lauantai 11. lokakuuta 2014

Muutos lihaisten luiden määrään

Sen siitä saa kun ei luota omiin silmiinsä. Viime vuoden lopulla kun laskin meidän ruokavalion kalsium:fosfori-suhdetta, järkytyin kun se oli hurjan iso (1,67:1 ilman Multicatia), vaikka ruokavaliossa oli vain 1/3 lihaista luuta eli suositeltu määrä. Ajattelin laskeneeni väärin ja yritin uudestaan alkujärkytyksestä toivuttuani. En tiedä millä laskukaavalla, mutta sitten sain sen "oikein".

Tässä lähes vuoden aikana olen pari kertaa kuullut samanlaista ihmettelyä suuresta suhteesta, mutta jättänyt ne mietintämyssyyn ja samalla koittaen muistaa itse käyttämääni kaavaa, fiksuna kun heitin laskelmat roskiin tulosten saannin jälkeen. Viime kuussa käytiin kissojen raakaruokintaryhmässä iso kalsiumkeskustelu, jonka myötä totesin viimein, että alkuperäiset laskelmani oli oikein ja kalsiumia tulee nykyisellä ruokavaliolla liikaa.

Laskin nyt meidän kalsiumin saantia uudestaan, tällä kertaa suoraan mutkittelematta milligrammatasolla ja uusi lihaisten luiden määrä on 9 - 11 %  + 1 tbl Multicatia. Maksapäivinä (2x vk, 50 g/kissa/kerta) määrä on 18 % maksan suuren fosforipitoisuuden vuoksi ja keltuaispäivänä kun ei tule Multicatia, määrä on 19 %.

Prosentit voi muuttaa grammoiksi kissan ruokamäärän mukaan täällä. Esim. Rakulla 130 g ruokamäärällä lihaisten luiden osuus on 12 g 9 % mukaan ja 14 g 11 % mukaan.

Näillä luvuilla meidän ruokavalion kalsium:fosfori-suhde on 1,1:1 - 1,3:1 (suotuisa suhde 1,2:1). Suhteeseen vaikuttaa valittujen ruokien ja määrien lisäksi myös käyttääkö kaulaa vai siipeä, kaulalla suhde on hieman suurempi. Muuttelen ensi viikolla raakaruokintatekstieni tiedot ajan tasalle.

Jos haluaa tarkastella oman kisun ruokavalion kalsium:fosfori-suhdetta, se lasketaan päiväsaannin mukaan eli eritellään päivän menun ruuat ja niiden grammaosuus, lasketaan niistä saatavat kalsium ja fosfori (arvoja saa mm. FinelistäMushin sivuiltaNutritionvalue.orgista ja kokoamistani ravintoarvotaulukoista), lasketaan kaavalla: ruuan sisältämä arvo mg'nä per 100 g x 0,kys. ruuan osuus päivän menusta (jos taasen jotain tulee yli 100 g, kerrotaan 1,x), esim. broilerinsydäntä päivän menussa 40 g: 177 mg fosforia x 0,40 = 70,8 mg, 12 mg kalsiumia x 0,40 = 4,8 mg) ja jaetaan päivän yhteenlaskettu kalsiumtulos fosforituloksella (muista lisätä lisäravinteiden kalsium, esim. Multicat) saaden kalsiumin osuus ruokavaliosta. Fosfori on aina 1.


8 kommenttia:

 1. Huh. On se kyllä upea lukea, kuinka joku tajuaa noita laskukaavoja ja kissat voi hyvin!

  Täällä ei tajuta ja siksi meillä mennään vaan puolibarfilla ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos yhtään lohduttaa, niin minullakaan ei ole hyvä matikkapää. :D Kissojen vuoksi on tullut opeteltua ja tiedonetsintä on tosi mielenkiintoista, vaikkakin harvoin ne menee ilman päänsärkyjä. Masokisti mikä masokisti. :D

   Poista
 2. Noniin, tuliha se siält. ;D

  VastaaPoista
 3. Ihan samaa mieltä Tarun kanssa. Hiki tuli jo postausta lukiessa. Meillä ollaan vasta matkalla puolibarffaukseen, ja se matka on totisesti ollut pitkä ja kivinen.. josko maali pian häämöttäisi!

  VastaaPoista
 4. Suuri ihailu osaamisellesi! Nuo sun ruokinta- ja kissanhoitoartikkelit on mielenkiintoiset ja hyödylliset, kiitos kun näet vaivaa yhteiseksi avuksi!

  Täälläkin mennään puolibarffauksella. Nyt kun suht säännöllisesti matkustetaan kahden paikan väliä, valmisruoka on hieman lisääntynyt, mutta koetetaan opetella, miten suht samantyylinen ruokailu molemmissa paikoissa olisi mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että tykkäät! :) Toivottavasti keksitte keinon. :)

   Poista