lauantai 22. marraskuuta 2014

Hampaiden harjaus

Suun terveys on yhtä tärkeää kissoille kuin ihmisillekin. Hampaisiin kertyy plakkia ja jos sitä ei poisteta, se muodostuu kovaksi hammaskiveksi. Runsas hammaskivi taasen aiheuttaa tulehduksia ja sekä hammaskivi että tulehdukset vaativat eläinlääkärin hoitoa. Tulehdus verottaa kissan yleiskuntoa ja hoitamattomana voi johtaa hampaan menetykseen.

Ruoan vaikutus hammaskiven syntyyn


Plakki on pehmeää, joten se on helppo irrottaa hampaan pinnasta. Ongelmana teollisten ruokien kanssa kuitenkin on, että ne eivät poista plakkia. Kuivaruokien mainostetaan puhdistavan hampaita, mutta näin asia ei ole. Jotta ruoka poistaisi plakkia, sen tulisi hangata hammasta juureen saakka. Raksu rikkoontuu heti hampaan kärjessä ja jättää murusia hampaiden väleihin keräämään bakteereja eli se jopa edesauttaa plakin muodostumista. Myös hiilihydraatit lisäävät plakin tuotantoa ja hiilihydraatteja on runsain mitoin useissa kuivaruuissa. Märkäruoka taasen on niin pehmeää, ettei sillä ole puhdistavaa vaikutusta.

Luontaisia hyviä hammasharjoja ovat sitkeä liha, isot lihanpalat ja lihaisat luut. Näitä syödessä hammas pureutuu syvälle lihaan ja liha hankaa plakin irti. Mitä enemmän kissa joutuu paloittelemaan ruokaansa, sitä paremmin hampaat puhdistuvat. Haikun ja Noran hampaita ei ole tarvinnut harjata, sillä tytöt syövät lihaisten luiden ja isojen lihanpalojen lisäksi kokonaisen hiiren kerran viikkoon. Rakulta taasen piti poistaa hammaskiveä huhtikuussa, jo 2,5-vuotiaana, sillä sille kerääntyy nopeasti hammaskiveä. Se ei ole yhtä innokas pureksimaan ruokaansa kuin tytöt eikä suostu syömään lihaisia luita. 

Merilevän sanotaan pehmentävän hammaskiveä ja estävän plakin muodostumista. En ole ainakaan vielä kuitenkaan huomannut eroa Rakun hampaissa.


Harjaustiheys


Jotta hammaskivi pysyisi poissa, aloitin harjaamaan Rakun hampaita heti hammaskiven poiston jälkeen. Suositus on, että hampaat harjattaisiin kerran päivässä, jotta plakki olisi vielä mahdollisimman pehmeää ja siten helpoiten poistettavissa, mutta harjaan Rakun hampaat joka toinen päivä, sillä se kuitenkin syö  vain eläinperäistä ruokaa ja päivittäin isoja lihanpaloja. Vaikka se ei pureksi yhtä perusteellisesti kuin tytöt, se joutuu kuitenkin paloittelemaan ruokaansa.

Yksi suun kunnon paljastava tekijä on hengityksen haju. Pahalta haiseva hengitys voi tarkoittaa, että suussa on tulehdus. Myös punertavat ikenet on tulehduksen merkki. Rakulla tosin ei haissut hengitys silloinkaan erityisemmin kun sillä oli ientulehdus. Eläinlääkäri kehuikin, että oli mukavaa putsata hampaita kun suu ei haissut kamalalle. Minusta kissan hengitys tuoksuu hyvältä ja aina kun olen kissan lähelllä sen haukotellessa, nuuskin ilmaa ja varmistan, että tuoksu on yhä hyvä. Haikulla haisi ensimmäistä kertaa hengitys hieman kitkerältä tänä kesänä ja onneksi haju lähti heti ensimmäisen hampaidenpesukerran jälkeen. Otettiin kuitenkin tavaksi pestä hampaat kerran viikkoon.

Haikun tapauksen jälkeen päätin harjata Noraltakin hampaat kerran viikkoon, mutta sen kanssa on vielä hieman totuttelemista. Hampaiden harjaus on sen kanssa vielä pikahomma ja saan takahampaat muutaman kerran siveltyä ennen kuin pitää lopettaa. Pikkuhiljaa Nora alkaa sietämään harjan tuntua, kehut tietenkin auttavat paljon. Haikukaan ei suuremmin pidä hampaiden harjauksesta, mutta se on kiltisti paikoillaan ja hampaiden harjaus on helppoa. Raku, vaikka saakin eläinlääkäreiltä kehuja miten helposti antaa kurkata suuhun, pitää kotioloissa huulet tiukasti yhdessä, jos ei halua että suuhun katsotaan tai sinne laitetaan hammasharjaa. Tämä tekee hampaidenharjauksesta välillä vaikeaa, vaikka poika antaakin yleensä kiltisti harjata hampaat, ainakin harjauksen alussa. Onneksi huulet saa vedettyä pois edestä, vaikka se vaatiikin vähän taktikointia.

Pää pidetään aloillaan toimenpiteen ajan.

Vedän oikean käden peukalolla (olen vasenkätinen) poskea taaksepäin, jotta saan hampaat näkyviin. Toiselta puolen etusormella.

Pesun jälkeen on hyvä kurkata suuhun pesujäljen varmistamiseksi. Kamera tummensi ikeniä hieman.

Harjasin Haikun hampaita oikeastaan jo ennen Rakun tuloa ja Rakukin pääsi tottumaan harjaukseen jo pienenä, mutta harjaus sittemmin jäi kun kisut kyllästyivät harjaukseen ja alkoivat laittamaan vastaan. Silloin en vielä osannut käsitellä harjaustilanteita kuten nyt, joten jätin hammashuollon raakaruokien varaan. Rakun kanssa se ei kuitenkaan riitä, joten nyt ei enää anneta periksi ja onneksi joka toinen päivä tapahtuva harjaus ei ainakaan vielä ole saanut kisua kyllästymään.

Välineet


Kissalla on pieni suu, joten paras väline harjaukseen on pieni harja. Olen kokeillut sormiharjaa, mutta se oli niin kömpelö kissan suuhun, että lensi roskiin heti ensimmäisen pesukerran jälkeen. Se on ongelmallinen myös silloin, jos kisu tykkää järsiä harjaa, kuten Raku ja Haiku tekevät.

Virbacin kissoille tarkoitettu hammasharja on erinomainen väline harjaukseen. Sen varsi on lyhyt, joten se on helppo pitää kädessä ja harjaosa on pieni, joten sillä on helppo harjata koko suu. 

Kuten ihmisillä, kissoillakin harja menettää tehoaan kun se kuluu. Raku ja Haiku järsivät harjaansa, joten Rakulta uusin harjan yleensä kuukauden välein. Olen tähän asti ostanut harjat Mustista ja Mirristä, mutta siellä ne ovat sen verran kalliita (3,95 €/kpl), että alan tästä lähin ostamaan verkkokaupasta (2,70 €/kpl).

Hammastahnana olen aina käyttänyt Petosania. Se on Rakun ja Haikun mielestä maistuva tahna ja ne mielellään lipovat sitä tuubista ennen harjauksen aloittamista. Ihmisten tahnaa ei tule koskaan käyttää! Eläimille suunnatut tahnat on turvallisia nieltynäkin. Olen kokeillut Virbacin kalanmakuista tahnaa, mutta sen mausta ei pidä näistä kukaan. Virbacin tahna on myös liimamaisempaa ja täten sotkee enemmän.

Petosanin tahna ja nimetyt hammasharjat. Nimetön on Rakun. Huomatkaa Noran harjan täydellinen kunto verraten Rakun ja Haikun pureskeltuihin pörröharjoihin. :D

22 kommenttia:

 1. Mä oon ruokakoulutuksissa kuullut sellaisesta, että noissa kuivaruoissa olisi joku kemikaali/kemikaalien yhdistelmä, joka toimii "kalkkisiepparina", ettei hampaaseen kerry plakkia -> hammaskiveä. Ootko kuullut tämmösestä? Ite en saa nyt millään mitään tarkempia tietoja tähän hätään mieleen että mitkä ne kemikaalit oli, löytyy varmaan jostain mun muistiinpanoista. On kyllä ihan totta joo, että teollinen nappula ei yllä sinne hampaan juureen mekaanisesti hinkkaamaan kuin vaan satunnaisesti, sikspä meilläkin hinkutetaan hampaita harjalla! Meillä on hengitys haissut jo pelkästä hammaskiven olemassaolosta (ainakaan tulehdusta ei ole vielä tähän mennessä koskaan ollut). Kivan näköset noi Rakun ja Haikun harjat. :D:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole kuullut! Kävin kurkkimassa ja kyseessä on natriumtrifosfaatti mitä ainakin Royal Canin käyttää. Muissa ruuissa sitä ei näkynyt.

   Oon koittanu opettaa niitä pois puremisesta, mutta se ei montaa purukertaa vaadi, että uusi harja näyttää taas tuolta. :D

   Poista
 2. Meillä on kaikille kissoille kertynyt hieman hammaskiveä ja nyt syksyllä rokotuksilla lääkäri sanoi, että katsotaan ensi vuonna pitääkö jo poistaa sitä. Tietysti jos tulee ongelmia, niin aikaisemmin :) Hampaiden harjaus on ollut vain ajatuksissa, mutta varmaan pakko alkaa kokeilemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa! :) Harjaus on hyvä tapa varmistaa, ettei hammaskivi pääse lisääntymään.

   Poista
 3. Kiitos tästä postauksesta. Olen ajatellut alkaa harjailemaan kissuleiden suuta, mutta olen ollut varsin epätietoinen, kuinka se toteutetaan. Nythän ihan innostun. Voisin kuvitella, että ainakin NeitiC puree oman harjansa hetkessä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että oli inspiroiva! :) Harjan pureminen on ärsyttävää, toivon, että meillä päästäisiin siitä eroon ja omistajan lompakko säästyisi edes vähän. :D

   Poista
  2. Aika hitaalla kuljen ;) Viime viikolla sain viimein välineet, nyt odotan inspistä aloittaa harjaukset :)

   Poista
  3. Hih! :D Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.

   Poista
 4. Voi hammashuolto. Meidän pitäs käyttää Tosca hammaskiven poistossa, mutta nyt ei pysty kun on nuo pikkupennut. Sen jälkeen aattelin kokeilla taas uudestaan tuota hampaiden pesua, viimeks se kariutui kun ei siitä vaan tullut mitään, Tosca inhosi :( Mutta meillä oli käytössä se sormiharja ja kalanmakuinen hammastahna, että hyviä vinkkejä tässä tuli, täytyy varmaan vaihtaa harjaa ja tahnaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nooh, pari kuukautta sinne tänne, jos ei ole akuuttia hätää. :) Se kyllä kovasti vaikeuttaa, jos kisu ei ole yhteistyöhaluinen! Rakulla on tosiaan taito pitää huulet tiukasti yhdessä, jos se ei halua, että suuhun laitetaan mitään. Vasta viime aikoina olen oppinut tekniikan, miten saan huulet vedettyä edestä pois, pidettyä pään paikoillaan ja harjattua hampaat yhtä aikaa. :D

   Kannattaa tosiaan kokeilla vaihtoa! :) Nora tosin ei tykää Petosanistakaan.

   Poista
 5. Järsiikö sun kissat lihapaloja ja lihaisia luita siististi kupeistaan? Mä haluaisin antaa Oivalle isompia lihamöhkäleitä pureskeltavaksi, mutta sillä on tapana kantaa sitkeämmät nokareet pois lautaselta keittiön lattialle ja kaikkein mieluiten nätille vihreälle matolleni. Täähän ei olisi ongelma muuten, mutta kun se sotku! Ei haise hyvältä, jos on lihojen/sisäelinten jättämiä tahroja ympäri kotia. Hampaiden harjausta siis harjoitellaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei. :D Ne vetää aina lautasen viereen ja syö siitä. Raku joskus vetää kauemmaskin, matolle eivät onneksi yritä. Tavasta voi opettaa pois, nostat vain lihanpalan aina takaisin lautaselle kun kisu kiikuttaa sen matolle. Kehuja kun syöminen tapahtuu lautasella tai sen äärellä, Kärsivällisyyttä ja tsemppiä! :)

   Poista
 6. Mulla on tuolla kylppärissä Penalle harja ja tahnaa. Tahnaa on kerran maistettu, mutta harjaamaan asti en oo vielä päässyt - se tapahtuu aina huomenna... Ehkä tän postauksen luettuani voisin ihan oikeesti viimeinkin huomenna kokeilla (tänään Pena jo nukkuu rankan viikonlopun väsymystä pois enkä viitsi herättää tai on taas kiukkunen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea harjauksen aloittamiseen! :) Aina parempi, jos kisun saa jo pentuna totutettua toimenpiteeseen.

   Poista
 7. Hyvä postaus! :) Laitoin tänään töissä tilaukseen paketin noita hammasharjoja (kiitos vinkistä!) niin mekin päästään ihan kunnolla harjailemaan. Tyhmänä ostin taannoin vain yhden harjan ja kotona vasta tuli mieleen, että kyllähän se kissoillekin olisi hyvä olla omat harjat. :D Oli kyllä tarkoitus ostaa heti perään toinenkin, mutta aina se vaan pääsi unohtumaan kun olen Mustissa ja Mirrissä asioinut.. Meillä tämä hampaiden harjauksen aloitus viivästyi myös sen Jaden hampaan poiston takia, sillä haluan totuttaa kissat harjaukseen yhtä aikaa ettei Hugolle olisi tullut paha mieli, kun vain sen hampaita olisi harjattu eikä Jaden. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Munki pitäs laittaa, mut aina unohtuu.... :D Nyt laitan heti, Rakun harja huutaa jo korvaajaa. :p Meillä Haiku ja Nora on onnessaan kun eivät joudu yhtä usein penkille kuin Raku. Raku taasen ei ole moksiskaan toimenpiteen jälkeen, on vaan tyytyväinen kun on saanut syödä hyvänmakuista tahnaa ja lattialle päästyään saa kehuja ja silityksiä. :D

   Poista
 8. Meillä ei oo toivoakaan, että katit söisivät luita tai oikeastaan mitään muutakaan ei-purkitettua raakaruokaa. Nirsoja kumpikin mokoma. Toi hampaiden harjailu on kummitellut mielen päällä aina silloin tällöin, koska sitähän meillä ei oo koskaan harrastettu, vaikka hyvä ois. Pätkiksellä on ollu jonkun verran hammaskiveä, joka tulee rapsuteltua ite pois kotioloissa, ja Sinnille kiveä ei kovinkaan mainittavasti muodostu, joten sen takia on vähän jääny toi harjailutoimeen ryhtyminen. Ehkä tässä ois kummiskin syytä viimein ryhdistäytyä ja alkaa harjoittelemaan sitä harjaamista, koska tuskinpa se haitaksikaan ois. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuitenkin, että hammaskivi on pysynyt kurissa! :)

   Poista
 9. Tärkeä aihe! :)

  Meillä Onnilla on varsin runsasta tuo hammaskiven muodostuminen, paljon runsaampaa kuin tytöillä. Ellalla on vasta ensimmäisiä hammaskiven merkkjä tullut nyt 4,5 vuotiaana eikä ollenkaan huolestuttavasti, Ruskalla on nyt 5 vuotiaana hampaat vielä täysin priimakunnossa ja Onnilla oli ensimmäiset merkit hammaskivestä jo 1,5 vuotiaana... Siltä poistettiin hammaskivet 4 vuoden iässä ensimmäistä kertaa, ja nyt ollaan taas viemässä hammaskivenpoistoon kun herralla ikää 6,5 vuotta.

  Hampaita ollaan harjattu epäsäännöllisesti, pitäisi tosiaankin tehdä siitä säännöllistä. Tämänkertaisen hammaskivenpoiston jälkeen olisi tarkoitus Onnilta alkaa päivittäin pesemään ja tytöiltä 2-3 päivän välein niitä hampaita. Meillä on tahnana ollut tuota Petosania, kissat eivät erityisemmin tykkää ja äitini mukaan tahna maistuu paahtuneen pähkinäiselle... :D Jotain muuta olisi siis tarkoitus testata. Harjoja meillä on ollut niin sormihammasharjoja, noita samoja kuin teillä ja viimeisenä Onnille on ostettu (kissakuvioinen) vauvojen hammasharja. Mikään ei ole toistaiseksi ollut miellyttävä ratkaisu, Onnille tuo vauvojen hammasharja on ehkä paras... Tytöille pitäisi vain keksiä mahdollisimman sirot ja pienet harjat, kun kummatkin ovat (tai Ellakin olisi) semmoisia 2,6 kg minikissoja, joiden suuhun kaikki tuollaiset ovat varsin suuria, esimerkiksi Ruska on kooltaan suurinpiirtein samaa luokkaa kun "peruskissa-Onni" n. 5kk iässä...

  Meillä muuten Onnilla oli tapana joskus pureskella veljeni hammasharjaa, kun veljeni säilytti sitä pöydällänsä. :D Eipä säilyttänyt sen jälkeen kun Onni jäi kiinni rysän päältä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihanaa että hampaat on noin hyvin säilyneet! :) Runsas hammaskiven muodostuminen on tympeää. Mulla oli tavoitteena, ettei Rakun hampaita enää tarvisi eläinlääkärillä putsata, mutta taitaa sittenkin tulla vielä ainakin kerran tarve hampaiden pesusta huolimatta. En alkuvuodesta oikein osannut kurkkia kissan suuhun silloin kun kisu pitää huuliaan tiukasti yhdessä, niin en ole ajoissa ehtinyt reagoida takahampaiden plakkimuodostelmaan, vaikka mukamas sieltä hyvin putsasinkin.

   Toivottavasti sopiva harja ja tahna löytyy! Mie olin aatellu kalatahnan olevan hyvä, mutta ei se omaankaan nokkaan hyvältä haise toisin kuin Petosan. :D

   Hih! On varmasti mukava rouskutella. :D

   Poista