torstai 4. tammikuuta 2018

Ruokakulut 2017

Tänä vuonna sentään näiden kanssa ei mennyt helmikuulle, kuten viime vuonna. Pienen kuittiurakan jälkeen laskut oli valmiina jo 31.12. Oli tosi kiva päästä vertailemaan miten kulut olivat muuttuneet toissavuodesta ja ylipäätään miten paljon ruokahankintoihin oli kulunut rahaa. 

Vuoden 2017 iso taloudellinen helpotus oli Vauhti-Raksun emokanan reisipalat, joiden kilohinta oli 4,50 € kun yleensä olen ostanut kaupasta 8-9 € kilohintaan ihmislaatuista. Harmillisesti emokana oli erätuote eikä sitä ole enää toistaiseksi saatavilla, mutta ehdin hamstrata sitä pakastimeen kiitettävästi. Jälleen, onni on kissojen oma pakastin meidän jaetun kaverina. 

Kuukausissa oli taas hirmuisesti vaihtelua keskenään, Noran kohdalla riippuen milloin täytin poronlihavarastoja koko vuoden ajalle ja milloin tilasin monen kuukauden märkäruuat kerralla Zooplussasta.


Haikulla ja Rakulla marraskuun iso lovi oli kun tilasin niille Zooplussasta märkäruokaa laiskan päivän varalle. Märkäruoka riittää pitkälle tätä vuotta, riippuen miten pitkään uskallan ruokia kaapissa säilyttää, vaikkeivat suoranaisesti vanhaksi menisikään.

Haikun ja Rakun kulujen keskiarvo oli 29,38 €/kissa/kk. Tarkoitus oli syksyn emokanahamstrauksen jälkeen syöttää pitkälti sitä, mutta ostelinkin yllättävän paljon kaveriksi myös ihmislaatuisia palalihoja. Emokanaa on vielä arviolta +8 kg pakkasessa.

Noran kuukausikulujako oli todella yllättävä:  49,68 €/kk! Vuonna 2016 luku oli 37,14 € eli 2017 Noran ruokiin meni 150 € enemmän kuin sitä edellisenä. Toisaalta vuonna 2016 lukuja oli helpottamassa vuoden 2015 lopulla hamstratut poronlihat. 

Nämä pitämäni luvut eivät kerro todellista kuukausikulutusta. Todellisesta kuukausikulutuksesta löytyy laskelma vuodelta 2016, joskaan eivät pidä enää täysin paikkaansa.

Vuodenvaihteessa oli paljon lihoja alehinnoin

Vaikka eivät kerrokaan todellisia kuukausisyömisiä, niin näiden kirjaaminen ja tarkastelu on todella hauskaa! Ja antaa kuitenkin jonkinlaista esimerkkiä siitä, paljon ruokavalioihin menee rahaa. Kisujen yhteiset lisäravinteet (lähinnä D-vitamiini) oli keskiarvoltaan 0,93 €/kissa/kk.

Pakollinen kisukuva: Raku telttailemassa olohuoneessa ennen kuin teltta siirtyi tietokonehuoneeseen

10 kommenttia:

 1. Mielenkiintoista! Noran osuus vähän hirvittää, mutta Haikulla ja Rakulla on ihan hyvän oloinen keskikulutus. :) Oliko tässä siis vain oikea ruoka, ei herkkuja?

  Teidän ruokakulut on selvästi isommat kuin meillä, mutta Kassinen ja Seppo tietysti syövät pääasiassa zooplussan "halpoja laatumärkäruokia", ja vielä isoina, edullisina erinä (eilen tilattu esim. Animonda Carny 3,02 e/kg...). Tekisi mieli syöttää nyt edellisvuotta enemmän lihaa, mutta se taitaa olla mahdollista vain, jos maagisesti saa tungettua pakastimeen enemmän kerrallaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vuonna 2017 oli hieman poikkeustilanteita kutinoiden vuoksi, jolloin Nora söi jonkin aikaa pelkkää märkäruokaa tai pelkkää poroa, niillä on varmaan ollut vaikutusta myös. Muuten pitkälti varsinaiset kulut vastaa vuoden 2016 lukemia. Ruokamäärä on sama, mutta kallis Multicat on jäänyt pois. :)

   Noihin on laskettu ruoka + lisäravinteet, herkut listaan eri kuluihin.

   Zooplussassa ehdottomasti etuna on myös säästöohjelma, jolla saa ennestään halpoja hintoja alemmas. :D Me ollaan näemmä säästetty 75 € 3 vuodessa 5 % säästöohjelmalla. Märkäruokaa voi kylläkin mennä sitten suhteessa lihaan enemmän, joten kulut voi olla plusmiinus nolla.

   Lihaa saa helposti syötettyä ilman pakastintilarosvousta ostamalla tuorelihoja. 2 kissaa niin ei kovin kauaa vie syödä yksi paketti. :) Toki sitten jos oikein halvalla haluaa niin pakastintila on oikein jeba.

   Poista
  2. Ihan totta, tuntuvat syövän märkäruokaa enemmän kuin lihaa, eli kulutus olisi grammamääräisesti varmaan pienempi lihan kanssa. Nyt syövät märkää vähintään 200 g/pv/kissa, vähän riippuu ruoasta, kuinka paljon. Lihan kanssa Seppo tosin harrastaa ahmimista, eli sama määrä menisi jos ei vahtisi (ettei mene Kassisen kupille), ja sen jälkeen on maha sekaisin.

   Ihmislaatuisten tuorelihojen ostamiseen ei haluta mennä, paitsi satunnaisesti on sydäntä ostettu, ja ehkä kieltä voisi kokeilla. Kun ei itsellekään osteta... :D Eläinruokateollisuus on siitä hyvä, että tuotantoeläimen käyttöprosentti paranee! Nyt ollaan ostettu muutama kerta Tessun tehtaanmyymälästä broilerinfilettä, joka on sitä samaa ihmislaatuista lihaa, joka on pudonnut tuotantolinjalla lattialle eikä siksi käy enää ihmisille. Käsittämätöntä.

   Poista
  3. Joo, raaka liha täyttää vatsaa paremmin. :) Meillä Haiku syö 110 g/pv ja Raku 170 g.

   Joo, noista broilerinfileistä olen ollut kade! Ne näyttää olevan vakituinen tuote Kennerehulla, joka ei meidän paikkakunnalle asti kulje. Onneksi Vauhti-Raksuun sentään sattui oikeastaan parempikin tilanne reisilihan kanssa (rasvaisempaa ja tauriinipitoisempaa), vaikka olikin vain lyhyen aikaa tarjolla. Reisilihojen tarina oli, että olivat päiväysvanhoja ihmismyyntiin.

   Poista
 2. Ruffen ruokiin menee nykyään niiiin paljon rahaa ettei niitä viitsi mihinkään ylös kirjoittaa! :-D

  VastaaPoista
 3. Tämä on ihan mahtava blogi. Varsinkin nuo ruokavaliojutut.

  VastaaPoista
 4. Kiehtovaa huomata, kuinka huokeaa voi raakaruokailu olla! Mä olen lopettanut meidän ruokakulujen seuraamisen, kun koskaan en tunnut olevan kotona silloin, kun Vauhti-Raksulla on meidän suunnan toimistus lauantaina. ostan siis lihat kaupasta, enkä koskaan törmää - 30 % tuotteisiin ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Auts! -30 % on viheliäs kun niin moni on niiden perään, saa olla nopea. :D

   Poista