keskiviikko 21. lokakuuta 2015

Hauskaa nenätyöskentelyä

Alunperin koirapuolelta tunnettu Nose Work on rantautunut jo ainakin kolmeen eri kissablogiin. Harrastus näytti niin hauskalta ja täydelliseltä meille, että minunkin oli viimein aika tarttua piiiitkäaikaisesta tuumasta toimeen ja aloittaa nenänkäyttöharrastus meilläkin. Eritoten Haikusta tiesin, että se nauttisi Nose Workista suuresti, sillä sillä on erittäin tarkka hajuaisti, jota se myös rakastaa käyttää.

Nose Workin idea on, että siinä etsitään tiettyä hajua piilojen joukosta. Piilot voivat olla oikeastaan mitä vain, aina pahvilaatikoista kodin huonekaluihin ja ulkotiloihin asti. Harrastuksessa ohjaajan rooli on vähäinen ja eläin toimii pääasiassa itsenäisesti, jolloin harrastus on todella mainio myös laiskemmille omistajille sekä myös laiskemmille lemmikeille, sillä harrastus ei vaadi fyysistä kuntoa, ainoastaan kiinnostusta hajun etsintään. Jotta kissa ymmärtäisi harrastuksen idean, harrastus aloitetaan ensin herkkuetsinnällä ja myöhemmin halutessaan sen voi korvata toisella hajulla, esim. eucalyptuksella. Viimeistään siinä vaiheessa kun ruokahajua aletaan muuttamaan pelkäksi hajuksi, kissalle opetetaan jokin ilmaisutapa, jolla se kertoo hajun löytymisestä.

5. harjoittelukerta

"Tuoksuu..."

"Löytyi!"

Aloitimme Nose Workin toissaviikonloppuna. Piiloja oli heti alkuun 6. Koska kissoilla ei ollut kummoisempaa pohjustusta harrastukseen, laitoin herkun jokaiseen piiloon ja suurin osa herkuista oli helposti silmin nähtävissäkin. Täten kissat oppisivat ymmärtämään laatikoiden tarkoituksen ja mielenkiinto etsimiseen heräisi. Kissat pääsivät huoneeseen yksi kerrallaan, jottei kaveri häiritsisi suoritusta.

Olin oikeastaan vähän yllättynyt miten vaivattomasti Haiku tuntui heti käsittävän homman idean. Ehkä syynä on ainakin osittain kissojen luontainen uteliaisuus, sillä myös Nora ja Rakukin pärjäsivät erinomaisesti heti ensimmäisellä harjoittelukerralla, Raku tosin ei jaksanut keskittyä yhtä hyvin kuin tytöt ja lähti muutaman piilon jälkeen paikantamaan herkkuja vyölaukustani. Kaikki kuitenkin rakastuivat harrastukseen heti. Videolla näkyy meidän ensimmäinen Nose Work -harjoittelukerta. Rakusta en harmillisesti saanut videota, sillä muistikortti ehti täyttyä sitä ennen.

Haikun ensimmäisellä kerralla käytin yhtenä piilona keksipakettia, mikä oli virhe. Se vaihtuikin sitten kananmunankennon puoliskoon.



Toisella harjoittelukerralla piiloja tuli yksi lisää ja haasteellisuus nousi siten, että osa laatikoista jäi tyhjäksi ja kaksi piiloa meni päällekkäin ja vain toisessa oli herkku. Ylempi piilo oli melko huomaamaton ja laitoin herkun sinne varmana siitä, että piilo aiheuttaisi kisuille hieman päänvaivaa. Kaikki kissat löysivät kuitenkin herkun oikeasta paikkaa vaivatta.

Kolmannella harjoittelukerralla nostin taas vaativuustasoa ja piilojen lukumääräksi nousi 12. Taaskin osa laatikoista jäi tyhjäksi. Osa herkuista oli yhä helposti nähtävissä silmilläkin, osa taasen oli enemmän piilossa. Tämä rata tarjosikin jo mukavasti kaivattua aivopähkinää eikä se haitannut kissojen menoa lainkaan. Jopa Haikulla oli vähän vaikeuksia löytää yhtä herkkua ja Noralla meinasi jäädä 2 herkkua löytämättä. Rakulla oli paljon keskittymisvaikeuksia. Vähän mietin Rakun vuoron tullessa pitäisikö sen vaikeustasoa alentaa, sillä edellisissäkään radoissa sen keskittyminen ei ole ollut yhtä hyvää kuin tytöillä, mutta päätin kokeilla samaa vaikeustasoa Rakullekin. Hyvin meni, vaikka vähän hidastempoisesti.

3. harjoittelukerta



4. harjoittelukerralla kaikki herkut olivat piilossa, jolloin se varsinainen nenänkäyttö korostui. Kaikki kissat pärjäsivät taas hienosti ja Rakun keskittymiskykykin oli parantanut huomattavasti.

Tänään meillä oli 5. harjoittelukerta ja koitin piilottaa herkkuja entistä paremmin. Kissat ottivat haasteen innolla vastaan ja pärjäsivät taas entistä paremmin. 4. harjoittelukerralla kisut olivat välillä todenneet aluksi tyhjiksi niitäkin laatikoita, missä oli ollut herkku, mutta tällä kertaa herkut löytyivät paljon vaivattomammin. Syynä saattaa tosin olla herkkujen vaihtuminen, nämä herkut tuoksuvat voimakkaammin kuin edelliset.

5. harjoittelukerta

"Tuolla tuoksuu!"

"Seuraava laatikko!"

On ollut ihan mahtava huomata miten paljon kisut nauttivat Nose Workista, innokas odotus on havaittavissa jo siinä vaiheessa kun kokoan laatikoita kasaan tietokonehuoneeseen viemistä varten. Kissojen ilmeet kirkastuvat ja hännät alkavat huiskia, Haiku saattaa naukuakin. Laitan huoneen oven kiinni kootessani rataa ja kaikki kissat kerääntyvät oven taakse odottamaan pääsyä radalle. Meillä on tullut jo järjestykseksi ensin Haiku, sitten Nora ja viimeisenä Raku. Haikun vuoron ollessa Nora raapii malttamattomana ovea.

"Löyty!"

"Taas löyty!"

"Täälläkin!"

Jossain vaiheessa lähdetään kokeilemaan huonekaluratojakin, mutta niin kauan kuin laatikoista on mahdollista saada mukavaa aivopähkinää hauskan puuhastelun lisäksi niin jatketaan niillä.

30 kommenttia:

 1. Oi mikä laatikkomaailma! Haluan kanssa tuollaisen radan herkuin!! - Pepsi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on superhauska, eikus vain vihjailua mamin suuntaan niin ehkä tekin saatte! :)

   Poista
 2. Näyttää niin hauskalta! Pitää katella jotain muovikippoja ja tehdä rata - pahvilaatikoita ei voi laittaa lattialle kun ne saavat kasteen heti. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se onkin! Voi Pena. :D Mukavia etsintähetkiä! :)

   Poista
 3. Hahaa. Hyvältä näyttää. :-) Kiva kun teilläkin tykättiin. Mun pitää kans kaapata laatikot kainaloon ja juosta lujaa niiden kanssa karkuun jonnekkin huoneeseen, että saan asetalla laatikot rauhassa. Molemmat on innoissaan aina jo kun menen kaapilla hakemaan laatikoita. Meille tuli maanantaina haju ja ollaan nyt etitty namia ja hajua, mutta ehkä viikonloppuna voisi kokeilla pelkkää hajua ja alkaa harjottelemaan ilmaisua (Siis Paavon kanssa).

  Nose Work on kyllä kivaa, kun se tosiaan sopii kaikille kissoille. Ei tarvitse edes olla pohjakoulutusta, jos pysyy vain alkeissa. Ilmaisuunkin riittää kosketuksen opettelu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, toivottavasti kirjoittelet hajun käytöstä blogiin! :) Mie en ole vielä päättänyt siirrytäänkö me pois herkuista ja jos siirrytään niin mikä haju otettaisiin käyttöön. Hajun valinnassa saisi olla aika tarkka kun Haiku karsastaa monia voimakkaita hajuja.

   Poista
  2. Jacksonkin inhoaa voimakkaita hajuja, mutta yllätyin positiivisesti siitä miten miedolta eukalyptus-haju haisee. Kyllä se vähän "irvisteli" sille aluksi, muttei kuitenkaan vältellyt niin kuin joitain voimakkaita kemikaalien hajuja. :D

   Poista
  3. Kiva kuulla! :) Ehkä Haikukin tottuisi hajuun etenkin jos/kun hajuun yhdistyisi alkuun herkku. :D

   Poista
 4. Tää näyttää ihan meidänkin lajilta! Pitääpä kokeilla myös laittaa herkkuja piiloihin. Mukavaa vaihtelua temppujen oppimiseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jee, mukavia NW-hetkiä! :) Sitäpä, kivaa kun tulee vaihtelua normaaleihin arkitouhuiluihin!

   Poista
 5. Mä usein piilottelen herkkuja ja lauma saa ettiä niitä sit päivällä kun olen töissä. Onpahan kissoilla tekemistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin olen kokeillut tuota, mutta moni herkku jäi löytymättä. :D Toivottavasti kisut hoksaa idean paremmin kun niille opetetaan se hitaasti Nose Workin avulla.

   Poista
 6. Huisin taitavia! Huomaa kivasti noista kahdesta Noran videosta miten harjoittelun myötä se etsinnän aloitus vaan nopeutuu. Näiden lyhyiden harjoituskertojen perusteella mitä me ollaan tehty se draivi etsiä vaan kasvaa ja kasvaa mitä enemmän harjoitellaan, ihan mahtavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikki kipittää/ravaa suoraan ensimmäiselle laatikolle! :) Rakusta huomaa miten paljon sen keskittymiskyky parani neljännellä kerralla, vaikka vaikeustaso nousikin. Tällä tahdilla saadaan varmaan aika nopeasti siirtyä huonekaluetsintään, sen huomaa kisuistakin miten ne oikein kaipaa haastetta. Nora jää levottomaksi, jos rata on liian helppo. :D

   Poista
 7. Hienosti osataan etsiä! Meidänkin pitää jossain vaiheessa Pöpön kanssa kokeilla tätä. Se on semmoinen nuuskuttelija muutenkin, että on varmaan luonnonlahjakkuus :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, etenkin nuuskuttelijoille tämä on just täydellinen! :) Pääsee nenu mielekkääseen puuhailuun.

   Poista
 8. Tätähän voisi kokeilla :) Sora rikkoo kaikki laatikot alta aikayksikön, mut Inu vois koittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oww. :D Ei ole pakko olla laatikko, myös huone-etsinnällä (tai jollain muulla piilolla) voi lähteä liikkeelle! :)

   Poista
 9. Hieno harrastus ja viitseliäs emäntä!
  Ei meillä vaan... ööö...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi mukava ja mikä tärkeintä: kisut nauttii! Omistajan työ on lähinnä siinä, että kokoaa piilot yhteen paikkaan ja laittelee niihin herkkuja/herkun/hajun, tosi loistavaa puuhastelua laiskoille päivillekin (tullut jo hyödynnettyäkin.... :D)! :)

   Poista
 10. Ruffekin voisi tykätä tästä eli pitää pistää harkintaan! Hienosti kaikki etsivät namuhajuja ♥

  VastaaPoista
 11. Moi, laitoin sinulle haasteen: http://naukumaija.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos haasteesta! :) Koitan ensi viikolla saada vastattua haasteisiin. :D

   Poista
 12. Nenäpäivä:))) Ihanat vainumaukut! Melkeinpä täytyy kokeilla jossain kohtaa!
  -T&Tidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kisuilta kysyttäisiin joka päivä olisi nenäpäivä! :) Suosittelen!

   Poista
 13. Ompas hauskan näköistä puuhaa! Koiralle usein jätän ruokaa tai herkkuja meidän karvamatolle, jotta saa sieltä sitten etsiä niitä kun nälkä yllättää. Pitää varmaan kissallekin kokeilla vähän eri systeemillä, jos innostuisi!

  Muutenkin tykkään sinun blogista, jo reilu vuoden olen seuraillut enemmän tai vähemmän aktiivisesti. Vaikka itse kirjoitan "koirablogia", löytyy meiltä myös aivan ihana kissapersoona, josta tulee sillointällöin myös tulevaisuudessa juttua blogiin. Raakaruokaakin ennen syötin jonkinaikaa, mutta nyt olisi kovin työlästä siirtyä sille linjalle, koska kotona möngertää myös pieni lapsi. Zooplussasta tulee tilattua aina näiden ruuat, niin kätevää kun saa (yleensä) kotiovelle asti!

  Jäimpäs höpöttelemään.. :)

  Sisu
  http://rakkaudestaharmaaseen.blogspot.fi
  (hienan keskeneräisenä, mm. Kilulta puuttuukin vielä sivu kokonaan...)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokin on hyvä aktivointikeino, varmasti silloin tykkäisi myös Nose Workista! :) Ja kisu myös! Meillä ollaan ihan hullaantuneina tähän. :D

   Kiva että olet tykännyt blogistamme! :) Raakaruokinta vaatii tosiaan vähän enemmän panostusta kuin teollinen. Zooplussasta saa onneksi laadukkaita märkäruokia hyvään hintaan! Puoliraakaruokinnan aikaan ostin teolliset Zooplussasta ja shoppailu oli aina yhtä kivaa. :D Sen takia meillä aikoinaan vähän venähtikin kokonaan raakaan siirtyminen (t. materialisti). Nykyään Zooplussasta tulee ostettua Noran tonnikalamärkäruuat.

   Poista