maanantai 20. huhtikuuta 2015

Lautasputsari

Haikun mielestä ruoka on parasta silloin kun se on oikeasti kaverin. Omakin ruoka maittaa erinomaisesti, mutta jos kaveri jättää jämiä niin se vasta maukasta onkin! Haiku tietää, ettei kaverin lautaselle mennä silloin kun siinä on syöjä, mutta tämä sääntö näemmä raukeaa heti kun syöjä ei näytä kiinnostuneisuutta ruokaa kohtaan eli on joko siirtynyt välittömästä läheisyydestä tai istuu lautasen äärellä, muttei syö. Tämän takia minun on pakko valvoa ruokailutilanteita, ettei Haiku pääse varastamaan. 

Varsinkin Rakun lautasen kanssa saa olla tarkkana. Yleensä Raku syö kiltisti kaiken saamansa, mutta joskus se jättää sen verran ruokaa syömättä, että haluan laittaa jämät jääkaappiin odottamaan seuraavaa ruokailukertaa. Pikkujämät Haiku sen sijaan saa syödä. Jottei minulle tulisi kilpajuoksua Haikun kanssa kun kyseessä on isompi jämämäärä, olen opettanut sille, ettei kaverin lautaselle mennä vasta kuin luvan kanssa. "Syö pois" -kehotuksen tarkoituksen Haiku oppikin hyvin äkkiä ja tyttö tottelee myös hyvin kieltoja, jos koittaa mennä ennenaikojaan jämien luo. 

Nykyään kun Nora on pääosin raksuruokinnalla, siitä on tullut Haikun numero yksi jämäkohde. Melko usein Nora jättää jälkeensä raksun tai pari, jotka Haiku käy imuroimassa luvan saatuaan. Haiku yleensä vahtii varsinkin Noran syömistä tarkoin ja selvästi sen ilmeestä ja kehonkielestä huomaa, että se kovasti toivoo, että Nora jättäisi hitusen syömättä. Olen alkanut käyttämään Haikun jämäahneutta hyväkseni ja tehnyt jämiensyönnistä entistä palkitsevampaa laittamalla Haikun tekemään tempun ennen luvan saamista. Tästä on ollut suurta hyötyä, sillä jämät toimivat Haikulle supersuperherkkuna ja meidän "huido" -tempun piiiitkäaikainen ongelmakohta (se, ettei toinen tassu huido kunnolla) on jo lähes kokonaan historiaa parin jämätemppuilukerran ansiosta.

Haiku: "Hirvee(tä)! Meinaaks jaksaa ton kaikki?"

"Mullekki vois maistua, vink vink"

"Kiitti Nora!"

"Namia"

"Niiin namia"

12 kommenttia:

 1. Voi toista, annoskateus on kamalaa :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On se. :D Jos Haiku saisi päättää, se söisi kaikkien ruuat kokonaan.

   Poista
 2. Meillä Coco on samanlainen jämäahmatti! Harmi Cocolle, kun nyt Ruffe on saanut ruokahalunsa takaisin ja nuolee lautasen putipuhtaaksi ennenkuin lähtee pois kupilta :D Ihanaa, että Ruffelle maistuu ruoka niin hyvin, ihan koko ajan kerjäämässä ja naukumassa ♥ Coco toivoo, että pääsisi myös syömään raksuja, harmi ettei tämä ole mahdollista :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa Ruffe ♥ Haiku varmasti lähettäisi Cocolle sympatioita, ei ole helppoa kun ei saa vain mennä ja valloittaa toisten kuppeja.

   Poista
 3. Tottakai ruoho on aina vihreämpää aitojen takana!

  VastaaPoista
 4. Pitäähän sitä nyt kristallit kiillottaa, että ei oo sitten ihmisellä niin paljon sitä tiskaamista. :D
  Sä taidat olla joku kissakuiskaaja kun saat ne oppimaan juttuja niin hyvin - Penakin oppii, mutta heti tilaisuuden tullen unohtaa kaikki oppimansa. :)
  -ihminen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haiku on niin huomaavainen. :) Hih, nämä ovat vain niin motivoituneita ja helppoja koulutettavia. :) Kovasti vaan toistoja Penalle, alkaa jäämään paremmin päähän. :3

   Poista
 5. Lautaselle mennään vasta luvan kanssa??? Wau Piivi mä olen todella vaikuttunut! Oon ollut aina sun jutuista, mutta nyt on ihan huippukamaa tää juttu! Sä oot THE KISSAKUISKAAJA!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kommentista! ♥ Nämä ovat nopeita ja motivoituneita oppimaan, kouluttaminen on siten helppoa tällaisissakin tilanteissa :)

   Poista
 6. Haikulla on kyllä hyvä elämänasenne! Meillä sekä Kiira että Eemeli putsaavat toistensa lautaset syömisen jälkeen ja varastavat kyllä toisen nenän altakin jos huomaavat etten näe. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vähän vastapainoa kulutuskulttuurille. :D Sielläkin siis saa olla silmä tarkkana! :D Välillä tuntuu, että Haikulla on ylimääräinen aisti, jolla se huomaa milloin keskityn ruokailun tarkkailuun ja milloin johonkin muuhun.

   Poista