perjantai 7. heinäkuuta 2017

Passi ja rabiesrokotus

"Käydään näyttelyissä korkeintaan ensimmäiseen titteliin asti."
.......
"Okei, käydään metsästämässä korkeintaan seuraavaan titteliin tarvittavat kotimaan sertit, ei ole kiinnostusta lähteä ulkomaille."
....

Kävimme tänään hakemassa Noralle passin ja rabiesrokotuksen syksyistä Ruotsin näyttelyä varten! 


Prosessi olikin odotettua nopeampi, mutta näiden kanssa on näemmä hyvä olla ajoissa. 

Kyseessä on meidän ihka ensimmäinen ulkomaan näyttely, turistipuoli mukaanlukien. Ulkomaan näyttely onkin omanlaisensa maailma, joka on vaatinut paljon tutustumista heti ilmoittautumiskäytännöistä lähtien. Blogeista (mm. todella kattava juttu Tallinnan näyttelystä Just Kittying -blogissa) on saanut hyvää alustusta millaista on matkata kotosuomen ulkopuolelle, mutta Ruotsissa käytäntö on hieman eri.

Ulkomaille lähdettäessä tarvitaan lemmikille passi ja voimassaolevat rokotukset rabies mukaanlukien. HUOM! Keväästä lähtien Ruotsiin matkaava lemmikki on tullut myös ilmoittaa tulliin joko etukäteen verkossa tai paikanpäällä. Ilmoitus on maksuton.

Lemmikkipassi haetaan eläinlääkäristä ja sen saa heti mukaansa, mutta jos kisua ei ole aiemmin rokotettu rabiesta vastaan, niin tulee huomioida 3 vk varoaika rokotuksen voimaanastumiselle. Rokotukset kannattaa täten huolehtia hyvissä ajoin kuntoon. Meillä on rabiesrokotus voimassa 28.7. alkaen.


Ulkomaalaisten näyttelyiden lista löytyy Kissaliiton kattojärjestön Fifen sivuilta. Listalta valitaan haluttu maa ja sitten vain näyttelyitä selaamaan. Yllätyin, miten usein esimerkiksi Tallinassa järjestetään näyttelyitä. Meillä on paljon lyhyempi matka Ruotsiin, joten aloitamme sieltä, mutta valuuttaeron myötä olen alkanut kunnolla ymmärtämään Tallinnan suosiota muutenkin kuin sijaintinsa vuoksi.

Eri yhdistysten välillä on eroa mm. maksupolitiikassa, joten kutsukirje kannattaa lukea tarkoin. Esimerkiksi Tallinnassa osallistuminen maksetaan käteisellä paikan päällä, Ruotsissa Luleån näyttelyssä maksu suoritetaan etukäteen tilille. Koska Ruotsi käyttää eri valuuttaa, maksu tehdään verkkopankissa valuuttamaksuna, mistä pankki perii palvelumaksuja. Sekä maksava, että vastaanottava pankki veloittavat käsittelykuluja ja maksun yhteydessä voi valita maksaako vain oman pankin kulut vai myös toisenkin. Jos maksat vain oman pankin kulut, vastaanottava pankki ottaa palvelumaksun maksamastasi summasta eli se ei saavu vastaanottajan tilille täysimääräisenä. Maksoin oman osallistumiseni ottaen molempien pankkien kulut piikkiini (+ 28 €), mutta olen kuullut, ettei siitä ole tullut sanomista, vaikka maksaisikin vain oman pankin osuuden.

Maksun jälkeen kuittikopio liitetään näyttelyilmoittautumisen kaveriksi eteenpäin. Ulkomaalaisissa näyttelyissä ilmoittautuminen tapahtuu paperiversiona (lomake löytyy järjestävän yhdistyksen sivuilta ja Kissaliiton sivuilta löytyy täyttöohjeet), mikä on kuitenkin nykyään helppo täyttää kopioimalla tiedot suoraan Omakissasta. Kaikkien tietojen ollessa kohdallaan, lomake tulostetaan ja allekirjoitetaan, jonka jälkeen se ja kuittikopio lähetetään sähköpostitse oman rotukissayhdistyksen ulkomaan näyttelysihteerille, joka laittaa ilmoittautumisen eteenpäin järjestävälle yhdistykselle. Näyttelyilmoittautumista ei siis viedä loppuun asti itse. 

Luleån ilmoittautuminen avautui 1.7. eli 2,5 kk ennen näyttelyä ja jo ennen sitä lähimmän hotellin lemmikkihuoneet olivat jo varattuna. Minulla ei ole lainkaan tietoa miten nopeasti näyttelyt ja majoituspaikat täyttyvät, joten kiirehdimme asian kanssa. Päätimme olla molemmat päivät, jotta todennäköisemmin pääsemme osallistumaan tammikuiseen POROKin näyttelyyn uudessa hallissa, sillä onhan uusi halli aivan pakko päästä testaamaan.


Ennen matkaa pitää vielä selvittää pärjääkö Luleåssa korttimaksuilla vai pitääkö käydä vaihtamassa käteisvaluuttaa. Hurjaa, että seuraava näyttely on jo noin pian, mutta todella hauska reissu on taas luvassa!

PS. Tässä viikon aikana on ollut mielenkiintoista tutustua myös eri yhdistysten hintaeroihin. Minulla on kokemusta lähinnä vain POROKin näyttelyistä ja siellä ilmoittautumismaksuun kuuluu sekä näyttelyluettelo että ruusukkeet. Myös ns. aikaisen ilmoittautumisen tarjousta kahdelle päivälle löytyy. Luleån näyttelyssä luettelo tulee ostaa erikseen (n. 6 €/2 pv) eikä hintatarjouksia ollut. Kuulemma Suomen sisälläkin on eroa siinä kuuluuko luettelo tai edes jopa ruusukkeet ilmoittautumishintaan.

8 kommenttia:

  1. Jännää. Autollako matkaatte Luleåån? Miten pitkä matka teiltä tulee sinne?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Autolla mennään joo, on sellainen parin tunnin matka suuntaansa. :)

      Poista
  2. Oi, jännää! Alkopa muakin kiinnostamaan, ihan vaikka vain vieraaksi. Kertulla ei oo passia eikä rabies-rokotusta myöskään. Kyllä tuo näyttelyhomma oli aika tarttuvaa, vaikka vasta yksissä käyty. Kempeleeseen lähdetään tammikuussa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ai kun mahtavaa! Etenkin kun sfinxejä ei täällä pohjoisen näyttelyissä oikein ole, niin huippu juttu myös yleisön kannalta kun tulee mahdollisuus tutustua rotuun paremmin! :)

      Poista
  3. Niin se näyttelyharrastus tiedätkin nappasi mukaans ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hassu juttu, mutta hyvin koukuttava harrastus. :D Suurin tekijähän on se, että Nora rakastaa näyttelyissä meidän kahdenkeskistä aikaa.

      Poista
  4. Jännää! Kissanäyttelyharrastus vaikuttaa kyllä juuri sellaiselta, että siitä helposti innostuu, jos vaan kissa viihtyy näyttelytilanteessa. Pari tuntia suuntaansa on myös ihan mukavan kohtuullinen ajomatka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo ja nimenomaan tuo. Aina on tottakai huippu juttu, jos kisu menestyy, mutta ihan ehdottomasti meidän ykkösbuusti harrastukseen on se, että Nora viihtyy ja jopa nauttii kun saadaan olla kahdestaan. :) Eipä noissa tulisi käytyä, jos Noralla ei olisi hauskaa.

      Poista