torstai 19. maaliskuuta 2015

Itsetehdyt herkut

Noralle sopivat herkut loppuivat kaapista jokusen päivä sitten ja eilen kävin katsomassa lisää herkkuja kaupasta, jossa myydään Primacatin pakastekuivattua kalaa (tympeää, että tosi monessa kaupassa myydään nimenomaan pk kanaa, muttei kalaa... Kuivattu tonnikala taasen ei maistu), mutta se oli loppu. Noh, viereisen paikkakunnan citymarkettiin etsimään Bilanxin turskaa. Ei ollut. Onkohan citymarketin viereisten kauppojen valikoimissa kumpaakaan? Ei ollut. Jotain kuitenkin piti saada, sillä halusin kovasti temputella kisujen kanssa.

Olen viime aikoina törmännyt netissä melko useasti itsetehtyihin nameihin, joten päätin minäkin yrittää. Ajatuksena oli uunikuivattaa turskaa, mutta koska eilisen kauppamaratonin viimeisessä kaupassa sitä ei ollut, otin toisiksi parhaan eli lohen.

Lohikuutioita

Tänään oli vuorossa namien teko. Tein aluksi koeuunittamisen raa'alla lohella, mutta koska kuivumisessa meni turhan kauan (plus miinus tunti 175 - 200 c asteessa), niin seuraavan isomman erän keitin ensin, paloittelin valmiiseen namikokoon ja uunitin. Keitinliemestä sai myös kisuille juomavettä, tosin siitä ei kiinnostunut kuin Haiku.

Varsinaisen namivedoksen aikaan en hoksannut ottaa tarkkaa aikaa, mutta n. 20 min kesti kuivumisessa 200 c asteessa. Haiku ja Raku rakastavat tätä kuivattua lohta kovasti ja Norallekin maistuu hyvin. Hyvä tietää, että uunikuivausta voi käyttää ainakin hätävarana herkkujen kanssa. Ehdottomasti parasta itsetekemisessä oli, että pääsi varmistamaan raaka-aineen laadun.

Keitettynä ja paloiteltuna

Valmiina, haarukalla testasin kovuuden

Herkkuja tuli 45 g verran

Haiku rakastaa

Rakukin

Norallekin maistuu hyvin

16 kommenttia:

 1. Aika hauska idea, pitää varmaan joskus itekkin koklata! Tulee varmaan paljon halvemmaksi kuin ostaa noita thrivepurkkeja. Meiän lemppari on thrivessä tonnikala, mutta kyllä ne lohipalatkin maistuu. Tää menee ehdottomasti testiin joku päivä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee. :) Thriven kalaherkkujen koko on sen verran iso, että 1 purkki kuluu hetkessä varsinkin kolmella kissalla. :D Bilanxilla, Primacatilla ja Planet Petillä on pienempikokoisempia herkkupaloja ja sellainen pussi/purkki kestää meidän käytöllä pitkään. Tykkään tositosi paljon kun tiedän herkkujen laadun, mutta tekeminen on kuitenkin sen verran aikaavievää, että todennäköisesti jatketaan valmislinjalla ensisijaisesti. :) Tässä päivä 1'n mietteet, katsotaan muuttuuko mielipide ajan ja herkkujen annon kuluessa. :D Pitäisi oikeastaan katsoa mikä on tuon lohipussin hinta kuivaamisen jälkeen eli tuleeko loppujen lopuksi säästöä ja minkä verran.

   Poista
 2. Tää on hyvä vinkki, kiitos. Pitää ehdottomasti testata jossain vaiheessa.

  VastaaPoista
 3. Aika näppärää, voisi ehkä itsekin joskus kokeilla :) näinköhän nuo säilyy miten pitkään?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä oli jo seuraavana päivänä hieman kosteutta rasiassa jääkaapissa, joten kannattaa heti laittaa pakkaseen ja ottaa sulamaan sen verran kuin parin päivän aikana tarvii. Tänään annoin noita suoraan pakastekylmänä kun palojen kylmyys oli vain mietoa, Vaikuttaisi siis olevan kätevä herkku kesähelteilläkin. :)

   Poista
 4. Olisipas hauskaa kokeilla kyllä itsekin tehdä nameja kissoille! Tosin, oma viitseliäisyyteni ei välttämättä siihen riitä, ja temppuiluun meillä sopivat Ellan kanssa jopa ne samat raksut joita se saa ruoka-aikaankin kupista (Power of Nature), joten erityisiä nameja ei välttämättä edes temppuiluun tarvita. Toki, intoa tulee kissalle enemmän kun on tarjolla jotain superherkkua - Ellan kohdalla se liika into ei tosin välttämättä ole edes toivottavaa, sillä paljon paremmin Ella pystyy keskittymään temppuiluun ja uusien temppujen oppimiseen kun se on hieman rauhallisemmissa fiiliksissä. Superherkuilla hommasta tulee usein aika hosuvaa ja epätarkkaa, eikä kissa käytä innoissaan ollessaan niin paljon hoksottimia siinä tekemisessä mukana.

  Mutta tosiaan, tuossa on kyllä iso plussa se että raaka-aineiden laadun pystyy varmistamaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olihan tuo melkoisen hauskaa, vaikka jonkin verran aikaavievää onkin. :D Meillä taasen superherkku on tarpeen, sillä vähempiarvoisten herkkujen kanssa kisujen motivaatio on paljon alempana ja esim. epäonnistumiset johtaa herkemmin mielenkiinnon lopahtamiseen. Haluttujen herkkujen kanssa sitä jaksetaan yrittää kauemmin ja keskittyminenkin on parempi. :)

   Poista
 5. Herkullisen näköisiä lohiherkkuja! Itsekin täytyisi taas aktivoitua omien herkkujen tekemisessä kun hevosnamit on jo aikaa sitten syöty. :D Seuraavaksi olisi tarkoitus testata broilerin sisäelinseos, jolla saisi kivasti samalla A-vitamiinin tarpeen täytettyä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakin ne näyttää tosi hyviltä! :D Oijj, sekin on tosi iso plussa kun tekee itse, että saa tehtyä just semmosta herkkua kun tahtoo. Meillä rajoittaa erittäin paljon Noran allergiat kun haluan herkun olevan sellainen, että kaikki pystyy sitä syömään. Muutenhan sitä tekisi vaikka minkälaista terveyspommiherkkua. :D

   Poista
 6. Ei vitsi, mäkin haluun koittaa tätä! Voikohan tätä soveltaa jollain tapaa kanan kanssa? Täytyy varmaan googlettaa. Vitsi et ois hienoo, mä niin haluun tehdä tän kans! :D ja noi sun kuivatut lohipalat näyttää ainakin tosi hyvältä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tottakai! Se onkin itsetehtyjen yksi iso plussa, että saa tehtyä just semmosia kuin itse haluaa. :) Meillä pitää kuitenkin käyttää kalaa kun se on ainut, mitä kaikki kolme voi syödä. Ja täytyy myöntää, että noi kuivatut lohipalat maistuis varmasti mullekkin. :DD Mukavia herkuntekohetkiä, toivottavasti teilläkin maistuu! ♥

   Poista
 7. Enpäs olekaan ajatellut, että noinkin voi tehdä :P Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 8. Mutta mä kun oon aina luullu että lohi ois kissalle vaarallista tai jotain :o Nämä herkut kyllä näyttää hyviltä! 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole! Ainoastaan pääruokana saa olla varuillaan, muuten on todella terveellistä ruokaa. :)

   Poista