torstai 21. maaliskuuta 2019

Kissojen persoonallisuustutkimus KISPET

kuva: kissangeenit.fi

Suomalainen kissojen persoonallisuustutkimus KISPET on käynnistynyt professori Hannes Lohen tutkimusryhmässä. Lohen johdolla toteutettiin aiemmin myös laaja terveystutkimus, josta saatiin erittäin tärkeää tietoa suomalaisten kissojen terveydestä.

Nyt ryhmä on saanut valmiiksi kissojen persoonallisuus- ja käyttäytymiskyselyn, jonka pohjalta kartoitetaan erilaisten ympäristö- ja biologisten tekijöiden vaikutusta käyttäytymiseen. Tulosten avulla pyritään ymmärtämään syvemmin kissojen käyttäytymistä ja parantamaan kissojen hyvinvointia. Jotta aineisto olisi mahdollisimman kattava ja hyödyllinen, mukaan tarvitaan mahdollisimman paljon erilaisia, erilaisista lähtökohdista olevia ja eri-ikäisiä kissoja, mutta vähintään 1000 kissaa. Ryhmän tavoitteena on kerätä maailman laajin käyttäytymisaineisto. Laajan aineiston avulla on myös mahdollista saada rotukohtaista tietoutta ja vertailla oman kissan tuloksia muihin samanrotuisiin tai koko aineiston kissoihin (lähde). Myös maatiaiskissat ovat äärimmäisen tärkeitä tulosten osalta!

Lisätietoa saa tutkimuksen virallisilta sivuilta ja kyselyyn pääsee osallistumaan täältä.

Kissoille luodaan omat profiilit ja mukaan voi laittaa profiilikuvan

Jokaisella kisulla on oma kyselysivu, jonne täytetään monivalintoina terveystiedot, persoonallisuus ja kissan taustatiedot

Kyselyyn vastaaminen on helppoa ja hauskaakin, koska siinä kunnolla huomaa omien kisujensa persoonallisuuserot. Olen tällä hetkellä täyttänyt tiedot vasta tyttöjen osalta ja valintoja tehdessä naureskelin monesti miten erilainen vastaus tulisi toisen kisun kanssa. "On aktiivisimmillaan aamulla auringonnousun aikaan"; Nora on energisimmillään valoisaan aikaan, muilla ei ole väliä. " Murisee tai sähisee tutulle kissalle, jos tuttu kissa tuijottaa, murisee tai sähisee sille." Pojat vastaamassa agressiivisuudella? Ehkä kun lehmät lentää. Norakin väistää, jos Haiku sähisee sille. Ainut, joka joskus vastaa sähinällä, on Haiku. Ja silloin tuijottajana on Nora, koska pojat on pehmukoita eivätkä harrasta moista. Kodan en muista koskaan sähisseen kenellekään kolmikosta, mutta Raku sähähtää Kodalle silloin tällöin ja Koda kunnioittaa sähähdystä antamalla heti tilaa.

Viihtyy korkeilla paikoilla? Täysin.

Lepää tai nukkuu lämpimissä paikoissa? Täysin

Juttelee ihmisille? TÄYSIN

TÄYSIN

Nora: "Mami minne me-"

Nora: "Jestas tännekkö tulit kuvaamaan vaikka mie jäin poseeraamaan keittiöön?"

Nora: "Siis kato nyt tota, missä on loisto ja ylväys?"

Tässä näkyy myös hyvin luonne-erot: Kisut luulivat saavansa herkkuja ja Koda asettui tarkkaavaisena herkkukaapin eteen kytikselle, Nora jäi rennosti odottamaan viereen, Raku höpsötti itsensä pieneen rasiaan ja Haiku antoi tilaa innokkaammille, mutta oli lähellä kiinnostuksen merkiksi

Käykäähän osallistumassa tutkimukseen, jokainen kissa on tärkeä! 

4 kommenttia: