torstai 20. joulukuuta 2018

Rakun FORL etenee

Raku kävi viimeksi elokuussa hammashuollossa röngtenkuvauksineen. Marraskuussa oikeanpuoleisen ylähampaan ien alkoi vuotaa verta harjatessa. Pidin muutaman päivän paussia harjauksesta, mutta koska ien ärsyyntyi uudella harjauskerralla jälleen, konsultoin eläinlääkäriä. Huomasin, että vuotavan ikenen hampaaseen oli myös ilmestynyt tummempi piste, mikä vuonna 2016 todettiin Haikun tapauksessa reiäksi ja hammas piti poistaa.

Olin "onneksi" kuullut jo aiemmin tapauksesta, jossa syöpymä oli edennyt alle puolessa vuodessa edellisestä käynnistä uutta käyntiä vaativaksi, muuten olisi ollut vaikea uskoa, että jo nyt pitäisi mennä takaisin ja hyvin todennäköisesti poistattaa hammas.

Koska Raku ei oireillut hammasta eikä suu haissut, eläinlääkäri halusi kokeilla vielä desinfioivaa suugeeliä ennen uutta nukutusta röngtenkuvauksineen.

Hampaidenharjaus oltiin jätetty pois siinä vaiheessa kun totesin, ettei kyse ole pelkästä ikenien ärsyyntyneisyydestä. Geeliä laitoin joka päivä 2 vk ajan ja sillä poistui ikenen punoitus, mutta kun kokeilin harjata, niin verta tuli yhä.

Yö ennen uutta röngtenkuvausta, Raku peliseurana. Poitsu näki omia aktiivisa uniaan ja välillä heräsi kehräämään.

Eilen kävimme lääkärissä ottamassa uudet röngtenkuvat ja poistamassa syöpynyt hammas. Niitä löytyikin 2.

Yllä elokuun huomiot ja sen jälkeen tämänhetkinen tilanne, numerot kertovat mikä hammas kyseessä

Vuotavan ienkohdan hammas poistettiin, kuten myös toiseksi viimeinen vasemman puolen hammas, joka saikin elokuussa erityisvaroituksen, mutta ei ollut tuolloin vielä poistoa vaativassa tilassa.

Hammas 108 merkittiin poistoa vaativaksi lähitulevaisuudessa. Toivottavasti se kuitenkin kestää seuraavaan vuositarkastukseen asti. Poitsulla on enää 10 hammasta jäljellä 30:stä.

Raku sai klinikalla herätyspiikin. Kotiinsaapuessamme poitsu oli kuolannut voimakkaasti ja kauhukseni kuolaus ei ottanut loppuakseen. Koskaan aiemmin Raku ei ole kuolannut kotiinpäästyä ja jouduin laittamaan poitsun vessaan, jottei se levottomana kuolaa koko asuntoa. Menin poitsun seurauksi sinne, käsi monta kertaa päivystävän eläinlääkärin numeron kohdalla, vaikka koitin vakuutella itselleni, että kuolaus on ymmärrettävää kun on paha olo. Sankkaa kuolaa vain tuli ja tuli. Meni 4 tuntia ennen kuin kuolaus oli lakannut kokonaan ja sen jälkeen poitsu oli pitkälti normaali hellyydenkipeä itsensä. 

Ruoka maistui erinomaisesti. 2 viikkoa mennään pehmeällä ruualla, kunnes tikit ovat sulaneet ja Metacam-tulehduskipulääkekuuri 3-5 pv. Metacam on käytännössä sama kuin Loxicom (jota meillä on tähän asti käytetty), mutta Loxicomin on sanottu olevan munuaisystävällisempi. Olen aiheesta löytänyt ristiriitaista tietoa ja toisaalta myös suomalaisilla kissoihin erikoistuneilla klinikoilla käytetään Metacamia. Lisään silti varalta ruokaan myös vettä.

Syöpymien tilanne olisi jäänyt huomaamatta ilman hampaiden harjaamista, joten jälleen; harjauksen tärkeyttä ei voi kylliksi korostaa.

10 kommenttia:

 1. Ikävä sairaus. :( Onneksi tyyppi taitaa pärjätä hienosti vähemmälläkin purukalustolla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä onneksi pärjää! Mutta toivottavasti hampaita pysyy vielä muutaman vuoden.

   Poista
 2. Raku-parka. Paljon haleja ja silitystä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poitsu on ollut hyvin hellyydenkipeänä, halit ja silitykset välitetty! ♥

   Poista
 3. Rapsutuksia sinne. Kurja sairaus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin. :( Ja kun näin nopeasti eteni nyt. Rapsut välitetty!

   Poista
 4. Voi Rakua ja vielä kaulurinkin sai sitten myöhemmin, voi pientä :( Kehräyksiä ja rapsutuksia sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kauluri ei ton kauempaa kestänyt kun en viitsinyt ottaa riskiä poitsun uhkarohkeiden stunttiyritysten kanssa. Tuon pari kertaa se nuoli alueen auki ja sen jälkeen jätti rauhaan, alue on aika hyvin karvoittunut. :)

   Poista
 5. FORL on vaan niin viheliäinen tauti !

  VastaaPoista