sunnuntai 11. marraskuuta 2018

Maukas -kissojen raakatäysravinnot


Monen vuoden odotuksen jälkeen ne ovat viimein täällä! Mustin ja Mirrin Maukas-raakaruokasarja on tarjonnut koirille raakatäysravintoja jo hyvän tovin ja nyt kissatkin ovat viimein saaneet omansa!

Pussi on miellyttävän värinen ja helppo erottaa turkooseista koirien täysravintopakkauksista

Tätä odotettua tuotesarjaa ei kuitenkaan ole jostain syystä mainostettu missään eikä sille ole tehty Maukkaan kotisivuille omaa osiotaan. Itse törmäsin tuotteisiin kissojen raakaruokintaryhmässä Facebookissa kun tuotteet oli bongattu paikkakunnan x Mustissa ja Mirrissä.

Tämä kissojen tuotesarja on ollut odotettu erityisesti siitä syystä, että Maukkaan koirien vastaava on todellakin täysravinto ja pätevä ruoka sellaisenaan, joten samaa pystyi odottamaan myös kissojen versiosta.

Sulaneet pullat

Ja todella: Maukas lanseerasi 2 eri makua: kana ja kana-silakka-possu, jotka toimivat täysravintoina sellaisenaankin, mutta suositeltavaa on antaa kanaversiossa D-vitamiinia ja sinkkiä purkista lisää optimin saavuttamiseksi (voi mennä täydellä annostuksella), silakkaversiossa taasen voi olla itsessään jo sen verran D-vitamiinia, ettei erillistä lisää tarvita. Tällöin silakkapullapäivänä riittäisi pelkkä sinkki. Olen kysynyt Maukkaalta silakan osuutta seoksesta ja päivitän sen tänne tekstiin vastauksen saatuani.

Kanan kanssa tulee antaa myös lohiöljyä omega 3:n vuoksi, jos silakkaversio ei ole rinnalla aktiivisesti.

Kana-silakka-possu tosin herätti ihmetystä kalsiumpitoisuudellaan, sillä raaka-ainelistan mukaan kanan luuta on vähemmän kuin possunmaksaa, jolloin sitä pitäisi olla niin vähän, ettei analyysin mukainen kalsiumpitoisuus täyty millään. Kanapullissa luuta on enemmän kuin maksaa ja kanapullien maksa on miedompaa A-vitamiinipitoisuudeltaan kuin silakkaversion possunmaksa. Silakkakaan ei tarjoa erityisen paljon kalsiumia. Tästä on lähetetty kyselyä Maukkaalle. Vastausta odotellessa. Siihen asti en uskalla luottaa silakkaversion kalsiumpitoisuuteen.

Vaikka pullat ovat näppärä ruoka, on niiden miinus itsekoostettuun ruokavalioon aina ruuan koostumus. Jauheliha ei auta plakin irrottamisessa taikka pureskeluhalun tyydyttämisessä.

Nämä pullat voittavat kuitenkin teollisen ruuan, sillä eihän märkäruokakaan tarjoa isommin pureskeltavaa. Pullissa etu on raaka-aineiden tuoreus, laatu ja kotimaisuus.


Lisätyt ravintoaineet ovat määrältään samaa kuin yleisesti näkee märkäruuissa (pakkauksiin on päätynyt painovirhe: arvot on ilmoitettu ”/100 g” kun siinä pitäisi lukea ”/1 kg”) ja n. 100 g pullaa/pv on sopiva määrä 4 kg kissan tarpeiden tyydyttämiseksi. Yhden pullan paino on 10 g.

Merilevän vuoksi emme voi käyttää sarjaa kunnolla edes satunnaisesti, sillä Raku ei pysty syömään näitä. Muuten nämä olisivat aivan loistava ruoka hoitajan työn helpottamiseksi reissujen ajaksi ja miksei muuten vainkin silloin tällöin tarjottavaksi. Laiskanruokana aivan loistavia.


Itsekoostettu ruokavalio palalihoja runsaasti hyödyntäen on kuitenkin yhä kissalle se paras ruokintavaihtoehto.

E: Musti ja Mirri vastasi kyselyyn näin: 

"Possu-silakka-kana pullassa possua kokonaisuudessaan on eniten. Maksan osuus on n. 2% ja kalsium on analysoitu lopullisesta tuotteesta. Kalsiumin määrä onkin siis se, joka myös etiketistä löytyy, eli 0,6 %. Tässä vielä tuotteen listaus, kuten tuotesisältöerittelyssä on ilmoitettu ko. tuotteen osalta:

- Possun elimet (sydän, munuainen, maksa) 43 %
- Silakka 20 %
- Broilerin liha 20 %
- Broilerin hienoksi jauhettu luu 10 %
- Kananmuna 2 %
- Kuitu, kuivattu karpalo, kuivattu merilevä, vitamiinit ja hivenaineet, tauriini 5 %"

Tuotteessa on käytetty hienoksi jauhettua luuta (ei lihaista luuta), mikä selittää korkean kalsiumpitoisuuden vähäisestä määrästä huolimatta.

9 kommenttia:

 1. Kiva kuulla, että tulee uusia raakaruokintavaihtoehtoja! Toivottavasti Maukkaalta tulisi myös tarkempia vastauksia noiden pitoisuuksien ja muiden osalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä ja vielä sellaisia, että voi oikeasti suositella! :D Pitää kysellä perään kun eivät ole vieläkään vastanneet.

   Poista
  2. Mielenkiinnosta neljä kissaa kyselee, onkohan pyydettyjä tarkennuksia tullut?

   Poista
  3. Kiitos anon muistutuksesta! On tullut ja lisään sen julkaisuun. :)

   Poista
  4. Kiitos vaivannäöstä! Arvostamme tätä ��

   Poista
 2. Juuri tänään mietin läheisessä Mustissa ja Mirrissä että täytyypä ottaa testiin ja kokeilla 😄 missä sulatat annoksen yleensä, otatko esim. annoksen pakkasesta jääkaappiin sulamaan ensin ja sitten huoneenlämpöön?


  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yleensä otan jääkaappiin ainoastaan päiväruuat työpäivän ajaksi, muut menee piiloon mikron sisään sulamaan muutama tunti ennen ruokailua tai jos laiskottaa, niin otan juuri ennen ruokailua ja sulatan sulatusteholla. :)

   Poista
 3. Näin tuosta mainoksen ratikkapysäkillä, mutta en ole aikeissa ostaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parempi onkin suosia lihanpaloja ja tarjota tarvittaessa lisäravinteet itse, niin kissa saa arvokasta hammastyötä. :) Näppärä tuote kuitenkin etenkin raakaruokinnan aloittamiseen, jos on epävarma lisien kanssa tai haluaa muuten vain helpon/nopean ratkaisun.

   Poista