sunnuntai 8. toukokuuta 2022

Suu kuntoon

Perjantaina teimme taas tutun 100 km/suunta -matkan läheiseen kaupunkiin. Eläinlääkäriasemalle, josta on muodostunut vakipaikkamme mitä tulee mm. somppujen anestesioihin.

Tällä kertaa eläinlääkäritätiä pääsi moikkaamaan Koda. Kodalla on ikenet punoittaneet etenkin vasemman puolen ylhäältä kahden hampaan kohdalta. Pojalla on ollut myös haluttomuutta pureskella broilerinsydämiä ja nielisi niitä kokonaisina, jos niitä ei paloittelisi valmiiksi.

Matka meni hyvin, Koda ilmaisi mielipidettään matkan alussa, mutta nopeasti torkahti ja perillepäästessämme alkoi kova kehräys kun auto oli saatu parkkiin ja poikakin sai taas huomiota.

"Rrrrakastan! Parasta!"


Eläinlääkärin tutkiessa Kodaa kävimme läpi myös sairaushistoriaa ja eläinlääkäri ehdotti, että voisimme ottaa hammashoidon yhteydessä myös astmakontrollin reseptien ylläpitämiseksi. Tämä sopi aivan erinomaisesti, eipä tarvitse varata uutta aikaa sitä varten. Koda oli tässä vaiheessa jo nukutettuna, mutta koska pojan oireissa ei ole tapahtunut muutosta sitten viime kontollin (heinäkuu 2020), niin tämä ei niin haitannut. Normaalisti keuhkoröntgen olisi parhain ottaa kissan ollessa hereillä. Myöskään verikokeita ei katsottu tarpeelliseksi, koska astma ei ole niissä Kodalla näkynyt.

Kodalla oli 2 syöpynyttä hammasta: suun oikealla puolella ylä- ja alaleuoissa P3-hampaat. Syöypymä oli kattanut nämä hampaat jo kokonaan juuresta kruunuun, vaikka viime vuonna röntgenissä ei ollut vielä ollut alkavaakaan syöpymää. Lisäksi pojalta poistettiin taas ikenen liikakasvua. Alkavaa syöypymää oli kahdessa kulmahampaassa, mutta ne jäivät vielä tarkkailuvaiheeseen. Vuosittainen käynti tarpeen ainakin toistaiseksi.

Kodan aiemman kontrollin tehnyt eläinlääkäri katsoo Kodan keuhkokuvat myöhemmin, mutta poika sai nyt reseptit pitkäksi aikaa ja olen niin iloinen, että poika sai nyt myös reseptin 250 mg -vahvuudelle kesäksi, jolloin astma on aina ollut pahimmillaan. Normaalisti poika saa 125 mg-vahvuudella, mutta kesäisin olen antanut tuplaa kohtausten ympärillä. Tupla-annoksia olen antanut kesäisin kuureittain, mutta nyt olisi tarkoitus antaa enemmän ylläpidon muodossa.

Kotiintullessa Koda oli heti hyvin paljon normaali itsensä pientä huojumista lukuunottamatta. Ruokaa sai yhdessä muiden kanssa ja tästä Koda oli hyvin onnellinen. 

Tässä parin päivän aikana on huomannut hyvin miten poika on puhjennut kukkaan mitä tulee leikkisyyteen, puheliaisuuteen ja hellyydenkipeyteen. Kun poika kehrää, se tulee joka kerta kunnolla syvältä. Hampaiden on ollutkin pakko olla olleet kipeät jo jonkin aikaa kun niin olivat jo syöpyneet, voi olla melkoisen kevyt olo nyt...

Resting bitch faceen ei kuitenkaan ole parannuskeinoa


4 kommenttia:

 1. Meillä otetaan huomenna vasta eka röntgen hampaista samalla kun ne putsataan. Hiukka jännittää miten homma menee. Siinä mielessä ihanaa kun tämä juttu tuli juuri kun oon muutaman päivän hermoillu. Syksyllä kolmosilla sama juttu edessä ja nuorimmaasella vasta joskus.
  Hyviä ruokailuhetkiä Kodalle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sujui hyvin ja hampaat todettiin hyväkuntoisiksi, kiva kuulla että tämä julkaisu tuli juuri hyvään aikaan! :D Kodalla suun paraneminen on sujunut tosi hyvin, ei ole ongelmia ilmennyt, vaikka välillä on vähän jännittänyt kun ei poika varo itseään yhtään. :)

   Poista
 2. Täällä on Sulo joutunut luopumaan yhdestä pienen pienestä hampaastaan syöpymän vuoksi. Hyvä, että teillä hoitui kaksi asiaa kerralla kun on matkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onpa hienoa, että noin vähällä olette päässeet! ♥ Nora on meillä aikuisista ainut, joilla ei ole todettu syöpymiä. Viimeksi kuvattu joku vuosi sitten, saapa nähdä miten käy nyt kesäkuussa kun on Noran hammashuoltovuoro ja kuvat taas otetaan. Ainakaan ei ole ollut oireilua eikä hajua, joten toivottavasti tulee hyviä uutisia.

   Poista