torstai 29. syyskuuta 2016

Oman asuntonsa rouva

Viime aikoina joidenkin pariskuntien tilanteita seuratessa olen ollut erityisen kiitollinen siitä, ettei muilla ole päätäntävaltaa mitä meidän taloudessa tapahtuu ja mihin rahat sijoitetaan. Minun ei tarvitse kysyä keneltäkään lupaa mm. minkälainen kissanhiekkalaatikko meille tulee, montako kissaa on riittävä määrä ja mihin menee raja lelujen määrässä ja siinä monta niistä saa olla lattialla kisujen aina saatavilla.

Ainahan niitä löytyy, jotka sanovat oman mielipiteensä rahankäytöstä, mutta loppupeleissä niillä sanoilla ei ole mitään merkitystä, koska hankinnat ja rahankäytöt eivät koske heitä eikä heillä ole valtaa vaikuttaa näihin asioihin. Minusta olisi ahdistavaa, jos joutuisin kysymään aina lupaa saanko ostaa sitä ja tätä kissoille ja joutuisin miettimään mitähän toinen osapuoli nyt sanoo kun teen näin ja noin. 


Erityisesti oman asuntonsa rouvana olosta on hyötyä silloin kun mietinnässä on isoja hankintoja, kuten uusi kissa. Olen tiennyt jo kauan, että jossain vaiheessa meille tulee neljänneksi kissaksi kauan haaveilemani somali. Poika, jotta Raku saisi toivottavasti kaipaamansa innokkaamman leikkikaverin. Olin ajatellut sen ajan koittavan vasta vuosien päästä kun meillä on ikioma asunto ja enemmän tilaa, mutta pennun hankinta saattaakin tapahtua jo nykyisessä asunnossa. Varsinaisesta ajankohdasta riippuu kuitenkin työsuhteeni jatkuminen ja punaisten somalipoikapentujen saatavuus sekä yksilön löytyessä sen sopivuus meidän perheeseen. Kun päätän itse asioista, muiden mielipiteet eivät vaikuta hankinta-ajankohtaan tai edes siihen, onko neljäs kissa "tarpeellinen". Tiedän, että ainakin kaksi lähipiiriläistäni ovat olleet ajatusta vastaan, tosin toisen mielestä yksikin kissa olisi minulle täysin riittävä ja toinen on alkanut pikkuhiljaa lämmetä ajatukselle perheenlisäyksestä.

Toinen iso hankinta, mikä on ajankohtaisempi, liittyy kissojen ruokintaan. Tavalliset lihat meillä ostetaan marketeista korkeintaan kuukaudeksi eteenpäin, mutta sydämet ja Noran poronlihat pitää ostaa useamman kuukauden tarpeisiin kerralla. Vauhti-Raksun broilerinsydän on todella halpaa kilohinnaltaan, vain 3,90 €/kg, mutta siihen kilohintaan myydään vain 10 kg paketissa. Sellainen määrä lihaa vie yli puolet pakastintilastani.Noran poronlihoja pitää ostaa aina useampi kilo kerrallaan, sillä kevään jälkeen poronlihaa sopuisaan hintaan myyvä auto tulee seuraavan kerran vasta jouluna. Meidän pakastimeen sellainen määrä poroa ei mahdu, mutta olen onneksi saanut lainata äitini pakastintilaa. Sekin alkaa olemaan kiven alla, sillä äitini tarvitsee pakastintilaa myös itselleen.

Meidän pakastimeen ei mahdu yhtään ylimääräistä isompaa lihamäärää eikä äitini pakastinta voi hyödyntää nykyistä enempää, vaan päinvastoin lihat pitäisi saada sieltä siirrettyä meille. Silti minua on alkanut houkuttamaan Vauhti-Raksun 5 kg lohisuikalelaatikon osto, sillä siitä saisi todella edullista ja Noralle hyödyllistä vaihtelua porolle. 


Eli lisätilaa tarvitaan ja tämä tarkoittaa toista pakastinta. Täten saisin Noran poronlihatkin suoraan aina meille ja voisin ostaa rajattomammin halpoja isoja lihaeriä. Lisäpakastintila on todella tarpeellinen myös joskus tulevaisuudessa tulevan kissan kannalta, sillä etenkin pennut syövät paljon, joten markettilihojakin saa tuolloin alkaa ostelemaan nykyistä enemmän kerrallaan.

Pakastin kuitenkin maksaa ja mikä oleellisempaa, vie tilaa. Meillä ei ole suoranaista hyvää paikkaa pakastimelle. Pakastimeen tulee mahtua vähintään 20 kg lihaa kerrallaan, ja erittäin mielellään yli 30 kg. Mikään pikkupakastin ei siis käy. Pitää tutkailla pakastintarjontaa ja miettiä sille sopiva paikka. Parveke olisi näppärä etenkin kun siellä on pistokekin, mutta parvekkeen pistokkeen sulake on sama kuin uunilla, joten turvallisuussyistä sulake on pois paikoiltaan silloin kun uunia/hellaa ei käytetä.

"Mami tänne mahtuu!"

16 kommenttia:

 1. Oiiii, oma somppu teillekin! Jos jotain vinkkiä kaipaat kasvattajista, niin kysäise ihmeessä, vinkkiä löytyy monesta suunnasta. Punkun kasvattajalla on muuten justiin muutama punainen pikkuruinen poju. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko! :D Kiitos, semiaktiivisesti olen seuraillut eri kasvattajien suunnitelmia ja toteutuksia, mutta tahti alkaa kiristymään varmasti sitten kun pennun tulo lähestyy. :D

   Olen seuraillut pentujen kehittymistä niiin harmissani kun siellä tosiaan niitä upeita punaisia poikia olisi ja (lähi)suku ja kasvattaja kuulostaa tosi hyvältä! Mutta pennun hankinta menee näillä näkymin vähintään ensi vuoden puolelle eli nyt ei voi kuin vain huokailla ihastuneena vieressä. :'(

   Poista
 2. Ihanaa, toivottavasti haaveet toteutuvat vielä ja teillekin tulisi somppu! Ja pakastin ja tilaakin löytyisi. Neljän kissan ruokkiminen kyllä vaatii jo jonkin verran. Meilläkin on 1-2 pakastinlokeroa ollut täynnä kissanlihaa ja kissoja on sentään vaan kaksi (ja ei olla ostettu mitään isompia eriä, ehkä maksimissaan 1,5 kuukaudeksi kerralla).

  Hauska haukotuskuva Rakusta! Vai haukotteleeko se edes. Näyttä siltä, et ois haukkaamassa jotain oikein isoa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä taatusti jossain vaiheessa! :) Isäni oli ihana ja lupasi pakastimen minulle synttärilahjaksi eli nyt on ainoastaan koon ja sijainnin suhteen mietittävää. Pari paikkaa pakastimelle löytyisi, mutta isompi tila niistä on johtojen suhteen epäkäytännöllisempi. Hmmm....

   Ei kai sentään kissanlihaa? ;DDDD (olin tarkkana omien sananvalintojen kanssa, olen saanut kuulla tuosta samasta muutamia kertoja. Kiva päästä kuittailemaan itsekin. :DDD) Ei tulisi mitään pienellä pakastinlokerolla, meidän edellisessä asunnossa oli ihan mini lokero, mihin piti mahduttaa meidän kaikkien ruuat. Ei enää ikinä semmoista. :D

   Raku ryhtyi haiksi. :D

   Poista
 3. Ahaa, somppukuumetta :) Huomasinkin, että olet tykkäillyt Punkun siskopuolista facessa.
  Nora on hurrrjan korkealla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne kuvat on niiiiin tuskaa (ja samalla ihan pakko katsoa)! :D Ihania pentuja, tahtooooooo. Helpottaisi, jos tietäisi niiden kaikkien olevan jo varattuna. :D

   Poista
 4. Raku varmasti ilahtuu uudesta leikkikaverista (toki varmasti tytötkin)! Pakastintilaa ei kyllä varmaan ikinä voi olla liikaa, toivottavasti teille löytyy sopivan kokoinen, jonka saa jonnekin mahtumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikusta en mene vannomaan, mutta etenkin Raku olisi taatusti onnensa kukkuroilla. :) Viimeksi kun meillä oli neljäs kisu hoidossa (aikuinen poika), minkä piti jäädä meille, Nora oli ensimmäisenä leikkimässä tulokkaan kanssa. Tai leikin alkua se pikemminkin oli, sellaista leikkiä missä vasta tutustutaan toiseen ilman kunnollista luottamusta. Rakukin ehti aloittaa leikin alut, ennen kuin Haikun vuoksi piti todeta, ettei yhteiselo tule toimimaan ja kisu palautui kotiinsa. Pennun kanssa varmasti Haikukin tuntee olonsa mukavammaksi kun se ei ole minkään näköinen uhka. :) Ja nyt kun Nora on kuningattarena, Haikulla ei ole ehkä samanlaista tarvetta puolustaa asemaansa.

   Toivotaan! :) Pakko jonkinnäköinen löytää, mutta toivottavasti saadaan sen kokoinen, ettei ihan heti tarvitse haaveilla isommasta.

   Poista
 5. Vaikka minulla on puoliso kotona niin ei siltä kyllä mitään kysytä ;) Jos minä haluan uuden puun niin sitten minä ostan uuden puun :--D Ja jos minä haluan kolmanen kissan niin sitten minä ostan! Harmi että haluaisin sen kolmannen kissan, mutta itse tiedän ettei se ole ajankohtaista. Enkä tiedä tuleeko koskaan olemaan näiden kahden ongelma katin kanssa. En ehkä kestäisi jos saataisiin taas joku ripuli yksilö.. Tai allergia taitai joku.. Tällä hetkellä tahdon panostaa ratsastukseen!

  Ihanaa kuitenkin jos teille tulee neljäs, somput on ihania mäkin haluun sinisen!! Haluun kyllä myös Curlin.. ja ja kilppari räsyn jaja kaikki.. :') Toivottavasti löydät hyvän kokoisen pakkasen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtavaa, ettei teillä ole ongelmia tuollaisten käytäntöjen suhteen! :) Itsekin olen miettinyt, että olisi jo kohtalon ivaa, jos meillekin tulisi taas joku ongelmainen, etenkin jos sattuisi allergikko kohdalle. :DDD Sompuillahan on yleinen hammasongelmat, joten hampaiden harjaus etenkin on tärkeää opetella heti nuorena ja toivoa, että kanankaulat maistuu.

   Minulla on ollut kova pähkäily punaisten ja hopeasomppujen välillä. :D Mutta koska punainen on pidempiaikaisempi haave, niin sellainen meille tulee. 3 curlikin oisi jees, jos sattuisi vaikka ns. normaali yksilö kohdille. :DD Mutta jos viides kisu tulee, niin se on esykisu.

   Poista
 6. Toivotaan, että vauvakuumeen helpottaja löytyy! Mikäs sen parempi paikka on kuin teidän aktiivinen ja huolehtiva pesä:)
  -Tidi&T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivotaan ja kiitos! :) Toivottavasti selviää tämän vuoden puolella onko mahdollistaa ottaa kisu jo ensi vuonna. Kisua ei kuitenkaan tule ennen kuin työpaikasta on mustaa valkoisella.

   Poista
 7. IIIIik, melkein vauvauutisia !!! Ihanaa. Sitten kun siis sen ajankohta on.
  Meillä ei ole arkkupakastinta, jääkaappipakastin vaan. Ja mun ruokia ei siellä pakkasessa juuri ole kuin yhdessä korissa. Nekin mansikoita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkein!! :) Ei niin millään malttaisi odottaa, nyyh. :D

   Minullakin on ihan minimaalinen tila meidän pakastimessa omille. :D Ei sinne mahdu kuin korkeintaan pari lihapakettia ja pari leipäpussia. Sitten kun saadaan 10 kg sydänpaketti (la) niin ei sitäkään.

   Poista
 8. Somput on kyllä niin ihania! ♥ Meillä onneksi tuo toinen täällä asuva tyyppi suhtautuu suopeasti tarpeellisiin ostoksiin, mutta samalla toppuuttelee mun impulsiivisuutta ja turhia heräteostoksia. Me päätettiin muuton yhteydessä hankkia kissojen lihoille oma pakastin, mieluiten sellainen täyskorkea kaappipakastin. Olisi kiva jos pakastimeen saisi mahdutettua vaikka 40 kg tilaa niin ei tarvitsisi tehdä tilauksia kuin muutaman kerran vuodessa. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnn! ♥ Täyskorkea, vähänkö olisi unelma! :D Me joudutaan "tyytymään" keskikorkeaan, mutta toisaalta me joudutaan joka tapauksessa ostelemaan tuoreena lihoja aktiivisesti, joten ihan niin isolle pakastintilalle ei ole tarvetta. Vielä. :D

   Poista