perjantai 10. heinäkuuta 2015

Ruoka-ajan muutos ja Rakun lihotuskuuri

Rakulla on herkkä masu. Teini-ikäisenä (n. 5-6 kk iässä) se alkoi oksentelemaan, jos söi liian paljon tai vähän päivän aikana. Oksentelu tapahtui aamuyöstä-aamusta jokusen kerran viikossa ja oksennus oli joko ruokaa tai mahanestettä riippuen mitä ja mihin aikaan iltapala oli syöty. Oksentelu kesti jokusen kuukauden ja sain sen loppumaan vähentämällä märkäruokaa ja tarjoamalla iltapalaksi hieman raksuja.

Sittemmin onnistuin yhdistämään herkkävatsaisuuden iltapalan kellonaikaan. Jos annoin iltapalan iltakymmenen jälkeen, aamuöinen-aamuinen oksennus oli odotettavissa. Ainakaan raakaruokinnan myötä ruokamäärällä sinänsä ei ole ollut enää väliä, mutta herkkujen kanssa saa olla varovainen. Raku ei kestä suurta määrää pakastekuivattuja herkkuja päivän aikana ja oksentaa ne heti ulos, jos saa liikaa. Raku kestää kuitenkin suhteellisen suurta herkkumäärää eikä täten herkkuraja tuota ongelmia temppuilussakaan. Raja on helppo vetää, sillä yleensä yksi herkkupurkki (25 g) kestää päivittäiselläkin temppuilulla useamman päivän kolmen kissan kanssa.

Rakun masun tarkkuus iltapala-ajan kanssa ei ole muuttunut vuosien varrella. Jopa 22.10 annettu ruoka on ollut riski. Tämän vuoksi meillä on ollut rutiinina 21.30 tapahtuva iltapala, se on sopiva aika päiväruuan ja aamupalan välissä. Mielenkiintoista on, ettei muiden ruoka-aikojen kanssa tarvitse olla näin tarkkana.

Jäätyäni työttömäksi pari vuotta sitten iltapalan ja aamupalan aikaväli on venynyt 12-14 tuntiin, koska tykkään nukkua pitkään. Tämä ei ole kisuja haitannut eikä täten minuakaan, mutta nyt toukokuussa päätin lähteä testaamaan, saisimmeko pikkuhiljaa muutettua iltapalan aikaa niin, että aamupalaan ei olisi enää noin pitkä aika. 

Kisut olivat tottuneet 5 minuutin +- tarkkuudella tapahtuvaan 21.30 iltapalaan, joten aloitin totuttamisen hyvin varovasti. Lisäilin pitkälti aina vain 5 minuuttia lisää iltapalan ajankohtaan ja pysyimme uudessa ajassa hetken aikaa ennen seuraavaan 5 minuuttiseen siirtymistä. Olen todella iloisesti yllättynyt, että Raku ei ole oksentanut kertaakaan tämän totuttamisen aikana. Nyt olemme päässeet pisteeseen, että edes 23.30 tapahtuva iltapala ei johda aamuiseen oksentamiseen! Nykyisin kisut saavatkin iltapalan vasta 23-23.30.

Ja sitten toiseen Raku-aiheeseen: Rakun lihotuskuuri etenee vaihtelevasti. Sen jälkeen kun poitsu sai broilerin paistisuikaleen ruokavalioonsa lihotusruuaksi, Raku alkoi näyttää hyvällä tapaa leveämmältä ylhäältäpäin katsottuna. Vaa'an mukaan paino ei ollut muuttunut, mutta silmämääräinen tarkastelu kertoi, että suikaleet tekivät tehtäväänsä. Meidän harmiksemme paistisuikale on kuitenkin täälläpäin hankala siitä, että sen saatavuus on kiven alla lähikaupoissani. Sitä myydään vain S-marketissa ja silloin kun satun näkemään pakkauksia kaupassa, niitä on hyllyssä korkeintaan 4, yleensä vain 1 tai 2. 250 g paistisuikalepaketti ei kauaa kestä kahdella kissalla, joista toinen on lihotuskuurilla ja syö sitä 70-80 g/annos. Niinpä harmikseni se hyvä silmämääräinen massa pääsi katoamaan Rakulta kesän kuluessa. Vaa'an mukaan Raku oli jopa laihtunut 100 g.

Kävin toissapäivänä vähän kauempana sijaitsevassa Prismassa ja tein siellä iloisen löydön: hyllyt notkuivat paistisuikalepaketteja ja Kotimaista-sarja myy suikaletta 800 g pakkauksissa! Ihanaa, nyt viimein Rakun lihotuskuuri voi edetä tasaisemmin! Kauppamatka pitenee hieman, mutta jos ostaa useamman paketin kerralla niin reissujen määrä vähenee. Haiku pääsee takaisin paistileikkeiden pariin, niin se saa enemmän hammastyötä ja suikaletta jää enemmän Rakulle.

Tuliaisia Prismasta

Broilerin paistisuikaletta, nomnom

18 kommenttia:

 1. Ihanaa, että kotimaista -sarjalla on naturalli kanaa joka on vielä Rakulle hyvä! :---) Mekin lihotettiin Ruffea antamalla sille 200grammaa ruokaa päivässä, mutta paino ei kauheasti edes noussut. Nyt kummatkin saa meillä 150grammaa päivässä ruokaa ja kun käytiin pari päivää sitten vaa'alla Rufus oli lihonut!! Aivan mahtava juttu mielestäni, vihdoin Ruffe on niissä mitoissa mitä se oli 6kk ikäisenä. Rufushan oli pitkään siinä pelkän 5kilon paikkeilla mutta nyt vaaka näytti jo 5,8kg! Paljon tsemppiä Rakun lihotukseen, toivottavasti paistinsuikaleet tekevät tehtävänsä. Aika hassu juttu tuo oksentelu, mutta onneksi sait iltapala aikaa pidennettyä ilman oksuja. Meilläkin työttömyyteni vuoksi ruoka-ajat on vähän mitä on, mutta ei se onneksi kisuja haittaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! :) Ei tarvi enää ostaa pakettikaupalla niitä pikkurasioita. :D Oiii, tosi mahtavaa Ruffe!! Minusta Raku alkaa taas näyttää paremmalta, meillä menee ruokamäärät vähän epätasaisesti kun ei joka päivä ole tuota suikaletta. Mutta 3-4 krt viikossa saa isompaa ruoka-annosta ja näyttäisi olevan ok painonnousun kannalta! :)

   Oksentelu oli varsin outo ja oon tosi iloinen, että päästiin siitä eroon! :)

   Poista
 2. On sulla kiltti ihminen Raku kun sun takia näkee vaivaa mennäkseen kauemmas kauppaan. Muista Raku kiittää! - Pepsi ja Max

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matka ei onneksi kovin paljoa pitene, tuonne on helppo päästä pyörällä ja kävellenkin. :)

   Poista
 3. Aika jännä toi kellonajasta riippuvainen oksentelu... Ja hyvä, että oot onnistunut tossa ruoka-ajan muutoksessa ilman lisäoksuja. Meillä on ruoka-ajat aika epäsäännölliset johtuen siitä, että mä oon töissä epäsäännölliseen aikaan, mutta ainakin toistaseks ollaan säästytty suuremmilta murinoilta tämän suhteen.
  Mä oon kokeillu kanssa antaa Penalle tollasta isompaa riekaletta lihaa, mutta ne jää syömättä - meidän pikkuprinssille kelpaa vaan pieneksi leikattuna. Kanan sydämet sentään menee kokonaisena, mut eipä noi kauheen isoja muutenkaan ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuplaniinpä! Helpottaa kovasti kun ei tarvi enää niin tarkkaan seurata kelloa. :) Tosi hyvä, että teillä ei vaikuta muutokset suuremmin! Varmasti Pena tietää, että ruoka tulee kuitenkin jossain vaiheessa niin sitä ei tarvi suuremmin murehtia. :) Meillä tuntuu eniten elämölöä tulevan päiväruuan aikaan, tosin sekin on nyt uuden iltapala-ajan myötä muuttunut about tunnin myöhemmäksi ja kisut ovat suhtautuneet muutokseen tosi hyvin. Välillä Haiku huutaa vanhaan aikaan, mutta lopettaa aika pian kun mitään ei tapahdu. :D

   Oletko kokeillut juuri paistisuikaletta? Siinä on taatusti joku superhyvä tuoksu/maku kun Raku ei suostu mitään muuta rasvaisempaa ruokaa syömään noin paljon, saattaisi maistua Penallekin. :)

   Poista
 4. Hyvä että lihoja löytyi Prismasta! Mulla on pikkusen samantyyppinen lihotusprojekti Kikin kanssa meneillään, oon itse asiassa näköjään ostanut samoja lihojakin kun mitä sulla on. :D Meillä broiskun suikaleet ja file menee ihan kuumille kiville, niin toivottavasti meilläkin saadaan Kikille se oikea massa kasaan. :) Ihanaa että teillä näkyy jo onnistumisen merkkejä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kappas! :) Tsemppiä teillekin lihotukseen, meillä näyttää taas vähän paremmalta, joten eiköhän se tästä! :)

   Poista
 5. Kiitos. Tämä teksti auttoi minua paljon oman kissani oksentelun kanssa. Syömme nykyään Nature's Menu:ta n. 4 kertaa päivässä. Joskus annan pienen määrän välipalaa jos kuppi on tyhjä. Näillä ruokatavoilla ei ole nyt 1,5 viikon aikana tullut puklu kuin kerran mikä on aikamoinen saavutus. Kissamallaksesta on myös ollut apua ja kissa on röyhtäillyt sen sijaan että oksentaisi. Säännöllisyydellä voisi siis varmaan saada loputkin turhat oksentelut pois.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa, että tästä oli hyötyä! :) Harmi kun teilläkin on ollut oksentelua, mutta onneksi olette saaneet sen jo pitkälti kuriin ja toivottavasti pääsette kokonaan eroon! :) Jos säännöllisyydestä ei ole apua, kannattaa katsoa, ettei syy ole esim. ahmimisessa.

   Poista
 6. Välillä se on noiden kattien kanssa yllä sellaista tähtitiedettä ! Meillä ei voi antaa ollenkaan suolattua kananfilettä, silloin lentää ainakin Nisulta oksu.

  Toivottelen teille hyviä nousuja ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitäpä juuri. :DD Oijoi. :/ Suola onkin varsin voimakas, meidänkin piti totuttaa mineraalisuolaan (jodi) hissukseen, tosin maistuvuuden vuoksi. Onneksi masu ei sanonut mitään täydestäkään (2 g/pv) annoksesta. :) Noissa suikaleissa ei ole lisättyä suolaa tai muutakaan ylimääräistä. On kyllä vähän hassu, että kotimaista-fileissä taasen on, mutta parempi näin päin. :D

   Kiitos! :)

   Poista
 7. Onnekasta grammojen keruuta:)! Kiva, että löysitte XL-boksin Prismasta:). Sieltä mekin ne hamstrataan - tosin Tidillehän riittää tuo 250g kymmenen päivän annokseen jauhelihan, sydämen ja maksan kanssa. Mitens muuten kun tuossa isommassa rasiassa on miedosti suolaa niin se ei haittaa? Voisin ostaa mökille kerralla isomman määrän.
  -T&Tidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oli kyllä tosi mahtava löytö, ei tarvi enää hamstrata pikkurasioita! :) Tidin annokset kuulostaa tosi herkulliselta! Pitäisi minunkin tehdä taas pitkästä aikaa sekoitus. :D Tuo suikale on maustamaton, ei siis sisällä lisättyä suolaa tai muutakaan ylimääräistä. :) Kotimaista-sarjan fileessä taasen on suolaa ja muuta turhuuksia, mutta tositosi kiva, että jättivät paistisuikaleen maustamatta.

   Poista
  2. Hiphei, se on siis ihan naturel:) Sitä sitten maalle mukaan pariksi viikoksi. Kiitti taas vinkistä! Olen nyt jättänyt sydämen ja maksan pois seoksesta ja annan niitä iltaruuaksi. Ne on niiin suurta herkkua, että uskon Tidin saavan niistä isommat kicksit niin:-D

   Poista
 8. Mäkin kävin ostamassa noita isoja paketteja paistisuikaleita, ja ne sattuivat olemaan vielä -30 %. :D Kiiralle ja Eemelille ei viitsi ihan hirveästi noin rasvaista ruokaa antaa, mutta Tomulle voi onneksi toistaiseksi antaa mitä tahansa miten paljon tahansa.

  Jännä tuo oksentelu, varmaankin jotain närästystyyppistä? Eläimethän alkavat erittää vatsahappoja kun ne odottavat ruokaa, joten väärään aikaan tuleva ruoka voi kyllä aiheuttaa oksentelua, mutta hassua että Raku on ruoka-ajasta noin tarkka. Mä olen onneksi päästäni niin hapero että ruuat tulevat ihan satunnaisina aikoina. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ooh, kade! -30 % -tarrat saa niin hyvälle tuulelle, varsinkin jos se on johonkin isoon määrään lihaan! :D Tomullakin on onnenpäivät kuten Rakulla, saa syödä reippaasti naminamia. :D

   Juu masu oli jostain syystä kehittynyt herkäksi juuri tuolle aterianajankohdalle, erikoista tosiaan, että muiden aikojen kanssa edes 2 h satunnainen viivästys ei aiheuttanut reaktiota. :D Ehkä masuhapot oli voimakkaampia noin illasta.

   Poista