maanantai 5. tammikuuta 2015

Meidän ruokakulut 2014

Viime vuosi oli Noran eliminaatiodieetin vuoksi poikkeuksellinen ruokakuluissa. Moninaisten allergioiden vuoksi monia proteiininlähteitä tuli testattua eivätkä läheskään kaikki sopineet, eli uusia ruokia on saanut suht tiuhaan tilailla ja ostella testattaviksi. Olen pyrkinyt syöttämään Noralle sopimattomat ruuat Haikulle (Raku ei yleensä ole suostunut maistamaan tai sitten ei ole sekään pystynyt syömään). Osa Noralle sopimattomista ruuista meni lahjoituksena esykissoille (kesällä ne saivat yli 2 kg märkäruokaa) ja osan olen saanut myytyä. Tässä viime vuoden ruokamenot, johon laskettu mukaan raakaruuat, lisäravinteet ja teolliset ruuat:

 • Tammikuu: 103,90 €
 • Helmikuu: 70,46 €
 • Maaliskuu: 101,48 €
 • Huhtikuu: 210,43 €
 • Toukokuu: 159,19 €
 • Kesäkuu: 191,43 €
 • Heinäkuu: 118,84 €
 • Elokuu: 107,24 €
 • Syyskuu: 108,68 €
 • Lokakuu: 127 €
 • Marraskuu: 135,07 €
 • Joulukuu: 165,68 €

Keskiarvona on 44,33 €/kissa/kk. Melkoinen ero viime vuoden lukemaan, joka oli 32 €/kissa/kk. 

Huhtikuun arvoa en yhtään tiedä miksi se on noin iso! Silloin tosin aloitettiin eliminaatiodieetti. Veikkaus on, että silloin olen ostanut Noralle märkäruokaa Mustista ja Mirristä ja Nora oli nauta- ja possulinjalla raakaruokinnassa. Tosin nautojen kilohinta ei muistaakseni suuremmin eronnut siipikarjasta...

Zooplussaan meni viime vuonna kissanruokaan rahaa 361,05 € 8 kk ajalta. Tämä siis pelkästään Noran eliminaatiodieettiruokia... :D Kaikki ruuat eivät ole, kuten mainitsin, päätyneet Noran suuhun asti ja moni ruoka on testattu vain purkin/pussin tai kahden ajan. Ei ihme, että Zooplus-tilaukset kävivät tilin päälle, mutta pakko mikä pakko ruokia on tilailla kun raakapuoleltakin on haastavaa löytää sopivaa. Tämä vuosi taitanee olla parempi, sillä suurin osa ruuista on jo testattu ja nyt ollaan viimein asetuttu paikoillemme hetkeksi ja ruokastressi on paussilla. Nyt on tärkeää, että löytynyt ruoka on tasapainoinen (tai no, sen verran tasapainoinen mitä laadukkaat kuivaruuat on, tarjoilen vain reilun vesikastikkeen kera! :)) ja on ilmeisesti sopiva. Katsotaan, mitä vuosi tuo tullessaan. :)

Leikki kuuluu kissoille, murehtiminen omistajalle

13 kommenttia:

 1. No huh, onpas menny paljon rahaa ruokaan kuukaudessa.. Mä kun laskin meiän ruuat niin se oli noin 40e/kk kummaltakin kissalta yhteensä, onse kana vaan niin paljon kalliiimpaa. Onneksi nyt kuitenkin teillekkin löytynyt ne hyvät ruuat eikä tarvitse enää ihmetellä mitä syöttää ja mitä ei :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, josko tämä vuosi olisi halvempi. :D Viime vuoteen (kuten tähänkin, mutta vähemmän kun kisuilla oli hieman nirsoilua) on kuulunut myös pakastehiiriä, mitkä lisää kuluja roimasti. :) Ilman niitä meilläkin olisi keskiarvo 20 € puolella, varmaan siinä puolivälissä about.

   Tuosta kuivaruuasta ei ole vielä varmuutta, ollaan syötetty sitä vasta viikko - pari, joten mitä vain voi vielä käydä. :D Olisi kuitenkin tosi helpottavaa, jos tuo saisi jäädä niin ei tarvisi murehtia kivennäisaineita ja rasvoja...

   Poista
  2. Äh, vuosisekoilua heti toka lauseessa. :D Eli 2013 olisi ollut varmaan 20 € puolivälissä ilman hiiruja, mutta 2014 pahin nostaja oli nuo teolliset. Unohdan hiirut nykyään (vähemmän) tyylikkäästi kuluista puhuessani, sillä silloin kun niitä olen ostanut, olen yleensä ostanut isomman satsin kerralla ja sitten kun alkusyksystä tuli se nirsoilu ja sen vuoksi paussia, niin jotenkin unohtuu, että edes syötän hiiriä. :D Eli uskoisin, että iso hiirisatsi on ollut huhtikuun ison kulun syynä. Nykyään ostan hiiruja vain kolmelle viikolle kerrallaan, sillä kisuilla on yhä hitusen nirsoilua, varsinkin Noralla, niin aina en viitsi antaa joka viikko, ettei tarvi pelätä heittävänsä kallista hiirua roskiin. Haiku oksentaa, jos se syö 2 kerrallaan eikä Rakulle kelpaa lainkaan.

   Poista
 2. Oi voi. Sitä se allergia teettää. Täällä taitaa olla eliminaatiodietti kohta edessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei! :( Jos on, niin toivottavasti sopiva ruoka löytyy nopsaa!

   Poista
 3. Ihan loistavaa että jaksat kirjata noin tarkkaan kaikki kulut ylös! :) Itse olen tehnyt vain hyvin ympäripyöreitä arvioita kuukausittaisista ruokakuluista ja päätynyt siihen että meillä ruuat ja lisäravinteet maksavat ehkäpä 35-45 euroa kuukaudessa yhteensä kahdelta kissalta. Pitäisi ehkä siis itsekin joskus kirjata kaikki ruokakulut ylös ja katsoa mikä todellinen luku on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjanpidon tekeminen on kivaa, olen tehnyt sitä jo kesästä 2011 asti niin omille kuin eläintenkin kuluille ja tuloille. :) Vähätuloisena kirjanpito on hyvä tapa seurata kulutusta, missä voisi vähentää, jos tulee tarve. Samalla se vähentää halua tehdä heräteostoksia kun ne näkyy sitten kuukauden loppulaskelmissa. :D Kannattaa kirjata! :) Olisi kiva nähdä millaisia menoja muilla on.

   Poista
 4. On kyllä isoja lukuja teillä! Meillä menee varmaankin noin 40e/kk molemmilta kissoista yhteensä. Vois ehkä tehdä aiheesta oman postauksen, mäkin nimittäin oon pitänyt kirjaa kissojen ruokaostoksista. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tämä vuosi on meillä vähän halvempi, ihan aiheesta odotin kauhulla tämän julkaisun tekemistä. :D Oi, kivaa! Olisi mielenkiintoista tietää muidenki kuluja tarkemmin. :)

   Poista
 5. Ihailtavaa, että olet noin tarkasti pitänyt kirjaa kissojen ruokakuluista!

  Meillä kun syödään pääsääntöisesti raakaa ja ihan samaa raakaa ruokaa kun mitä itsellemmekin ostamme ruokakaupasta, en ole jaksanut eritellä kuluja yhteisiltä kuiteilta. Toki neljä kissaa syö paljon enemmän kuin kaksi, ja varsinkin, kun kaksi ovat pentuja ja syövät todella paljon ruokaa kastraattiaikuisiin verrattuna...

  Laskennallisesti olen ajatellut, että meillä menee noin 1 euro per kissa per päivä. Silloin pääsen aika samaan lukemiin vime vuoden lukemiesi kanssa. Neljällä kissalla se tarkoittaa kuitenkin noin 120 euroa/kk. Summaan en ole itse asiassa laskenut mukaan lisäravinteita (annan MultiCat-vitamiinipillereitä kaikille kissoille ja kalkkia pennuille).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tykkään kirjata kuluja ja menoja ylös niin itseltä kuin eläimiltäkin, tiukan paikan tullen tietää sitten mistä voisi vähentää. :) Ja toki kovasti kiinnostaa kuinka paljon rahaa menee mihinkin. :D

   Ihanaa, että kisut saavat ihmislaatuista lihaa. :] Saavathan kaikki Multicatin lisäksi muutakin kalsiumia, kuten lihaista luuta tai kalsiumvalmistetta tai oletko laskenut, että Multicatin kalsium riittää aikuisille?

   Poista
 6. Huh, varsinkin huhtikuussa on kyllä mennyt rahaa kissojen ruokaan! Ihailtavaa kirjanpitoa myös. Meillä menee vain n. 50€ kuussa, kun Kajsa syö onnellisena sitä yhtä ja samaa (viljatonta) kuivamuonaa päivästä toiseen. Toki lisänä on joskus broileria (vihdoin testattiin, jäi ruokalistalle!) ja cosmaa, mutta ne ostetaan periaatteessa Deville.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Alan enemmän ja enemmän kallistumaan siihen, että sinä kuuna tein ison hiirioston, sillä esim. kesäkuun iso summa selittyy zooplustilauksella kun taas huhtikuussa zooplussaan meni alle 50 €. :D

   Ihanaa, että broileri pääsi listalle! ♥

   Poista