perjantai 10. maaliskuuta 2017

Hammaslääkärillä

Kävimme eilen eläinlääkärissä tutussa vakipaikassa toisella paikkakunnalla. Mukaan lähti Raku vuosittaiseen hammaskivenpoistoon ja Haiku hammastarkistukseen. Haikulta poistettiin yksi syöpynyt hammas joulukuussa ja eläinlääkäri vakuutti tuolloin, että se oli ainut syöpynyt hammas. Silti suu ei minusta tullut täysin kuntoon, vaikka ruoka onkin maittanut ongelmitta. Välillä se puoli suusta, josta hammas poistettiin, on haissut voimakkaammin kuin toinen. Haiku on myös välillä yrittänyt kääntää päätä pois siltä puolen harjatessa hampaita, minkä laitoin aluksi poistetun hampaan piikkiin. Hampaat alkoivat myös tosi nopeasti kellertää siltä puolen suuta harjauksesta huolimatta.

Joulukuussa poiston yhteydessä ei otettu röngtenkuvaa hampaista, vaikka sitä pyysinkin. Sanottiin, että sille ei ole tarvetta kun ikenistä näkee onko poistolle tarve, sillä ienraja muuttuu hammassyöpymän seurauksena. Koska poistettu hammas oli eläinlääkärin mukaan epätavallisessa kohtaa (yleensä ensimmäinen poistettava on taempana). epäilinkin, ettei syöpymä ole kuitenkaan jäänyt vain yhteen hampaaseen ja valmistauduinkin jo siihen, että tällä reissulla lähtee taas hampaita, vaikka toki salaa toivoin, että kyseessä olisi väärä hälytys.

Ja niinhän siinä kävi, että Haiku lähti eiliseltä reissulta 2 hammasta köyhempänä. Tällä kertaa pyyntöäni kuunneltiin ja hampaista otettiin myös röngtenkuva. Lievästi sanottuna potuttaa, ettei sitä voitu tehdä jo edellisellä kerralla. Jos kaikki 3 huonoa hammasta olisi saatu poistettua jo joulukuussa, oltaisiin säästytty ylimääräiseltä kivulta, matkastressiltä (Haiku-parka mourusi lähes koko menomatkan ja laski alleen eläinlääkärillä, kopan sisällä kuitenkin ja onneksi viltin päällä oli "vaippa"/pissa-alusta, joten itse viltti ei kastunut ja Haiku sai pitää lämmikkeensä), nukutusainekuormitukselta sekä turhalta rahanmenolta. Sanoinkin asiasta sekä eläinlääkärille, että hoitajalle. 

Valmiina lähtöön. Haiku pienemmässä ja Raku isommassa. Puh.kuva.

Raku sai matkustaa viereisellä penkillä yksin kopan suuruuden vuoksi. Puh.k.

Haiku matkusti toisella puolen. Puh.k.

Raku selvisi pelkällä hammaskivenpuhdistuksella. Melkein. Puhdistuksen aikana yksi etuhammas oli irronnut itsekseen alakulmahampaiden välisestä hammasrivistä. Merkityksetön hammas, mutta jo viime vuoden keväällä todettiin, että Rakulla oli lähtenyt hampaita itsekseen. Sen jälkeen ei onneksi ole kuitenkaan lähtenyt kuin tämä yksi. Kun jätin kisut hammashuoltoon, mainitsin Haikun röngtenin lisäksi ohimennen myös Rakun röngtenistä, mutta sitä ei otettu. En kai sanonut sitä tarpeeksi kuuluvasti, joten pitää ensi vuonna mainita asia jo heti ajanvarauksen yhteydessä. Tuolla asemalla ei oteta rutiininomaisesti röngteniä, vaan sitä pitää erikseen pyytää. Poikkeuksiakin toki on, mutta kuulemma harvemmin otetaan eläinlääkärin aloitteesta. Pääosin olen ollut tyytyväinen meidän luottolääkärin hoitoihin, mutta tuo röngtenkäytäntö on pahimmillaan todella haitallinen kissan terveydelle. Kaikki eivät hoksaa sitä erikseen kysyä eikä kaikilla ole varaa käydä tiheästi eläinlääkärillä tekemässä kalliita hoitoja (vaikka pakkohan ne rahat on tarvittaessa jotain kautta saatava), jotka olisi hyvin saanut tiivistettyä yhteen hoitokertaan. Ja kissahan se eniten näistä kärsii. Toisin kuin eläinlääkäri väittää, hampaiden kuntoa ei saa selville pelkästään silmillä.

Eläinlääkärillä oli kiire hätäleikkauksen vuoksi eikä ehtinyt henkilökohtaisesti luovuttaa kisuja takaisin. Hän ei ollut myöskään kirjoittanut vielä toimenpideraporttia eikä laskua saapuessamme noutamaan kisuja. Saimme hoitajalta tiivistetyn selonteon ja ell soitti perään illalla, jossa kertoi toimenpiteistä yksityiskohtaisemmin. Saan toimenpidepaperin ja laskun postitse, saapuu todennäköisesti maanantaina perille. Laskun summasta eläinlääkäri ei osannut tuossa vaiheessa vielä sanoa, joten mielenkiintoista nähdä huomioidaanko Haikun aikaisempaa tietynlaista hoitovirhettä siinä mitenkään. 

Haiku on nyt viikonlopun kipulääkekuurilla ja se selvästi tulee tarpeeseen. Eläinlääkäri oli antanut molemmille päivän kestävän kipulääkkeen pistoksena ja tänään aamulla Haiku oli äreänä molemmille kavereilleen. Rakuun kohdistuva äreys ei ole uutta, mutta Noraan oli! Haiku sai kipulääkkeen aamupalan joukossa ja äreys katosi sen myötä. Tottakai se varmasti sattuu kun 2 syöpynyttä hammasta on poistettu.

Eilistä kotiinpaluusta seurasi melkoinen rumba. Haiku joutui heti ensimmäisenä pesulle, sillä sen turkki haisi pissalta. Illan myötä molemmat kisut oksentelivat vuorollaan, Raku enemmän. Nora oli täysin ymmällään kavereidensa tilanteesta ja pissasi pesun ajaksi vessasta eteiseen nostetun suosikkivessan laidan yli pitkin seiniä. Illan aikana yhä pökkyrässä ollut Raku pissasi alleen sänkyyn  ja joutui sen vuoksi toki myös pesulle.

Vielä aamulla kisut olivat hieman pökkyrässä, mutta töistä palatessani molemmat olivat jo omia itsejään. Illalla Raku kehräsi ensimmäistä kertaa 1,5 vuorokauteen.  

Toivottavasti tänä vuonna ei tarvitse enää käydä eläinlääkärin näytillä kuin korkeintaan hakemassa Noralle lemmikkipassi...




16 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä tosi ikävää, kun ellääkäri ei tarjoa röntgeniä ja väittää, että syöpymän näkee paljain silmin. Sen näkee vain röntgenillä. Olin yhdellä luennolla, jossa täysin hampaisiin erikoistunut ellääkäri kertoi tästä. Tälle lääkärille olen viemässä vanhuksia tässä keväällä, jotta tutkisi kunnolla onko syöpymää vai ei.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näkyy jonkinverran ulospäin, mutta röngten on äärimmäisen tärkeä selvittäessä tuhoja ja yleensäkin hampaiden tilannetta. Toivottavasti röngten tulee tuolla rutiinitoimenpiteeksi vähäisissäkin epäilyissä, ihan eläinten hyvinvoinnin parasta ajatellen.

      Poista
  2. Harmillista tuollainen, ettei kerralla tutkita kunnolla. Varsinkin kun olit itse vielä röntgeniä pyytänyt! Onneksi nyt Haikultakin saatiin kaikki syöpyneet hampaat pois.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä ja toivottavasti hampaat nyt pysyy hyvänä. ♥

      Poista
  3. Uskomatonta touhua eläinlääkäriltä! Itse ehkä miettisin vienkö tuonne hammashoitoihin enää, jos tieto syöpymistä on noin vähäistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä iso pettymys ja vielä isompi ärsytys Haikun puolesta. :( Jatketaan kuitenkin tuolla käyntiä ja toivotaan, että eläinten hyvinvointiin aletaan kiinnittämään huomiota laajemminkin myös ennakoivasti (hyvin siellä kuitenkin opastetaan hampaiden hoidossa FORLia ehkäisevästi, että kehotetaan hampaidenpesuun ja suosimaan pureskeltavia lihanpaloja. Raakaruokintaan kannustetaan eikä demonisoida, toisin kuin monessa muussa paikassa) ja röngtenistä tulisi ihan rutiinijuttu kaikille eläimille, joista vähänkin on epäilystä suun kunnosta. Tällä alueella ei ole paljon vaihtoehtoja röngtenpalvelua tarjoavista eläinlääkäreistä ja tuo meidän käyttämä on ehdottomasti halvin hyvä vähintään 200 km säteellä (yllättävästi meistä toiseen suuntaan saman matkan päässä sijaitsevasta isosta kaupungista ei kuulemma löydy hyvää röngtenasemaa). Samalta paikkakunnalta löytyy toinenkin röngtenasema, mutta siellä sama hoito maksaa 2-3 kertaa enemmän ja mitä aikoinaan googlettelin, niin siitä asemasta tuli paljon negatiivista vastaan hoidon tasostakin.

      Poista
  4. Harmillista tuommoinen, ettei tosiaan ole otettu edellisen kerran röntgeniä koska FORLin kohdalla se on varmaan ainoa tapa kuitenkin huomata eimerkiksi aivan alkavat syöpymät. Meillä ensimmäinen eläinlääkäri ohjasi suoraan toiselle klinikalle kun FORLia epäiltiin ja nähtiin että ainakin yksi hammas saanee poistotuomion, koska heidän klinikalla ei ollut mahdollisuutta hammasröntgeniin. Ja niinhän siinä oli että kaksi vai kolme hammasta poistettiin lopulta - tosin kaikki ne olin myös Onnilta osannut itse arvioida poistettavaksi koska kissa niiden kohtien ientä painaessa oli minulle kotona ilmentänyt että sattuu (avaamalla äkillisesti leukoja hieman). Ja tuolla Onnia hoitaneella klinikalla taas esimerkiksi kehoittivat hammasröntgeniin taas noin parin vuoden kuluttua, oli oireita tai ei - kun syöpymäsairauden olemassaolo tiedetään, niin säännöllisesti olisi heidän mielestään hyvä ottaa kuvat, mikä kuulostaa omaankin korvaani hyvältä, niin kissan ei tarvitse turhaan kärsiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä. :/ Mutta toivottavasti käytäntö siellä muuttuu. Meilläkin alunperin Raku ohjattiin tuonne asemalle röngtentutkimuksiin kun Rakulla oli viereisen paikkakunnan ell mielestä puuttuvia hampaita. Ei ollut, mutta röngtenistä löytyi pari aivan alkavaa syöpymää (v 2014). Ne hampaat on yhä tallella, pitää kuitenkin ehdottomasti ottaa ensi vuonna kontrolliröngten.

      Poista
  5. Joskus jutut kissojen kanssa kääntyy tosi vaiherikkaiksi... Voi teitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa se vaiherikkaus nyt kääntyisi tasaisemmaksi arjeksi. :/

      Poista
  6. Eniten muo tossa harmittaa Haikun puolesta, koska FORL on niin tuskainen tauti ja siksi se rtg on niin jumalattoman tärkeä. Murrrrr.

    VastaaPoista
  7. Onpa turhauttavaa tuollainen juoksuttaminen, vähemmällä ois päässy, jos lääkäri kuuntelis asiakasta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä, mutta nyt on onneksi juoksut juostu. :)

      Poista
  8. Toivottavasti tosiaan saatte nyt viettää ellitöntä eloa ja auvoa piiitkään!
    -Tidi&T

    VastaaPoista