Tiedättekö sen tunteen kun keskellä viikkoa saat kuningasidean, että teet kerrankin jotain erilaista ja teet blogijulkaisun videona? Sitten alat käsikirjoittamaan videota mielessäsi etkä malta odottaa viikonloppua, että pääset kuvaamaan videon päivänvalossa. Ja sitten kun se päivä koittaa ja saat viimein pitkän pohdinnan ja aherruksen jälkeen kameran aseteltua mahdollisimman ideaaliseen kuvausasentoon. Sitten höpötät kameralle jotain 20 minuuttia aiheesta ja hitusen vierestäkin ja juuri kun olet pääsemässä siihen videon ydinasiaan, niin kamera ilmoittaa muistikortin olevan täynnä. Vaikka tyhjensit kortin juuri videointia varten. Ei väkisin. Poistat tiedoston ja kuvaat vain sen ydinasian.
Lyhyesti lisäravinteiden tarpeesta
Lisäravinneteoria ja -tarjonta kissojen raakaruokinnassa ovat kokeneet paljon muutoksia vuosien varrella. Tämän huippuhetkenä oli vuosi 2014 kun ymmärrys kissojen ravintoaineiden ihanteellisimmista tarpeista ja lisäravinteiden vaihtoehtojen valikoimasta laajeni.
Vielä muutama vuosi sitten ainoina tarvittavina lisinä pidettiin Multicatia ja kalaöljyä. Mahdollisena ekstrana kalsiumlisä Calphosum D eikä Multicatille nähty juurikaan potentiaalisia korvaajia. Näillä luotettiin kissan saavan täydennettyä kaikki ravintotarpeet, mitkä jäävät uupumaan raakaruuasta. Sittemmin ollaan opittu alkaa hyödyntämään ravintoaineita koskevia tutkimuksia ja hyvinkin laajaa tuotevalikoimaa. Enää ei tarvitse tyytyä vain eläimille suunnattuihin tuotteisiin, vaan tiedetään ihmisten tuotteiden olevan sopivia yhtälailla, kunhan niissä ei ole kissalle haitallisia täyteaineita tai liian suuria ravintoainevahvuuksia.
Nykyään tiedetään, ettei vain Multicatilla ja kalaöljyllä pärjää. Kissan ruokinnassa lisien suhteen saanneissa erityistä huomiota tulee kiinnittää A-, B-, D- ja E-vitamiineihin sekä kalsiumiin, sinkkiin ja jodiin. Näistä Multicatista on hyötyä vain B- ja E-vitamiinin sekä kalsiumin osalta. Multicat tarvitsee siis kaverikseen vielä D-vitamiinin, sinkin, jodin, kalaöljyn sekä kalsiumia myös muusta lähteestä, ellei Multicatia anna useampaa tablettia. Multicat on kuitenkin kallis lisä, joten se on hyödyllistä korvata muilla valmisteilla.
Aina välillä raakaruokintaryhmissä ja -foorumeilla (enemmän koirapuolella) törmää henkilöihin, jotka pyytävät mahdollisimman yksinkertaista lisäravinneratkaisua, ettei tarvitse antaa "sataa eri lisää". Monien eri lisien antaminen voi kuulostaa haastavalta ja helpolla ratkaisulla etsitään myös ajan ja vaivan säästöä.
On olemassa erilaisia Multicatia halvempia lisäravinneyhdisteitä, kuten esimerkiksi Möllerin kalanmaksaöljy. Siihen saa yhdistettyä kalaöljyn, D- ja E-vitamiinin. Myös A-vitamiinin, mutta vaikka virallinen tarve täyttyykin sillä lähes tuplasti, sitä on sen verran vähän, ettei tarvitse huomioida maksan annostuksessa eli näitä kahta voi tarjota yhtä aikaa.
Kivennäisaineista taasen ei ole kunnollista yhdistevaihtoehtoa. Sinkin ihanteellinen saantimäärä on sen verran iso, ettei sitä saa valmiina yhdisteenä niissä määrin mistään.
Eli jos esimerkiksi käytät Möllerin kalanmaksaöljyä, tarvitset se mukaanlukien yhteensä 5 eri purkkia ja pulloa, eli Möllerin lisäksi B-vitamiini, sinkki, jodi ja kalsium.
Myös puoliraakaruokinnalla ja kokonaan teollisella ruokinnalla on hyödyllistä tai jopa tarpeen antaa lisiä. Lisät riippuvat syödystä ruuasta ja sen määrästä, mutta vähintään mukaan kannattaa ottaa D-vitamiini ja sinkki. Teollisista ruuista näiden saanti jää lähelle virallisen minimitarpeen.
Käytäntö
Meillä Möller ei tuonut turkkiin samanlaista pehmeyttä kuin Salmopet-lohiöjy, joten luovuimme sen lyhytaikaisesta käytöstä. Meillä tulee A-vitamiini maksasta ja loput tarpeet purkeista eli purkkeja on käytössä 7 (B-, E- ,D-, sinkki, jodi, kalsium, kalaöljy). Lisäksi koska kaikki eivät pysty käyttämään kaikkia samoja tuotteita allergioiden vuoksi, meillä on 2 eri B-vitamiinivalmistetta ja 2 eri jodivalmistetta. Yhteensä lisiä on siis 9 kpl.
Kaikki lisät ja kätevistä kätevin tabletinpuolittaja |
Lisien kanssa alku on aina vaikein. Lisien hankinta ja annostusten laskeminen (näistä voit lukea lisää raakaruokintajulkaisustani) ovat aikaavievimmät, mutta itse antaminen on todella helppoa.
Suuri ajan- ja hermojensäästövinkki on hankkia tabletinpuolittaja. Ennen suurin osa ajastani ja hermoistani lisien antamisessa meni kovien tablettien puolittamiseen saksilla. Tuloksena oli aina tabletinpuolikkaiden sinkoilu eri puolille huonetta ja niiden perässä konttaaminen ja samalla vilkuilu, ettei kukaan kisuista käytä tilaisuutta hyväkseen ja ahmaise omaa ja/tai kaverin ruokaa. Tabletinpuolittaja löytyy ainakin apteekeista, ostin omani Yliopiston apteekista ja se maksoi n. 9 €. Tabletinpuolittajalla homma hoituu sekunnissa ja ilman turhia voimannäyttöjä, joten on todellakin hintansa arvoinen.
Toisena vinkkinä on, mitä jotkut tekevät, on sekoittaa tabletit ja jauheet viikkoannostelijaan valmiiksi, jolloin lisät on helppo kipata siitä suoraan ruokaan kunkin päivän mukaan ja lisätä vain öljyt. Tämä nopeuttaa toimintaa jonkin verran, mutta minusta siinä vaiheessa kun öljyt pitää lisätä joka tapauksessa erikseen mukaan, niin on sama annostella samalla muutkin lisät erikseen.
Toinen samantapainen ajansäästökikka on paloitella tabletit purkkiin valmiiksi annoskokoisiksi.
Toinen samantapainen ajansäästökikka on paloitella tabletit purkkiin valmiiksi annoskokoisiksi.
Tabletinpuolittajan hankinnan jälkeen vaikein vaihe lisien antamisessa on ollut minulle ottaa lisät esiin antamista varten. Osa on jääkaapissa ja loput kaapissa omalla hyllyllään. Annan lisät päivän viimeisellä aterialla ennen nukkumaanmenoa ja välillä sitä on niin väsynyt, että lisien esiinkaivaminen tuntuu niin kovin työläältä. Tähän auttaisi ruokailun aikaistaminen ja väsyneenä tsemppaan itseäni sillä, että sen jälkeen kun lisät on maassa aterioiden edessä, loppu sujuu kuin vettä vain. Ja siitä on tärkeä hyöty kissojen terveydelle, joten loppujen lopuksi pienellä vaivalla on suuri hyöty. Kyllä sen verran pitää jaksaa.
Ajattelin havainnollistaa helppouden videon avulla. Ensimmäisen muutaman kerran jälkeen kaikki sujuu jo rutiinilla, joten raakaruokinnan aloittamista ei kannata vieroksua lisien vuoksi. Lisissä ei myöskään kannata pelätä, että jos annostus menee hieman yli tarpeiden. Haitallisiin yliannostuksiin on pitkä matka suosituksista.
Annostukset/pv (ei videon järjestyksessä):
Haiku 4,5 kg:
Pieni teelusikan kärjellinen Grau-merilevää
Puolikas mitta Puhdas+ 200 mg Kalsiumsitraattia
1/4 Dogs First Vitamin B Complex -tabletista
2 tippaa E balansia
2 tippaa Devisol Drops D3:a
pieni loraus Salmopetiä
Puolikas Vida vahva -sinkki
Puolikas mitta Puhdas+ 200 mg Kalsiumsitraattia
1/4 Dogs First Vitamin B Complex -tabletista
2 tippaa Devisol Drops D3:a
pieni loraus Salmopetiä
Puolikas Vida vahva -sinkki
(E balans ei sopinut Rakulle, joten etsinnässä uusi E-vitamiinilisä tai paluu Multicatiin)
(lisänä myös Jozon mineraalisuolaa 2 g/pv, mutta käytännössä annan sen verran mitä poitsu suostuu syömään. Vähäkin on tyhjää parempi. Tämän lisän Raku saa päiväruuan mukana)
Nora 3,5 kg, puoliraakaruokinnalla:
1/4 tbl Pirkka B-vitamiinia
1/4 tbl Pirkka B-vitamiinia
1/4 Vida Vahvaa (videolla taisi eksyä puolikas)
2 tippaa Devisol Drops D3:a (allergioiden vuoksi isompi annostus)
2 tippaa Devisol Drops D3:a (allergioiden vuoksi isompi annostus)
(lisänä myös Jozon mineraalisuolaa vajaa 2 g/pv. Tämän lisän tyttö saa päiväruuan mukana)
Noran lisät |
Raiku kyllä oli ehdottomasti sitä mieltä, että reilua olisi jos vähän saisi tassulla maistaa etukäteen :D
VastaaPoistaKyllä mun silmään toi näytti aika haastavalta, mutta johtunee erittäin laiskasta luonteesta ja kokemattomuudesta. Mun luonteelle sopisi varmaan se dosettihomma ;)
Aina pitää yrittää! :D Mulla on alkanu meneen hermo tuohon jatkuvaan edessäpyörimiseen ja tassuiluyrityksiin, joten oon koittanu opettaa poitsulle, ettei tuohon ruokailualustalle astuta silloin kun on ruuanlaitto meneillään. Vielä ei ole mennyt oppi perille. :D
PoistaKiitos hyvästä postauksesta ja pitää katsoa vielä videokin vähän paremmalla ajalla. Noiden lisäravinnevaihtoehtojen kanssa on aina pohtimista. Meillä on ollut Ilmon kanssa ongelmia, kun kissa ei oikein mielellään syö mitään tabletteja, paitsi noita kissalle sopivaksi maustettuja Multicateja. Aluksi onnistuin syöttämään sinkkiä lihan sekaan piilotettuna, mutta nyt kissasta on tullut tosi tarkka, eikä kelpaa edes kädestä tarjottuna. Onneksi kalaöljy ja merilevä kumminkin menevät ihan hyvin ja pitäisi varmaan kokeilla sinkin suhteen jotain toista vaihtoehtoa.
VastaaPoistaKiva, että tykkäsit! :) Meillä on onnistunut sinkkitabletin anto kätevästi niin, että olen antanut samaan aikaan pakastekuivatulta sianmaksalta maistuvan B-vitamiinitabletinpalan ja laittanut sinkkitabletin B-vitskun taakse niin, että Raku luulee saavansa pelkän hyvältä maistuvan B-vitskun. Pidän samalla kisua paikallaan ja varalta tiputan tabletin suuhun asti. Yleensä sinkki on mennyt huomaamatta, mutta jossain vaiheessa poitsu huomasi juonen. Nykyään sitten murustan sinkin jauheeksi ja ripottelen ruuan päälle. B-vitskulle saatan tehdä samoin maun lisäämiseksi.
PoistaOis kyllä ihan mahtavaa, jos joku keksis tehdä yhden pillerin, jossa ois kaikki kissan tarvitsemat lisäravinteet, mutta taitaa olla kaukainen haave vaan. Haastavinta sellasen tekemisessä ois varmasti juurikin nuo allergeenit ja sen lisäksi vielä se, että pitäs huomioida nirsot kissat, eli tabut ei sais maistua eikä haista millekään...
VastaaPoistaKoskaan ei varmasti saada sellaista tuotetta aikaan mikä sopisi kaikille. :/ Haasteensa tuossa ottaisi myös erilaiset ruokavaliot, pitäisikö tabletin täyttää myös kalsium vai oletetaanko sen tulevan suoraan ruuasta. Jos koko kalsium tulisi tabletista, siinä olisi menetys hammastyölle ja lisämagnesiumille.
PoistaDogs Firstillä oli monivitamiinitabletti, mikä oli parhaimmistoa D-vitskun ja/tai sinkin osalta. Muistaakseni A-vitsku jäi sillä vajaaksi ja kalsium taisi puuttua. Omega 3 toki myös muualta. Siinä oli myös magnesiumia, mutta se oli huonosti imeytyvää magnesiumoksidia eli käytännössä hyödytön lisäys. Tätä tuotetta ei ole enää saatavilla.
Vau, kaikki oottivat niin hienosti, Rakukin ihan vain hitusen esimaistoi:D Suloisia kerrassaan! Mainio postaus, tosi kiva kuulla vaihtoehdoista, ISO kiitos!!! Meillä yhä vaan combona Multicat, Jozo mineraali, Biozink ja D-tipat, mutta kalaöljy puuttuu. Aina kun aloitan alkaa rapsutus. Tiedän, että sitä tarvittaisiin, mutta mutta. Pitänee taas jotakin koittaa. Jos vaikka edes kuureina:-/
VastaaPoista-Tidi&T
Raku on kärsimätön. :D Kiva, että tykkäsit! Lisäravinteissa riittää tosiaan mahtavasti valinnanvaraa, pitkälti kaikille löytyy jotain. :)
PoistaKuureista ei ole kuin hetkellinen höyty, jos sitäkään kun aiheuttaa oireita. :/ Olikos teillä vielä testattuna krilliöljy tai vegaaninen omega 3 Opti3? Opti 3 toimii myös D-vitskun lähteenä.
Mä kävin ostmassa BE- balanssia, katsotaan mitä Coco sanoo kun multicatit loppuu iiks! Vähän pelottaa ettei maistu :D
VastaaPoistaTsemppiä matkaan! :D Kannattaa aloittaa ensin vain 1 tippa/pv, että tottuu makuun. :)
PoistaMoikka! Minulla olisi pienimuotoinen kysymys, kun vasta parhaillani olen perehtymässä kissojen oikeaoppisen ruokinnan maailmaan. Meille tuli 2 vuotta sitten kodinvaihtajana 1 vuotias kolli, jonka edellisessä kodissa ruokana toimivat markettiraksut vapaalla saatavuudella. Itse taas siirsin kissan meillä laadukaammalle ruoalle:
VastaaPoistaEi raksuja lainkaan. Pääasiassa ruokana bozita (täysravinto), 1-2 viikossa saa jollain aterialla raakaa lihaa (tuore lohi tai kana, harvoin nauta). Vaihtelun vuoksi saa myös parina päivänä viikossa cosmaa (täydennysravinto) jonka kanssa annan smillan multivitaa.
Tämän paremman ruokinnan myötä turkki on muuttunut paljon kiiltävämmäksi, mutta karvaa on ruvennut lähtemään hurjasti. Meille tullessaan kollista ei lähtenyt juuri lainkaan karvaa, nykyään karva pölisee vuoden ympäri. Itse oeln tullut siihen johtopäätökseen että ruokinassani on jokin vialla. Mutta mikä, kenties lohiöljy? Mikä olisi ensimmäinen juttu mikä laittaa kokeiluun tai rukata kuntoon.
Kiitos sinulle jo etukäteen!
Mui!
PoistaMahtavaa, että kisu pääsi paremmalle ruualle ja että haluat parantaa ruokavaliota entisestään! :) Aivan upeaa, että raksut on poistettu ruokavaliosta, laadukkainakin ne ovat todella epälajityypillistä ruokaa kuivista oloista kotoisin olevalle kissalle, joka on tottunut saamaan tarvitsemansa nesteen saaliseläimen mukana.
Tosi kiva kuulla, että kiiltoa on tullut lisää! Bozita on hyvä eläinperäisyydeltään, mutta harmillisesti sen sisältämissä kivennäisaineissa on puutteita. Bozita käyttää sinkkinä huonosti imeytyvää sinkkisulfaattia eikä jodia ole ruuassa juurikaan. Kivennäisaineista juuri sinkillä on merkittävä vaikutus ihon ja turkin hyvinvointiin. Se ei haittaa lainkaan jos annat suoraan lisäravinteesta täyden tarpeen eli ainakin 2 mg/painokilo/pv. Kissoille sopivia sinkkilisiä on runsaasti, mm. Kelasin, Professorin sinkki, Biotiini Forte ja Vida Vahva.
Sinkin lisäksi ruokavalioon kannattaa ottaa ainakin D-vitamiini, jodi ja omega 3. D-vitskunkin voi antaa täydellä annostuksella 0,7 - 1 µg/painokilo/pv, teollisissa ruuissa D-vitskua on niukasti ja yleensä tarve täyttyy korkeintaan 3-kertaisesti viralliseen tarpeeseen nähden kun suositus on antaa 7-10 -kertaa viralliseen tarpeeseen nähden D-vitskun laajojen terveysvaikutusten saavuttamiseksi (mm. immuunipuolustus ja ihon hyvinvointi). Oman kokemuksen mukaan D-vitsku on parhaimmillaan päivittäin saatuna eli tippa olisi hyvä valinta, esim. lasten makeuttamaton Devisol Drops, jossa on yhdessä tipassa 2 µg D-vitamiinia. Jodina merilevä teelusikan pieni kärjellinen/pv (esim. Zooplussan Graun merilevä tai Islamer mm. Mustista ja Mirristä). Smillan vitamiinitahna kannattaa jättää pois, se ei ole oikein hyvä lisä hintansa ja sisältönsä puolesta.
Jos haluat jonkun vitamiini- ja kivennäisainepitoisemman märkäruuan, niin pääruokana syötettynä mm. GranataPet, MAC's ja Smillan siipikarjapata jättää jodin pois lisäravinnetarpeista. Tiettynä määränä päivässä syötettynä myös, vaikkei olisikaan välttämättä pääruoka. :) Kannattaa myös nostaa raa'an osuutta ruokavaliosta, se on kissalle parhain ruoka! Lihaa voi ja kannattaa antaa vaikka pieni määrä päivittäin.
Toivottavasti karvanlähtö tulee kuriin! :)
Kiitoksia kovasti! Täytyy nyt ottaa tutkinnan alle nämä mainitsemasi asiat ja alkaa perehtyä tarkemmin. Raa'an syöttämiseen pyrinkin kokoajan enemmän siirtymään :) Täytyykin ottaa seuraavaksi kokeiluun tuo smillan ruoka ja katsoa maistuuko.
PoistaOllut tuo kolli alusta asti aika huono syömään (muuta kuin niitä raksuja) niin ollut vaikea löytää sopivia ruokia. Pikkuhiljaa ollaan päästy tähän pisteeseen että tahtoisi maistua vain pelkkä kana (raakana ja cosman/porta21), tonnikala (cosma) ja lohi/muikku raakana. Possun (myös sydämmen ja maksan) oksentaa pihalle jonkin ajan päästä syömisestä. Nauta maistuu pienissä määrin ihan hyvin. Bozita menee vähän närppien mutta parhaiten tähän mennessä kokeilemistani.
Toivottavasti me pikkuhiljaa päästäisiin raakaruokaan kokonaan :)
Mahtava juttu, että on löytynyt maistuvia ruokia ja etenkin, että raaka kana kuuluu myös listalle. Siinähän olisi sitten jos raakaruokavalio valmiina, jos useampi osa kanasta maistuisi. :) Siitä se pikkuhiljaa lähtee rullaamaan!
PoistaMoikka! Suurkiitos mainiosta blogistasi!
VastaaPoistaToivottavasti huomaat kommenttini tähän vanhaan blogitekstiin, kirjoitan tähän koska kysymykseni liittyy aiempaan kommenttiin :) Minulla on siis kohta 3-vuotiaat kissaveljekset ja toisen riesana on ollut puolivuotiaasta asti ihon kutina ja ihottumat. Onneksi ne ovat olleet melko lieviä, karvattomia laikkuja siellä täällä ja kotihoidolla parantuneet. Pojat ovat syöneet pennusta saakka enemmän tai vähemmän raakaa lihaa, nykyään saavat vain kanaa. Olen jättäny raksut kokonaan pois, Porta 21 kana märkäruokaa saavat silloin tällöin. Nyt muutamia kk sitten aloin epäilemään allergian aiheuttajaksi kalaöljyä, joten jätin sen kokonaan pois ja tilanne parani. Ostin omega-3 saantia varten krilliöljyä ja nyt kissa kutisee taas. Ylempänä kysyt toiselta kommentoijalta vegaanisen omega-3 valmisteen kokeilusta, hyötyykö kissa siis siitä? Toivon että vihdoin pääsisimme eroon kutinasta, välillä epäilen myös varastopunkkeja yms.
Terkuin, -S-
Mui!
PoistaHarmi kuulla vaivasta! Nuo on tosi viheliäitä, mutta hyvä, että teillä on tilanne kutakuinkin hallinassa! :) Höytyy, sillä Opti3 on mikroleväöljy mikä toimii vegaanisena eläinperäisten rasvahappojen, EPA ja DHA, lähteenä. :) Toivottavasti se toimii! Mitä kalaöljyä muuten kokeilit? Niissä on jonkinverran eroa, meillä allergikko-Raku sai oireita Avitalin lohiöljystä, vaikka esim. Salmopetistä ei tule mitään. Meillä Nora on allerginen joillekin kalalajeille, mutta osaa pystyy syömään. Jos Opti3 kutisee, kannattaa testata eri (helposti saatavia) kaloja, jos jokin sopiva sattuisi löytymään.
Moikka ja kiitos vastauksestasi! Pistänkin Opti3 heti tilaukseen. Meillä syötiin pari vuotta Möllerin kalanmaksaöljyä koska se oli aikoinaan ainoa öljy mitä kissat suostuivat syömään. En osannut epäillä sitä allergian aiheuttajaksi sillä kutina oli ajoittain tosi vähäistä ja välillä poissa. Ruokavaliossa oli tuolloin kanan lisäksi muita lihoja ja vähän raksuja. Josko nyt tilanne korjaantuisi Opti3 avulla ja sitten jossain vaiheessa uskaltaisin kokeilla erilaisia öljyjä. Tuleeko Opti3 siirtyessä huomioida jotain tai lisätä jotain ruokavalioon? Tällä kissalla on siis ollut allergia/atopia -epäily pennusta saakka ja oireiden vähyyden vuoksi eläinlääkäri ei ole ehdottanut hoitoja tai tutkimuksia, enkä minäkään haluaisi lääkityksiä kissalle ellei ole pakko. Tosin keskustelumme lääkärissä jäi junnaamaan aina siihen että lääkärin mielestä raakaruokinta on vaarallista ja kissa pitäisi siirtää allergiaraksuille. Kun en halunnut muuttaa ruokavaliota, asia jäi aina siihen. Kannattaako mielestäsi kiikuttaa kissa toiseen lääkäriin ja ovatko allergiatestit luotettavia tai hyödyllisiä tällaisessa tilanteessa? Kivun tai stressin mahdollisuus on mielestäni poissuljettu koska kissalla on ennen kutinaa ihossa kuivaa ryyhelmää. Pojalla on myös pennusta asti ollut silmien ja nenän vähäistä vuotamista sekä aivastelua, muttei koskaan tulehduksia. Välillä tuntuu ettei kutinalle ole mitää logiikkaa. Kiitos vielä! :)
PoistaJa mikä mahtaa olla sopiva annostus Opti3:a noin 5-kiloiselle kissalle? :)
PoistaAllergeenien selvittäminen on välillä todella vaikeaa ja oireet pienestä kiinni. :/ Opti3:ssa on D-vitamiinia, joten se tulee huomioida toisen D-vitskulisän annostuksessa.
PoistaOpti3 sisältää D-vitskua 2,5 µg/kapseli, joten voit antaa yhden per päivä ja täydentää D-vitskun loppuannoksen toisella valmisteella (kunhan tuo on testattu sopivaksi). Suositeltu D-vitskun saanti on 0,7 - 1 µg/painokilo/pv ja koska D-vitsku parantaa immuunipuolustusta, sitä voi antaa immuunipuolustuksen tehokkaaseen tukemiseen (mm. allergiatapaukset) jopa 1,2 µg/pkilo/pv.
Hyvä kaveri Opti3:lle on tippamuodossa oleva Devisol Drops D3, jota voi antaa 1-2 tippaa/pv (2:lla D:n saanti 1,3 µg/pkilo/pv). Omista kisuista olen havainnut, että allergiatapauksissa D-vitsku on tehokkaimmillaan päivittäin saatuna. Teoriassa voi antaa vaikka kerran viikossa, koska ylimääräinen D varastoituu kehoon.
Tosi kurjaa kun keskustelu eläinlääkärin kanssa ei ottanut sujuakseen. Harmillisesti eläinlääkäreille ei opeteta ravitsemusta juuri lainkaan ja heidän koulutuksellinen tietonsa on pitkälti ruokasponsoreiden, kuten Royal Caninin, varassa. Joten he eivät uskalla/halua suositella muita ruokia, vaikka sponssiruokien laatu olisikin todellisuudessa kuraa.
Ruoka-aineissa allergiatestit eivät ole luotettavia, mutta jos haluat tutkia ympäristöllisiä syitä, niin testejä kannattaa harkita. Kotitestauttaisin kuitenkin ensin tuon ruokapuolen. :)
Suurkiitos neuvoistasi! Nyt taas tietää mitä seuraavaksi yrittää :)
PoistaMoikka! Täällä ollaan taas, ihmettelemässä että mitäs nyt. Tämä allergiakiisuni saa iho-oireita valitettavasti myös tuosta Opti3:sta. Olisin tosi onnellinen jos vinkkaisit mitä kokeilla seuraavaksi :) Olen pohtinut pellavaöljyä, sillä ymmärtääkseni siinä on hyvä omega3 ja omega6 suhde. Vai uskaltaisiko lähteä kokeilemaan kalaöljyjä eri merkeiltä? Huh. Toisaalta olen iloinen että allergian aiheuttaja vihdoin paikantuu kaikenlaisiin kuivatuotteisiin ja näihin öljyihin, vaikka tarkemmin sitä en olekaan saanut selville.
PoistaVoi kurjuus. :( Kasviperäiset öljyt ei harmillisesti tarjoa samaa hyötyä kuin kalaöljy, sillä niistä puuttuu eläinpuolelta saatavat EPA ja DHA-rasvahapot. EPA toimii vastapainona runsaalle omega 6:lle hillitsemään tulehdusreaktioita. DHA on taas "aivojen rasvahappo" eli se vaikuttaa aivotoimintaan.
PoistaMie kokeilisin vielä ainakin Nutrolin Kissa Seniori -kalaöljyä (paremmat pitoisuudet ja halvempi hinta kuin tavallisessa Nutrolin Kissassa), siinä ei ole käytetty lainkaan lohta. Omalla allergikolla huomannut, että kala ei ole yleispätevä allergeeni, vaan kissa saattaa olla allerginen vain tietyille kalalajeille. Lohi ja tonnikala on ne yleisimmät kalalajit mitä käytetään, joten jos ne aiheuttaa allergiaa, kannattaa testata myös muita, esim. seiti, turska, silakka, muikku.... Meillä Nora pystyy syömään lohta, tonnikalaa ja turskaa, mutta monille muille, kuten silakalle, sardiinille ja kuoreelle on allerginen. Hassusti allergiaa aiheuttaa myös katkarapu, mutta tavallinen rapu on ok.
Moikka taas! Nyt on ehdottamaasi Nutrolin seniori -kalaöljyä testattu viikon ajan -uskomatonta mutta se taitaa tuolle kutisijalle sopia! Yleensä oireet alkavat viimeistään seuraavana päivänä altistuksesta. Tämä on ihan mahtavaa, superkiitos sinulle vastauksistasi! Olit aivan korvaamaton apu!
PoistaIhan mahtava kuulla!! :)
PoistaTeollisissa ruoissa purkin ja pussin kyljissä lukevat vitamiinipitoisuudet ei ole yleensä ruoan kokonaispitoisuus vaan ne on lisätyt ravintoaineet ja osa tulee itse raaka-aineista eli niiden todellisia vitamiinipitoisuuksia on todella vaikea laskea kun ei tiedä mitä eläinten osia niihin on käytetty. "Eläinperäisiä sivutuotteita" voi olla maksa, sydän, munuainen, sorkka, nokka ym. ym. ym. :D
VastaaPoistaNäinpä, ainoastaan ne prosentuaaliset on kokonaismäärää. Onneksi moni laadukas ilmoittaa eritellyn raaka-ainesisällön, jolloin on helpompi arvioida muidenkin kokonaissaanteja. :) Ja sitten muistaa ottaa huomioon kypsennyshävikki.... Paljon helpompaa laskea saanteja raakaruuista. :D
PoistaSiis aivan mahtava blogi! Niin hyvää tietoa täynnä :)
VastaaPoistaOlen pikkuhiljaa tutustunut BARFin maailmaan. Kissani eivät suostu syömään (ainakaan vielä)kokonaisia lihapaloja tai luuta sisältävää lihaa. Kanankauloja ja siipiä maistelevat hieman ja pieniä määriä voivat jauhaakin, mutta eivät kyllä kokonaiseksi ateriaksi asti. Olen antanut nyt Mushin lihapalloja joita markkinoidaan täysravintona, sekä maukas merkin varsinkin kanan jauhelihaa ( tai mitä se on, sellaista hyvin kosteaa mössöä :D). Lisäksi saavat raksuja, jotka aion vaihtaa Hill's:in hammashoitoon tarkoitettuihin, koska toisella kissalla oli viime lääkärikäynnillä runsaasti hammaskiveä. Saavat ruokaa suunnilleen 50/50, joskus hieman poiketenkin lihan säilyvyyden takia. On päiviä jolloin saavat ainoastaan raakaruokaa ja päiviä jolloin mennään raksuilla kun joku on unohtanut sulattaa ruokaa.....
Olen antanut Multicatia nyt alkuun kuurina annostusohjeen mukaan. Koska syötän pääasiassa täysravintoa ajattelin laskea annostusta etteivät saa mitään liikaa? Onko mielestäsi tarpeen tällä ruokinnalla antaa vitaminilisää, vai pitäisikö esim antaa vain niinä päivinä kun syötän esim maukasta ja kanankauloja, jotka eivät ole täysravintoa? Lisäksi olen antanut lohiöljyä, mutta se perataan aika tarkasti pois raksuista...
Onko lisätaurinista jotain haittaa? Ajattelin tilata Felinin taurinilisän. Felinillä oli myös ravintolisä Renal, jossa ei ollut ollenkaan fosforia. Mietin olisiko tämä parempi kuin Multicat.
Merilevääkin moni tuntuu syöttävän. Olisikohan siitä apua hammasongelmiin? Ja onko riskejä syöttää jos antaa täysravintoakin...
Pitääkin olla vielä niin pihalla näiden kanssa! Mutta toinen kissa on jo laihtunut hyvin, molemmat ovat piristyneet silminnähden. Toinen ajoi turkkinsa ( mitä ei ole tapahtunut ikinä) ja kasvatti tilalle tosi hienon uuden, ikinä ei ole ollut noin hyvä karva!
Mui!
PoistaKiva, että olet kokenut blogin hyödylliseksi! :) Ja aivan mahtavaa, että kisut ovat päässeet tutustumaan raakaruokiin näkyvin tuloksin!
Mushin lihapallot eivät harmillisesti ole täysravintoa, vaikka niitä sillä nimellä myydäänkin. Etenkin Vaistossa periaatteena on "tasapainoinen ruokavalio ilman lisiä", mikä ei harmillisesti ole mahdollista. Merilevää eli jodia siihen on sentään lisätty, mutta puutetta tulee mm. hyvin tärkeästä D-vitamiinista. Uuutuustuotesarja Duo+ on hieman enemmän täysravintomainen, mutta sekin kaipaa lisätäydennystä.
Raksut eivät harmillisesti ole hyviä hammasharjoja, sillä ne ovat hiilihydraattipitoisia ja jättävät murusia hampaisiin, mitkä molemmat edistävät plakin, ja täten hammaskiven muodostumista. Kaikista tehokkain hammasharja on ihan oikea hammasharja, joko eläimille suunnattu (meidän suosikki Virbac C.E.T. kissoille ja pienille koirille) tai isompaan suuhun ihmisvauvojen hammasharja. Hammastahnaksi jokin eläimille suunnattu, mitä saa niellä. :) Meillä suosikki on Petosan.
Hammasharjan vahvuus on, että sillä saat putsattua tasaisesti koko suun. Lihanpalat ja lihaisat luut ovat tehokkain luonnollinen hammasharja, mutta vaarana on, että kissa pureksii vain toisella poskellaan, jolloin toinen puoli suusta jää putsaamatta.
Oletko harkinnut siirtymistä kokonaan raakaruokintaan? Se tukisi kisujen terveyttä parhaiten. :) Laadukaskaan raksu ei vedä vertoja raa'an tuoreudelle ja suomaiselle lihan puhtaudelle (ei kasvutehosteantibiootteja jne). "Kiireisen emännän" ruokana menee näppärästi myös märkäruoka. Lihanpaloista kannattaa kokeilla broilerinpaistisuikaletta ja -leikettä, nuo suikaleet ovat etenkin totutukseen näppärän kokoisia. Leike taasen tarjoaa enemmän hammastyötä.
Multicat on turha raksujen kanssa ja itse asiassa myös raakaruokinnassa varsin kallis lisä. Multicatin varsinainen hyöty on vain kalsiumissa sekä E- ja B-vitamiineissa. Nämä saa halvemmalla erillisistä purkeista ottamalla (http://pikkupeto.blogspot.fi/2016/04/kokeiluja-ja-muutoksia.html).
Raksujen osalta Multicatin hyöty on pelkkä B-vitamiini ja sen saa n. 3 €/vuosi Pirkan B-vitamiinista. :) Jos aiot jatkaa raksujen kanssa, niin lisiksi ainakin D-vitamiini, sinkki ja raksusta riippuen myös B-vitamiini ja jodi. Kannattaa myös varmistaa, että syödystä raksumäärästä tulee riittävästi mm. A-vitamiinia. Raksumäärän ravintoainesaannin laskeminen helpottaa myös D-vitskun annostuksen saamista kohdilleen, mutta ainakin puolet tarpeesta täytetään lisästä. Sinkin voi antaa täytenä tai halutessaan puolittaa senkin.
Lisätauriini on täysin ok, vaikkakin todennäköisesti turha. Etenkin siipikarjan reisiosissa on runsaasti tauriinia ja sitä myös lisätään teollisiin.
Raksujen kanssa Renal ei ole hyvä, mutta täysraakaruokinnalla sitä voi käyttää. Parempi valinta on kuitenkin samaa sarjaa oleva Felini Complete. Kummankaan näistä kanssa ei anneta maksaa eikä lihaisia luita, sillä tuotteissa on korkea kalsium- ja A-vitamiinipitoisuus. FC:n etu Renaliin on, että fosforin avulla annostus on sitä luokkaa, että suurin osa tarpeista täyttyy tuolla tuotteella. Ohjeen mukaisella annostuksella jodi voi jäädä hieman vajaaksi, joten annostus kannattaa laskea jodin mukaan. Täällä lisää aiheesta: http://pikkupeto.blogspot.fi/2015/04/vaihtoehtoja-merilevalle.html. FC kaipaa kaveriksi D-vitskun, sinkin ja omega 3:n.
Merilevästä on ristiriitaisia kokemuksia hammaspuhdistuksen apuna, joten sen varaan ei kannata laskea. :)
Toivottavasti tästä ei tullut liian monimutkainen sepostus! Jos jäi jäkin askarruttamaan tai heräsi kysymyksiä, niin vastailen mielelläni. :)
Ei tullut! Mahtavaa kun jaksoit vastata!
PoistaHammasharjausta olen jo yrittänyt opettaa ja toisen kanssa siitä ei vain tule mitään. Tulos oli se että valmiiksi arka ja epäluuloinen kissa vältteli minua jo kaikissa tilanteissa. Tämä siis suhtautuu jopa naksutteluun epäluuloisesti kun toinen taas osaa jo istua, antaa tassua yms. Seurailee vain sivusta. Mutta tosiaan, ehkä toisen hampaita voisi yrittää harjatakin, juuri tällä joka touhun paremmin hyväksyy oli hammaskiväe. Toisella poistettiin yksi hammas FLORin takia. Hammaskiveä sillä ei ollut lainkaan. Ensisijaisesti kuitenkin olisi pakko hoitaa hampaita niin paljon kun pystyy oikealla ruokinnalla ja säännöllisillä hammastarkastuksilla lääkärissä. Tiedän että harjaus olisi hyvä juttu. Olen tehnyt sekä kissojen että hevosten kanssa naksutinkoulutusta, joten tiedän ettei pakottaminen ole oikea keino, mutta tämän kanssa en ole löytänyt mitän tapaa jolla se hyväksyisi harjauksen. Meidän ell kylläkin sanoi kun tuskailin asiaa että en minä harjauksellä syöpymiin vaikuttaisi.
Täys raakaruokinnassa tulee vastaan se että nuo syövät aika nihkeästi kovin monipuolista liharuokaa. Ne mushin pullat ovat ainoita jotka katoavat kupista heti. Kanaa syövät, mieluusti kaikkea jauhettuna eikä lihapaloina tai fileinä. Kala ei mene missään muodossa kaupaksi. Toki osaltaan myös itseäni vähän jännittäisi täysraakaruokinta, ettei tule puutostiloja. Lisäksi mulla on vielä tosi rajallinen tila säilyttää lihoja.
Multicat on kyllä ihan törkeän hintainen. Sitä olen syöttänyt siksi että nuo syövät niitä mielellään. Miten saat kissasi syömään lisäravinteet? Nuo eivät ainakaan syö mielellään mitään tabletteja. Juuri annoin biotin kuurin ja tämä hammasharjan vastustaja ei syönyt niitä mitenkään muuten kun ruokaan jauhettuna.
Koitan noita suikalaita :) Mitä märkäruokaa suosittelisit?
Voiko sitä Felini Completea antaa myös osittaisen raksuruokinnan kanssa? Luiden anto ei kyllä ole ongelma kun eivät nuo niitä suostu syömäänkään :D
Voisin siis ainakin vaihtaa multicatin tuohon Feliniin.. Raksuista tuskin ainakaan heti luovun, ne ovat niin hyviä aktivoinnissakin ( nuo eivät raksujaan sa akoskaan kupista vaan pahvilaatikoiden alta, aktivointileluista yms). Mutta voisin siirtyä esim 70% liharuokintaan. Felinin lisäksi sitten d-vitamini, sinkki ja omega 3. Kun vain löytäisin semmoista mitä nämä syövät, tabletti-inho on sanoinkuvaamaton...
Kiitos ihan tuhannesti!!
Ouh. Eläinlääkäri on ihan oikeassa siinä, että syöpymiä voi tulla hyvästä hammashygieniasta huolimatta. Puhtaat hampaat voivat hidastaa syöpymien etenemistä, mutta jos kissa on arka, hampaidenharjauksesta voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Millä tavoit olet yrittänyt totuttaa harjaamiseen? Tai pikemminkin, minkälaisella harjalla ja tahnalla? :) Maistuvalla tahnalla kissa päästää helpommin käsittelemään suutaan ja tahnan maistamisella kannattaakin lähteä liikkeelle. Kuten sanoinkin, meillä kisut ovat hulluna Petosaniin. :) Virbacin kalatahnasta ei tykännyt kukaan. Mutta makueroja, on monia kissoja, joille tuo Virbac on se ehdoton lemppari. :D Eli testiin vain eri tahnoja, jos nykyinen ei oikein saa suosiota kyseisen kisun kohdalla.
PoistaKuivaruoka aiheuttaa herkästi nirsoilua, joten hyvin todennäköisesti lihavalikoima pääsee monipuolistumaan, jos raksut jätetään pois. :) On yleistä, että raksujen kanssa ei maistu muista korkeintaan kuin lempparit, edes vaikka raksuja ei saisi päivän aikana kuin vaikka nimellisen määrän. Mekin saimme kokea tämän aikoinaan kun Haiku sai pentuna yöpalaksi n. 5-10 g raksuja. Tämä johti siihen, että päivisin ei enää maistunut kuin lemppariruuat. Kun jätin kuivaruuan kokonaan pois, alkoi taas kaikki ruoka maistua. :) Ensin toki tyttö yritti päivän-pari, jos raksut sattuisivat tulemaan takaisin. Mutta kun ei tullut, ei auttanut kuin tyytyä kohtaloonsa. :)
Säilytystilojen vähyys on kyllä vähän täysraakaruokailua hankaloittava asia. :D Meidän edellisessä asunnossa oli pienenpieni pakastinlokero ja oli melkoista tetristä saada omia juttuja mahtumaan kisujen ruokien lisäksi. Yksi vaihtoehto säilytystilan vähyyteen on, että suosii mahdollisimman paljon tuoretta lihaa ja sen verran, ettei tarvitse säilöä pakastimeen asti ainakaan kovin paljoa kerrallaan ja pakastettuja ruokia ostaa vain vähän kerrallaan, esim. viikon/pari tarpeeseen. Mutta jos menee vaikeaksi, niin puoliraakaruokinta märkäruualla on hyvä valinta myös.
Ei kannata liikoja jännittää puutostiloja! Sitä varten ruokavaliot lasketaan, että kisu saa varmasti kaiken tarvitsemansa. Helpommin puutoksia pääsee syntymään teollisella ruokavaliolla, jossa tarpeiden täyttyminen on uskon varassa. Esimerkiksi muuten laadukas kuivaruokamerkki Thrive ei sisällä lainkaan lisättyä jodia eikä siinä käytetyistä raaka-aineista tule sitä riittävästi.
Multicat on monien käyttäjien mieleen juurikin tuon helpon annettavuutensa vuoksi. :) Meillä lisät laitetaan vain ihan ruuan päälle, tabletit paloiteltuna pienempiin osiin tai painetaan lihaan kiinni, ettei niin helpolla syljetä pois suusta (paloitteluun on ihan tosi näppärä apteekeista saatava tabletinpuolittaja). Tarpeen tullen ns. pahan lisän voi sekoittaa ruuan joukkoon pois näkökentästä.
Toivottavasti suikaleet maistuu! :) Laadukkaista märkäruuista vitamiini- ja kivennäisainepitoisuuksiltaan parhaat on MAC's, GranataPet ja Smilla siipikarjapata. Näitä saa ainakin Zooplussasta. Muissa kaivataan täydennystä tuotteesta riippuen joko jodin tai sinkin osalta, tosin sinkki on hyvä pitää lisänä joka tapauksessa. Kun näistä kahdesta lisästä huolehtii (ei haittaa, vaikka menee hieman tarpeen yli annettuna yhdessä teollisen kanssa eli voit vaikka antaa aina sinkkiä ja jodia täyden annostuksen niin ei tarvitse murehtia mikä ruoka tarvitsikaan täydennystä ja mitä), niin valikoimat ovat laajemmat: Grau, Animonda Carny, Bozita, Natures:menu (M&M)... Myös Purenatural on hyvä.
Raksujen kanssa ei kannata antaa Felini Completea, molemmissa on tosi paljon kalsiumia ja A-vitskua, joten eivät ole hyvä yhdistelmä. :) Myöskään märkäruuan kanssa se ei ole erityisen hyvä. Mieluummin puoliraakaruokinnalla erillistä kalsiumjauhetta + muut lisät, niin ei tule sitä ongelmaa, että samasta lähteestä otettuna jotain tulee annettua tosi reippaasti samalla kun jotain muuta tulee juuri tarpeen verran. :)
Kuinka paljon käytännössä olisi tuo 70 %? Raksujen tarkahko grammamäärä auttaa lisien laskemisessa. On hyvä varmistaa, ettei vahingossa tule jotain annettua jotain ravintoainetta liian vähän.
D-vitskuksi suosittelen tippamuotoista Devisol Drops D3! :) Sitä annetaan päivittäin, 1 tippa/2 painokiloa kun puhutaan täysraakaruokinnasta. Sinkkitabletin voi jauhaa, mutta jauheena löytyy Puhdas+ sinkkiä, joka on kapselissa, mutta kapseli on helppo uudelleensulkea eli siitä voi ottaa tarvitsemansa määrän kerrallaan.
PoistaJa ei mitään, ilo olla avuksi! :)
Mitkä sinkkivalmisteet käy? Käykö puhdas+ vai pitääkö on Vida? Ainakin Vidan purkki muuttunut, en tiedä onko sisältö.
VastaaPoistaYlipäätään makeuttamattomat sinkkivalmisteet ovat kissalle sopivia. :) Sisällöltään sopivissakin sinkkivalmisteissa (sinkkioksidi on huonoiten hyödynnettävissä, joten sitä lähtökohtaisestikin kannattaa välttää) on kuitenkin hyödynnettävyydessä eroja, Vida Vahva on yksi parhaimmista. Purkki on tosiaan muuttunut, mutta sisältö ei. Puhdas+ on harvemmin käytetty, mutta lähtökohdiltaan erinomainen tuote myöskin. Ne kokemukset mitä olen kuullut ovat olleet hyviä.
Poista