torstai 16. toukokuuta 2019

Felini Complete -kokeilun tulos

Kuukausi sitten tilasin Rakulle Felini Complete -lisäravinteen kokeiluun, sillä en ole onnistunut löytämään poitsulle sopivaa E-vitamiinilisää ja Dogs Firstin lopetettua B-vitamiinilisän valmistuksen, B-vitskukin on ollut hakusessa. Lisäksi jodioitu suola ei ole Rakusta erityisen herkkua. Felini Completessa tulisi nämä kaikki 3 kätevästi muiden mukana.

Felini Complete on niin laajasisältöinen lisäravinne, että olen aina ollut hyvin skeptinen sen sopivuudesta enkä täten ole tilannut sitä testiin. Aiemmin, koska lyhyen ajan sisään meni kymmeniä euroja hukkaan epäonnistuneisiin lisäravinnekokeiluihin ja sitten se vain jäi.

Felini onnistui kuitenkin yllättämään: se on sekä sopiva, että maistuva! Ihmisnenään se tuoksuu hieman makealta.

Olen antanut Rakulle jauhetta 2 g/pv eli 4 kg kissan annostuksen (jodin mukaan laskettuna) ja muina lisinä pysyivät D-vitamiini, sinkki ja kalaöljy. Felinin kanssa ei anneta muuta kalsiumia eikä A-vitamiinia. Rakun lihainen luu -ateria vaihtui luuttomaan kanaan ja maksapäivinä Raku jää maksatta. 

Luullisen lihan korvaaja. Tässä on Rakun tarpeisiin hyvä määrä rasvaa ja jauhe on helppo sekoittaa joukkoon

Muuttuneen ruokavalion myötä Rakun turkki on pehmentynyt ja poitsu on myös saanut lisää tervettä pyöreyttä. Maukkaan kanan vuoksi Raku saa nyt puoli grammaa enemmän rasvaa päivässä kuin aiemmin, mikä on selvästi ollut hyvä asia. Ainut harmi menumuutosten kanssa on, että Raku ei selvästi arvosta kun jää ilman maksaa Haikun ja Kodan sitä saadessa. 

Jauhe tuoksuu hyvältä niin ihmisnenään kuin Rakullekin

Meillä on siis täten 1 poikkeava ruokavalio lisää, mutta yllättävän nopeasti totuin uusiin ruokarutiineihin eikä onneksi enää tarvitse murehtia Rakunkaan ruokavalion täysipainoisuudesta.

Tirpatkin on taas täällä! Kevät!!

5 kommenttia:

 1. Hei, ajattelin kysellä apua lisäravinteiden ja yleisesti oman ruokasuunnitelman kanssa, kun epävarmuus iski aikaisemmista julkaisuista huolimatta. Aloitin vasta kahden kissan kanssa raakaruokinnan testaamalla maistuuko myös nirsollekin kissalle raakaruoka. Nirsompi kissa on pienempikokoisempi luonnostaan (3,7kg) ja toinen luonnostaan isokokoisempi (5kg) taas syö ihan mitä vaan saa eteensä :D

  Suunnittelin antavani helppouden vuoksi vaihdellen aamulla Mushin vaisto ja Duo+ pullia kissoille. Olen nyt antanut isommalle 2 ja yhden pullan pienemmälle eikä sekään mene kokonaan. Onneksi sentään syö osan siitä. Isompi käy lopuksi syömässä kuppiin jääneet palat. Päivällä olen antanut yhden kanankaulan (suunnilleen pitäisi olla 30g per kaula, Best-In merkiltä Citymarketista) ja illalle pääasiallisesti Maukkaan siansydäntä, kun menee hyvin kaupaksi myös nirsolle kissalle.

  Iltaruoka välillä vaihtelee, kun ajattelin antaa 1 kerran viikossa sisäelinseosta (Maukkaan pötkö tai Mushin pullia), 1 kerran nauhanmahaa (Kennelpakaste?) ja 1 kerran jotakin kanaa. Nirsolle ei oikein maistu Maukkaan luulliset kanapullat, joten luultavimmin täytyy ostaa ihan suikaileita kaupasta. Epäilen, että ei vaan tykkää syödä paljoa koostumuksen takia, kun pienemmästä määrästä huolimatta syö triplasti hitaammin kuin isompi kissa. Määräksi ajattelin 50g per kissa, kun pienempi ei oikein aamuisin suostu pullia syömään. Sisäelimet ja sydän syödään kokonaan, joten niiden kanssa ei ole ongelmia.

  Keltuaista ajattelin antaa 2krt viikossa, kun maistuu hyvin molemmille. Nirso kissa olikin aina vaan märkäruoan kastikkeiden perään ja jätti monesti "lihapalat" syömättä. Oli myös täysin vain raksujen perään. Lohiöljy ei maistu millään nirsolle kissalle. En tiedä johtuuko merkistä vai mistä... Kyseessä on Zooplussalta oleva Oleum Canis mustassa purkissa.

  Vaikuttaako suunnitelma yhtään edes sinne päin olevalta? Kannattaisiko jotain lisätä, vaihtaa tai poistaa? Vitamiinit ym. lisäravinteet vielä pohdituttaa. Varsinkin, kun isompi syö ihan tyytyväisenä pullat, joten en ole yhtään varma esimerkiksi kalsiumin tarpeesta molempien kissojen tapauksessa. Iltaruoassahan ei taida ollenkaan olla kalsiumia, kun luutonta lihaa? En vain osaa yhtään päätellä kuinka paljon kalsiumia kannattaisi lisätä lisäravinteena iltaruoan sekaan. Myös muut vitamiinit ja niiden määrät todella hakusessa valitettavasti... Mietin olisiko jotain neuvoja antaa esimerkiksi tarvittavien vitamiinien suhteen (esim. mikä merkki luultavimmin menee kaupaksi ja ei maksa maltaita) ja kuinka paljon antaisin kummallekin kissalle niitä? Määrät varmasti poikkeavat kahden kissan välillä? Mitä lisäravinteita tulee antaa niinä päivinä, kun antaa keltuaisen?

  Kiitos etukäteen, olen yrittänyt pohdiskella näitä jo jonkun aikaa, mutta aloittelijan epävarmuus iskee. Pelkona lähinnä, että en tajua antaa tarpeeksi lisäravinteita ja tulee joitakin pysyviä terveysvaikutuksia kissoille.

  VastaaPoista
 2. Mui!

  Ensiksi isot pahoittelut kovasti viivästyneestä vastaamisesta, viestisi ajoitus osui juuri muuttokiireiden ja heti sen jälkeen näyttelykiireiden keskelle ja koska haluan vastata kunnolla ajatuksen kera, niin venähti näin pitkäksi. :'D

  Jos pienemmälle ei maistu pullat, ne melkeinpä kannattaa unohtaa menusta etenkin kun niillä ei ole muutenkaan oleellista hyötyä teidän ruokavaliossa. :) Tai jos haluat, voit kokeilla Maukkaan kanapullia. Niillä on myös silakkaversio, mutta jostain syystä se maistuu huonommin.
  Monet kissat vierastavat etenkin hienoksi jauhettua lihaa, joten voi yleisesti olla, ettei nuo eläimille suunnatut jauhelihat ja pullat maistu. Välttämättä ei ihmistenkään jauhelihat, mutta niiden koostumus on hieman kiinteämpää ja täten yleensä maistuu paremmin. :D

  30 g päivässä kaulaa on vähän turhan paljon etenkin pienemmälle. Siipikarjan lihaista luuta riittää 20 % päivän menusta eli jos kisu syö vaikkapa 130 g/pv, määrä kaulalle on 26 g/pv, mutta jos syö vähemmän, niin silloin kannattaa myös antaa vähemmän, jotta menuun jää tilaa enemmän varsinaiselle lihalle.

  Voit halutessasi korvata aamupalan haluamallasi tavallisella lihalla. Naudanmahaa ei kannata ostaa, sen ravintoarvot on käytännössä 0. Se ateria kannattaa korvata toisella satsilla sisäelinseosta (perustelut alempana). Ja kun kaulaa on jo päivittäisessä menussa, muut ateriat tulee olla luuttomia, ettei luun määrä ruokavaliossa nouse kohtuuttomasti (suolitukosriski). :)

  Jos pidät täysravinnon aamupalana, et tarvitse kaulan lisäksi muuta kalsiumia. Mutta jos kaula on päivän ainut ruuasta saatava kalsium eli et anna täysravintoa, niin tarvitaan kalsiumia lisää purkista. Esim. Puhdas+ Kalsiumsitraattia 100 mg per nenu/pv. 100 mg on 0,5 ml (pakkauskoosta riippuen mittalusikan koko vaihtelee).

  Koska pienempi kisu syö huonosti ainakin tuota Mushia, niin ohjeistan lisät täysillä annostuksilla siltä varalta, ettei Maukaskaan maistu ja siirryt pois täysravinnoista. :) Nuo täysravinnot on suunniteltu pääravinnoksi eikä täten osittaisena osana ruokavaliota poista lisien tarvetta, korkeintaan alentaa annostusta. Esim. Maukkaan täysravintoa tulisi syödä sellaiset 100 g/pv, että 4 kg kissan viralliset tarpeet täyttyisivät. Maltillisista liikasaanneista ei ole kuitenkaan haittaa, joten vaikka antaisit 50 g/pv täysravintoa, voit silti käyttää alempana mainittuja annostuksia. :)

  B-vitsku täyttyy possusta ja maksasta (maksan lähde täysravinnot ja sisäelinseos, maksasta tulee myös A-vitsku. Sisäelinseosta kannattaa antaa anyway ainakin 100 g/naama/vk maksan hyvän saannin takaamiseksi).

  E-vitsku täydellä annostuksella, esim. E-balans 1 tippa/kisu/pv. D-vitamiinia esim. Devisol Drops D3 pienemmälle 1 tippa 2 x vk ja 2 tippaa 5 x vk. Isommalle voi antaa 2 tippaa/pv.

  Sinkiksi esim. Vida Vahva 1/2 tbl/naama/pv. Merilevää jodiksi pienemmälle 0,25 g/pv ja isommalle 0,30 g/pv. Jos annat Islameria, niin voi puolittaa annostukset. :) Käytännössä siis puolikas maustemitta per naama päivässä tai jos Islamer, niin maustemitan pohjallinen.

  Lohiöljyksi suosittelen Mustista ja Mirristä löytyviä Salmopetiä ja Avitalia. Avitalilla oli meillä hieman parempi maistuvuus, se sai nirson syömään jopa vähän yökömpiä ruokia. Totutus tarvittaessa pikkuhiljaa ihan vain pienellä tipalla herkkuruuan joukkoon ja siitä kasvattaa annostusta. :)

  Toivottavasti tästä oli apua, mukavaa raakailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin ja keltuaisen kanssa voi antaa samat lisämäärät. :)

   Poista
  2. Hei,

   Tajusinkin kommentin lähettämisen jälkeen, että taisin huonoimpaan mahdolliseen aikaan sen lähettää :D Pääsin jo itsekin tässä kokeilemaan ja testailemaan asioita onneksi, mutta lisäravinteet tarvitsevat tosissaan vielä viilausta, joten kiitos vastauksesta!

   Nirso kissa ei hirveästi perustanut Mushin pullista, mutta rakastui Maukkaan silakkapulliin. Suht kaikkiruokainen kissa taas ei niihin koske, joten molemmilla aamuruoat eri :D No, tärkeintä on, että maistuu molemmille. Kanankaulat kissat jo vähän hylkäsivät, joten jouduin ne tiputtamaan kokonaan pois päiväaterioinnista. Jostain syystä tykkäävät muutenkin syödä vain aamulla ja illalla. Aiemminkin yritin ihan muulla ruoalla ruokintaa 3x päivässä, mutta ei ottanut tuulta allensa oikein. Varmaan täytyisi nostaa aamuruoan määriä nyt?

   Olen nyt siis antanut isommalle 50g Mushin eri pullia (vaisto ja duo+ vaihdellen) ja pienemmälle kissalle 30g Maukkaan silakkapullia. En oikein ole varma, että onko määrät täysin sopivia. Aina on pieni pelko, että lihotan kissat kunnon palluroiksi :D Eritoten nyt, kun nirsompi kissakin yrittää varastaa aina kaverinkin kiposta ruoat. Isompi kissa, kun on todella pitkä ja suurikokoinen ja muistuttaakin hieman Maine Coonia olemukseltaan, niin hieman hakusessa ruoan grammamäärät. Asiaa ei auta se, että kyseinen kissa kyllä söisi kaiken tarjottavan lihavuuteen asti :'D

   Olen yleensä iltaruoan (50g) yhteydessä antanut molemmille kalsiumsitraattia juurikin sen maustemitan puolikkaan verran. Yritin Maukkaan luullisia kanapullia lisätä iltaruoaksi, mutta ei vaan tunnu kana mitenkään maistuvan nirsommalle. Kanankaulojakin yleensä ei jaksa syödä kokonaan ja lopulta lopetti kokonaan niiden syönnin. Sydän ja sisäelinseos menee vieläkin todella hyvin kaupaksi, joten hyvä, että sisäelinseosta pystyy antamaan kahdesti viikossa eli yhteensä sen 100g verran. Olin vähän varovainen sen määrien kanssa, kun suosituksissa luki aina, että sisäelimiä saa antaa vain kerran viikossa.

   Vida Vahva sinkin ostinkin, mutta täytyy jotenkin kehitellä, että saisi tabletin puolikkaan todella pieneksi. Muuten hylätään vaan kupin pohjalle, kun ruoat on syöty. D-vitamiini myös löytyy, mutta E-vitamiini täytyy jostain liikkeestä metsästää. En tiennytkään Islamerista. Kerkesin jo pohtia pitkään, että kannattaako zooplussalta tilata vain yhden merileväpurkin takia. Täytyykin ottaa toinen lohiöljy kokeiluun, jos vihdoinkin saisi maistumaan kunnolla nirsollekin. Tuntuu vain olevan se teema, että ne harvat ruoat, jotka isompi kissa kiertää kaukaa, on nirson kissan suurinta herkkua.

   Kiitos todella paljon yksityiskohtaisista ohjeista, mukava saada varmistusta siihen, että menee edes suunnilleen oikeaan suuntaan ruokavalion suhteen. Nirsompikin kissa tuntuu nyt oikein odottavan ruokaa innolla ja syö kupin tyhjäksi :) Vielä jäi sellainen kysymys, että mitä kaikkea esimerkiksi näistä nesteistä säilytät jääkaapissa?

   Poista
  3. Hahah, onpa tosi kivaa vaihtelua kokemustarinoihin, että nirsolle maistuu silakkapullat! :D

   Joillekin kissoille toimii paremmin 2 x ruokailu päivässä, joten jos teillä edes toinen näyttää piirteitä siihen suuntaan, niin on todellakin ainakin kokeilun arvoinen. :) Päiväruoka-annos sitten vain siirtyy joko aamuun tai iltaan tai tasaisesti molempiin. Toki kannattaa huomioida, että kaulassa on jonkin verran rasvaa ja jos korvaava annos on pienempirasvainen (esim. 4 %), niin joudut antamaan isommat annokset, ettei kisut laihdu. Sellainen ainakin 8 % rasvainen ruoka on hyvä korvaaja kaulalle, mutta vajaaksi jäävä kalsium tulee ottaa muualta. Esim. kalsiumlisän annoksen voi tuplata 200 mg:hen/kisu/pv. Tai jos haluat käyttää lihaista luuta, niin siipikarjan luuvalikoimista yleensä maistuvin on jauhettu siipi. Se on tavallisia luisia jauhelihoja kosteampi (=miellyttävämpi koostumus) ja makua tulee myös luuytimestä.

   Ruokamäärien kanssa on aina vähän etsimistä alusta, suuri apu on kun juurikin punnitsee kaikki annokset. :) Silmämääräisesti tulee annettua tosi helposti liikaa. Ja sekin, että pitää ahneen pois kaverin kupilta. :D Ruuanjämät osaa olla salakavalia energianlähteitä. Meillä Haiku lähti lihomaan kun annoin syödä Rakun satunnaisia 5-10 g annosjämiä, mitkä tuntui haaskaukselta heittää roskiin tai turhalta laittaa jääkaappiin. Nyt onneksi löytyy toinen jätemylly, joka ainakin toistaiseksi hyödyntää sen verran hyvin ylimääräisen energian, ettei ole tarvinut heittää pikkujämiä roskiin, jos niitä jää. :'D

   Tabletinpuolittaja on arjen pelastava enkeli. Sillä on apteekissa hintaa n. 8 € ja todella hintansa väärti kun tabletit saa murskattua pikkumuruiksi ja sekoitettua ruuan joukkoon. :) Ja ihan pelkkään puolittamiseenkin siitä on todellinen apu. Tulee kylmät väreet kun muisteleekaan saksiaikoja. E-vitsku löytyy ainakin Mustista ja Mirristä ja on tietääkseni hyvin myös esim. heppatarvikkeita myyvissä liikeissä.

   Eipä mitään, kiva olla avuksi! :) Jääkaapissa on öljypohjaiset eli D-vitsku ja lohiöljy.

   Poista