sunnuntai 8. maaliskuuta 2020

Kodan astmadiagnoosi

Tiistaina oli taas aika viedä kisut hampaiden vuosihuoltoihin 100 km päähän luottoeläinlääkärimme luokse. Tällä kertaa otin kaikki kisut mukaan ja halusin myös kaikille hampaiden röngtenkuvauksen; Haikulle ja Rakulle syöpymätaustan vuoksi, Noralle iän vuoksi ja Kodalle, koska sairasti loppuvuodesta ientulehduksen ilman sen suurempaa hammaskiveä alueella, joten oli hyvä kurkata ettei pinnan alla ole ikäviä yllätyksiä.

4 kissaa ei ole helppo saada toisiltaan huomaamatta kiinni. Lukitsin kisut keittiöön helpomman kiinnioton vuoksi. Kopat olin laittanut jo paria päivää ennen.

Halusin Kodalle myös keuhkoröngtenin. Viime syksynä Kodan sukua kohtasi syvä suru ja järkytys kun Kodan sisko menehtyi yllättäen sairaskohtaukseen ilman mitään ennakkovaroitusta. Sittemmin ilmeni, että kyseessä oli ollut harvinaisen vakava astmakohtaus. Loki-siskolla oli ollut elämänsä aikana astmaoireita, mutta ne olivat olleet niin harvassa, etteivät lääkärit yleisestikään aloita vielä sen pohjalta lääkitystä. Oireet olivat olleet samat kuin mitä Kodalla on ollut pennusta asti: helposti hengästymistä ja satunnaista yskää.


Olen pitänyt Kodan yskäkerroista kirjaa viime kesästä lähtien siltä varalta, että ne tihentyvät ja olisi aika mennä lääkäriin. Tiheimmät yskäkohtaukset, 1-2 krt/kk, ovat sijoittuneet kesäaikaan. Syyskuun jälkeen olen merkinnyt vain yhden yskäkerran ja se oli helmikuussa. Pentuajan pahimman villivaiheen jälkeen ollaan pidetty leikitykset sen verran rauhallisina, ettei hengästymistä tule. Kodan riehuessa itsekseen se ei hengästy, mutta leikittäessä hengästyminen tapahtuu nopeiden ja lyhyiden spurttien jälkeen.

Joten vaikka poitsu oli ollut oireeton jo kuukausia, oli nyt hyvä katsoa keuhkojen tilanne ja tärkeäkin, huomioden samanlaiset oireet siskon kanssa. Luottolääkärimme otti tilanteen todella vakavasti, mitä arvostan yli sanojen ja hän halusikin tutkia Kodan ennen kuin siirtyisi muihin. Senkin vuoksi, että jos keuhkoista jotain löytyisi, anestesia olisi turhan suuri riski otettavaksi kun lääkitystä ei oltu vielä aloitettu.

Odotushuoneessa. Koda kehräsi ja naukui, kovasti olisi pitänyt päästä kopasta pois.

Keuhkoröngten otetaan kissan ollessa hereillä ja pääsin siihen kaveriksi. Rauhattomasta ja jännittyneestä pojasta saatiin onneksi heti ensimmäisellä kerralla hyvä kuva, mutta kuva kertoi, että keuhkossa todella oli astmamuutoksia: keuhkot olivat laajentuneet ja niissä näkyi tiivistymiä. Laajentuma on seurausta siitä, että keuhkot ovat täynnä liikaa ilmaa, sillä ilma ei pääse kunnolla kiertämään ulos ahtautuneiden keuhkoputkien vuoksi. Verikoetuloksia jouduimme odottamaan seuraavaan päivään.

Joten, Kodalle koitti pitkä päivä kun se joutui olemaan hereillä muiden ollessa hammashoidoissa. Lääkäri sanoi, ettei normaalisti olisi Kodan oireilla ja röngtentuloksen perusteella aloittanut lääkitystä, mutta taustat huomioiden aloitetaan lääkitys, mutta tarkemmin se selviäisi vasta verikoetulosten jälkeen.

Sivuhuom, että vaikka poitsu onkin todella hoikka, röngtenissä näkyi, että vähän turhan paljon on läskiä alavatsassa ja että se jo painaa vähän sisäelimiä. Hups. Poitsun paino oli 4,8 kg. Poitsu on saanut hoikkuutensa vuoksi varsin vapaita ruoka-annoksia, mutta pitää nyt alkaa seuraamaan tarkempaa määrää.

Keskiviikkona eläinlääkäri soitti, että verikoetulokset olivat ok, mutta lääkitys tosiaan aloitetaan. Astma on parantumaton sairaus, joten myös lääkitys on loppuelämän. Koda saa 2 krt/pv kortisonia inhalaationa. Koska röngtentulosten myötä Kodan hammashoidot jäivät välistä, niitä katsotaan uudestaan joskus kesän tienoilla.

Lääke ja väline

Nuuuuuh

Minulla on vähän outo olo siitä, miten tyynesti olen ottanut diagnoosin vastaan. Astma itsessäänhän on varsin yleinen, sitä tavataan lähteiden mukaan ainakin 1 % kissoista. Diagnoosi ei oikein tuntunut missään, vaikkakin päällimmäisenä tietenkin oli helpotus. Helpotus siitä, että nyt poitsu saa hoitoa, joka toivottavasti ehkäisee tulevat kohtaukset. Ja helpotus siitä, ettei enää tarvitse miettiä missä menee raja lääkäriin viennin suhteen. Ehkä reaktioon tai sen puutteeseen vaikuttaa sekin osaltaan, että onhan tässä jo useampi vuosi käyty kahden allergikon kanssa erilaisia testailuja niin ruokavaliossa kuin ympäristöllisesti (Nora) tasapainoisen ruokavalion ja ympäristöärsykkeiden minimoinnin saavuttamiseksi (molemmat ovat nyt viimein ok). Astma sentään on suoraan selkeä hoidoltaan ja täten nopeahoitoinen elämänlaadun parantamiseksi.

Niin eläimen kuin vauvojenkin, eli niiden olentojen, jotka eivät osaa tehdä käskystä tarvittavaa syvää hengitystä, inhalaatiolääkitykseen tarvitaan inhalaatiolaite. Kissoille on omansa, mutta koska meidän lähiapteekissa ei ollut sitä, saimme vauvojen version, jonka jossain vaiheesssa tulevaisuudessa vaihdamme kissaversioon.

Koda on onneksi lähtökohdiltaan helppo lääkittävä: se rakastaa kuonotemppua, jossa kuono laitetaan sormista tehdyn ympyrän läpi. Joten ajattelin poitsun oppivan nopeasti inhalaatiolaitteeseenkin ja oikeassa olin! Alla video ekoista treeneistä, jotka teimme tyhjällä laitteella. Seuraavana päivänä eli torstaina olikin jo ensimmäinen lääkintäpäivä.Tukikeinoja astmaoireiden helpottamiseen on ilmankostutin, joka menee meillä hankintalistalle. Lisäksi kalaöljyn omega 3 voi auttaa vähentämään astmaoireita aiheuttavia vasta-aineita, joten kalaöljyä on suositeltavaa antaa päivittäin. EPA-rasvahappo auttaa myös tulehdusten hillitsemisessä. D-vitamiinin puutteen on todettu olevan yhteydessä astmaoireisiin, joten D-vitamiinia kannattaa antaa korkeinta suositusannosta eli 1 µg/painokilo/pv. Olen itse suositellut allergiaan ja astmaan 1,25 µg/painokilo/pv perustuen poikkeavaan immunologiseen tilaan ja osaan ihmistutkimuksista, mutta D-vitamiinin hyödyt vaikuttavat kiistellysti olevan siinä, että tutkituilla on lähtökohtaisestikin ollut puutosta ja saannin nosto vastaamaan nykysuosituksia helpottaisi astmaoireita. Täten jo ennestään virallisen tarpeen ylittävän suosituksen ylitys ei mahdollisesti tuo lisähyötyä.Harmillisesti suomeksi ei kovin paljon löydy virallista luettavaa aiheesta etenkään eläimiä koskevana, tässä lähteitä ja lisää luettavaa:

Asthma in Cats
Feline asthma
Feline Asthma: What You Need To Know
Evidence Points to Fish Oil to Fight Asthma
Omega-3 and omega-6 fatty acids may play opposite roles in childhood asthma
Astma ja D-vitamiini
A Review on the Role of Vitamin D in Asthma
High quality evidence suggests Vitamin D can reduce asthma attacks


Mitä tulee näihin meidän hammaspotilaisiin, kaikilta putsattiin hampaat. Rakulta poistettiin yksi silminnähdenkin syöpynyt hammas, Haikulla oli ientulehdus, mutta röngten ok, vaikkakin tulehduksen vuoksi ei voinut sanoa satavarmaa tulosta. Noralla moitteeton suu.4 kommenttia:

 1. Voi Koda! Onneksi herra sai lääkityksen, kun on ihan hirveä juttu, mitä siskolleen on käynyt. :( Tsemppiä uuden rutiinin opetteluun (onneksi ei näytä inhaloiminen vaikealta ^^)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Hyvin on mennyt uuden rutiinin kanssa. ♥

   Poista
 2. Onneksi selvisi noin nopeasti! Osaatko sanoa, miten tuo astmayskä eroaa karvapallojen kakimisesta? Meilläkin välillä köhitään (ehkä Roope vähän enemmän kuin Ilmo), mutta oon aatellut sen olevan normaalia karvan poistamista kurkusta. Kovin usein tuota ei kyllä tapahdu.

  Hienosti Koda oppi inhalaatiolaitteen käytön ja voi kun Norakin olisi halunnut testata sitä <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmmm, meillä ei ole koskaan ollut karvapallojen kakimista, kaikki on aina tulleet suoraan märkänä oksennuskäyttäytymisenä ulos. Astmayskässä kissa on kyyryssä, mutta kaula pitkänä ja matalana. Yskä on kuivaa ja vinkuvaa ja yskäisyn jälkeinen nieleminen äänekästä ja vaikeaa. Nielemisessä selvästi kuulee, että kurkussa olisi jokin möykky tiellä.

   Norallakin on ollut yskää, harvoin kylläkin eikä silläkään ole tullut kohtausta ainakaan muistini mukaan kuukausiin. Pahimmillaan oli ennen Kodan tuloa ja silloinkin max. kerran kuussa eli ei riittävästi diagnoosin saamiseksi. :) Noralla ei kuitenkaan ole koskaan ollut ongelmia hengästymisten kanssa, toisin kuin Kodalla.

   Poista