lauantai 22. tammikuuta 2022

Putkiremontti

Meidän taloyhtiössä alkoi marraskuun viimeisinä päivinä putkiremontti. Tiesin, että remontti on tulossa jossain välissä; kartoituksia oltiin tehty asunnoissa useamman kerran viime vuoden puolella. Olin kuitenkin ajatellut remontin tapahtuvan vasta aikaisintaan kesällä. 

Remontista ilmoitettiin kolme päivää ennen sen alkamista. Remontti aloitettiin kellarikerroksesta ja kuulin vuokranantajalta, että siitä jatkuu rappukäytävään ja asuntoihin tullaan vasta näin tammikuussa joulurauhan antamiseksi.

Näin ei ihan mennyt, sillä seuraavana päivänä remontin alusta tuli viesti, että 1.12. käydään asuntojen sisällä merkkaamassa läpimenoreiät ja siitä seuraavana päivänä alkaa poraukset. Lemmikkieläimet tulee olla suljettuna johonkin huoneeseen tai pois asunnosta.

Merkkauksien osalta sain sovittua työmestarin kanssa, että meidän asunnon merkkaus tehdään kun olen päässyt töistä, jotta voin olla varmistamassa ettei kukaan karkaa tai jää loukkuun merkkauksien aikana. Jännitin huoneisiin sulkua, koska meillä ei ole mikään ovellinen huone varsinaisesti kissavarma. Tietokonehuoneessa on terraarioita (huoneen ovi on kiinni poissaolojeni ajan ja kun nukutaan) ja keittiössä hella, vaikkakin ajastimella toimiva. Hellan sulaketta ei voi ottaa pois.

Porauksien alkaessa kissat tuli kuitenkin olla suljettuna toiseen huoneeseen, koska asunnolla tullaan käymään epäsäännöllisinä ajankohtina. Valitsin keittiön kisujen päiväkodiksi.

Porauspäivän koittaessa suljin kissat keittiöön, olin päivää ennen siirtänyt sinne valmiiksi hiekkalaatikon. Lähdin töistä taas vähän aiemmin kuten merkkauspäivänä, sillä kisut eivät olleet ennen olleet päivää suljettuna pieneen tilaan. Kisuilla ei onneksi kuitenkaan ollut mitään hätää; hellan nappuloita ei ollut kääntyneenä eikä kisut olleet turhautuneina pieneen tilaan sulkemisesta. Eikä porauksiakaan oltu vielä aloitettu. Sen sijaan oli tullut lappu asukasinfon järjestämisestä 8.12. Varalta pidin kisut työpäivien ajan keittiössä, mutta porauksia ei aloitettu. 

Asukasinfossa selvisi aikatauluja. Poraukset käytävältä asuntoon aloitetaan 9.12, sen tekee toinen firma, joka myös todennäköisesti aloittaa alhaalta ja me asumme ylhäällä, joten ei siis kiirettä meidän kanssa.

Onneksi myöskään asunnoista ei tarvitse missään lähteä pois. Putkien asennuspäivänä on vesi asunnosta poikki, mutta muuten ei vaikutusta.

Seuraavana päivänä töihinlähtiessäni jätin kisut vapaaksi asuntoon. Ja eikös tietenkin töistätullessani vastassa ollut reiät meidän oven yläpuolella. Myös Zooplus-paketti oli ovella odottamassa. 

Olin varautunut piilotteleviin kisuihin, meteli on varmasti ollut melkoinen, ressukat. Mutta yllätyksekseni Haiku, Nora ja Koda tulivat ovelle hännät pystyssä vastaan kuin päivään ei olisi kuulunut mitään ihmeellistä. Rakulla oli silmät melko pyöreänä kun löysin poitsun keittiön penkiltä, missä usein on, mutta poitsukin tuli moikkaamaan kun juttelin sille.

Reikiä nyt vain ilmestyy, ei täs mitään.

Näin remppa-aikana meidän asunnon täydellisyys on korostunut entisestään: ulko-oveen kuuluu väliovi, seinät ovat hyvin äänieristetyt eikä rappukäytävässä ole isoa kaikua. Yhtenä päivänä poraukset ehdittiin aloittaa ennen kuin lähdin töihin ja 2 kerrosta alempana tehty poraus kuulosti siltä kuin joku vain imuroisi käytävällä äänekkäällä keskusimurilla. Porauksen yhteydessä käytettiinkin imuria. Kisut eivät olleet moksiskaan, päinvastoin Koda ja Nora istahtivat olohuoneen lattialle katse ovelle päin, kuunnellen.

Läpimenoreikien jälkeen remontti suuntautui rappukäytävään. Kisut ovat saaneet olla täysin normaalisti eikä remontti ole niihin onneksi vaikuttanut. Rakulla on äänekkäimpinä päivinä masu löysällä, mutta muuten käytöksessä tai muussakaan ei ole muutoksia.

Remontti kieltämättä vaikutti omaan joulufiilikseen, mutta kun lomaviikollani jouluviikolla remontti suuntautui kokonaan kellarikerrokseen ja ainakaan meidän asuntoon ei kantautunut lainkaan remppaääniä, pääsi joulumielikin valloilleen. 

Viime viikolla 12.1. koitti taas päivä kun meidän asuntoon tultiin. Tällä kertaa poraamaan kiinnikkeitä ja koteloita. Asuntoon tultaisiin timanttiporan kanssa, joten halusin olla kisujen tukena ja saimmekin sovittua työmiesten kanssa, että tulevat meille vasta työpäiväni päätteeksi, lähdin taas töistä aiemmin. 

Turhaan taas jännitin. Menin kissojen kanssa evakkoon keittiöön ja kuulimme kolmenlaista poran ääntä. Metelistä huolimatta yksikään ei kisuja pelottanut, Koda kuulosteli yhtä korvat höröllä ja koitti livahtaa työmiesten puolelle kun yksi heistä yhdessä välissä avasi keittiön oven.

"Kummia äänejä"

"Mitä siellä tapahtuu päästäkää miutki mukaan!!"

Taas on vähäksi aikaa meidän osalta asunto-osuus tehty. Seuraavan kerran varmaan vasta helmikuun lopulla tai jopa maaliskuun puolella, mikä sopisi meille erittäin hyvin. Minho kotiutuu viikon päästä ja ehtii kotiutua hyvin ennen isompaa melua. Onneksi Minho on luonteeltaan hyvin rohkea, joten remonttimelun ei pitäisi olla missään vaiheessa ongelma. Feliway Optimum on nyt kuitenkin seinässä pehmentämässä tulevaa tutustumista ja myös toivottavasti helpottamassa Rakun remonttistressiä. Olen ottanut Minhon tulosta seuraavan viikon mammalomaksi. Hajujen vaihtoa isommat tutustuttamiset tullaan tekemään aina vasta työmiesten päivän päätyttyä, ettei vahingossakaan pääse yllättävä iso ääni vahingoittamaan välejä.

_____________________________________

Jännitin todella paljon tätä remonttia: miten kissat reagoi ja tuleeko meidän koittaa löytää jostain joku toinen asuinpaikka rempan ajaksi. Onneksi nykyaikana on mahdollista tämä remonttitapa mikä mahdollistaa asunnossa pysymisen ja onni on myös erinomaiset äänieristeet. En tiedä miten olisi käynyt, jos seinät olisi ohuemmat tai väliovea ei olisi, väliovella on yllättävän suuri merkitys. Kissojen reaktio on ylittänyt villeimmätkin toiveeni, olin varautunut työpäivien aikaiseen keittiöasumiseen lisä-äänieristyksen ja pienemmän alueen tuovan turvan kannalta.


PS. Enää VIIKKO! ♥

6 kommenttia:

 1. Kiva, kun remontti ei aiheuta miltein ollenkaan stressiä ❤. Ihana saada Minhosta kuulumisia, kun hän kotiutuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä sai jännittää, mutta onneksi näin. Helpompaa meille kaikille ♥

   Poista
 2. Kylläpä olette hienosti selvinneet putkiremontista! Onko kyseessä siis ihan uusien putkien asennus, vai sukitus, vai jokin muu? Mehän lähdettiin edellisestä kämpästä remonttia karkuun, sillä äänimaailman lupailtiin olevan hirveä. :'D Onneksi teillä on hiljainen menetelmä!

  Minho, odotan innolla ensimmäisiä kuulumisia myös <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täysremontti, eli putkien asennus ja sen jälkeen vielä sukitus. Kesään asti menee, että on kokonaan valmista. On kyllä niin onni, ettei tarvinnut lähteä asunnosta! Siinä sitä olisikin ollut koittaa etsiä tälle porukalle puoleksi vuodeksi majapaikka. :'D

   Poista
 3. Ihanaa nähdä et kissat täyttäny syntymäkotini. Hienoa, ihania kuvia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heini, me ollaan viihdytty täällä erinomaisesti. ♥ Asunnon pohjaratkaisun myötä kisut ovat saaneet uudenlaisia leikkiratoja yläilmoihin ja tiputv on täällä omiaan. :)

   Poista