sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Lehtijuttuja

Kulunut kesä oli harvinaisen kiireinen ja uusia asioita tapahtui paljon. Yksi niistä oli, että pääsin naputtelemaan jutun kissalehteen. Enkä vain yhteen, vaan jopa kahteen.

Ensimmäinen kirjoitus oli meidän temppuilusta Pohjanmaan Kissayhdistys ry:n jäsenlehteen pohojan kissiin. Rakun kasvattaja on siinä päätoimittajana ja hän kyseli minulta keväällä haluaisinko kirjoittaa temppuilusta jutun Elämää kissan kanssa -sarjaan. Tottahan toki!


Ensimmäisen, ja suhteellisen pitkän, lehtijutun kirjoittaminen jännitti hieman ja jutun kirjoittamiseen menikin enemmän aikaa kuin mitä olen valmis myöntämään. Käsittelin kirjoituksessa mahdollisimman laajasti meidän temppuilua: mm. mitä kisut osaavat, miten ne oppivat ja minkälaisia meidän temppuiluhetket ovat.

Haikun huido-temppu pääsi jääättikuvaksi ♥


Heinäkuussa, jolloin sain myös temppuilukirjoituksen valmiiksi, somali- ja abessinialaiskissayhdistys Somakiss ry:stä otettiin yhteyttä ja kyseltiin haluaisinko kirjoittaa vieraskynäilijänä raakaruokinnasta artikkelin. Tottahan toki tähänkin! Saisin kirjoitupalkkiona lehden irtonumeron, joten samalla artikkelin kirjoittaminen oli mahtava tilaisuus tutustua minkälaisia juttuja rotulehteen kuuluu (oma somali haaveissa) ja ihastella upeiden kisujen kuvia!

Noran terveiset alakulmaan: "Mami älä availe postia vaan anna meille aamupalaa!"

Koska käsittelin (pienpeto)raakaruokintaa hieman syventävän yleisluonteisesti, artikkeli sisälsi pitkälti samaa juttua mitä Kissan luonnonmukainen ruokinta -kirjoitukseni, mutta koitin tuoda siihen myös hieman uusia asioita, mitä en ole maininnut blogikirjoituksissa. Yritin myös pysyä erossa matemaattisista luvuista, jottei teksti tuntuisi vasta aiheeseen tutustuville liian vaikealta ja raskaalta. Esimerkiksi vitamiinien ja kivennäisaineiden saantisuositukset jätin mainitsematta, mutta yrityksestä huolimatta muutama numerokin eksyi tekstiin.

Blogiin nähden suurimpana uutena asiana otin esille puoliraakaruokinnan. Puoliraakaruokinta on todella yleinen ruokintamuoto, mutta sillä voi olla mainettaan vaikeampi koostaa tasapainoinen ruokavalio. Puoliraakaruokintaa en ole kuitenkaan käsitellyt blogikirjoituksissa asiatekstin muodossa ja artikkelissakin mainitsin siitä vain lyhyen pintaraapaisun verran. Olen harkinnut jo pitkään tehdä puoliraakaruokinnasta oman blogijulkaisunsa ja nyt kun artikkelista inspiroituneena aloin sitä vahingossa päässäni pohtimaan ja kirjoittamaan, pitää jossain vaiheessa löytää sopiva hetki näpytellä siitä blogiin asti. 

Odotin innoissani Somakissin lehteä, sillä se oli ensikosketukseni rotulehtien maailmaan ja käsiteltävät rodutkin olivat tuttuja ja erittäin mieleisiä (toinen jopa unelmarotu). Curleilla harmillisesti ei ole omaa lehteä. Somakissin lehti oli todella mielenkiintoinen ja sisälsi upeita kuvia, kuten arvasinkin. Ei auttanut kyllä yhtään kroonista somppukuumetta!

"Sitä vaan ihastellaan toisten kissojen kuvia, soosoo!"

"Psst, tän jutun kirjotti mami!"

24 kommenttia:

 1. Onpa hienoa, että olet päässyt kirjoittamaan lehtiin! Mikä ilme Rakulla viimeisessä kuvassa; tuliko nälkä ruokintajuttua lukiessa :D - emäntä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nälkä tulee itse kullekin kun katsoo toisten syömistä! :D

   Poista
 2. Ihan mieletön homma, onnea tosi paljon !

  Me jäädädän innolla odottamaan puoliraakalaisuudesta juttua, kun se on meidän ruokailumalli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva oli kirjoitella. :)

   Katsotaan saanko sitä tälle vuodelle valmiiksi, on pari muutakin asiatekstiä jonossa ja varmaan fiilisten mukaan kirjoittelen niitä sekaisin. :D

   Poista
 3. Vai sellaisia haaveita siellä :) Lehtijutut ovat jänniä! Minäkin olen kirjoittanut muutaman Eurooppalaiskissarenkaan rotulehteen Serryyn :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jooo, somppu oli minulla alkuperäisenä rotukissahaaveena pyhän birman ohella, mutta curlit vei sitten voiton birmasta aktiivisuudellaan ja somalista hiljaisuudellaan. :) Nyt kun olen niin kovasti tottunut Haikun runsaaseen jutteluun niin ei haittaisi lainkaan, jos olisi toinenkin juttuseuralainen ja on se somalihaave muutenkin kolkutellut koko ajan tuolla taustalla. :D

   Oi! Rotulehdet on niin ihania, juttua pelkästään siitä omasta unelmarodusta. Olisipa curleillakin lehti. :D

   Poista
 4. Ihan mahtavaa, kiva että nuo molemmat jutut ovat nyt ilmestyneetkin! Noista lehtijutuista olisi kiva saada sen verran isommat kuvat, että ne pystyisi myös lukemaan! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat on nyt laitettu luettavaan kokoon, tekstin saa paremmin näkyviin kun klikkaa kuvan auki uuteen välilehteen. :)

   Poista
 5. Vau! Hieno juttu. :) Mustakin olisi kiva päästä lukemaan molemmat jutut!

  VastaaPoista
 6. Kiitos, että kirjoitit meidän lehteen. Juttu on hyvä ja sitä on kiva esitellä myös niille, jotka vielä miettivät pitäiskö vai eikö pitäis siirtyä raaempaan ruokaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli ilo kirjoitella! :) Kiitos vielä lehdestä ja ylläristä! ♥

   Poista
 7. Vautsi vau! Aika hieno juttu että oot päässy lehtiin rustailemaan. Mä tahtoisin lukea puolibarffauksesta enemmän :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minulla on pari muutakin asiatekstiä kesken, katsotaan saanko puoliraakaruokintajuttua valmiiksi tälle vuodelle. Yritän ainakin, mutten vielä tiedä missä järjestyksessä lähden näitä työstämään! :D

   Poista
 8. Enpä tajunnutkaan, että raakaruokintajuttu on sinun kirjoittamasi! Minua voisi myös kiinnostaa puoliraakaruokinnasta kertova blogipostaus, koska en usko, että meidän kissat tottuisivat täysin raakaruokintaan. Tai ainakin puoliraakaruokinnasta voisi aloittaa.
  Somakissin lehden sijoituspentujuttu oli meidän taloudesta. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, että sille on kysyntää! :) Katsotaan saanko tälle vuodelle sitä kirjoitettua! Yritän! :D

   Huomasinkin, ihana kirjoitus ja kuvat ♥

   Poista
 9. Vau, siistiä! Olisi kyllä kiva miustakin saada lukea nuo jutut ja ainakin sitten blogipostausta puoliraakaruokinnasta oottelen mielenkiinnolla :)

  VastaaPoista
 10. Vautsi, upeaa että olet päässyt kirjoittamaan juttuja lehtiin! :)

  VastaaPoista
 11. Mahtavaa! Piivin omaa kirjaa odotellessa:) Kiitos tähän väliin vielä, että meidätkin saatoit ja ohjeistit raakaruokinnan pariin! Melkein kauhulla ajattelen miten epätasapainossa Tidin vitamiinisaanti oli ennen sitä. Sitä vain luuli, että kunhan märkispurkissa luki täysravinto, niin se hoiti tehtävänsä. Vaan kaukana ovat monien hyvälaatuistenkin ruokien vitamiiniarvot saantisuositulsesta. Mielenkiinnolla odotan tuota puoliraakaruokintakirjoitustasi...paineita paineita:)))
  -T&Tidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Hihi, sitä kirjaa saakin sitten vähän kauemmin odotella. :DD

   Oli ilo olla avuksi! :) Harvemmin sitä tulee kyseenalaistettua täysravintona myytävää ruokaa, etenkin jos sisällysluettelo näyttää raaka-aineiden osalta hyvältä.

   Poista
 12. Aah, luinkin tuon jutun jo aiemmin ja mietin jo silloin, että pitäis kommentoida tänne. Oli nimittäin hyvin kirjoitettu juttu ja mielenkiintoinen! Sisälsi myös uutta tietoa, vaikka jonkin verran noita raakaruokinta-asioita on jo tullut lueskeltua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että tuli onnistuttua tuossa uuden tiedon tuomisessa aiheeseen ennestään tutustuneillekin! :)

   Poista