sunnuntai 18. elokuuta 2013

Kania lautaselle

Viimein! Johan tätä hetkeä on varmaan kohta vuosi odotettu. Ja silti tässä kesti näin kauan, vaikka liike sijaitsee pyörämatkan päässä.... Noh, nyt meillä on viimein kania pakkasessa! :] Jänikset on kissalle luontaisia saaliseläimiä, joten olen odottanut tätä hetkeä hyvin kauan. Samalla sain toteutettua haaveeni myös sekapussien osalta. Kokonaista saaliseläintä pilkkoessa on helppo sekoittaa eri ruuminosien lihat ja sisäelimet keskenään jäljentämään enemmän normaalia ruokailutilannetta, jossa siis kissa syö saaliinsa kokonaisena. Siipikarjaa ostaessa sisäelimet on poistettu, mutta kani on koskematon, eli pääsin viimein sekoittamaan joukkoon sisäelimetkin.

Kani on eläinkaupasta ostettu pakastekani, alkujaan käärmeenruuaksi tarkoitettu. Viime kaninostosta oppineena annoin sen sulaa ensin ennen pilkonnan aloitusta. Tässä meni vähän yli vuorokausi, yöksi laitoin sen jääkaappiin ja muuten sai olla huoneenlämmössä.

Noraa nuuskii

Kissat olivat kovin uteliaita tästä uutuudesta, mutta antoivat hyvin työskentelyrauhan. Haiku välillä tuli pöydälle istuskelemaan ja seuraamaan ja välillä koitti vaivihkaa laittaa tassua lihalautaselle, mutta jätti sen sitten rauhaan viimeistään kun sen hääti lattialle. Norakin tuli muutaman kerran seuraamaan, mutta ei koittanut varastaa maistiaisia. Raku vilkuili välillä, mutta ei tullut pöydälle asti.

Pilkonnassa kesti puolitoista-kaksi tuntia, vaikein osa oli suoli ja mahalaukku. Kani on yksityisestä eläinkaupasta ja liikkeen omistaja/myyjä kasvattaa myytävät (ja syötävät) jyrsijät, kanit ja ymmärtääkseni pikkulinnutkin itse. Tämä kani oli hyvinpidetty ennen lopetusta, maha oli täynnä papanoita ja vieläsulamatonta ruokaa. Menin vahingossa puhkaisemaan suolen ja mahalaukun, joten sotkun siivoamisessa meni hieman aikaa. Loppujen lopuksi pilkonta meni kuitenkin hyvin ja olen tyytyväinen saaliiseen. 

Kani painoi 1800 g, lihaa ja sisäelimiä saatiin saaliiksi yhteensä 600 g eli neljän aterian verran. Saaliille tuli hintaa 16,7 €/kg.

Sekalautanen

Annospusseissa

6 kommenttia:

 1. Oi, tuollaista pitäisi meilläkin kokeilla. Tällähetkellä meillä vedellään satunnaisesti luista kananlihaa, mutta muuten barffi on jäänyt vähemmälle osittain siksi, että siitä isosta jäisestä köntsästä on niin rasittava irrotella annoksia! Mietin että kuinkahan paha se tosiaan olisi jos sulattaisi sen kokonaan ja tekisi pakastimeen annospusseja sitä mukaa kun siitä irtoaa, että olisi sitten helpompi raakaruokkia myös silloin, kun ei ole aikaa rakennella sitä ruokaa kovin pitkään. Osaatko sanoa onko lihan uudelleenpakastaminen kuinka paha asia?

  PS. Blogisi oli minulle ihan uusi tuttavuus, ja liityin lukijaksi :) Seuraan siis jatkossakin!
  http://parastaikina.blogspot.com

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa lukijaksi! :) Liha ei mene miksikään uudelleenpakastuksessa, joten hyvin voi antaa sulaa ennen pilkkomista. Kuitenkin mitä vähemmän sula sen parempi. Hieman jäisenä annostelu on myös nopeampaa ja vähemmän sotkuista (varsinkin sisäelinseos on hyvin ärsyttävä jos se ehtii sulaa kunnolla), mutta sulakaan ei haittaa, jos se siihen pisteeseen ehtii.

   Pakasteiden ohella raakaruokaa voi tuoda mukaan ruokavalioon markettien lihojen kautta, tarjoilu on nopeaa kun ruokaa ei tarvi sulattaa ensin. :)

   Poista
  2. Eikö myös ruokakaupan lihat tulisi pakastaa toksoplasmoosin varalta?

   Poista
  3. Niissäkin tosiaan riski on, 3 vrk pakastus tuhoaa toksoplasman. Se on kuitenkin terveille eläimille harmiton, joten ainakaan meillä ei ole asiaa stressattu ja kisut saa pakastomatontakin kaupan lihaa. :)

   Poista
 2. Uskomatonta miten kissa ja lihapussi pystyvät olemaan samalla pöydällä. Meillä kissa olisi jo lihapussin kanssa juoksentelemassa ympäriinsä ja pyrkien syömään ensin pussin ja sitten lihan... Siinä menee sekuntti kun Naos nappaa kaiken minkä hän arvioi ruokasi ja pinkoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai teilläkin! Haikukin on supernopea rosvo, saan koko ajan pitää sitä silmällä jos se on minkä tahansa ruuan lähettyvillä, oli ruoka sitten pussissa tai ei. Jos silmä välttää hetkeksikään, niin tilaisuus hyödynnetään! :D Sama juttu on kissojen ruokailun aikana, jos joku kissoista poistuu hetkeksikään lautasensa (ja ruokansa) ääreltä, Haiku on heti koittamassa ottaa ruuan itselleen. Välillä saa jahdata rosvoa ympäri asuntoa kun se ehti sen pienen hetken aikana käydä pöllimässä joltain, yleensä Rakulta, ruokaa. :D

   Poista