sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Valoa kuvauksiin

Olen äärimmäisen hidas muuttamaan aikeet teoksi. Tästä hyvä esimerkki on kun viime vuoden joulukuussa kuvasin ystäväni luona hänen mustavalkoista kissaansa ja huomasin, että olohuoneen valkoisemmassa valossa kuvista tuli huomattavasti parempia kuin muissa huoneissa, missä käytettiin perinteistä kellertävää valoa. 

Koska Rakukin on väriltään haastava onnistuneiden kuvien osalta, sain idean kokeilla hankkia meillekin ainakin yksi valkoisempi valolamppu. En kuitenkaan saanut ideaa toteutettua ennen kesää ja kesä menikin kätevästi luonnonvaloa hyödyntäen. 

Nyt iltojen alettua hämärtymään aina vain aiemmin, ajatus valkoisesta valolampusta tuli taas ajankohtaiseksi. Niitä ei saa siitä kaupasta missä käyn eniten, joten hankinta jäi. Ajatus kuitenkin kolkutti jatkuvasti taustalla.

Viivyttelin yli kuukauden kunnes sain tarpeekseni ja poikkesin isommassa kaupassa, Citymarketissa. Olin etsinyt netistä tietoa minkälaista valoa kaipaan, jotta tiedän ostaa oikeanlaisen lampun. Perushehkulamppu on värilämpötilaltaan 2800 k, valkoinen valo 4000 k ja luonnonvalo 5500 k. Mitä korkeampi k eli kelvin, sitä kylmempi on värisävy. Toinen mikä vaikuttaa on valon määrä eli lumen. Mitä isompi lumen, sitä kirkkaampi valo.

Citymarketissa ei ollut kuin lämmin keltainen -sävyä, 2800 k, joten jatkoin etsintöjäni kauempana sijaitsevasta Prismasta.

Valkoinen ei näytä olevan kovin yleinen sisustusvalo, sillä pitkästä lamppurivistöstä löytyi vain 2 etsintöjäni vastaavaa lamppua. Toinen oli Rainbowin ei-himmentävä keittiöön, missä kuvaan eniten, ja toinen Airamin himmentävä tietokonehuoneeseen.

Rainbow, 3,50 €

Airam, 8,90 €

Ero on todella huima entiseen! Airamin valo näyttää todella miellyttävältä, mutta Rainbowin valo on hieman vihertävä, mikä häiritsee vähän. Tämä voi johtua myös valaisimen kuvusta, joten jos alkaa häiritsemään liikaa, niin pitää kokeilla ilman kupua ja tarvittaessa vaihtaa valaisin.

Mutta kuvat! Ai että! Etenkin Rakun kanssa olen tuskaillut todella paljon kun valkotasapainon säätö on ollut vaikeaa. Yhdessä vaiheessa mietin jo studiovalojenkin hankkimista valon määrän ja värin parantamiseksi, mutta on tuo lampun vaihto hitusen halvempi ja helpompi vaihtoehto.

Aikaisemmalla lampulla kuvatut, muokkaamaton ja muokattu kuva

Uudella lampulla kuvatut, muokkaamaton ja muokattu kuva

Tietokonehuone, muokkaamattomat kuvat vanha lamppu vs uusi lamppu

Kannatti nähdä se pieni vaiva.

14 kommenttia:

 1. Oho. Mikä ero! Tämä on varsin mielenkiintoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä! Ja nyt häiritsee kun muut huoneet on keltaisia. :'D

   Poista
 2. Vau, on siinä kyllä valolla vaikutusta! :O Pitäneee alkaa tännekin katselemaan valkoisia lamppuja, kun kuvien keltaisuus on joskus ihan ongelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa, pieni summa kuitenkin ja iso vaikutus! :)

   Poista
 3. Kattovaloilla on tosiaan yllättävän iso merkitys! Meillä on aina ollut valkoiset lamput katossa juurikin näistä syistä. Mies on vähän hifistelijä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Smart. :D Vähän nolottaa, että kesti näin kauan hoksata tämä. Olisi säästynyt monilta tuskailuilta aikoja sitten. Ja on tuo paljon kauniimpikin kuin keltainen valo.

   Poista
 4. Mun ruokabloggaaja kaverilla on keittiössä luonnonvalolamppu ja juurikin kuvausten takia.
  Näiden kuvien jälkeen pitää melkein alkaa itsekin pohtimaan, josko meillekin...

  VastaaPoista
 5. Täytyy pitää mielessä! Meillä ehdin tosin kuvaamaan muutenkin vain luonnonvalon aikaan mutta nyt sekin alkaa olla hyvin vähissä ja kuvat jäävät puuroisiksi:/ niin yksinkertainen asia toi lampunvaihto ettei tää taukki tullut ajatelleeksi :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanos! Olen jo monta vuotta äitinikin luona ihastellut, miten siellä on niin paljon helpompi ottaa laadukkaita kuvia paremman valaistuksen vuoksi. Miten sitä onkaan voinut olla tajuamatta soveltaa omaankin kotiin... :'D

   Poista
 6. Oho, onpa iso ero! Mielenkiintoinen vaikutus kyllä.

  VastaaPoista
 7. Kivoja kuvia! Meillä kaikki lamput lämpimiä, tykätään enemmän lämpimästä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lämmin on nätti. :) Mie oon tykänny enemmän luonnonvalosta jo vuosia, mutta jostain syystä en ole tajunnut, että niitä voi laittaa muuallekin kotiin kuin terraarioon. :D

   Poista