sunnuntai 17. tammikuuta 2016

Ensimmäinen sisäetsintä

Viime viikon sunnuntaina meillä oli pitkästä aikaa Nose Workia. Olin aluksi ajatellut tekeväni tavallisen laatikkoradan, mutta koska viikonloppu oli ollut kisujen osalta aiottua rennompi, päätinkin laittaa kisujen aivonystyrät kunnolla töihin ja siirryimme suoraan sisäetsintään, jossa haju piilotetaan huonekaluihin laatikoiden sijaan.

Tähän asti olin tutustuttanut kisuja sisäetsintään vain yhden helpon kirjahyllypiilon muodossa, minkä kisut saivat etsiä laatikkoetsinnän yhteydessä. Tällä kertaa laitoin nameja ympäri huonetta. Suurin osa meni kuitenkin helposti löydettäviin piiloihin lähelle maantasaa, jotta kisut pääsisivät hommasta jyvälle ilman turhautumista ja mielenkiinnon lopahtamista. Osan laitoin korkeammallekin, jottei rata olisi ihan liian helppo.

Koska olin aluksi suunnitellut tekeväni perus laatikkoradan, kamerakaan ei ollut suuremmin valmiudessa. Halusin videokuvata kisujen ensimmäisen sisäetsinnän, mutta jo Haikun etsinnän loppupuolella kamera ilmoitti muistikortin tilan loppuneen, joten menin curlien kanssa pelkkillä vähemmän tilaa vievillä valokuvilla.

Kisut hoksasivat todella nopeasti mitä niiden kuuluu tehdä. Rata jäi ehkä jopa liian helpoksi, mutta ensi kerralla tiedän sitten, että voin laittaa nameja haasteellisimpiinkin piiloihin. Etenkin Rakusta olen todella ylpeä, on vaikea kuvitella, että harrastuksen alussa sillä oli kaikkein eniten keskittymisvaikeuksia ja rata piti tehdä sille tyttöjen ratoja helpommaksi. Nyt huoneeseen päästyään Raku kuittasi hyvin nopeasti, että jaha, laatikot puuttuu, mutta selvästi nameja täällä on etsittävänä. Raku käveli itsevarmuutta hehkuen ja etsi nameja vuoroin nenä kiinni maassa ja vuoroin ilmaa haistellen. Keskittyminen oli täydellistä ja yhtä namia lukuunottamatta kaikki löytyivät hyvin. Se yksi nami oli sellainen, jota kukaan kissoista ei jostain syystä löytänyt, vaikka kävelivät ihan vierestä tai jopa katsoivat namia päin. Ehkä siinä oli liskojen hajuja häiritsevästi.
"Ei laatikoita, mutta jotain täällä on."

"Tuoksuu, se on lähellä..."

"Haa!"

"Nenä ohjaa tänne."

"Wipii!"

*nuuuuh*

"Helppo!"Ei huomannut namia, vaikka oli naaman edessä... :D

Noralle taasen hyppy sisäetsintään tuotti vähän enemmän vaikeuksia. Tytöllä oli jonkin verran keskittymisvaikeuksia, mutta lopulta kaikki namit sitä yhtä lukuunottamatta löytyivät hyvin.

"Jaa näinkö sitä nyt etsitään?"

"On mami hyvää namia!"

"Ja sitten varsinaisiin etsintöihin."

"Helppoa."

"Missä seuraava?"

"Tuoksu johtaa tuonne."

"Jep."

"Mami ei sulta sais namia helpommin?"

"Anna nami!"

"Löytyykö tääääältä?"

.....

"Täällä!"


28 kommenttia:

 1. Mitä nameja käytät tuossa, että jokainen kiinnostuu? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä oli käytössä Cosman pakastekuivattu tonnikala, namnam! :)

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Ihan mahtavasti ottivat uuden tilanteen tuoman haasteen vastaan, tosi mielenkiintoista nähdä mitä sanovat sitten kun vaikeustaso kasvaa! :)

   Poista
 3. Tai sitten olet opettanut kisut niin hyvin et liskon hajuun ei kosketa? Ihania vainukisuja<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, niin hyvin ei ole mennyt oppi perille. :D Liskot kyllä napattaisiin, jos tilaisuus tulisi. :p

   Poista
 4. Todella taitavia metsästäjiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan mahtavia ja kivaa kun päästään seuraavalla kerralla kokeilemaan jo entistä haastavampaakin rataa ♥

   Poista
 5. Hienosti sujuu :) Pöpölle ollaan monesti piilotettu nameja asuntoon etsittäväksi. Erityisesti jos illalla on löytynyt hirveästi virtaa niin sitten yöksi ollaan jätetty namien etsintää puuhaksi. Hyvin se on ne aina löytänyt, kun aamulla ei ole raksun raksua näkyvissä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, mahtavaa Pöpö! ♥ Miekin olen yrittänyt tuota, mutta kisut eivät päässeet ideasta jyvälle ja lähes kaikki herkut olivat vielä paikoillaan kun usean tunnin päästä tarkistin. :D Vähän jännitin miten nyt käy kun tulee samanlainen tilanne vastaan yhtäkkiä, mutta kaipa tuttu NW-huone riitti vihjaamaan, että nameja on etsittävänä ja kisut sovelsivat sitten laatikkoetsintätekniikkaa tähän sisäetsintään. :)

   Poista
 6. Kissojen nose workki on niiiin rauhallista koiriin verrattuna. Koirat aina vaan hötkyilee ja kissat keskittyy :D Haiku etsii hienosti nameja videolla!!♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, joo. :D Katoin lyhyen pätkän koirien sisäetsinnästä ja vauhti oli melkoinen. :D

   Poista
 7. Fiksuja kakaroita! Hymy hymy hymy! :-)))

  VastaaPoista
 8. Minäkin olen sinun blogisi kautta nyt innostunut nose workista meidän siamilais tytön kanssa. Harmi vain, että tämä yksilö on jotenkin kamalan hätäinen eikä oikein käytä nenäänsä. Tämä huomattu esim. kun viskon raksuja lattialle, jos näköyhteys raksuun katkeaa niin jaksaa vähän aikaa katsella "mihinkäs sse pyöri" jos ei näöllä löydy niin luovuttaa heti.

  Vähän sama ongelma ollut laatikkoetsintöjen kanssa, jos namit eivät ole näkösällä. Ei yksinkertaisesti käytä nenäänsä etsimiseen, ei löydä vaikka 10cm päästä kävelisi ja namiin ei ole näköyhteyttä. Nyt 1,5kk olen aktiivisesti yrittänyt, jos tuo hoksaisi (kokeiltu myös eri nameja) mutta nyt taitaa olla jo aika luovuttaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, ihana kuulla, että innostuit kokeilemaan! :) Kärsimättömyys tuo tosiaan tähän harrastukseen "pientä" haastetta, harrastuksen jatkumisen kannalta siinä pitää vain itse olla kärsivällinen ja koittaa opettaa kärsivällisyyttä kisullekin. :D Oletko kokeillut, että pikkuhiljaa peität näköyhteyttä? Voit tarpeen tullen aloittaa ihan alusta ja jättää namit selvästi nähtäville ja pitää radat sen verran lyhyinä, että kisu jaksaa etsiä kaikki namit ilman, että mielenkiinto pääsee lopahtamaan kesken kaiken. Siitä pikkuhiljaa jätät namia vähän syrjemmälle näkökentästä ja etenet kokonaan piilottamiseen kisun mielenkiinnon/tahdin mukaan. Tärkeää olisi huolehtia, ettei turhautumista pääse syntymään, se vie innokkuutta teiltä molemmilta. Onnistuneita löytöjä voi kehua vuolaasti ja palkita vaikka lisäherkullakin, se lisää etsimishalukkuutta. :) Tsemppiä!

   Poista
 9. Tosi hienosti teillä osataan etsiä herkut piiloistaan! Vau!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli hurjaa, että rata olisi saanut olla jo heti alkuunsa vaikka vähän haasteellisempikin! Innolla odotan seuraavaa kertaa ♥

   Poista
 10. Hienosti etsitty ja löydetty! Nora taisi vaan superkuonollaan haistaa, että kädessä on joskus ollut herkkuja, ja asia piti käydä tarkistamassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih, se vasta olisikin, jos sen verran vanhan hajun perään lähdettäisiin. :D

   Poista
 11. Hyvä te! :) Hienosti löytyy herkut. On se jännä kyllä miten kamerasta loppuu aina akku, kun olisi jotain hauskaa kuvattavaa. :D Me ollaan siirrytty pelkän hajun etsimiseen ja palkan saa kun haju löytyy. Hyvin on mennyt molemmilla. :)Ilmaisu on tosin vaan "nenä kosketus" tai jotain sinne päin. Itse kun tiedän missä piilot on, niin tiedän myös milloin ne löytyy. Kisoissa ei ihan toimisi kyllä. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sepä se, joko akku loppuu, muistikortti täyttyy ja kuvien kohdalla on myös lisäsalaman pattereiden tyhjentyminen. :D

   Mahtavaa! Me varmaan tullaan pysymäänkin näissä nameissa, on sen verran kätevä kun ei itse tarvi alkaa erikseen palkkaamaan. :D

   Poista
 12. Hienosti löytyy! Voisin heittää Tianan oven taakse ja alkaa opettaa kans omille kissoille. Muusa ainakin hyppäisi vaikka kaivoon kuivamuonan perässä! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, ihan mahtavaa ajanvietettä! :)

   Poista
 13. Niin taitavia! Raku on vissiin antanut tuon keskittymisongelman Eemelille, tuon kollin motivaatio tuntuu jotenkin olevan ihan nollassa. Taidetaan jättää sen kanssa nyt tauolle kaikki vähänkään haastavampi temppuilu ja kasvatetaan motivaatiota helpoilla tehtävillä ja superherkuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Höhh, voi ei. :/ Tauko voisi tosiaan tehdä hyvää, toivottavasti motivaatio kuitenkin palaa pian! :)

   Poista
 14. Voi miten teillä osataan keskittyä! Minusta tuntuu, ettei Tidi innostu ellen heittele herkkuja niin, että se saa säntäillä niiden perään. Tai ehkäpä vain emäntä on kärsimätön keskittymistä vaativiin leikkeihin:))
  -T&Tidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hih! :D Sekin on oikein kiva aktiviteetti, mitä meilläkin rakastetaan. :)

   Poista