sunnuntai 18. huhtikuuta 2021

Koda hammaslääkärissä

Mihinhän nämä viikot katoaa? Palataanpa melkein 3 viikkoa taaksepäin, sillä Koda kävi keskiviikkona 31.3. hammaslääkärissä. Olen koronan vuoksi suosinut mahdollisimman paljon lähempänä olevaa ellasemaa, mutta nyt, koska Koda on anestesian tuplariskiryhmäläinen rotunsa ja astman vuoksi, menimme poitsulle jo tutuksi tulleeseen ellasemalle läheiseen kaupunkiin 100 km päähän. Siellä on lähialueen parhaimmistoon kuuluva anestesiavalvonta.

Poitsu pääsi taas pitkälle ajomatkalle, mutta totutusti se meni ilman ongelmia. Olimme perillä puoli tuntia etuajassa ja sen ajan odottelimme autossa, poitsun kehrätessä taukoamatta.

Silti koppapakko, mälsää!

Kodan eläinlääkärillä oli toinen hammaspotilas meitä ennen ja se olikin haastavampi tapaus; meidän aika viivästyi jopa 1,5 tunnilla! Onneksi meillä ei ollut kiireitä. Saimme hengata tutkimushuoneessa ja meille ihmisille (Kodan mummi oli mukana) tarjottiin kahvia ja porkkanakakkua. Aika meni rattoisasti poristen ja Koda tutki huonetta ja nautti huomiosta.

"Mamiii, täällä! Huomaa!!"

Mummin rapsut 10/10

Lattia, täältä tullaan!


Kodan hammashuollossa anestesia oli mennyt täysin ongelmitta. Yläleuasta molempien puolien P4-hampaista oltiin tehty ikenen liikakasvuhavainto ja liiallista kudosta oltiin poistettu. Yläleuan vasemmalta puolen P3- ja P2 -hampaissa oli hampaan pinnalla sijaitsevaa syöpymää ja nämä hampaat oltiin poistettu kruunultaan ja pinnallisimmalta juurenosaltaan. Ko. hampaiden tilanne ei ollut vielä erityisen paha, mutta olivat kuitenkin poistoa vaativia. Muut hampaat olivat hyvässä kunnossa.

Poitsu oli jo yllättävän virkeänä kun tulimme häntä hakemaan. Ruokaakin oli saanut. Kotiinpäästyämme ei olisi uskonut, että mitään nukutusta tai käyntiä olisi ollutkaan. Koordinaatio oli kohdillaan, ei pissivahinkoja. Ainoastaan katse paljasti. Ruokakin maistui ja vesikuppi oli kaveri. 

Vähän seisova katse

Seuraavana päivänä piti ihan muistutella itseä, että Kodalla on tuoreet tikit suussa. Koda sai seuraavat 2 viikkoa lihat pilkottuna pehmeä ruoka -suosituksen mukaisesti,

6 kommenttia:

 1. Hyvin tuntuu sujuvan Kodalla reissaaminen ja hoidot 👍
  Koda taitaa olla aika lähellä minun vanhimman (rus-poika) kisun ikää, joka vappuaattona täyttää 3v, joten ehkäpä meilläkin täytyy alkaa kuvailemaan joka vuosi, vaikka viime joulukuussa ei vielä löytynyt mitään syöpymään viittaavaa. Hammaskiveä kyllä alkoi jo vuoden iässä löytyä.
  Olen tässä itsekin miettinyt eri anestesioiden + ja - puolia lähinnä nuorimman kisun kohdalla. Inhalaatiokaasun kanssa ehkä selviää vaarattomammalla lääkityksellä, mutta monille on tullut oiretta myös kaasun kuivattavasta vaikutuksesta, joka itseäni epäilyttää silloin kun jo valmiiksi on kertynyt "karstaa" limakalvoihin. Ja taitaa silti tarvita inhalaatiossakin suonensisäistä lääkitystä 🤔

  -Liisa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo inhalaatio on se turvallisin vaihtoehto ja pyrkisin myös valitsemaan mahdollisimman hyvällä anestesiahoidolla varustetun aseman, kun kyse on riskiryhmäläisestä. Meidän lähempänä oleva ell on suoraan sanonut, että epävarmissa tapauksissa ohjaavat mieluummin suoraan paremmin varustetulle asemalle, vaikka heillä itselläänkin on inhalaatioanestesia käytössä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Uutiset tosi harmi, mutta muuten kyllä! Ei voi kuin olla ylpeä poitsusta ♥

   Poista