perjantai 10. kesäkuuta 2016

Temppu: ota

Tämän tempun opettelun aloitin Rakun kanssa varmaan vuodenvaihteen tienoilla. Inspiraation temppuun sain kun Raku teki kerran sattumalta vastaavantapaisen pitoliikkeen mitä koirat tekevät tempussaan, jossa ottavat mm. pehmolelun syliin. Alkuperäinen suunnitelma olikin opettaa Raku nappaamaan lelu ilmasta syliinsä, mutta temppu muovautui nopeasti siihen, että Raku ottaisi objektin kädestäni ja pitelisi sitä sylissään.

Ajattelin tempun olevan helppo tassutempuista pitävälle Rakulle, mutta se olikin yllättävän vaikea. Treenasimme temppua säännöllisesti ja siitä huolimatta eteneminen oli sen verran hidasta, että yhdessä vaiheessa meinasin jo luovuttaa ajatellessani tempun olevan liian vaikea Rakulle. 

Pidimme tempusta hetken paussia ja keskityimme toisiin temppuihin. Palatessamme takaisin tämän tempun pariin jonkin ajan päästä, tauko oli selvästi tehnyt Rakulle hyvää, sillä selkeää edistystä oli havaittavissa. Rakulle yksi suurimmista haasteista oli pitää lelusta kiinni senkin jälkeen kun itse päästän siitä irti. Edistyksestä raportoimme pikaisesti aktivointiviikon yhteydessä maaliskuussa.

Kun lelun piteleminen sujui, aloin pikkuhiljaa pidentämään lelunpitelemisaikaa ennen palkkaamista. Tässäkin alkoi näkyä kehitystä, mutta eteneminen oli sen verran hidasta, että näin tempun n. puolen vuoden treenaamisen jälkeen täytyy viimein todeta, että jätämme tempun "ota"-vaiheeseen ja palaamme "pidä"-vaiheeseen mahdollisesti myöhemmin ja uudesta lähestymistavasta.

Jälleen kerran saan olla ihan älyttömän onnellinen miten kisuilla riittää kärsivällisyyttä haastavienkin temppujen opetteluun. Yhä kaiken tämän ajan jälkeen Raku tekee temppua innolla ja koko ajan äänekkäästi kehräten. Tässä tosin kehräys ei tallentunut kunnolla kameraan kameran ollessa sen verran kaukana.Meiltä pyydettiin jo viime vuoden puolella tempunopetusvideota ja olen kovasti pähkäillyt mikä temppu olisi siihen tarkoitukseen hyvä. Koska opetan tätä temppua myös Haikulle ja tempun opettelu on hyvin monivaiheinen ainakin meillä, niin tästä tempusta on tulossa jossain vaiheessa jomman kumman kisun kanssa opetusvideota.

19 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! Ei tästä tulisi mitään, jos ei olisi oppimisintoisia kisuja! :)

   Poista
 2. Kyllä sinä kaikkea opetettavaa keksitkin! Hyvä Raku(kin) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun motivaatiota löytyy, löytyy myös mahdollisuuksia! :)

   Poista
 3. Vaude! On varmasti haastava temppu.

  Ihanaa jälleen todeta, kuinka kissat selkeästi oppivat oppimaan. Kun "temppuilu - moodiin" kerran pääsee niin vaikuttaa, että joku ihan uusi lamppu syttyy niiden päässä. Meillä tehdään yksinkertaisempia juttuja, mutta todettava on, että temppuilu (aktivointi) on kissalle itsessään jotenkin tosi palkitsevaa. Meillä on jopa ilman temppuilua saadut herkut jätetty lattialle ja syömättä kun odotetaan, että missä pyyntö. Palkat ei missään nimessä ole kissalle(kaan) se ainoa päämäärä. Vaikka onhan se selvä, että älykkäät eläimet tarvitsevat virikkeitä ja aktivointia voidaakseen hyvin, ja teillähän se sujuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta, tekeminen itsessäänkin on kissalle todella palkitsevaa ja sen huomaa, että herkku maistuu paljon makoisammalta kun sen eteen on nähnyt edes hieman vaivaa ja mitä haasteellisempi suoritus, sen suurempi onnistumisen riemu on kissallakin kun viimein tekee asian oikein ja palkkio tulee. :) Etenkin Haiku nauttii temppuilusta sen verran, että pelkät kehut ja silityksetkin riittävät palkkioksi tuttuja temppuja tehdessä.

   Poista
 4. Taitava Raku! <3 Raku muuten ottaa tassulla kädestä kiinni herkkua ottaessa ihan niin kuin Huolikin ruukaa tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. !! Taas yksi rasti samankaltaisuuksien kasvavaan listaan. :DD

   Poista
 5. No on se Raku vaan niin taitava poika ei voi muuta sanoa <3

  VastaaPoista
 6. Hauska idea tuo temppu. Raku osaa jo tosi taitavasti napata lelun ja selvästi nauttii temppuilusta! Meilläkin on kyllä havaittu, että läheskään aina tempussa ei pääse alunperin ajateltuun lopputulokseen. Joidenkin hiominen vaatisi paljon aikaa ja kärsivällisyyttä, ja kun tärkeintä on kuitenkin mennä kissan ehdoilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, sitä on täällä(kin) valitettavasti nähty miten sujuva temppu voi päättyä kun lähdetään hakemaan täydellisyyttä. :/ Temppuilussa yksi tärkeä ominaisuus on myös ymmärtää lopettaa ajoissa, että hauskuus säilyy. Ei ole niin vakavaa. :)

   Poista
 7. Suloinen♥ Kyllä nauttii, melkein kuulen sen kehräyksen:)
  -Tidi&T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yhdessä kohdassa sitä pystyy hieman kuulemaankin! :)

   Poista
 8. Ootte te kyllä aikamoisia , wow !

  VastaaPoista