keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Hankala Raku

Niin ihana kuin Raku onkin, välillä vastoinkäymiset poitsun kanssa tympii. Ainakin sen pienen hetken ennen kuin poitsun tekemiset nostavat taas leveän hymyn ja mahdollisesti naurunpurskahduksen huulille. 

Normaali arki menee Rakun kanssa melko lailla täydellisesti, mutta jos vähänkään poikkeaa kaavasta joko pakon edestä tai muusta syystä, tiedossa on todennäköisesti hankaluuksia. 

Otetaan ihan ensiksi hampaat, koska ne harmittavat tällä hetkellä eniten. Rakulla kerääntyy tosi herkästi hammaskiveä ja olemme nyt parin vuoden ajan käyneet kontrollissa vuosittain puhdistamassa hampaat. Vuonna 2014 Rakulta todettiin röngtenissä pari alkavaa syöpymää kahdessa hampaassa, mutta eläinlääkäri on sen jälkeen kontrolleissa todennut, ettei syöpymä ole lähtenyt leviämään. Tästä huolimatta Rakulta on pudonnut lähes kaikki etuhampaat, joko FORLin tai tapaturman vuoksi. Huhtikuun lopulla käydessämme tämän vuoden kontrollissa eläinlääkäri kehui miten hyvässä kunnossa Rakun hampaat ovat aktiivisen harjauksen ansiosta ja sanoi, että tästä syystä seuraava käynti voidaan ottaa jopa 1,5 vuoden päähän kun tähän asti käyntisuositus on ollut 10-12 kk välein.

Työttömänä minulla oli runsaasti jaksamista harjailla, mutta töiden vuoksi harjailu on pitkälti unohtunut. Harjaus ei vie aikaa, siinä menee noin 10 minuuttia 3 kissan kanssa kiinniottoineen. Silti se tuntuu nykyään niin kovin työläältä. Ja valitettavasti se näkyy. Rakun hampaista ei uskoisi, että ne on putsattu vasta puoli vuotta sitten. Pakko ahkeroitua harjauksen kanssa. Onneksi tilanne ei ole kuitenkaan niin paha, että pitäisi aikastaa hammaslääkärikäyntiä. Mutta kovasti siihen suuntaan mennään, jos harjailu ei saa uutta puhtia alleen.

"Mami ei sullakaan mitkään hehkuhampaat oo!"

"Tuliko hyvä kuva?"

Toinen asia on Rakun allergiat. Rakulle sopivien ravintolisien määrä on hyvin rajoitettu ja valitettavasti viime aikoina meidän luottotuotteet ovat eläneet muutosten kourissa. Käyttämämme sinkkilisä Biozink muutti jokin aika sitten koostumustaan kovemmaksi ja sen myötä katosivat myös tehot. Suuremmalla annostuksellakaan lopputulos ei ollut entisen veroinen, joten lähdin etsimään meille korvaavaa lisää. 

Rakun lisäravinnemahdollisuuksia rajoittaa mm. maissitärkkelysallergia, joten etsin lisiä, joissa sitä ei ole. Niitä ei ole kovin montaa, mutta onneksi kuitenkin jokunen löytyy. Ilmeni, että Raku on jollekin muullekin aineelle allerginen, sillä jopa 3 maissitärkkelyksetöntä sinkkivalmistetta olivat epäsopivia. Korviin iski töhnäpommit jo 1-2 pv tuotteen käytön aloituksesta. Sopimattomia olivat mm. Puhdas+ Tuplasinkki (tarjottu ilman kapselia). Lifen sinkki ja Solgarin Sinkkipikolinaatti. 

Näiden jälkeen jäi testattavaksi käytännössä enää Vidan vahva sinkki, ennen kuin minun pitäisi heittää hanskat tiskiin tai kokeilla vielä kahlata ulkomaalaiset valikoimat läpi. Onneksi kuitenkin Vidan vahva sinkki osoittautui sopivaksi kaikille ja onnistui lunastamaan paikkansa meidän lisäravinnehyllyltä.

Maissitärkkelyksettömiä sinkkilisiä. Näistä Rakulle sopivat Biozink ja Vida.

Sinkkilisän löydyttyä asiat olivat taas 2-3 kk ajan hyvin, kunnes käyttämämme Dogs Firstin E-vitamiinilisä alkoi lähestyä Parasta ennen -päiväystään, mikä on tämän kuun lopulla, eikä kyseistä tuotetta ole enää saatavilla. Jälleen kerran olin hyvin vähäisten vaihtoehtojen edessä ja ainut toivo oli, että joko Probalansin E balans tai Avitalin E-vitamiini olisi Rakulle sopiva korvaaja. Avitalin ongelma on kuitenkin hyvin kallis hinta tarpeeseen ja avauksen jälkeiseen käyttöaikaan nähden, joten vaihtoehtona ennen Multicatiin paluuta oli vain E balans. E balansia taasen emme ole tähän asti kokeilleet sen pahan hajun ja potentiaalisen allergeenin, luontaisen säilöntäaineen bentsoehapon, vuoksi. Allergioiden lisäksi Raku on nirso, joten pahanhajuinen lisä tiesi hyvin todennäköisiä ongelmia, jos bentsoehappo ei aiheuttaisi harmeja sitä ennen. Ihmisten E-vitamiinituotteissa taasen on niin iso määrä E'tä kissan tarpeisiin, etteivät ne ole hyviä vaihtoehtoja. Rasvaliukoisuudestaan huolimatta ylimääräinen E-vitamiini varastoituu kehnosti, joten E-vitamiinia tulee saada tarpeeksi päivittäin.

Jättäessäni E-vitamiinipohdinnat muhimaan, päädyin Mustin ja Mirrin lisäravinnehyllyä tutkiessani ostamaan huvikseni kokeiluun Avitalin lohiöljyn. Sen litrahinta 100 ml pullossa on pienempi kuin Salmopetin ja molemmat ovat 100 % puhdasta lohiöljyä, joten mitään ongelmia ei ollut odotettavissa.

Avitalin maistuvuus oli täysi kymppi ja samaa pystyy sanomaan myös tehokkuudesta, mutta valitettavasti jokin pieni haittaava yksityiskohta siinä on matkassa, sillä Avitalin tullessa kuvioihin Rakun korvat alkoivat lotista. Ei suoranaisesti töhnineet kuten normaalissa allergiareaktiossa, mutta lotisivat. Odotin lotinan loppuvan itsestään jokusessa päivässä, mutta kun näin ei käynyt, jätin Avitalin pariksi päivää pois ja lotina lakkasi. Otin Avitalin uudestaan käyttöön ja lotina palasi. Kyseessä pitäisi olla tismalleen samanlainen tuote kuin Rakulle sopiva Salmopet, joten sopimattomuus on hyvin suuri mysteeri. Avital mainostaa käyttävänsä erityistä tekniikkaa öljynteossa, joten löytyyköhän syy siitä. Rakun olessa kyseessä syy voi löytyä hyvinkin pienestä asiasta.

Raku palasi Salmopetiin ja Haiku syö Avitalin loppuun.

Molemmat 100 % lohiöljyä, mutta vain Salmopet sopii Rakulle

Samoihin aikoihin kun Raku palasi takaisin Salmopetiin, n. viikko sitten, päätin ostaa testiin E balansin, kävi miten kävi. Haikulle lisä menee ilman minkäänlaisia ongelmia, mutta tyttö onkin hyvin ahne. Raku on yllättävä kyllä nuuskinut lisää kiinnostuneena, mutta en ole vielä tarjonnut kun odoteltiin Avitalin vaikutuksen varmaa lakkaamista ennen uuden lisän testaamista. Raku saa E-vitskun testiin loppuviikosta, toivotaan, että se sopii ja maistuu.

16 kommenttia:

 1. Oi voi, kaikenlaista harmia. Täälläkin tuskaillaan hammaskiven vuoksi, Sulolla olisi kohta määrä mennä hammaskiveä poistattamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höhh, tsemppiä lekuriin! Me koitetaan pitää hammaslekuri kaukana kesään asti. :) (Tai lähellä se varmaan käy kun saattaa olla meidän tarkastavana eläinlääkärinä tammikuun näyttelyssä :D)

   Poista
 2. Huh, tätä lukiessa kiittelin mielessäni monta kertaa näitä meidän allergiattomia kattimatikaisia :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on onni, jos ei ole tämmöistä kiusaa! Haikun kanssa on mukavan helppoa ja onneksi sille pystyi aikoinaan syöttämään pois niitä Noran sopimattomia ruokia, mitkä eivät päätyneet esykisuille. Haiku on tosi lievästi allerginen vain naudalle ja vähän enemmän todennäköisesti oluthiivalle. Naudasta korvat kutiaa aavistuksen enemmän kuin ilman (ei huomaa ellei nää naudatonta kautta vertailuksi) ja aikoinaan Brit Caren raksut kutittivat kaulaa.

   Poista
 3. Harmillisia nuo allergiat, sie kyllä jaksat tosi kärsivällisesti etsiä oikeita ja sopivia ruokia ja lisäravinteita hankaluuksista huolimatta. Ei voi muuta kuin hattua nostaa :) Itsehän stressaannun jo siitäkin, ettei kalanmaksaöljy oikein enää tunnu uppoavan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko ja osaltaan mielenkiintoista tutkiskella eri vaihtoehtoja. :) Joskus tulee yhteydenottoja samalla tapaa haastavista allergikoista, joten on kiva jos osaa auttaa suht nopeasti löytämään se omalle kisulle sopiva vaihtoehto. Tosin enpä laittaisi pahakseni, jos joskus löytyisi sopiva lisä ilman ongelmia. :D Dogs Firstin B-vitsku oli onneksi helppo ja kuten videosta näkyy, maistuva. :)

   Poista
 4. Otan osaa, se on niin persiistä kun hyvä tuote loppuu! ja varsinkin kun on allergisen kissan hyvä tuote... Suurta kärsivällisyyttä oot osoittanut tässä souvissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Se oli kanssa yksi suuri isku kun aikoinaan kaikille sopiva ja maistuva Bilanxin pakastekuivattu turska poistui myynnistä. Oli siinä työ löytää sopiva korvike kohtuuhintaan. Pitää toivoa, ettei tuo Noralle ainut sopiva kuivaruoka tule koskaan kohtaamaan mitään muutoksia tai myynnistävetämisiä. :D Säikähdin jo siinä kun tuli ne 1,5 kg säkit eikä me ehditä syöttää sellaista hyvissä määrin pois. Nyt sitä Noran syömää 800 g purkkiversiota saa vain verkkokaupasta tilaamalla... Sormet ristissä.

   Poista
 5. Hankalalta kuulostaa. Onneksi kuitenkin kaikesta kärsivällisyydestäsi kiitoksena on onnellinen kisu, joka tuolla hymyllään hurmaa varmasti ihan jokaisen. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin on, ei sitä vaan voi olla harmissaan kauaa kun on muuten niin upea kisu. Ja kaiken vaivan kuittaa se kun näkee elämästään nauttivan kisun, jota ei jatkuvat kutinat ja töhnäpommit vaivaa. :)

   Poista
 6. No on kyllä mietintää kun on allergiaa sunmuita juttuja :( Ei oo kyllä kivaa, jos kissa on tosi monelle asialle allerginen mutta onneksi on muitakin kissoja niin ei mene ostokset hukkaan!

  VastaaPoista
 7. Allergia on varmaan vihoviimeisin vaiva, mitä kissoilla hoitaa. Tsemppiä !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kanssa elää ihan hyvin niin kauan kun sopivat tuotteet on käytössä. :D Noran kanssa on onneksi ollut tasaista sopivien tuotteiden kanssa *kopkopkop* ja toivottavasti se tasaantuu Rakunkin kanssa.

   Poista
 8. Toivottavasti sopiva E-vitamiinikin löytyy! Onneksi noita lisäravinteita näyttäisi olevan sen verran saatavilla, että voi testata useampia vaihtoehtoja. Hammaskivestä näyttää tulevan myös meillä kasvava ongelma ja yritän myös jatkuvasti tsempata sen kanssa, että harjaisin noiden hampaat edes kerran viikossa. Asiasta on ollut yllättävän hankala muodostaa rutiinia, kun kissatkaan eivät siitä niin suuresti tykkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan! Niinpä ja onneksi tosiaan ulkomailta tilaaminenkin on suht vaivatonta. :) Harmi kuulla hammaskivestä! Meillä kanssa harjausta eniten kaipaava Raku on juuri se, joka eniten laittaa vastaan.

   Poista