maanantai 7. tammikuuta 2013

Kuivaruuan ja märkäruuan proteiini- ja rasva-arvojen vertaileminen

Lukiessani kirjaa Feline Nutrition (Lynn Curtis, 2011), sain viimein vastauksen kysymykseen, joka on askaruttanut minua jo pitkään. Eli miksi kuivaruokien ja märkäruokien välillä on niin suuret erot proteiineissa ja rasvoissa. Vastaus oli loppujen lopuksi hyvinkin yksinkertainen: koska arvot on laskettu prosenteissa, ruuan sisältämä kosteus vaikuttaa lukuihin. Arvot on siis laskettu kosteus huomioonottaen, joten märkäruuan sisältämä runsas kosteus alentaa arvoja, kun taas kuivaruuan vähäinen kosteus nostaa arvoja. Tästä syystä monet märkäruuat ovat esimerkiksi rasvoiltaan vain korkeintaan 10%, kun taas kuivaruuissa prosentti on yli 20%.

Märkäruuissa ja kuivaruuissa ilmoitetut prosentit eivät ole vertailukelpoisina tällaisinaan, vaan jotta ne olisivat vertailukelpoisia, ne tulee laskea kuiva-aineina, eli kosteutta ei huomioida. Täten ruuassa oleva kosteus ei pysty vaikuttamaan tuloksiin ja ruuat ovat samalla viivalla, vertailukelpoisia. Kosteus poisjätettynä ilmenee, että todellisuudessa märkäruoka on usein proteiini- ja rasvapitoisempaa kuin kuivaruoka.

Muutos kuiva-aineeksi:
100 % - ilmoitettu kosteus = ruuan kuivuus
(proteiini tai rasva) / kuivuus) x 100 = proteiini- tai rasvamäärä kuiva-aineina

Esimerkiksi: 


Proteiini: 42 %
Rasva: 20 %
Kosteus: 10 %

Lasketaan kuiva-aineina:
100% - 10 % = 90% kuiva
proteiini: (42% / 90%) x 100 = 46.7 % proteiinia
rasva: (20 % / 90 %) x 100 = 22.2 % rasvaa


Proteiini: 11.5 %
Rasva: 6 %
Kosteus: 79 %

Lasketaan kuiva-aineina:

100 % - 79 % = 21 %
proteiini: (11.5 % / 21 %) x 100 = 54.8 % proteiinia
rasva: (6 % / 21 %) x 100 = 28.6 % rasvaa

Tulokset:

                                       Orijen Cat & Kitten              Carny Adult

Proteiini:                                46.7 %                               54.8 %

Rasva:                                    22.2 %                               28.6 %

Proteiinin ja rasvan grammamäärä ruuassa pysyy samana sekä kosteus mukaanluettuna että myös poistettuna, vain prosentuaalinen arvo muuttuu. Näin ollen, Animondan Carny Adult-märkäruoka on siis Orijenin Cat & kitten - kuivaruokaa proteiini- ja rasvapitoisempi.

Tulee kuitenkin muistaa, että pelkästään näiden arvojen perusteella ei kannata ruokaa valita. Proteiinia ja rasvaa on myös kasviperäisissä aineissa, jotka nostattavat ruuan kokonaisproteiini- ja rasva-arvoja. Ruokaa valitessa tulisi katsoa, että se sisältää kasviperäisiä aineita mahdollisimman vähän tai ei lainkaan. Kissa pystyy hyödyntämään vain eläinperäisiä proteiineja ja rasvoja. 

Toivoisin, että jokainen kuivaruokaa syöttävä tai syöttämistä harkitseva ottaisi tässä kirjoituksessa ilmitulleen tiedon hyödykseen. Kuivaruoka ei ole kissalle luonnollista ruokaa, se aiheuttaa kroonista kuivumista eläimelle, jolla luontainen janontunne on heikko, ja altistaa erinäisille sairauksille, kuten virtsakiteille ja munuaisten toimintakunnon heikkenemiselle (munuaiset heikko kuntoo näkyy kissassa ulospäin vasta kun munuaisista enää vain 30% on toimintakunnossa). Kuivaruuissa usein näkyvä runsas hiilihydraattisuus taasen on vaaraksi hampaille, virtsateille (hiilihydraatit ja magnesium) sekä haimalle (lisää diabeteksen riskiä).

Märkäruoka, joka myös tarjoaa kissalle nesteen luontaista kautta, ruuan mukana, on, kuten näkyy, yleensä energiapitoisempaa ruokaa kuin kuivaruoka. Rasva on kissalle pääasiallinen energian lähde ja sisältää kaksi kertaa enemmän kaloreita kuin proteiini.
Märkäruokaa valitessa tulee kuitenkin kiinnittää huomiota siihen, että onko se täydennysravinto vai täysravinto. Täydennysravintoon ei ole lisätty kissan tarvitsemia vitamiineja ja hivenaineita ja niiden rasvaisuus on heikko. Ne voi kuitenkin pitää ruokavaliossa mukana, kunhan ei oleellisessa osassa. Täysravinnoissa on tarpeeksi rasvaa ja proteiineja sekä kissan tarvimat vitamiinit. Tuoteselostetta tutkimalla näkee onko ruoka kissalle sopivaa ravintoa ja missä suhteessa. Kasviperäisiä aineita, kuten viljaa (poikkeuksena riisi), ei ruuassa saa olla. Sellaiset ruuat kannattaa jättää hyllyyn.
Märkäruokaa syöttävien kannattaa ottaa lohiöljy (eli omega 3)-rasvahappolisä käyttöön, sillä tätä harvemmin on lisätty märkäruokiin. Omega 3 on välttämätön rasvahappo, joka on oleellinen kissan terveydelle.

Toivottavasti tämä auttaa nykyisiä ja tulevia kissanomistajia valitsemaan kissalleen parhaimmat ja terveellisimmät ruuat!! : ) Ravintoarvoja löytyy zooplussan tuotesivuilta. Ja ei kun laskemaan!

Esimerkkinä lisäilen tähän vielä muutaman kuiva-aineissa lasketun:

Proteiini: 77.8 %
Rasva: 1.7 %

Proteiini: 44.4 %
Rasva: 27.8 %

Proteiini: 54.3 %
Rasva:  22.3 %

15 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvä! Burmapentu kotiutuu reilun viikon päästä ja olen yrittänyt ottaa selvää kissan ravinnosta sillä haluan panostaa siihen. Itsekin olen ostanut zooplussalta ruokia ja tuo Orijen tulee ostoslistalle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onnea tulevasta pennusta ja ihana kuulla että olet kiinnostunut kisusi hyvinvoinnista! :) Kuivaruoka ei ole välttämätön kissan ruokinassa ja mielellään sen määrä olisikin minimissään. Orijen on hyvä ruoka, tosin kasvimäärän vuoksi hiilihydraattiprosentti on suht korkea (yli 20 %), markkinoilta lötyy myös vähähiilihydraattisempiakin ruokia (mm. Applaws, Porta 21 Feline finest sensible, Power of nature...). :)

   Poista
 2. Vertailin Zooplussassa Eukanuba kitteniä (tuli tilattua) ja Orijenin kitteniä niin onhan tuo Orijen parempi muttei Eukanubakaan ihan kuraa taida olla :) kun ei taida sisältää mitään ylimääräistä? Samaten tuo Smillan märkä täysravinto penturuoka taitaa olla ihan ok kun ei sisällä viljaa ja on sokeriton. Näillä mennään aluksi ja sitten raakaa mukaan pikkuhiljaa. Kiitos hyvästä blogista, tämä oli löytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eukanubassa on paljon hiilareita, joten ei kovin laadukas, Laadun näet myös proteiinimäärästä, sillä mitä enemmän proteiinia, sitä vähemmän kissalle haitallisia hiilihydraattteja. Proteiinimäärän tulisi olla yli 40 %, mielellään lähemmäs 50 %. :)

   Poista
 3. Hei. Onko märkäruuissa hiilihydraatteja?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On, määrä riippuu onko kasviperäisiä aineita käytetty ja kuinka paljon. :)

   Poista
  2. Onko niissä vaikka olisivat tehty pelkästä eläinperäisestä aineksesta? Paljonko esim. Carnyssa tai Vom Feinstenistä löyty hiilareita?

   Poista
  3. On. Käytetyt raaka-aineethan tulee listata tuotteen kylkeen, joten kysymysmerkkinä onkin mistä se hiilihydraatti tulee näissä täyseläinperäisissä. Kaikissa märkäruuissa on hieman kuituakin eli sekin jo vihjaa hiilareiden läsnäolosta. Ehkä liemi on hieman hiilaripitoista.

   Hiilaripitoisuuksia voit halutessasi laskea kaavalla: 100 % - (proteiini + rasva + kuitu + tuhka + kosteus) = hiilarit. Carnyssa hiilareita on märkä-aineena 2.1 %, kuiva-aineena 10 %, Vom Feinsteinissä märkä-aineena 1.4 %, kuiva-aineena 7.2 %.

   Poista
  4. Siis mitenkäs toi on mahdollista, että siellä sitten onkin jotain mitä ei ilmoiteta..?? Onko lihassa muka hiilareita ja kuitua??

   Poista
  5. Maksassa on hieman hiilareita, mutta muissa ei. En ole vielä onnistunut selvittämään mistä hiilarit ja kuidut tulevat eläinperäisissä märkäruuissa. Tämänkin hämäräperäisyyden vuoksi luotan vain raakaruokiin ja niissäkin vain niihin, jotka ovat vielä alkuperäisessä muodossaan paloina tai kokonaisina eläiminä.

   Poista
  6. Heippa! Innostuin lueskelemaan blogiasi, kun ajattelin alkaa antamaan raakaruokaa kissallemme. Kiitos hyvästä tietopaketista, tällä pääsee hyvin alkuun :) Vaikka postaus onkin jo reilu pari vuotta vanha, ajattelin, että sinua voisi kiinnostaa mahdolliset selitykset hiilariprobleemaan :D

   Näin elintarvikekemistinä tuli mieleen, että lihaksissa glukoosi on varastoitu glykogeeninä. Ainakin ihmisillä määrä on tosin pieni (alle 1 %), mutta saattaa vaikuttaa lukuihin. Ja kemistinä sen verran voin sanoa ravintoainepitoisuuksien määrittämisestä, että menetelmät joilla niitä tehdään, ovat melko yksinkertaisia eivätkä välttämättä määritä juuri oikeaa ainetta. Esimerkiksi raakaproteiinin määrityksissä mitataan vain typen määrä ruuassa ja kaavan avulla muunnetaan se raakaproteiinin määräksi. Jos tuotteessa on muita typpeä sisältäviä yhdisteitä, ne pitäisi ottaa huomioon laskennassa. Joten laskemalla 100 % - muut ravintoaineet ja vesi = hiilarin määrä, ei välttämättä ole täysin oikein. Virheen per ravintoaine ei tarvitse olla suuri, että hiilarin määräksi saadaan pari prosenttia %. Kuitujen määrityksestä en osaa tarkkaan sanoa, miten se tehdään perusmäärityksenä, mutta sekään ei välttämättä ole kovin tarkka. Kuiduksi laskettavia yhdisteitähän on varmaan satoja ja itse kuidunkin virallinen määritelmä on vuosien varrella vaihdellut (kuuluuko liukenevat kuidut, oligo- ja polysakkaridit yms.)

   Poista
  7. Moikka!

   Ihanaa, että kisu on pääsemässä raakailun makuun ja kiva, että blogista on ollut hyötyä! :)

   Kiitos kommentistasi, hyvä pointti tuo! Joillakin valmistajilla nouseekin vesi + proteiini + rasva + kuitu + tuhka + hiilihydraatti yli 100 prosentin, minkä yli sen ei pitäisi mennä.

   Poista