lauantai 23. maaliskuuta 2013

The (un)natural cat

Tilasin suurin odotuksin Anitra Frazierin The natural cat -kirjan (2008). Kyseisellä henkilöllä on yli 30 vuoden kissakokemus ja tätä holistista hoitoa käsittelevää kirjaa on kehuttu, joten odotin oppivani paljon uutta ja hyödyllistä. Ja kun kirja viimein saapui postiluukusta (tai tarkemmin sanoen posteljooni antoi paketin ihan käteen asti) melkein hypin riemusta, sillä kyseinen kirja olikin 300 sivua paksumpi kuin olin odottanut, yhteensä sivuja kirjassa on 508.

Aloitin lukemisen ja sisällysluetteloa selatessani huomasin harmikseni, että ravintoa käsittelevä osuus on vain 34 sivua pitkä. Noh, ehkä sieltä löytyy kuitenkin jotain hyödyllistä, ajattelin. Ja mitä vielä! Frazier tekee kissasta sekasyöjän! Hänen mukaansa kasviksia ja hedelmiä tulisi lisätä ruokaan jopa 20 % verran ja vanhoilla kissoilla vieläkin enemmän! Frazier painottaa, että ruualla on hyvin suuri merkitys kissan elämänlaadussa ja että kissat ovat monintavoin herkempiä kuin me ihmiset (ei vain ruuan kanssa) ja silti hän haluaa että kissan ruokavaliossa käytetään ylettömästi hiilihydraatteja, joita kissa ei voi edes hyödyntää ja joista on jopa haittaa! 

Toki kissa pärjää semmoisella ruokavaliolla jopa terveenä, onhan maatiloillakin kissat pärjänneet sekaruokinnalla, kunhan saavat kuitenkin ruokavaliossaan korkealaatuista(kin) eläinperäisiä aineita (saaliseläimet kuten myyrät yms), mutta minusta on pyöristyttävää että satoja kissoja hoitanut, alalla arvostusta saanut henkilö tekee kissasta sekasyöjän! Hän perustelee että kissa syö luonnossa eläinten lisäksi ruohoa "ja ties mitä kasviksia ja hedelmiä". Hassua, sillä missään muussa lähteessä en ole törmännyt tähän "kasviksia ja hedelmiä" - argumenttiin. Eihän siinä ole mitään järkeäkään. Kissa lihansyöjänä yksinkertaisesti on puuttellinen elimistöltään, sille ei ole evoluution aikana kehittynyt kasviperäisten aineiden käsittelyyn tarvittavia osia, joten eiköhän sekin jo kerro, ettei kissa syö luonnossa hedelmiä kuin ehkä äärimmäisen nälän pakosta. Kissa ei tarvitse hiilihydraattia (jota kasviksissa ja hedelmissä on moninkertainen määrä kuituun nähden) ja kuituakin vain suolen toiminnan tasapainottamiseen ja elimistön puhdistamiseen (oksentaminen).  Kissan elimistö on täydellinen lihansyöjän elimistö. Kissalla on lyhyt paksu- ja ohutsuoli  ja lyhyt ruuansulatukseen tarvittava aika (sekasyöjillä pidemmät, sillä kasviperäiset aineet vaativat enemmän käsittelyaikaa), syljestä puuttuu sekasyöjille ja kasvissyöjille ominainen ruuansulatusentsyymi ja elimistössä kissalla ei ole kasviperäisten aineiden käsittelyyn vaadittavaa entsyymiä. Kissa pystyy hyödyntämään kasviperäisiä aineita niin vähän, ettei niitä ole hyötyä syöttää, sillä haitta on hyötyä suurempi. Keho kuormittuu turhaan sen pyrkiessä käsittelemään tavaraa, jota se ei pysty käsittelemään.

Ja ihan kuin tuossa ei olisi tarpeeksi syytä heittää kirja kaapin perälle ja olla ikinä enää avaamatta sitä, Frazier mainitsee "silloin tällöin annettavaksi sopivat ruuat" - osiossa mm. pizzanpalan ja spagetin tomaattikastikkeella. Didudiduduuu.......Muihin kirjan ohjeisiin ja argumentteihin en osaa vielä sanoa juurikaan, sillä olen vasta alkupuolella menossa. Kirja käsittelee kissan hoitoa yleisesti ja kyllä sieltä jo jotain hyödyllistä tietoa on löytynyt ja varmasti tulee vielä löytymään, kunhan vain jättää tuon ruokintaosion omaan arvoonsa. Kissanruuan rasvaisuudeksikin sanottiin, että vähintään 15 % (raakaruuat) ja tämänkin lisäksi voi tarjota joka aterialla hitusen voita. Mikään kissan saaliseläimistä ei ole noin rasvainen, kissan saaliseläimet ovat max 10 % rasvaisia. Toki jos kyseessä on kuiva-aine, tuo rasvaisuus on sopiva, mutta ei missään nimessä märkäaineena. Se ei ole mahdollista, ellei tarjoa broilerit nahkoineen, jolloin taas kissa saa ihan liikaa omega 6'tta elimistöönsä, sillä nahassa on kymmenkertainen määrä omega 6'tta lihaan verrattuna.

Ps. Kirjassa myös suositellaan, että kissanpennut luovutetaan 8-10 viikkoisina. Kirja on myös pitkälti tunnepohjalla kirjoitettu (kerrotaan paljon omista kissoista ja käytetään hellyttelysanoja), joten omalla vastuulla, jos tahtoo kirjan lukea. Itse en suosittele tähänastisella lukukokemuksella.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti