sunnuntai 3. joulukuuta 2017

Höpötatti ja muut höpölelut

Marraskuun lopussa suomalaisessa kissamaailmassa tapahtui. Aivan yhtäkkiä ja arvaamatta jokaisesta Mustista ja Mirristä loppui tietty lelu: MadCat Sieni, toiselta nimeltään höpötatti. Ihmiset ajoivat jopa satojen kilometrien matkoja lelun perässä ja ilman jääneet huhuilivat olisiko kellään myydä. Sarjan muut lelut; mm. hai, viikset sekä pekoni ja muna, jäivät hyllyyn, ellei joku ostanut kun tattia ei saanut.

Mistä tässä on kysymys? Somen voimasta. Kaikki lähti siitä, kun eräs someaktiivinen kissanomistaja alkoi julkaisemaan n. 25 000 hengen Kissanomistajat-facebookryhmässä kuvia, missä hänen Simppa-kissansa leikki hurmaantuneena tatin kanssa ja missä tatti oli nopeasti saatu kuluneeseen kuntoon leikkien seurauksena. Simppa ja Sannan muut kissat olivat tuttu näky ryhmässä ja he ovat keränneet taustalleen suuren fanijoukon. Sannalla on mukaansatempaiseva julkaisutapa ja hänen kissansa, etenkin perheen tuorein jäsen, esytaustainen koko ajan rohkaistuva Simppa-kissa, ovat valloittaneet kissaihmisten sydämet niin erilaisine haasteineen kuin onnistumisineenkin.

Mikä varmasti on syynä siihen, miksi yhtäkkiä kaikki halusivat saman tattilelun, mikä saa ihanan Simpan niin hurmaantuneeksi. Höpötatti-ilmiö herätti niin suuren aallon, että se päätyi uutisiinkin. Olen itse seurannut Sannan kissojen elämää pienemmästä Kissanviikset-ryhmästä ja uutisen nähtyäni minusta tuntui, että elän syvällä metsässä kun tämä buumi oli jäänyt kokonaan huomaamatta.

Pääsin todistamaan buumia myös paikallisessa Mustissa ja Mirrissä käydessäni siellä torstaina jouluostoksilla. Buumi oli levinnyt tänne Lappiin asti: leluhyllyssä oli ammottava aukko tattilelun kohdalla, kun taas sarjan muita leluja oli vielä hylly täynnä. Myyjä kertoi, että sama tilanne oli naapurikaupungissa.

Ostin huvikseni meillekin testiin saman sarjan hai-lelun. Lelun avainominaisuus on sen tuoksu: kissanmintun lisäksi siinä on matatabia, jolloin lelu voi vaikuttaa myös niihin kissoihin, jotka eivät välitä kissanmintusta. Hai valikoitui, koska arvelin Haikun ihastuvan tuohon eniten. Haikun kaikkien aikojen rakastetuimmat lelut ovat olleet kaloja.Kuten odotettua, Haiku rakastui kalaan heti ja piehtaroi sen kanssa jonkun aikaa. Myös Nora kokeili vuoroaan, mutta ei viihtynyt lelun parissa kovin kauaa. Ehkä meillä kisut on niin tottuneita tuoksuleluihin, etteivät hurmaannu siitä niin paljon.
"Saatasko mekin? Ees nuuskia?"


Luettuani uutisen päätin ottaa henkisen riskin ja liityin uteliaisuuttani Kissanomistajiin. Olen välttänyt ryhmää, sillä siellä on todella sekalainen joukko kissanomistajia. Oman mielenrauhan turvaamiseksi olen halunnut välttyä ulkokissa- ja markettiruoka -kiistelyiltä. 

Liityttyäni ryhmään yllätyin positiivisesti. Etenkin aktiivisina kirjoittajina on paljon vastuullisia omistajia, joten ryhmää on ollut mukava selata ja ottaa osaa keskusteluihin. Noin isossa ryhmässä ei kuitenkaan voi välttyä konflikteilta ja näin kävi myös höpötatin kanssa. On ymmärrettävää, että kun noin suuri buumi on saatu käyntiin ja kuun vaihteessa suurin piirtein joka toinen julkaisu ryhmässä koski tattia, niin joillakin ilmiö meni väärällä tapaa tunteisiin. Nämä vastustajat sanovat ilmiötä turhaksi, mutta se on ollut kaikkea muuta. Ilmiö on tuonut mukanaan paljon hyvää: yhteisöllisyyttä ja ennen kaikkea: kissojen aktivointia. Monet ovat kertoneet heidän kissansa leikkineen höpölelulla jopa tunteja ja osa on sanonut, että ilmiön myötä heidän kiinnostuksensa kissansa aktivointiin on lisääntynyt. Lisäksi, suomalaiset kivijalkaliikkeet ovat saaneet hyvät rahat ilmiöstä ja toivon mukaan myös aktiivisia uusia asiakkaita, jotka eivät ole aiemmin asioineet eläinkaupassa. Ei missään nimessä turha ilmiö.

Käydessäni eilen paikallisessa liikkeessä uudestaan, sieltä olivat menneet jo lähes kaikki loputkin sarjan tuotteet. Äitini osti viimeisen irtolelun. 2-3 kpl oli vielä saatavilla joululahjapaketissa.

Raku: "Tuliks mun häntä sun tielle? Oho, soooriiii. Ihan vahinko."

Nora: "Että sää oot TYHMÄ!"

Löytyykö lukijoista höpölelun hankkineita ja miten kisut ovat ottaneet lelun vastaan?

18 kommenttia:

 1. Nuo Facebook ryhmät osaavat kyllä yllättää. Jokaisessa ryhmässä on mielensä pahoittajia tai tunteisiin vetäjiä. esimerkiksi sukkaryhmässä on vedetty hernettä nenään kun on esim kysytty että mikä olisi hyvä sukka vegaanille tai allergiselle. Niitäkin nähny jossa jälkimmäisessä tapauksessa on villa-allergiselle olisi pitänyt ne oikeaa villaa sisältävät sukat tehdä. Kun niissä pyörii aikansa niin oppii itsesensuuria, että menevät toisesta silmästä sisään ja toisesta ulos. Käyppä joskus lukemassa jos tekemisen puute iskee kaksplussan keskusteluja tai vau.fin juttuja.

  Itse en hittileluja harrasta Ipanan kanssa ellei se saattaisi hänelle sopia. Yhden alienin kanssa (joka oli vinku niin et vain koira sen kuuli), mielenkiinto myöhemmin paljastu olevan enemmän sen isossa päässä kuin itse ihmiselle äänettömässä vingussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niitä kyllä löytyy, etenkin isoista ryhmistä. Kaikesta sitä osataan suuttua. :'D

   Eläimilläkin on ne omat mieltymykset. Suurin osa kisuista on rakastanut näitä hittileluja, mutta joillakin, kuten meillä, ilo oli lyhytaikaista tai jopa olematonta huolimatta kahdesta eristä "huumausaineesta".

   Poista
 2. Hups. Minä elän enemmän metsässä, en ole ilmiöön törmännyt. Tosin välttelen kaikkia suurempia kissaryhmiä. Ehkä samasta syystä kuin sinä aikaisemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että joku muukin! :D Tuolla ryhmässä on yllättävän oppimisintoista porukkaa, vaikka kyllä niitä vanhoja jääriäkin löytyy. :)

   Poista
 3. Siis mitä, en ole tuollaisesta höpötatista kuullutkaan?! :D Pitää katsella, tulisiko sellainen tai tuollainen kala vastaan jossain. Jos Haikusta on noin ihana, niin ehkä täälläkin ainakin toinen siitä pitäisi. :)

  Facen isoihin kissaryhmiin en kuulu; ehkä pitäisi. Pääsisihän sieltä aina pois, jos alkaisi meno ahdistamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hahaa! :D Toivottavasti teillä rakastutaan!

   Samalla periaatteella miekin liityin. :)

   Poista
 4. Ai jaa, ihan uusi juttu mulle. Varon vähän noita isoja ryhmiä ja kissaryhmiä vallankin, ei tee mieli liittyy. Lelujahan meillä ei kylläkään puutu, niin et silleen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei meiltäkään eikä ollut tarkoitus kokeilla, mutta heräteostokset.... :'D

   Poista
 5. Me luettiin höpötatista mutta ei olla hommattu!

  VastaaPoista
 6. No jopas ihmiset on hassuja! Jahtaa höpötatteja ympäri maata. Ei meinaa nauru loppua ollenkaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sehän on.... höpötatti. ;) Saa sekä kisut että ihmiset höpöiksi. :D Villitys jatkuu näemmä edelleen, jostain Mustista ja Mirristä oli loppunut juuri tullut lelukuorma ennen kuin ehti hyllyynkään.

   Poista
 7. Metsässä taidan elää minäkin, kun kuulen vasta nyt ensimmäistä kertaa :D Meillä tosin mitkään hajulelut eivät ole koskaan tehneet vaikutusta, joten ei välttämättä meidän juttu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon tosi yllättynyt, että täällä on näin paljon kanssametsäilijöitä! :D Oletko kokeillut matatabileluja? Tässä on sitäkin ja on kuulemma saanut sellaisiakin kisuja villiksi, jotka ei muuten ole hajuleluista niin välittäneet.

   Poista
 8. Kyllä siellä ryhmässä kiistoja saadaan aikaan vaikka mistä, vaikka sitten niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin kissanlelu:D meille en ole jaksanut kyseistä lelua (tai vastaavaa) etsiä, mutta olen kyllä seurannut näitä höpötatti- keskusteluja mielenkiinnolla :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kuvajulkaisuista ei tule loppua. :D Valituksia sen sijaan ei ole sentään enää näkynyt.

   Poista
 9. Itse ostin tämän sarjan kaktuslelun heti kun se oli tullut myymälään ja vain yksi mun seitsemästä kissasta reagoi siihen :D Muut leikkii sillä niin kuin muillakin leluilla, mutta toi yksi menee ihan pöhköksi koska on muutenkin hulluna sekä kissanminttuun, että matatabiin. Muita matatabi leluja en uskalla enää käyttää koska se muuttuu niin hurjaksi niiden kanssa, että kukaan muu kissa ei saa tulla lähellekään sitä lelua, mutta tämä minttu siellä joukossa ilmeisesti laimentaa sitä sen verran ettei prinsessa muutu raivohirviöksi ja muutkin saa koskea leluun :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho!! :D Hurja reaktio, mutta kiva että tämä oli sopiva! :D Mie en ole huomannut meillä eroja eri tuoksujen välillä.

   Poista