keskiviikko 13. huhtikuuta 2016

Sanoista teoiksi

Niin kai se menee, että kun tuo julki jonkin aikomuksen, se myös toteutuu nopeammin. Jopa samana päivänä kun kirjoitin pohdinnoistani korvata Multicat-monivitamiinilisä muilla valmisteilla, laitoin korvaavat ravinteet tilaukseen.

Ihan täysin lisäravinteet eivät kuitenkaan pysyneet suunnitelluissa. Innostuinkin tilaamaan Dogs Firstin B- ja E-vitamiinin verkkokaupassa olevan ison alennuksen vuoksi. Tilasin 2 purkkia E-vitamiinia ja ainakin toistaiseksi vain yhden purkin B'tä. Ehkä tilaan lisää, jos pystyn, kunhan selviää pystyykö Raku syömään sitä vai ei. Biofarmilta tuli vahvistus, että B-Max koirille ja kissoille sisältää myös maissitärkkelystä eli se on pois meidän listalta.

Uusia jäseniä lisäravinneperheeseen

Dogs Firstin toimitus oli todella nopea; pääsimme testaamaan tuotteita jo eilen. En malttanut olla tarjoamatta molempia DF-tuotteita ja maistuvuus on todella hyvä. Norakin sai ensimmäisen annoksensa E-vitskua. Nyt B-vitskutabletin syömisestä on kulunut jo yli vuorokausi eikä Raku oireile, joten siltäkin osalta näyttää hyvältä. 

"Jos vähän maistan?"

2 x 1/4 tablettia

Yllätyin miten iso B-vitskutabletti on, mutta maistuvuuden kanssa ei ole lainkaan ongelmaa, kiitos tuotteessa olevan sianmaksan. Tabletti menee kuin ahneille kissoille. Tabletti on myös helppo jakaa tarvittaviin 1/4 paloihin. 

E-vitamiini on hajuton eikä oudoksuta kisuja ruuan päälle jätettynäkään. Kävin tänään ostamassa Pirkka B-vitskun Noralle, se ei pysty syömään Dogs Firstin B'tä possuallergian vuoksi. Toivottavasti Pirkka kuitenkin sopii, muussa tapauksessa Nora palaa Multicatiin.

Nyt sitten vain jännätään sopivuuksia.

10 kommenttia:

 1. Toivottavasti toimova combo löytyy nyt kaikille! Onkos niin, että raaan lihan ja luun lisäksi ei purkista tarvita kuin kalkki, B:t, D ja E sekä sinkki, omegat ja jodi? Eli onko Multicatissa sitten vähän turhaakin mukana? Me sujautetaan D-vitamiini tippoina. Paljonko annatte maksaa viikossa, jos Multicat on pois pelistä?
  -T&Tidi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin toistaiseksi näyttää hyvältä! :) Joo, jos maksa maistuu. Jos ei, niin sitten tarvittaisiin myös A jotain kautta. Multicatissa muut aineet ovat sen verran pienissä määrin mukana, ettei niistä ole mitään hyötyä. Esim. D-vitamiinia vain virallisen minimin verran, A'ta ei sitäkään ja sinkkiä on käytännössä olematon määrä. Tauriinikin on turha kun sitä tulee tarpeeksi lihasta. :) Eli hyöty jää vain kalsiumiin, B- ja E-vitskuihin.

   Koska A'ta on Multicatissa sen verran vähän, se ei vaikuta maksan määrään eli meillä pysyy määrä 35g/kisu/vk. :)

   Poista
  2. Kiitos taas! Kiva juttu, että uusi combo tuntuu sopivan! Ja jee, sitähän voisi kokeilla jotakin muuta vitskua välillä. En välttämättä tykkää kun MC:ssa on hiivaa (muistaakseni). Toki jokaisessa virskussa on varmaan omat miinuksensa. Mutta oli kyllä hyvä heräte taas sun juttusi!

   Poista
  3. Joo ravintohiivaa, eli oluthiivaa, on 20 %. :) Oluthiivaa pidetään erityisesti hyvänä B-vitskujen lähteenä.

   Poista
 2. Heips! Löysin blogisi hetki sitten kissojen raakaruokintaa googletellessani ja jäin heti koukkuun tähän, tosi mielenkiintoisia tekstejä! :) Itse olen ihan noviisi kissanomistaja vielä, meille muutti pari viikkoa sitten nyt 15vkoa vanha brittipentu ja olen kovasti miettinyt sen ruokintaa, toki kun parasta haluaisi ainakin yrittää sille tarjota. Miten tärkeänä pidät tällaisten erilaisten vitamiinilisien antamista kissoille? Tällä hetkellä omani saa päivässä yhden purkin/annoksen jotakin eläinkaupan/zooplussasta tilatun merkin märkäruokaa, annoksen raakaa lihaa sekä raksuja (Applaws) on kupissa tarjolla aina, joskin on selvästi pennulle sellainen kakkosruoka jota syö jos ei muuta ole tarjolla. :D Nyt tämän postauksen luettuani aloin vain miettimään, onko mitään järkeä lisätä ruokavalioon jotakin vitamiinilisää kuten vaikka tuota Multicatia? Pentu on oikein hyvinvoivan oloinen, joskin silmät keräävät hieman unihiekkaa tai rähmää joka kuivuu silmän sisänurkkaan. Mietin myös onko tämä ruokinnasta johtuvaa vaiko jotain muuta, eläinlääkärille ollaan kyllä menossa rokotukseen ensi viikolla ja kysäisen samalla, mutta ainahan sitä miettii ja spekuloi eri vaihtoehtoja. :D

  Pahoittelut metrin mittaisesta kommentista, mielenkiintoista asiaa kuitenkin tämä ruokinta-asia. :) Innolla odottelen seuraavia postauksia, kiitos tosi kivasta blogista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla ja paljon onnea uudesta perheenjäsenestä!! :) ♥ Mahtava juttu, että tasapainoinen ruokinta kiinnostaa! Lisät ovat tarpeellisia silloin kun ruoka ei täytä kissan vaatimuksia. Se, mikä on vaatimus, vaihtelee onko virallinen minimi vai yli. Kissoilta on tutkittu minimitarpeet eri ravintoaineille, mutta joissain tapauksissa on höydyllistä antaa enemmän. Tästä erinomainen esimerkki on D-vitamiini, jossa ihmistutkimuksissa on todettu, että ihanteelliseen saantiin tarvitaan paljon minimiä suurempi määrä. Kuten kissoillakin, ihmisillä virallinen tarve määräytyy vain sen mukaan mitä luusto tarvitsee. Todellisuudessa D-vitamiinilla on monia muitakin tärkeitä tehtäviä mm. vastustuskyvyn ylläpidossa.

   Ravintoaineiden ihanteelliseen saantiin kannattaa pyrkiä jo pentuvaiheessa, sillä pentuna luotu pohja vaikuttaa pitkälle aikuisuuteen. Mm. taas tuo esimerkin D-vitamiini, ihmistutkimuksissa lapsuusajan suuren D-vitamiininsaannin on todettu ehkäisevän allergioiden kehittymistä.

   Varsinaiset lisäravinnetarpeet määräytyvät sen mukaan miten paljon pentu syö mitäkin. :) Aina puutokset eivät näy ulospäin, etenkään lyhyen ajan sisään. Mm. jodinpuutos voi näkyä vasta vanhempana kilpisrauhasongelmina. Kannattaa laskea tarpeet tulevan oletetun aikuispainon mukaan, pennulla on muutenkin aikuisia suurempi tarve painoon nähden ja kun laskee kerralla aikuistarpeen, tarpeita ei tarvitse olla jatkuvasti laskemassa uudestaan pennun kasvaessa.

   Kannattaa punnita ainakin 3 pv ajalta kuinka paljon kisu syö raksuja päivässä, siitä voi jo päätellä lisäravinnetarvetta kun laskee miten hyvin kyseistä määrästä (keskiarvosta) saannit täyttää tarpeet. Loppu sitten lisäravinteena. :) Yhdestä purkista/annoksesta märkää ei erityisen paljon vitamiineja tule, riippuen toki mikä ruoka kyseessä, sillä niissä on vaihtelevuutta. Joissakin on esimerkiksi jodia tosi hyvin jo pienessäkin määrässä ja joissakin saa syödä useamman sata grammaa, että minimitarve täyttyy. Jos märkäruuissa on paljon vaihtelua, voit siitä katsoa yleisimmin käytetyn/käytetyt ruuat.

   Mutta lähtökohtaisesti sanottuna ainakin D-vitamiinia ja sinkkiä kannattaa antaa lisää. :) Antaisin myös B-vitamiinia. Sitten katsoa vielä A- ja E-vitskun, jodin ja kalsiumin saanti.

   Poista
 3. Pidetään peukkuja että sopii!

  VastaaPoista
 4. Toivottavasti on sopivat aineet.
  Meillä pitäis koko tää ruokahomma vissiin miettiä kanssa uudestaan, saatan lähestyä sua jossain vaiheessa sähköpostilla tarkemmin. Tuntuu, että oon jotenkin yhtäkkiä ihan pihalla kaikista ruokajutuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainakin toistaiseksi ei ole ollut ongelmia. :) Tosi hyvin kisut ovat ottaneet vastaan myös koostumuksen, lihat on nyt varsin jauhoisia verrattuna entiseen. :D

   Onpa kurjaa kun menee uusiksi, autan mielelläni tarvittaessa!

   Poista