maanantai 18. huhtikuuta 2022

Viisikon vanhimmat eläinlääkärissä

Meillä on jäänyt pari alkuvuoden eläinlääkärireissua kertomatta, koskien joukon vanhimpia: Haikua (käynnin aikaan 10 v) ja Rakua (10 v). Haikun kanssa mennään niinkin pitkälle taaksepäin kuin aikaa ennen Minhon tuloa.

Haiku 17.1.


Haiku alkoi joulukuun puolivälissä nirsoilemaan broilerinsydänten kanssa. Tämä on tytöllä aina yhdistynyt kipeään suuhun. Haiku jätti joko sydämet syömättä kokonaan tai söi todella hitaasti, välillä tiputtaen ruuan suusta. 

Hammaslääkäriajat ovat tiukassa ja saimme sen vasta tammikuun loppupuolelle, onneksi kuitenkin ennen Minhon tuloa, ettei uutta perheenjäsentä vastaanoteta kivuissa suin. Haikulla oli jäljellejäänyt yläkulmahammas minun silmääni tosi pahana ja varasinkin ajan suoraan hampaanpoistoon.

Puoli hammasta värjääntynyt


Koitti eläinlääkäripäivä ja sieltä tulikin hyvin yllättäviä uutisia: koko suu oltiin röntgenkuvattu eikä hampaissa ollut mitään vikaa, edes alkavia syöpymiä! Ell oli myös vilkaissut kurkkuun eikä sieltäkään ollut löytynyt syytä huonolle syömiselle. Pahannäköinen hammas oli vain värjääntymää, jonka ell muiden hampaiden lisäksi putsasi.

Päädyimme ottamaan myös laajat verikokeet, myös ikänsä puolesta kun nuorekkaalla tyttösellä ikää kuitenkin jo on, mukamas. Niistäkin tuli erittäin hyvät tulokset: veriarvot ihanteelliset! Ainoastaan verensokeri koholla, mutta sekin virtsanäytteen avulla varmistettiin stressiperäiseksi. 

Syömättömyyden syy jäi epäselväksi, mutta eläinlääkäri epäili syyn olevan henkinen. Ruuan pureskelu on hankalampaa kun toinen puoli suusta on melkein hampaaton. Aloin sen jälkeen tarkkailemaan Haikun syömiskäytöstä tarkemmin ja todentotta: Haiku pudottaa sydämen silloin kun paloittelu siirtyy hampaattomalle puolelle suuta.

Pureskelu on kuulunut Haikun lempipuuhiin, mutta nyt tyttö saa sydämensä pienemmäksi, helpomminsyötäväksi paloiteltuna. Tämä on toiminut, paitsi välillä tyttö kaipaa spesiaaliherkkua (Noran märkäruokaa) kaveriksi.

Haiku muuten täytti tässä kuussa 11 vuotta, onnea rakkaalle!! ♥Raku 28.2.


Raku lähti mukaan Minhon rokotuskäynnille astmatutkimuksiin, sillä Rakulla oli esiintynyt viime syksystä lähtien ajoittaista yskää, n. kerran kuukaudessa. Nyt kuitenkin kohtaukset olivat tihentyneet ja kohdentuivat tietyssä pedissä tapahtuviksi. Viikon sisään kohtauksia oli tullut kolme ja kaikki pidempikestoisia kuin Rakulla aiemmat. Peti ei ole ollut kenelläkään erityisen aktiivisessa käytössä, mutta ei myöskään ole aiheuttanut kenellekään ennen yskäkohtausta. Muuten Rakun yleiskunto on ollut koko ajan normaali eikä esimerkiksi helposti hengästymistä ole ollut.

Eläinlääkäri kuunteli sydämen (Minhon naukuessa äänekkäästi taustalla). Rakua jännitti paljon. Eläinlääkäri löysi sydämestä lievän systolisen sivuäänen, voimakkuudeltaan 2/6. Sivuääni kuului sykkeen ollessa rauhallisempi (160/min) ja katosi sykkeen noustessa. Eläinlääkäri ei ollut erityisen huolissaan löydöksestä, sillä myös stressi voi aiheuttaa sivuäänen. Viattomat sivuäänet ovat vaimeita, yleensä asteikkoa 1-2 eivätkä aiheuta oireita. Esimerkiksi pennuilla voi löytyä vaimea sivuääni, joka katoaa iän myötä. Muuten Rakulla oli hengitys ja hengitysäänet normaalit.

Sovimme kuitenkin eläinlääkärin kanssa, että laajan verenkuvan lisäksi otetaan myös sydänmarkkeri ProBNP. Tämä arvo kertoo sydämen senhetkisen venyttymisen/kudostuhon ja auttaa sydämen vajaatoiminnan diagnosoinnissa. Korkea arvo ei vielä kerro sairauden laatua, mutta matala kertoo, ettei sydämessä ole sillä hetkellä vajaatoimintaa. Sydänmarkkeri lähetettiin ulkopuoliseen labraan ja tulos oli huojentava: Rakun arvo oli <24 pmol/l kun <100 pmol/l on ylärajana matalalle tulokselle.

Myös Rakun muut veriarvot olivat normaalit! Näin myös puna- ja valkosoluarvot. Rakulta röntgenkuvattiin rintaontelo kolmesta eri suunnasta ja tulokset erinomaiset: sydämen muoto ja koko normaalit, keuhkoissa ei epänormaalia tiivistymää, trakea normaali. Ei astmaan viittavia löydöksiä. Myös vatsaontelon elinten varjot normaalinkokoiset ja -muotoiset.

Rakukin sai siis sinänsä terveen paperit, yskä ei ainakaan löydösten mukaan johdu astmasta. Yskää Rakulla ei olekaan nyt ollut, edes siinä tietyssä pedissä nukkuessa. Sydämen sivuääni tulee kontrolloitua vielä tämän vuoden puolella kun käyntitarpeita tulee mm. Rakun vuosittainen hammaslääkärikäynti.

Vaikkei kummaltakaan kisulta löytynytkään mitään, niin huojentavaa, että ovat kuitenkin terveiksi todetut ja molemmista on nyt otettuna senioritarkastuksiin kuuluvat verikokeet ja löydökset normaalit.Mitä Minhon rokotuskäyntiin tulee, poikku oli oma reipas ja hurmaava itsensä. Rokotuspiikkiä ei edes huomattu ja huomiota vaadittiin taukoamatta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti