maanantai 6. helmikuuta 2017

Ruokakulut 2016

On taas vuosittaisen ruokakulukatsauksen aika. Viime vuonna minua harmitti, sillä olin laskenut kaikkien kisujen ruokakulut yhteen, vaikka Nora on allergioidensa vuoksi täysin erilaisella ruokavaliolla kuin Haiku ja Raku (Haiku ja Raku täysraa'alla, Nora puoliraakaruokinnalla sisältäen päivittäin raakaruokaa, raksuja sekä märkäruokaa). Kuukausikohtainen keskiarvo kissojen kesken ei täten antanut todellista lukemaa.

Viime vuonna laskin eri ruokavalioiden kulut erikseen (sis. ruuat ja lisäravinteet) ja merkitsin erikseen myös yhteiset ruuat eli sellaiset, jota sekä Nora että ainakin jompikumpi raakailijoista syövät yhdessä. Tähän lukeutuu lähinnä lisäravinteet.

Meidän vuoden 2016 kirjanpito lähti hyvin käyntiin. Tarkennettuna, hyvin laiskasti. Minulla on ollut tapana laskea edellisen kuukauden kuitit aina seuraavan kuun ensimmäisellä viikolla, mutta viime vuonna työt verottivat aikaa ja jaksamista sen verran, etten saanut aikaiseksi pysähtyä tutkimaan ja laskemaan kuitteja. Johtaen siihen, että kuittivuori kasaantui kasaantumistaan, ihan vuoden loppuun asti. 

Vuodenvaihteen tienoilla otin viimein itseäni niskasta kiinni ja aloin laskemaan kuukausia läpi pikkuhiljaa yksi kerrallaan. Tänään sain viimeinkin viimeisen kuukauden laskettua.


Haikun ja Rakun keskiarvoksi tuli 32,30 €/kissa/kk. Oikeasti Rakun on Haikua isompi, sillä poitsu syö enemmän. Noran keskiarvoksi tuli 37,14 €/kk.

Näihin lukuihin kuuluu myös epäonnistuneita ruoka- ja lisäravinnekokeiluita. Mm. useampi yhteiseksi tarkoitettu sinkkilisä ja Rakua varten täysraakailijoille ostettu lähes 30 € maksanut E-vitamiinilisä Multicatin tilalle. Tilasin Noralle 60 €:lla allergisille kissoille tarkoitettua lohimärkäruokaa, mikä ei sopinutkaan. Syötän sen Haikulle pois hissukseen ja silloin tällöin lahjoitan purkkeja esylle. Märkäruuan syöttämiselle on vaikea löytää sopivaa väliä, sillä iso purkki (190 g) sotkee raakailukuvioita. Vaikka tilasin ruuat alunperin Noralle, laskin ne raakailijoiden kuluihin, koska ne ovat nyt Haikun "urakkana". Märkäruoka näkyy marraskuun huomattavan korkeassa kululaskelmassa. Saatan kokeilla märkäruokaa Rakullekin, mutta epäilen sopivuutta kun se ei sopinut Norallekaan.

Noran kulut hyppivät, koska ostan tytön ruokia kerralla isompina satseina. Raakaruokaa pitää varastoida keväällä koko loppuvuoden tarpeisiin, sillä tyttö syö raakana pitkälti vain poronlihaa ja sitä myyvä auto käy lähipaikkakunnalla vain muutaman kerran vuodessa: alkuvuodesta, keväällä ja joulun alla. Märkäruuan tilaan Zooplussasta.

Tammikuun alussa oltiin kesäisissä muistelmissa

12 kommenttia:

 1. Meillä on kulut aikalailla samoilla lukemilla, vähän päälle euron per päivä. Ihan siedettävä tuo Norankin summa, ottaen huomioon erikoisruokavalio.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, onneksi *kopkopkop* pystytään käyttämään raksujakin, niin Noran kulut ei heilu sentään yli 50 €/kk lukemissa. :D Vaikka olenkin raksuvastainen, niin pakko myöntää, että mukava kevennys niistä tulee kuluihin.

   Raakailijoiden kulut olisivat jääneet alle 30 €/kissa/kk (pikaisesti laskettuna 28 €/kissa/kk), jos noita hutiostoja ei olisi ollut mukana. Mutta sellaista se allergikkokissojen kanssa välillä on. Katsotaan taas sitten minkälaisia lukemia tulee tänä vuonna. :D

   Poista
 2. Oi Nora pieni sylikisu ja Haikukin on löytänyt sopivan tarkkailupaikan pöydältä <3 Selvästi hetki on mennyt laskiessa, kun kissatkin ehtivät nukahtaa :D Kiinnostavaa tietoa nuo ruokintakulut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noraa ei haitannut yhtään, vaikka käytin sitä nojana. ♥ Laskeminen on tosi aikaavievää työtä kun lasken myös omat kulut. Yhden kuukauden kuittien ja nettimaksujen läpikäymisessä menee ainakin tunti.

   Poista
 3. Meillä alkaa olla Ruffen kanssa ongelmia ruuan suhteen, kun ei oikein voida sitä vaihdella ja poika alkaa kyllästyä.. Cocon ruuat kyllä maistuisi, mutta kun ei voi niin ei voi! Ihan hyvät ruokakulut kolmen kissan kanssa! :--)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oijoi. :( Nora ei onneksi kyllästy, vaihtelua saa jonkin verran vaihtelemalla märkäruokaa ja raakaruuassa vaihtoehtoina sydän ja jauheliha. Jos teillä on minkäänlaista vaihtelua, niin onnistuisiko vaikka vaihtaa aterioiden järjestystä välillä?

   Poista
 4. Ihana blogi sulla :) Itse en uskalla enää laskea ruokakustannuksia kuuden kissan ja kahden minikoiran kanssa... Voi olla, että pyörtyisin tuloksista :D Löysin tämän blogin kun tutkailin taas raakaruokinta aiheisia sivustoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kun löysit tänne! :) Minusta on kivaa pitää kirjaa näistä (myös omat menot), ihan jo senkin vuoksi, että rahankulutus pysyy aisoissa. :D

   Poista
 5. Meijä Ukko sanos, et ei ruveta mittä lasku pitäämä. Jos sillon ku uus tili tule, vanhast o jotta jäljel, kyl se siit sit menemä saara. Mut toresta, kyl hiuka o hyvä kattokki, vaik hurjalt näyttäiski.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, vaikka rahaa olisikin hyvin käytettävissä niin mukavasti nämä rajoittaa turhia heräteostoksia kun heti näkyisi kirjanpidossa! :) Kissojen kohdalla se tosin ei ole koskaan ollut esteenä, mutta omia heräteostoksia rajoittaa kummasti... ;)

   Poista
 6. Mahtavat kulut teillä! Ja mahtavat tarkoittaa sitä, että ne ovat mahtavan siedettävät:) Jos laskin oikein niin vain karvan päälle euron päiväkulukeskiarvo/kisuli ja vielä allergiaruokavaliota tässä mukana! Sanoisin, että onnittelut!:)
  -T&Tidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tosiaan onneksi superpahat kulut, tuo kuivaruoka on pelastanut paljon. :) Helpottaa edes vähän sitä katkeruutta, että isoista riistaeläimistä (poro, hirvi, peura) juuri se ainut Noralle sopiva, poro, on kallein. :D

   Poista