lauantai 27. tammikuuta 2018

Näyttely Zemppi Areenalla

Osallistuimme viime viikonloppuna POROKin järjestämään kissanäyttelyyn ollen siellä molemmat päivät eli 2 eri näyttelyä. POROKin näyttely starttasi Kissaliiton näyttelyvuoden ja se järjestettiin viime vuonna valmistuneella monitoimiareenalla Zemppi Areenalla Kempeleessä.

Zempin suuren hallitilan vuoksi näyttely oli eurotyylinen eli häkeistä tehtiin kehiä, joiden sisäpuolella olivat omistajat ja kehien ulkopuolella liikkui yleisö. Kissojen häkkien suuaukot olivat omistajiin päin ja yleisö tarkkaili kisuja häkkien takapuolelta.

Olin ensin todella skeptinen eurotyylisen tavan toimivuudesta ja mielekkyydestä, mutta järjestely oltiin saatu tehtyä todella hyvin. Hallin suuri tila tuli kokonaan käyttöön ja käytävillä oli hyvin tilaa kulkea. Omatkin tavarat uskalsi jättää vähän rennommin kun tiesi, että yleisö liikkuu pääasiassa ulkopuolella. Yleisöltä ei ollut kiellettyä tulla kehien sisäpuolelle, jolloin myös kissojen omistajien luo pääsi paremmin juttusille. Häkkien ylikään puhuminen ei ollut erityisen hankalaa, mutta etenkin rotuuntutustumisissa on aina mielekkäämpää tulla samalle puolelle juttelemaan.

Ainut hankala tilassa oli Tuomarin Parhaiden aikaan ahtaat käytävätilat tuomareiden pöytien luona. Välillä oli pakko pujahtaa kisujen välistä nopeasti, että pääsi etenemään. Tästä taisikin tulla eniten palautetta näytteilleasettajien puolesta, joten jos ja toivottavasti kun seuraavan kerran on näyttely Zempissä, tämä on huomioitu siinä.

Näyttelyssä oli otettu käyttöön nykyaikaiset apuvälineet ja nyt tuomareiden arvostelutilanteita pystyi seuraamaan kätevästi jättitaululta. Assistenteilla oli käytössään tabletit, joilla he päivittivät reaaliajassa kuka kissa oli juuri sillä hetkellä arvosteltavana ja ketkä olisivat seuraavana. Tilannetta oli mahdollista seurata myös perinteisesti tuomareiden takana näkyvistä paperilistoista. Omalla kohdallani teknologia meinasi saada mokan aikaan heti alkuunsa, sillä katsoin listaa vasemmalta oikealle kun olisi pitänyt katsoa ylhäältä alas, en ollut huomannut tuomareiden nimiä listattuna ylös. Katsoin Noran olevan 8. vuorossa, mitä vähän ihmettelin, koska Nora on yleensä 1. tai 2. Onneksi kaverini huomautti 20 min ennen arvostelujen alkamista, että Nora on meidän tuomarilla ensimmäinen. Olisin käynyt katsomassa ennen arvosteluja vielä paperilistankin, mutta kaverini ansiosta meillä oli nyt enemmän aikaa valmistautua. Tämän jälkeen en varalta katsonut enää lainkaan digiversiota ja kuulinkin sunnuntaina, että lauantaina iltapäivästä se ei ollut enää aina ollut ajan tasalla.

Eurotyylisessä näyttelyssä häkit muodostavat kehiä, joiden ulkopuolella liikkuu yleisö.

Koska euroissa yleisö katsoo kissoja häkkien takaa, takaosankin tulee olla avonainen. Meillä oli normaalit näyttelyverhot, jotka nostettiin takaa verhonpidikkeillä.

Noralla oli lauantaina tuomarina Glenn Sjöbom. Glenn piti Norasta kovasti ja serti oli "certificate without question." Saimme kutsun Tuomarin Parhaaseen.Paikalla oli niin paljon vanhoja ja uusia kavereita, että lauantai meni lentäen häkkien luona ja arvosteluja kuvatessa. Glenn oli supernopea 2. kategorian eli Noran kategorian arvostelun kanssa ja melkein missasin Tuomarin Parhaan kun keskityin muihin kisuihin.TP oli jo tunti Noran arvostelun jälkeen.

Noralla oli vastassaan upea maine coon. Näistä kahdesta Glenn nominoi hetken miettimisen jälkeen Noran jatkoon Best In Show -loppukilpailuun! "I really love her eyes" sanoi Glenn vielä lopuksi. Vertailua

Tuomarin Paras!


Curleja paikalla oli Nora mukaanlukien jopa 7 kisua. Noran lisäksi paneeliin pääsi toinenkin curli: IC FI*Siriuksen TianaCurl. Tiana edusti curleja leikkaamattomien naaraiden puolella.

Nora paneelissa (keskellä)

Best In Show -kilpailu oli tiukkaa ja molempien kippurakorvien matka päättyi siihen. Äitini kotikissatkin jäivät ilman pokaali (tai tämän näyttelyn kohdalla: taulu-) sijoitusta, mutta Tuisku pääsi paneeliin asti kilpailemaan BIS-palkinnosta. Tuisku oli hieman pahalla päällä, joten voitto meni tutulle kilpakumppanille Tyyne-Liinalle.

Paras kotikissa pitkäkarva (Tyyne-Liina) ja lyhytkarva (äitini Tuisku) vastakkain koko näyttelyn BIS Kotikissa -kilpailussa

Näyttelyssä jaettiin myös POROKin Vuoden Kissa 2017 -palkinnot. Tuisku oli Vuoden 2. paras kotikissa ja äitini toinen kisu Elmo 3. Onnea!

Päivän jälkeen suuntasimme hotellihuoneisiimme näyttelyrakennuksen toiselle puolen Forenom Aparthotelliin.

Lauantain tulos: EX1 CAGPIB NOM!

Kuvausta varten siirretty palkinnot eteen, muuten olivat häkin takana yleisöön päin


SunnuntaiSunnuntain tuomarina meillä oli Mats Askett. Mats oli Gleniä virkapuheisempi (ei lässyttelyjä), mutta hyvät arvostelut saatiin häneltäkin. Mats arvosti kropan mittasuhteita sekä turkin kuntoa. Odotin kritiikimpää arvosteluseteliä, mutta se olikin täynnä lovelya Glennin tavoin. Saimme kutsun Tuomarin Parhaaseen, jossa olikin paljon kilpakumppaneita: Tuomarin Parhaassa oli jopa 4 muuta kisua Noran lisäksi. Valinta oli erittäin vaikea kaikkien välillä. Mats mietti ja nosteli, mietti ja mietti. Lopulta hän valitsi jatkoon näyttävän maine coonin, mikä tarkoitti meille rentoa iltapäivää.Sunnuntaina oli mahdollista kokeilla ilmaiseksi kissa-agilitya ja osallistua SAGIKin agilitykisaan. Kävimme Noran kanssa kokeilemassa harjoitteluissa, mutta kuten arvelinkin, ei tyttö ollut halukas esteilemään vieraassa ympäristössä. Nora ei liikkunut lähtöviivalta mihinkään. Sen sijaan äitini Elmo oli paljon rohkeampi ja suoritti radan osallistuen myös itse kilpailuun. Suurin osa esteistä tosin meni kiertämällä, mutta kissojen agilitykisoissa pisteitä tulee myös pelkästä radan läpimenosta. Tuloksia laskiessa huomioidaan suoritettujen esteiden määrä sekä radan läpimenon nopeus. Saa myös palata (myös nostamalla kissa esteen luo) suorittamaan ohitettua estettä. Kisasuorituksessa ainut raja on, että aikaa radalla saa kulua max. 2 minuuttia ja kaiken ohjaamisen tulee perustua positiivisiin menetelmiin.

Elmo näyttää yleisölle miten A-este suoritetaan

"Hmmmm!"

"Helppoo!"

Käykää ihmeessä kokeilemassa agilitya, jos siihen tarjoutuu tilaisuus! Kissa-agility on suupielet yläsuuntaan -asenteella harrastamista eikä rentoa asennetta unohdeta edes varsinaisissa kisatilanteissa. Tärkeintä on hauskanpito.

Näyttelypäivä päättyi klo 16 eli 1 tunti ennen arvioitua päättymisaikaa. Tuisku oli sunnuntaina Best In Show Kotikissaveteraani, onnea!


Tuisku veteraaniarvostelussa

Noran tulos sunnuntaina: EX1 CAGPIB.

Kiitos kaikille hauskasta viikonlopusta! 

Erityismaininta somalirakkaudelleni Nortonille (GIC Amajan Norton Norberto), on se vaan niin ihana! ♥


Norton arvostelussa lauantaina

PS. Erityiskiitos POROKille, joka oli huomannut sijoittaa Noran häkin äitini kotikisujen viereen ilman erillistä pyytämistä! ♥

12 kommenttia:

 1. Onnea hienosti menneistä näyttelyistä!

  VastaaPoista
 2. Onnea mahtavista näyttelytuloksista! Ehkä agility sujuu sitten seuraavassa kokeilussa yleisönkin edessä, jos tilanne on jo vähän tutumpi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vähän epäilen, on tuo kuitenkin sen verran jännittävä paikka. Mutta ei se mitään, kotiharrastaminen riittää meille maan mainiosti. :) Esteetkin ovat pian viimein matkalla meillepäin!

   Poista
 3. Hieno paikka Zemppihalli. Helppo löytää. Parasta oli yöpyminen samassa rakennuksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi laadukas paikka, toivottavasti molempiin päästään vielä uudestaankin. :)

   Poista
 4. Onnea näyttelymenestyksestä! Nora on kyllä tosi kaunis kissa ja erityisesti nuo silmät <3

  Miten muuten Nora yleisesti ottaen käyttäytyy näyttelyssä ja arvosteltavana ollessa? Oletko koulutuksella tai muulla pyrkinyt vaikuttamaan näyttelykäytökseen? Mietin vaan, että jos nämä meidän hulivilit vie näyttelyyn, niin mitkä keinot auttaisivat siinä, että kissat viihtyisivät mahdollisimman hyvin näyttelyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Nuo silmät selvästi kulkee suvussa, sisarusten ja puolisisarusten silmät vangitsee kuvissakin jos erehtyy katsomaan. :D

   Nora on näyttelyissä tosi rento, Noran ensiesiintyminen oli aikuisena esittelynäyttelyssä, missä piti pari kertaa mennä sylissä yleisön eteen ihasteltavaksi. Yleensä ensimmäisissä näyttelyissä voi näkyä isommin jännitystä, mutta Noraa sai jo tuolloin venyttääkin eikä se ollut moksiskaan. Siksi oli helppo hypätä harrastukseen mukaan. :) Raku on esiintynyt kahdesti ja se oli molemmilla kerroilla niin pelkokimppu, että sen kanssa ei jatkettu.

   Arvostelussa Noran ainut "pahe" on tärinä, mikä on asia, mistä monet tuomarit arvosteluissa huomauttaa. Noralla on ilmeisesti kuitenkin tärinästä huolimatta olemus niin rento, ettei me olla koskaan saatu siitä palautetta. Tärinää ei huomaa, jos ei ole aivan lähellä. Noran tärinä rauhoittuu, jos se saa olla 10-20 min ajan sylissä ennen arvosteluja, niin se ehtii tottua avoimempaan ympäristöön. Tuomarin kirjoittaessa lappua Nora harvemmin yrittää karkuun. Lopettaa yrityksen viimeistään siinä vaiheessa kun joku pitää kevyesti kiinni.

   Ei olla koulutettu, ainut miten pyrin vaikuttamaan on tuo syliinotto tarpeeksi ajoissa. :) Kotona Nora ei jaksaisi olla niin pitkään sylissä, mutta näyttelyhallissa tilanne on eri. Noralla sujuu venytyksetkin niin mutkattomasti, ettei muuta kuin "lämmitellä" kotona venyttelemällä satunnaisesti ennen näyttelyitä ja nostelemalla tuomarin tavoin.

   Tärkeää on, että itse on näyttelyissä rauhallinen. :) Oman kissan näyttelytemperamentti selviää sitten paikan päällä. Häkki on kissalle aina isoin turva siellä, mutta jännitykseen voi auttaa sekin, että ottaa kisun ulos sieltä tarpeeksi ajoissa, esim. syliin harjattavaksi. Herkkujakin kannattaa tarjota, jos suinkaan maistuu ja leluja varata mukaan, jos innostuu leikkimään häkissä. Mie pidän tärkeänä myös kevyttä ruokaa näyttelyssä (meillä Porta 21 tonnikala & surimi eli Noran märkäruoka), ettei sitten ähkynä tarvitse lähteä venytettäväksi. Aamuisin ennen lähtöä en anna ruokaa, ettei tule paha olo matkalla tai paikan päällä jännityksestä.

   Poista