sunnuntai 26. helmikuuta 2023

Elämää viiden kissan kanssa

Siinähän kolme kissaa menee kuin kaksikin? Entä kun kissoja onkin neljä... tai viisi...?

Tammikuun lopussa tuli vuosi täyteen siitä, kun Minho muutti meille. Millaista meidän arki sitten on ollut näin isolla porukalla ja mitä kaikkea siihen liittyy?

Uutta perheenjäsentä suunnitellessa minulla on 4 nyrkkisääntöä: 

 1. Nykyisten joukkokemioiden tulee olla kohdillaan, ei vihanpitoa eikä kiusaamista
 2. Tulevan kissan luonteen ja aktiivisuuden tulee sopia meidän joukkoon (pentujen kohdalla vanhempien luonteista voi hyvin arvioida tulevaa luonnetta)
 3. Eläinlääkärikuluihin tulee olla sijoitettavissa vähintään 500 €/kissa/vuosi
 4. Aikaa ja energiaa tulee olla jokaiselle

Keskinäiset kemiat


Meillä joukkokemia toimii todella hyvin, vaikka ikäjakaumaa on. Vanhin, Haiku, täyttää pian 12 vuotta ja nuorin, Minho, on 1-vuotias. Kaikilla on aktiivisuustaso korkea. Minho on leikkaamaton ja hormonit hyrrää, mutta luonne on silti hyvin tasainen ja pentumainen. Pojan rakkauden kohde on Haiku, mutta Minho ei ahdistele liikoja ja tottelee hyvin ohjausta, jos tarvittaessa puutun käytökseen.

Kisut leikkivät keskenään sekapareilla. Painia ei ole nähdä, paitsi pikaisia Ragnarin ja Minhon välillä. Hippaa leikkivät kaikki, kukin omilla kestorajoillaan ja hippaan huolitaan tietyt kaverit. Pesuja nähdään harvoin, nenutteluja usein. Toisiaan lähellä viihdytään, mutta ei suoranaisesti hakeuduta viereen.

Minhon pentuaikana pojan paras kaveri oli Koda, mutta nykyään se on Ragnar. Muita yhtä läheisiä suhteita ei ole muodostunut kissojen välille.

"Nyt leikitään!"

Koda ja Haiku on parivaljakko aamukahviseurana

Laatikon kuningas ei välitä ympärillä olevasta jonosta

Seuraan kissojen keskinäisiä kanssakäymisiä ja ohjaan käytöstä tarvittaessa, jottei välit pääse tulehtumaan, mikä voi tapahtua loppujen lopuksi hyvinkin äkkiä jonkun käytöksen saatua kipinän. Nykyisellään ohjausta vaativat vain Noran mustasukkaisuus minusta, mikä ilmenee vain Haikua kohtaan, sekä toisinaan Minhon huomio Haikua kohtaan. 

Välien ylläpitämiseen omiaan ovat mm. yhteiset herkku- ja temppuhetket. Kisut pysyvät tyytyväisenä saadessaan tekemistä ja tunne kaverista yhdistyy mukavaan asiaan.


Kulut


Kissat ovat Noraa lukuun ottamatta raakaruokinnalla. Minho saa kaverina hieman märkäruokaa makua/tuoksua parantamaan, sillä hormonit haittaavat ruokahalua. Nora on teollisella ruokavaliolla allergiasyistä.  

Lihaa menee meillä päivässä n. 700 g, kilohinnat nykyhinnoin pääosin 6 – 12 €/kg. Tämän päälle ravintolisät.

Aamupalana on aina broilerinsydäntä

Hiekkaa ostan säästöpakkauksina ja täytän aina laatikon pesun yhteydessä puolilleen, säkkien ostotiheyden mukaan laskettuna hiekkaa menee meillä n.14 kg/kk eli n. 18 €/kk.

Herkkuja menee vähän kuukaudesta vaihdellen, mutta kuitenkin 1 - 1 ½ purkkia kuukaudessa. Käytämme Noran allergian vuoksi Cosman Maxi Tube pakastekuivattua tonnikalaa, Zooplussasta säästöpakkauksena ostettuna kappalehinta on nyt 17 €/purkki.

Eläinlääkärikuluihin tulee luonnollisesti varata enemmän rahaa mitä enemmän on kissoja, yllättävien kulujen mahdollisuus on yhtä iso kuin kissamäärä eikä välttämättä edes 500 €/vuosi riitä yhden kissan eläinlääkärikuluihin. Tästä hyvänä esimerkkinä on Ragnarin viime vuosi kun hammashoito ei onnistunutkaan odotetusti ja tämä johti lisätutkimuksiin ennen uutta toimenpidettä. Tätä ennen oltiin myös tutkittu satunnaista yskää, joka tutkimusten jälkeen, tottakai, loppui. Uskaltaakohan sitä edes laskeakaan viime vuoden kustannuksia...?


Eläinlääkärikulut vuonna 2022


Ragnar


- Yskän tutkiminen (mm. laajat verikokeet, keuhkoröntgen, sydänveriarvo proBNP): 362 €
- Hammaskiven poisto ja hammasröntgen (hoidot keskeytettiin keuhkopöhön vuoksi): 318,95 €
- Sydänultra, keuhkoröntgen ja anestesian suunnittelu: 399,50 €
- Hammasröntgen ja 6 hampaan poisto: 723,03 €

Yhteensä Ragnarin eläinlääkärikuluihin meni 1803,48 €


Koda


- Astmakontrolli, hammaskiven poisto, hammasröntgen, 2 hampaan poisto: 517,84 €
- Jalan tikkaus (päivystysaika): 208 €

Yhteensä Kodan eläinlääkärikuluihin meni 725,84 €


Haiku


- Hammaskiven poisto ja hammasröntgen, laajat verikokeet: 474,51 €


Minho


- Rokotuksen tehostekäynti: 54 €


Nora


- 0 €


Yhteensä eläinlääkärikulut olivat siis 3057,83 €. Lemmikkien asema yhteiskunnassa paranee jatkuvasti, toivottavasti pian näemme myös päivän kun lemmikkien terveydenhuoltoa tuetaan alveja vähentämällä tai kokonaan poistamalla, kuten ihmisten terveydenhuollossa. Eläintä ei voi jättää eläinsuojelulainkaan nojalla hoitamatta sen tarvitessa eläinlääkärin tutkimusta.

Näiden lisäksi ulkomaan näyttelyitä varten Koda ja Nora kävivät hakemassa tehosteet rabies-rokotuksiin, samalla Minho sai ensimmäisen rabies-rokotteensa sekä lemmikkipassin. Käynnin hinta 166 €.

Kodan astmalääke maksaa n. 10 € kuukaudessa.

Ainoastaan Minholla on tällä hetkellä vakuutus. Pidän enemmän sairauskassan pitämisestä pankkitilillä, jossa on aina tietyn verran rahaa kissojen eläinlääkärikuluihin. Omasta säästöstä pidän enemmän, koska:

- Tällöin ei tule maksettua tyhjää jos vakuutuksen sisään kuuluvia käyntejä ei tulekaan
- Raha on kaikkien lemmikkien yhteisessä käytössä
- Summa on käytettävissä myös tavanomaisiin hoitoihin, kuten rokotuksiin ja hammaskiven puhdistuksiin.

Ennen vakuutuksien piiriin ei kuulunut kissoilla hammassyöpymien hoito, nykyään syöpymät kuuluvat vakuutukseen Pohjolalla ja Agrialla. Agrialla on ehtona, että kissa on vakuutettu heillä ennen 4 kk ikää. Esimerkiksi meillä 5 kissan kanssa vakuutusmaksut vuodessa olisivat n. 1000 € yhteensä ja tämän päälle omavastuut vakuutuskorvattavista hoidoista sekä täydet kustannukset vakuutuksen ulkopuolisista hoidoista, kuten hammaskiven putsaus ja röntgen silloin kun siihen ei liity suun sairauden hoitoa. Vakuutus on yksilökohtainen, joten vaikka useampi lemmikki olisi vakuutettuna, maksukaton tultua täyteen ei voi hyödyntää talouden toisen lemmikin vakuutusta.

Sekä vakuutuksessa että omassa säästössä on omat plussansa ja miinuksensa. Kodalla vakuutus olisi maksanut itsensä reippaasti takaisin, muiden kohdalla aikanaan otettuna oltaisiin tappiolla.


Kissojen käytössä olevat resurssit


Etenkin monikissatalouksissa korostuu kissojen turvallisuudentunteen tärkeys. Kissan tulee pystyä hakeutumaan omaan rauhaan, jossa se saa rauhassa levätä ja myös hiekkalaatikolla, syödessä ja juodessa tulee olla rauha, siisteyttä unohtamatta. Umpikujia mm. korkeilla paikoilla tulisi välttää, jotta aina löytyy tarvittaessa turvallinen pakoreitti.

Meiltä löytyy jokaisesta huoneesta mahdollisuus viettää aikaa katonrajassa asti, on kiipeilypuita, pitkä kirjahylly osana juoksurataa, petejä ja runsaasti muitakin nukkumapaikkoja. 4 isoa hiekkalaatikkoa, joissa on aina runsas kerros hiekkaa. Kisut on opetettu, että kaverille annetaan vessarauha. Laatikot siivotaan 2-3 krt päivässä.

Pikku-Minho seikkailuradalla

Leikkihetki bestiksen kanssa

Syödessä jokaisella kissalla on oma ruokapaikkansa ja on opetettu, ettei kaverin lautaselle mennä. 


Poikien ruokapaikat, Noran paikka on Ragnarilla olevan alustan toisessa päässä ja Haiku on nurkassa pyödän takana.


Lattia on täynnä erilaisia turvallisia leluja ja lattialta löytyy aina myös 2-3 pahvilaatikkoa leikkeihin ja oleskeluun. Myös putkia löytyy 2 sekä 1 teltta.


Kissojen hoitoon menevä aika


Mitä enemmän kissoja, sitä enemmän kuluu aikaa niiden hoitoon ja huomioimiseen. Hiekkalaatikot putsaan aamuin illoin, samoin aamuin illoin on myös Kodan astmalääke. Näihin ei kauaa mene. 

Eniten aikaa menee ruokailutilanteisiin, sillä viisikosta kolmella on allergiasyistä yksilöityjä erityisyyksiä ruokavaliossa eivätkä he saa mennä kaverin lautaselta syömään mahdollisia ruuanjämiä. Tämä heiltä toisinaan unohtuu (Nora käyttää tilaisuuden heti hyödyksi, jos huomaa etten valvo häntä), joten valvon ruokailutilanteita herkeämättä. Joskus ruuat syödään nopeasti, mutta toisinaan ruokailu kestää jopa puoli tuntia. Tämän lisäksi Minho yleensä tykkää syödä vasta kun muut ovat syöneet. Kissat saavat ruuan kolme kertaa päivässä.

Hampaiden harjaukseen menee kiinniottoineen puolesta minuutista muutamaan minuuttiin per kissa, hampaat harjataan joka toinen päivä. Nykyään Ragnarilla on vapaakortti harjauksesta, sillä pojalla on enää vain  2 hammasta suussaan ja nämä hampaat eivät tarvitse harjausta.

Kissan henkiselle hyvinvoinnille tärkeälle sosialisoinnille ja tekemiselle on mahdotonta antaa arvioitua aikaa. Jokainen kissa saa päivittäin runsaasti yksilöityä huomiota, kuten myös yhteistä huomiota. Huomiota ja tekemistä saavat myös toisiltaan, virikettä on myös mm. kaverin tekemisen seuraaminen. 

Lisäksi on yhteiset herkku- ja/tai tempputreenihetket. Esimerkiksi treenihetket voivat vaihdella muutamasta minuutista n. puoleen tuntiin päivässä. Leikkihetkiä huiskalla/keppilelulla on useampia päivän mittaan, etenkin Minho vaatii näitä ja muut osallistuvat satunnaisesti.

Treenihetket ovat aina hyvin odotettuja

Kuluja siis on ja niihin tulee varautua. Se ilo, lämpö ja sisältö elämään mitä kissoilta saa, on kuitenkin sen kaiken arvoista.

Nora-prinsessa elää huomiolle

8 kommenttia:

 1. Hih, meitäkin on viisi. Meissä on vaan se ero teihin, että ollaan samaa perhettä kaikki. Mutta hyvin tekin tuutta toimeen toistenna kanssa ♥ Ylätassut viisikoille!
  - Rokkimimmit -

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ylätassut! Ihan huippua tuo sukulaisuus! :) Toivottavasti mekin saataisiin vähän samaa verta joukkoon, toiveissa olisi Minhon pentu meille sitten tulevaisuudessa. :D

   Poista
 2. Ihana päivitys 😍 onkin käynyt mielessä muutamakin noista yhteiseloon liittyvistä jutuista joista kerroit, kuten tyttöjen pärjääminen poikien kanssa, erityisesti leikkaamattonan Minhon seurustelu tyttöjen kanssa. Onneksi on terve, ainakin lääkärikuluista päätellen 😅
  Meille myös juuri päätin hankkia tuon Natural Paradisen pylvään, tosin vielä mietinnässä kumpi koko siinä olisi sopivin muiden kissakalusteiden seuraan. Olkkarissa kun vanhan pahvipuun tilalle nyt lopultakin tulee kestävämpi Catmaxin puu, jonka suunnittelu umpikujattomaksi kahdelle on ollut erityisen haastavaa. Reitit kun helposti kulkevat toisen kissan mahdollisesti käyttämän tason läpi ja seinähyllyjen yhteyteen sen sijoittaminen tuntuu vähän hankalalta. Varsinkin aamulla jompi kumpi haluaa vetäistä salamana jonkun puun tai pylvään tyvestä latvaan. Ehkäpä Catmax jää muutenkin rauhallisemman oleilun paikaksi, jos ohut runko ei muutenkaan innosta kiipeämään samoin kuin paksummat puut tai pylväsrlementit. Meillä myös Ananimalabia, mutta eteisessä ja eri elementit kuin teillä.
  Mut joo, 5 kissaa tosiaan vähän eri juttu kuin meidän nykyiset 2, vaikkakin 3 oli joissain asioissa helpompi kuin 2 💙💙💙
  Terveisin
  Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Joo nämä on tosi mielenkiintoisia juttuja, jonka vuoksi halusinkin jakaa meidän kokemuksia ja mietteitä! :D Minho on joo pysynyt terveenä! Tämän vuoden alussa käytiin hammasputsissa ja todettiin 0 syöpymää tai sen alkuakaan! Otettiin valmiiksi jo jalostustestejäkin ja tulokset terveitä! ♥

   Puiden osto on varsin hauskaa puuhaa ja eritoten se ilo kun puu hyväksytään käyttöön. :D Meille ei enää pahvipuita huolita niiden kestämättömyyden vuoksi, onneksi tosi nättiä ja kaikkien kannalta käytännöllistä valikoimaa löytyy näistä kestävämmistäkin. :) Ja Ananimalabin elementit on niin omiaan. ♥

   Poista
 3. Ihana viisikko ja mielenkiintoinen juttu! :)

  Teillä menee näköjään hiekkaan sama summa kuin meilläkin. Mikä merkki on käytössä? Pitää varmaan vaihtaa siihen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! ♥ Meillä käytössä Compact Care Unscented 14 kg :)

   Poista
 4. Onnea uudesta (tai nyt jo vähän vanhemmasta) perheenjäsenestä! Ihana kuulla, että kaikki on sujunut noin hyvin ja kissat viihtyvät hyvin uudessa laumassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehei pitkästä aikaa, kiitos ja olipa ihana nähdä kommentti sinulta! :D ♥ On kyllä onni, että kemiat toimii näin hyvin. ♥

   Poista