! Eilen sai kissat oikeaa superherkkua! Naapurin ikkunaan oli lentänyt pyy ja tietysti halusin sen sitten kissoille :D annoin sen sulkineen päivineen haisteltavaksi ja maisteltavaksi niin johan alkoi huuto kun vein sen pois paloittelua varten :D Minkä elukan maksaa annat noille? Tai siis maksoissa ei kauheasti taida eroja, vai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, eiköhän keltuainenkin ala maistumaan! Tuo luomu on kokeilun arvoinen, saattaisi tottuminen tapahtua nopeammin. :) Voi ressukoita kun ilkeä omistaja vie herkkuruuan pois. :D Pyy on kyllä mahtava ruoka, kiva että maistuikin! Luonnoneläimet kannattaa käyttää pakkasen kautta loisriskin vuoksi.

   Maksoissa on eroa. Mie syötän broilerinmaksaa, se on A-vitamiiniarvoltaan alhaisin (broileri vs possu vs nauta) ja täten ihanteellisin kissalle kun sitä voi syöttää eniten eli hyödyntää paremmin muutkin maksan sisältämät ravintoaineet. Naudassa on 2 kertaa enemmän A-vitamiinia kuin broilerissa, possussa hieman vähemmän kuin naudassa. Broileri on myös miedoimman tuoksuista. :)

   Poista
 8. Miiru on herrasmies ja syö/ainakin maistelee kaikkea ruokaa. Lempiruoka on maksa ja possunsydän! Pipsu ei voisi pahempaa tietää. Pitää kokeilla tuota maksan mikrossa kypsentämistä, mutta siinä on tämä emännän osio, kestääkö emäntä sitä hajua....

  Keltuainen menee täällä keitettynä, on tosi herkkua molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan makuerot. :D Täälläkin Haiku ja Raku vetelevät maksaa onnessaan, mutta Nora katsoi inhoten, jos on raakaa tai keitettyä (kypsennystavallakin on siis väliä). Toivottavasti toimii teilläkin toimii tuo mikrokypsentäminen! Mikron ovi kannattaa jättää vähäksi aikaa auki ja kupu pestä. :D

   Kiva että keltuainen maistuu molemmille! :)

   Poista