Nora alkoi vähän yli viikko sitten nirsoilemaan raksujen kanssa ja alkoi syödä kuivaruoka-märkäruoka -aterioista vain märkäruuan. Annoin asian olla, josko kyseessä olisi vain hetkellinen kyllästyminen, mutta koska parissa päivässä raksut eivät alkaneet itsestään taas maistua, kokeilin vaihtaa ateriajärjestystä. Noran normaali ateriajärjestys on aamuisin kuiva- ja märkäruokaa, päiväruuaksi lihaa ja iltapalaksi taas kuivaa ja märkää. Vaihdoin lihan iltapalaksi ja tämä auttoi vähän, sillä märkäruoka on täydennysravintoa eikä täten täytä vatsaa juurikaan. Noran oli pakko syödä raksuja, jotta maha täyttyisi ennen iltapalaa.
Raksumenekki oli silti huomattavasti normaalia alempi, joten päätin kokeilla entistä pehmeämpää keinoa ja tuoda vähän vaihtelua ruokalautaselle. Hyytelömärkäruoka ei tarjoa juurikaan makua kuivaruokaan ja vesikastikkeeseen, joten päätin ostaa Primacat Deluxen tender tuna (tonnikalaa vedessä) -märkäruokaa. Vesimuodon avulla makua tulisi enemmän. Harmikseni kuitenkin läheisessä citymarketissa oli tarjolla vain kanaversiota, mikä ei sovi Noralle. Niinpä eksyin pakastealtaalle katselemaan sieltä kalatarjontaa. Noralle ei juurikaan maistu lohi ja seitistä en ole ihan varma onko Nora sille allerginen, joten pelasin varman päälle ja otin kisuille turskaa. Meillä on herkkuna pakastekuivattu turska, joten turska oli varma valinta niin maultaan kuin sopivuudeltaankin.
Keitin turskan torstaina kisuille iltapalaksi. Haiku ja Rakukin saivat osansa sekä turskasta että liemestä. Maistuvuus oli kaikilla erinomainen. Otin keitinliemen talteen ja laitoin sitä seuraavana aamuna Noralle kuivaruuan ja märkäruuan joukkoon. Kuten olin aavistellutkin, maistuvuus oli liemen ansiosta raksuillekin erinomainen. Liemi oli Noralla käytössä kolmisen päivää ja sen jäätyä pois raksut ovat yhä maistuneet erinomaisesti. Vaihtelu näytti virkistävän.
Liemi talteen kuivaruokaa varten ja loppu turskasta pakastimeen |
Kalasekoitus: Thriven Lohi & Silli -kuivaruoka, tonnikalamärkäruoka ja turskaliemi |
Maistuu! |
Rakun nirsoilu on harmillisesti jatkunut. Vähäisellä ruokinnalla olo auttoi osittain: maksa ja kivipiira maistuvat mukinoitta, mutta sydän ja keltuainen tökkii yhä. En haluaisi pitää energistä lihotuskuurilaista vähäisellä ruokinnalla, joten kokeilen poitsullekin pehmeämpää keinoa. Olen sekoitellut sydämen ja keltuaisen joukkoon hitusen pakastekuivatun turskan hiutaleita ja ne ovat nostaneet ruuan maistuvuutta huomattavasti, koko ruoka syödään sen ansiosta. Kovin paljon hiutaletta ei tarvita, pieneksi mausteeksi vain ja vähitellen alan jättämään hiutaleiden määrää vähemmälle, kunnes ruoka maistuu taas yksinäänkin.