tiistai 14. kesäkuuta 2022

Keuhkopöhö

Ihan ensimmäisenä pitää sanoa, että Rakulla on nyt kaikki hyvin. Mutta kyllä poika pääsi säikäyttämään.

Rakulla oli viime viikon maanantaina aika hammashoitoon. Aika oli alunperin varattu Noralle hampaiden kuvausta ja putsausta varten, mutta kun hampaita harjatessa Rakun hammasharja tuli verisenä takaisin ja yhden hampaan juuresta löytyi punainen pyöreä alue, vaihtui aika Rakulle. Vaikka tiedossa oli todennäköinen hampaanpoisto, varattua aikaa ei tarvinut pidentää Rakun jäljelläolevien hampaiden vähyyden vuoksi. Röntgenkuvien otossa menee vajaa aika.

Vein Rakun eläinlääkäriin ruokatuntini aikana. Rauhoitusaine antoi odottaa vaikutustaan ja n. puolen tunnin odotuksen jälkeen paha olo otti vallan ja Rakulta tuli oksennus. Poika oli poissaoleva, muttei kuitenkaan vieläkään kunnolla aineen vaikutuksen alainen. Minun piti palata töihin siinä vaiheessa kun eläinlääkäri otti Rakun takatilaan lisäannosta varten.

Tästä n. parin tunnin päästä eläinlääkäri soitti ja kertoi, että Raku oli heräämössä jo heräilemässä. Hampaat oltiin kuvattu ja putsattu, mutta poistoja ei oltu tehty. Kahdesta hampaasta oli löytynyt syöpymää (10 kk sitten kun Raku kuvattiin edellisen kerran nämä hampaat olivat vielä kunnossa). 

Sitten ilmeni syy miksi nukutus ei ollut kestänyt sen pidempään eikä syöpyneitä hampaita poistettu. Rakulle oli tullut rauhoitettuna ennen intubointia keuhkopöhö, joka ilmeni kouristeluna ja vakavana hengitysvaikeutena. Niin vakavana, että eläinlääkäri oli pelännyt jo pahinta. Veren happiosapaine oli laskenut alhaiseksi. Kiitos tarkkaavaisen, nopeatoimisen ja osaavan henkilökunnan, Raku saatiin onneksi pelastettua. 

Reaktio on voinut johtua rauhoiteaineesta, mutta taustalla on voinut olla myös sydän- tai keuhkosairaus. Raku on tutkittu näiden osalta helmikuussa kun pojalla oli ollut n. puolen vuoden ajan yskää jonkin verran. Tutkimuksista ei löytynyt mitään, mutta sydäntä ei ole ultrattu. Tämä on suosituksena seuraavaksi ennen uutta anestesiaa. Rakun hoidot jatkuu samassa paikkaa missä Kodankin anestesiat tehdään, siellä on vielä tehokkaampi anestesiavalvonta.

Ongelmat eivät onneksi jatkuneet tuosta pidemmälle. Herääminen sujui hyvin, tosin poika oli kotona poissaoleva ihan iltamyöhään asti. Seurasin poikaa silmä tarkkana ja sormi valmiina yhdistämään lähimpään eläinsairaalaan. Yhdessä välissä kun poika alkoi kehrätä silittäessä, kehräysääni oli märkää ja päättyi märkään yskäisyyn. Sen jälkeen ei triggeröity kehräystä kuin vasta kun poika oli kunnolla karistanut aineiden vaikutukset. Kehräys oli jälleen normaalin kuuloista.

Seuraavana aamuna kun heräsimme työaamuun, Raku tuli sänkyyn kehräämään äänekkäästi. Poikaa silitellessäni en voinut olla ajatellematta miten lähellä oli, ettei tätä hetkeä olisi ollut. 

Poika on ollut täysin normaali oma itsensä, mutta uusi koetus on väistämättä edessä. Pienen toipumisen jälkeen. Tätä rauhoitusainetta ei Rakulle enää suositella.

Rakulle annettiin helmikuussa kevyt rauhoitus (eri aine) ja Rakulle tuli siitä todella paha olo. Tuolloin kotiinpäästyämme Raku oli selvästi pahoinvoiva ja tuntien jälkeen paha olo tuli ulos kuolemalta haisevana oksennuksena. 

On siis hyvin todennäköistä, ettei Rakun kroppa oikein enää siedä ylimääräisiä aineita. Oksennusta on aiheittanut myös ripuliin auttava Promax ja myös ihan tavallinen psyllium-kuitu, mitä kerran annoin kisuille (miinus Nora) kun olin antanut sitä Minholle ja ilmeni, että se on Minhosta ihan paras maku.

Nämä yliherkkyydet ovat tosin ilmeentyneet meidän taloyhtiön putkiremontin ja viemärisaneerauksen aikana, mikä on jatkunut jo joulukuusta ja päättyy nyt viimein juhannuksena. Ilman Feliwayn apua Rakulla menee vatsa sekaisin johtuen kovista remonttiäänistä, vaikka muuten poika vaikuttaakin ihan stressittömältä. 

Pidän mahdollisena, että Rakun yliherkkyys on yksi stressin ilmenenisen muoto, mutta onhan Rakulla myös ikääkin, vaikka kuinka nuorekkaasti käyttäytyykin. Niin tai näin, toivon, että sitten kun syöpyneet hampaat poistetaan, poistetaan kerralla kaikki jäljelläolevat hampaat. Hampaita on jäljellä enää niin vähän (6 tervettä) ja syöpymä on ollut jo vuosia nopeasti etenevä, kuvaustarve on vuosittainen.

Nyt kuitenkin keskityn hetken nauttimaan siitä ihanuudesta, mitä Raku on.


6 kommenttia:

 1. Hurjaa! Onneksi olet Raku kunnossa nyt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi jäi tuohon. ♥ Feliwayta en ole enää laittanut seinään edellisen loputtua rempan viime metreillä ja masukin on pysynyt hyvänä, vaikka satunnaisia ääniä vielä kuuluukin! :)

   Poista
 2. Hui 🙀 Oikein paljon rakkautta ja voi hyvin toivotuksia ihan meiltä kaikilta ♥
  - Rokkimimmit -

  VastaaPoista
 3. Onpas ollut kauheaa! :( Tsemppiä ja hyviä vointeja Raku. <3

  VastaaPoista