lauantai 21. toukokuuta 2016

Kisujen viikonloppu

Viimeisen viikon aikana kisut ovat joutuneet olemaan vähemmällä aktivoinnilla kun menin jäämään koukkuun Uncharted 4 -pelivideoiden katsomiseen. Kisuja vähempi aktivoiminen ei tuntunut suuremmin vaivaavan, mutta itseäni soimasi huono omatunto. Niinpä päätin kehittää viikonlopulle kisuille paljon mukavaa puuhasteltavaa ja tietenkin rentoiluhetkiä.

Viikonloppumme alkoi kisuille ei niin miellyttävällä tavalla, sillä oli aika uusia rokotukset. Tähän asti tytöt ovat saaneeet rokotukset joulukuussa ja Raku toukokuussa, mutta nyt vein viimein kaikki 3 yhtä aikaa. Olin ottanut työpäivän lyhyemmäksi, jotta ehdimme hyvissä ajoin rokotuksille ja pääsemme viettämään viikonloppua aikaisemmin.

Rokotuksilla meni hyvin. Kisut eivät selvästikään pitäneet käynnistä, mutta eivät protestoineet sen suuremmin. Jännitin hieman rokotusta, sillä rokotteena oli sama mikä aiheutti Rakulle viime vuonna rokotusreaktion. Tuolloin n. tunti kotiutumisen jälkeen Raku muuttui kosketusagressiiviseksi. Jos siihen koski, se sähisi ja teki valenäykkäyksiä. Tätä kesti muutama tunti. Raku oli saanut samaa rokotetta aiemminkin ilman vastaavaa reaktiota eikä kasvattajallakaan ollut moisia kokemuksia rokotteesta, joten laitoin sen huonon erän tai huonon tuurin piikkiin.

Tapahtuneesta huolimatta halusin saman rokotteen meille nytkin, sillä sen voimassaoloaika on nykyään myös flunssaosuudelle 3 vuotta. Valmistaja, Purevax, on tutkinut rokotteen vaikutusajan ja on todennut Purevax RCP:n kestävän 3 vuotta sekä ruton, että flunssan osalta. Tutkimuksen myötä myös Kissaliitto on muuttanut rokotussääntöjään ja nykyään rokotusten voimassaolo on se, minkä valmistaja ilmoittaa rokotteelleen. Näyttelykissoja(kaan) ei siis tarvitse enää rokottaa joka vuosi, jos valmistaja ei näin kehota. Täältä löytyy lista rokotteista ja niiden voimassaoloajoista.

Perjantaiaamufiilikset

Kotiintultuamme Raku oli täysin oma itsensä. Vaikka vähän myöhemminkin näytti, että selvisimme ilman reaktiota, jonkinlainen sieltä kuitenkin tuli, mutta onneksi todella lievänä. Raku oli koko illan leikkisä oma itsensä ja muualle kuin selkään sai koskea. Jos koitti silittää selästä, turkki alkoi nykimään ja Raku näytti ärtyneen hämilliseltä. Mitään näykkimistä, sähinää tai muuta edelliskertaan verrattavaa isompaa reaktiota ei kuitenkaan ollut. Tuo meni myös nopeammin ohi, ehkä korkeintaan 3 tunnissa. Tuo rokote on onneksi seuraavan kerran edessä vasta 2019, joten jatkamme sillä vastedeskin. Olen todella iloinen, että valmistaja tutkitutti rokotteen voimassaoloajan. Puskissa sitä on vähän pitkään epäiltykin, ettei jokavuotinen rokotus olisi tarpeen, ja nyt siihen on viimein tullut varmistus. Kaikin puolin parempi näin. 

Saimme eläinlääkäristä mukaan ns. kaupanpäällisenä 3 huiskaa, joista annoin yhden äitini kisuille. Äitini toimi meillä kuskina. Olin suunnitellut hankkivani kisuille uuden huiskalelun hyvitykseksi reissusta ja vaikka semmoisen saimmekin, halusin kuitenkin käydä ostamassa toisen kaveriksi Mustista ja Mirristä. Olin törmännyt siellä myytävään huiskaan nettitarjontaa selaillessani ja tiesin heti, että tuo huiska pitää saada kisuille. Mukaan eläinkaupasta lähti myös tarjousheräteostoksena Thrive-märkäruokaa testiin. Ostin kisuille myös lisää Thrive-herkkuja sekä täydennystä hiekkavarastoon.

Kisut tykästyivät Mustin ja Mirrin sulkaleluun heti.


"Hei ei niin lähelle naamaa!"


Kaksi vaanijaa

Joista toinen vaanikin toista

"Laatikko on paras piilo!"

H: "Raku et viittis nyt..."

"Hmm...."

"Hmm... njaa...."

Eläinlääkäri suhautti alustaan Feliwayta. Haiku ihastui tuoksuun vasta kotona. 

"Sulka on kuitenkin hajua kivempi!"

"Tule, tule!"

"Höh."

"Miten se nyt tuossa on?!"

Myös eläinlääkäristä saatu huiska oli tykätty. Se toimi erinomaisesti myyräleikissä (sulka pilkistelee mistä milloinkin peiton alta) ja Haiku tykkäsi leikkiä sillä myös perinteiseltä paikaltaan sohvansyvennyksestä.

"Pysy paikallasi!"

"No nyt päästään asiaan."

Päivän aikana sekä kisuilla että minulla riitti energiaa. Olin ajatellut kisujen olevan väsyneitä rokotusreissun jälkeen, mutta kahden leikkihetkenkin jälkeen tekemistä kaivattiin yhä. Varmasti erinomaisella säällä oli osuutta asiaan, sillä ulkona paistoi aurinko ja lämpöä riitti. Avasin kisuille parvekkeen oven ja sinne mentiin heti. Haiku ihastui haistelemaan raoista ihanaa kesäilmaa.

*nuuuuuuh*

"No okei, on tää laatikko ihan jees."

Raku nukkui parvekkeella myöhään iltaan ja myös tänään siellä otettiin päikkärit.

"Yrität kuvata ruokia? Eiku kuvaa meitä!"

"Ai moi Nora!"

Noni, viimeinkin

Tuna & salmon

Meillä ei ole ennen ollut Thriven märkäruokia - saman merkin kuivaahan Nora syö päivittäin. Thriven märkäruuat luokitellaan täysravinnoksi, mutta sen asian se ajaa kehnosti. Rasvaa on vain 2 %, joten ruokaa saa syödä useamman sata grammaa päivittäin, että rasvan tarve täyttyisi. Harvalla on siihen varaa tuolla kilohinnalla. Rasvanlähteenä on myös käytetty eläinrasvan sijaan kasvirasvaa.

Sorruin kuitenkin Mustin ja Mirrin tarjoukseen, jossa 1 purkki maksoi 1 € (kilohinnaksi jäi 13 € ja risat) ja otin tuon meille testiin. Mukavaa vaihtelua Noralle, vaikka tuskin tämän jälkeen sitä enää ostankaan. Märkäruoka ei herättänyt suurta innostusta ja kun annoin myös Haikulle ja Rakulle maistiaiset, ei nekään suuremmin välittäneet. Haiku söi lautaselta ensin raakaruuat ennen kuin söi harvinaisen märkäruokaherkun ja Rakulle kun sekoitin märän raa'an joukkoon, osa ruuasta jäi syömättä.

Loppuilta menikin sitten mukavissa rentoilutunnelmissa.

Tämän kuvan otin RAWina ja koneellesiirron jälkeen totesin, että ei ole minun juttu. RAWien esikatselu ei toimi kun tiedostomuoto on epätavallinen. Jatkamme siis perinteisellä kuvauksella. Photoshopin ja Lightroomin myötä olen ollut todella tyytyväinen kuvien laatuun, olen jopa luopunut kytevistä objektiivinpäivityshaaveista. Tämä laatu on täysin riittävä meille.

Tänään meillä oli vuorossa pitkästä aikaa Nose Workia. Raku oli ihan täpinöissään ja koitti sinnikkäästi tulla jonkun muun vuorolla huoneeseen etsimään herkkuja. Aina ehti vilahtaa ovenraosta ja rimpuili kun nostin sen pois huoneesta. Pitää ottaa asiaksi aktivoitua NW'n kanssa.

En ole tainnut ennen ottaa aikaa kauan kisuilla menee herkkujen etsintään, joten päätin tehdä sen nyt. Etsittävänä 6 herkkua huoneesta. Herkut olivat piilotettuina niin, ettei ne näy ohikulkiessa, vaan niiden löytämiseksi tulee nähdä vaivaa.

 • Haiku: ensimmäisen herkun löytymiseen 2 min, kokonaisaika 8,49 min
 • Nora: ensimmäisen herkun löytymiseen 0,56 min, kokonaisaika 19,50 min. Yksi herkku jäi löytymättä
 • Raku: ensimmäisen herkun löytymiseen 1,09 min, kokonaisaika 6,03 min.
Raku se aina jaksaa hämmästyttää Nose Work -taidoillaan. Etsinnän jälkeen poitsulla riitti vielä runsaasti energiaa ja etsintähaluja, joten heittelin sille vielä pari ekstraherkkua.

12 kommenttia:

 1. Mahtavaa, ettei tullut tällä kertaa kummempaa rokotusreaktiota! Kolme huoletonta vuotta edessä:) Hieno juttu, ettei näyttelykissojakaan tarvitse enää turhan tiuhaan rokottaa! Mukavia huiska- ja parvekehetkiä!
  -Tidi&T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Tämä on myös hyvä niille, jotka vähättelevät rokotusten tärkeyttä. On pienempi kynnys lähteä rokotuksille 3 vuoden kuin vuoden välein etenkin niissä tapauksissa kun rokotuksia ei oteta vakavasti.

   Poista
 2. Itse olen todennut, että ihme jos rokotuksesta ei jonkilaista reaktiota tule, vaikka kuka sanoo mitä. Kiva ettei tullut tällä kertaa mitään dramaattista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikulle ja Noralle ei tullut mitään, kuten kuuluukin. :) Ihmettelen, mistä Raku on kehittänyt nuo lievät reaktiot kun nuorempana tosiaan sama rokote on mennyt ilman sivuvaikutusta. :D

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Se on mahti! Ja kävi tuuri kun tuo oli meidän M&M'ssä viimeinen vaaleasulkainen, lopuissa sulka oli tummempi. :)

   Poista
 4. Siellähän on ollut vilinää ja vilskettä eli kivaa tekemistä!

  VastaaPoista
 5. Hyvä ettei nyt tullut rokotuksesta reaktiota! Hienon palkinnon saivat kissat rokotuksesta. :) Meillä täytyisi nyt ihan tosissaan ruveta panostamaan tuohon noseworkkiin kissojen kanssa..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Suosittelemme, ihan mahtavaa tekemistä kisuillekin! :)

   Poista
 6. Olipas teillä aktiivinen viikonloppu, ihan mahtavaa!

  VastaaPoista