tiistai 29. syyskuuta 2015

Kohonnut virtsan pH

Virtsan pH eli happamuus kertoo virtsateiden hyvinvoinnista. Suositeltu virtsan pH on kissalla 6,0-6,4. PH 6,6'sta ylöspäin on riski emäksisessä virtsassa kehittyville struviittikiteille (lähde). Liian happama pH taasen lisää riskiä vaikeammin hoidettaviin kalsiumoksalaattikiviin. Kiteet muodostuvat mineraaleista ja ajan myötä yhdistyvät toisiinsa muodostaen virtsaputkea tukkivia kiviä. Viimeistään tällöin virtsaamisesta tulee kivuliasta ja hankalaa, mutta oireita voi olla jo pelkkien kiteidenkin aikaan. Hoitamattomana virtsaputki tukkeutuu kokonaan mikä johtaa hyvin pian kissan kuolemaan.

Virtsan pH'seen vaikuttaa suuresti ruokavalio. Kasviperäiset aineet nostavat virtsan pH'ta ja riskiä struviittikiteille (lähde) kun taas eläinperäiset aineet auttavat pitämään virtsan happamana. Myös kissan nestetasapaino ja hiekkalaatikkotottumukset vaikuttavat, sillä virtsan seisominen pitkän aikaa rakossa väkevöittää virtsaa. Korkea nesteensaanti auttaa pitämään virtsan laimeana kuten myös runsas pissaaminen.

En ole ennen murehtinut meidän pH-arvoja, sillä kissat ovat aina olleet mahdollisimman liha- ja nestepitoisella ruokavaliolla. Tämän vuoden alusta asti Noran ruokavaliossa on ollut pakon edestä hiilihydraatteja kun kuivaruokaa pitää käyttää sopivan lihan vaikean saatavuuden vuoksi, mutta olen lisännyt aina runsaasti vettä kuivaruuan sekaan ja Nora pissaa hyvin, joten en ole ollut huolissani Norankaan pH'sta.

Alkuvuonna aloin kuitenkin miettimään, että onkohan Haikun pH kunnossa, sillä se pissaa vähemmän kuin Raku ja Nora. Minulla sattui olemaan pH-liuskoja kaapissa, joten päätin tarkistaa asian ja siinä samalla tarkistaa muutkin kisut. Haiku on kuitenkin haastava mitattava, sillä se käy tarpeillaan hiljaa ja silloin kun en huomaa. Muilta onnistuin saamaan näytteen ja Rakulla oli normaali arvo (6,2 tai 6,5), Noralla aavistuksen koholla, muttei pahasti (6,8). Luovuin Haikun näytteenotosta kun sopivaa tilaisuutta ei näyttänyt millään tulevan.

PH-liuskan mittausskaalan on hyvä vastata noin kissan pH-arvoja tulosten tulkitsemisen helpottamiseksi. 

Viime viikolla tuli viimein täydellinen tilaisuus näytteenottoon kun pesin kissojen hiekkalaatikon ja tiesin, että siitä oli jo jonkin aikaa kun Haiku oli viimeksi käynyt tarpeillaan. Hyvällä tuurilla se siis menisi heti laatikolle kun kissat saavat laatikon taas käyttöönsä. Nostin Haikun laatikolle ja sainkin heti näytteen. Mittausten aikaan pidän pH-liuskaa aina taskussa, jotta ehdin ajoissa paikalle kun huomaan kissan menevän vessaan tai kuulen hiekan aloituskuopsutusta. Näytteen otan käyttämällä liuskaa pikaisesti pissasuihkun tiellä. Liuskaa ei tarvitse pitää virtsassa kuin 1 sekunnin verran eli pikainen kastaminen riittää.

Haikun virtsan pH oli normaali (6,2 tai 6,5) ja päätin huvikseni mitata muut kisut uudestaan. Rakun pH ei ollut muuttunut miksikään, mutta Noralla oli kohonnut. Nyt pH näytti 7.0 (neutraali) tai 7.2 (emäksinen). Noralla ei ole mitään kiteisiin viittaavaa käytöstä, pissaa tulee sujuvasti ja suht runsaasti, mutta kohonnut pH on kuitenkin kiteiden riskitekijä. Mieluummin puutun tilanteeseen ajoissa kuin vasta sitten kun kivuliaisiin kiteisiin viittaavaa käytöstä alkaa näkymään. 

Virtsaa pystyy happamoittamaan mm. DL-metioniinilla ja ammoniumkloridilla eli salmiakilla. Ammoniumkloridi saattaa kuitenkin aiheuttaa huonoa oloa. Metioniini taasen on luontainen ja jopa välttämätön aminohappo kissalle. DL-metioniinia saa myös Suomesta, mutta sen saanti on hankaloitunut vuosien varrella (esim. useimmat apteekit eivät osaa/pysty sitä tilata eikä nettikaupoistakaan löydy pätevää tuotetta), joten päätin suoriltaan siirtyä ulkomaalaiseen nettitarjontaan ja tilasin Noralle DL-metioniinia Amazon-verkkokaupasta. Laitoin tilaukseen myös lisää pH-liuoskoja, sillä koska DL-metioniini happamoittaa virtsaa, on tärkeää seurata aktiivisesti, ettei pH laske liian alas. Koska meillä ei ole ns. kiirettä happamoittamisen kanssa eikä pudotettavaa ole paljon, aloitan ensin pienestä annostuksesta ja katson riittääkö se.

"Jaa niin mikä koholla ja mistä tiiät?"

"Sen siitä saa kun pissii yleisön edessä; heti tullaan tyrkkään lappua pepun alle."

"Ai sitäkö se mami teki? Luulin, että se antoi etähalin."

20 kommenttia:

  1. Mitäh, etkö saanut Haiku vessarauhaa!? Törkeetä varastelua! - Pepsi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. "Niin on! Yritin pissiä niin matalalla, ettei varas pääsisi iskemään, mutta pääsi silti!" - Haiku

      Poista
  2. :D hyvät kommentit kissoilta aiheeseen liittyen. Tuli mieleen, että mittasitko useampaan otteeseen tuon Noran arvon? Kun eikös nuo pH-arvot vähän vaihtele vuorokaudenajan tai syömisten mukaan. Toivottavasti tuosta DL-metioniinista on apua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmisillä sekasyöjänä voi olla suuriakin heittoja päivän aikana, mutta lihansyöjillä pitäisi olla tasaisempaa. :) Toki riippuu ruokavaliosta niilläkin. Noralla ei ole juurikaan vaihtelua ruokavaliossa, joten kun kahdesta tuloksesta eri ajoilla tulee 6,8 ja 7,0 tai 7,2, oletan, että se on ainakin suurimman osan ajasta tuota luokkaa. En siis mitannut lyhyellä ajalla useampaan kertaan, haastetta kissojen kanssa tuo se, ettei hiekkalaatikkokäyntejä pysty aina ennustamaan ja huomaamaan ajoissa. :/ Monilla virtsakidekissoilla pH on ollut 7, joten tärkeää olisi saada pH laskemaan.

      Poista
  3. On kyllä hyvä että huomasit tuon pH-arvon kohoamisen ajoissa ennen kuin siitä aiheutuu mitään ongelmia! Mitenköhän monella pääasiassa raksuja syövällä kissalla virtsan pH huitelee tuolla seitsemän tuntumassa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niinpä! Onneksi tosiaan mitään pissaamisvaikeuksia tai kipumerkkejä ei ole. :) Todennäköisesti todella monella... :/

      Poista
  4. Varasti teiän pissat, tysä mami! Toivottavasti meilläkin on pH:t kunnossa :--)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokonaan raakailevilla yleensä on, mutta hyvähän se on varmistaa! :)

      Poista
  5. Meillä ois ainakin helppo mittailla pH:t nyt kun Pena merkkailee pitkin nurkkia. :D Ehkäpä pitääkin hankkia noita liuskoja ja käyttää tilaisuus hyväkseen. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, totta! :DD Kannattaa ottaa näyte suoraan pissasuihkusta tai napata suihkusta pissi johonkin rasiaan ja mitata siitä, sillä muutoin arvo saattaa väärentyä. Mie kerran tulin vessaan juuri kun Nora oli lopettamassa pissaamista enkä ehtinyt laittaa liuskaa suihkun tielle. Nora oli liruttanut osan pissasta laatikon yli (tekee sitä kun stressaa tekemisen puutteesta tai kun laatikko on liian täynnä/likainen sen makuun), joten käytin liuskaa lattialla olevassa lammikossa. En muista tarkkaa pH'ta mitä se näytti, mutta yli 7,4'ää kuitenkin. Uskon ja toivon, että la,ttialla ollut hiekka/hiekkapölyinen lattia vääristi tulosta

      Poista
  6. Hyvä tietopläjäys, thanks! Jäin miettimään, että muistan nähneeni tuota DL-metioniinia monen raksun aineosaluettelossa :-/ Eikös tuo voi olla sitten riski sen happaman pissan suuntaan :-/ ? Toivottavasti Noran arvo asettuu optimilukemiin! Onneksi on noin tarkka mami:)
    -T&Tidi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. DL-metioniini on tuikitarpeellinen ainesosa raksuissa, sillä se auttaa pitämään pH'n sopivana :) Jos DL-metioniinia ei olisi lisättynä, kideriski nousisi entisestään, sillä hiilihydraatit ovat monessa raksussa suuressa roolissa. Esimerkiksi Noran syömässä raksussa on DL-metioniinia, mutta pH on koholla silti. DL-metioniinia on yleensä lisättynä sen verran hillitysti, ettei se laske pH'ta liikaa. :)

      Poista
  7. Hei, pakko uskaltautua nyt kommentoimaan ja kiittämään sinua ihanasta tietopakettiblogista! :) Sain vinkkejä tulla tänne, sillä olen aloitellut varovaisen tutustumisen raakaruokinnan ihmeelliseen maailmaan (koska omistan kaksi ongelmapallerokattimattilaista, joita haluaisin ruokkia mahdollisimman hyvin), ja tämä pisujuttukin oli meille hyvin ajankohtainen. Se sai minut toimimaan ja kiinnittämään entistä enemmän huomiota kisujeni nesteytykseen. Toivottavasti ei haittaa, että linkitin tämän jutun meidänkin blogiinblogiin? Jospa joku muukin saisi tästä ahaa-elämyksen ja säästyisi pissiharmeilta. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mui, kiva, että tykkäät! :) Mahtavaa, että raakaruokinta kiinnostaa ja harmi kuulla vaivoista! Toivottavasti raakaruokinnasta löytyy apu niihin, myös pissivaivoihin! :) Onko tassuvaivoja lähdetty tai harkittu lähtemään testaamaan eliminaatiodieetin avulla, josko punoituksen ja kutinan aiheuttaa jokin ruoka-aine?

      Toki saa jakaa! :)

      Poista
    2. Ohoh, eipä ollut mennyt ”blogiblogiin” tägääminen ihan oppikirjan mukaisesti. :-D Olen kyllä harkinnut tuota eliminaatiodieettiä tassuvaivaiselle, mutta viimeiset pari kuukautta (!) olen odotellut allergiatestien tuloksia. Ruokiahan tuolla ei testata, mutta ekassa kokeessa kävi ilmi, että Nupulla on lievä sisätila-allergia ja sitä tutkitaan nyt lisää. Jos kyse onkin vaikkapa pölypunkkiallergiasta, niin kääks. Enpä tiedä, millä sen saisi kuriin.

      Olemme nyt vähän totutelleet raakaan ruokaan, ja olen onnekseni huomannut, että tassuvaivainen tuntuu syövän mitä vain lihaa. Suurin pelko mulla on näissä ruokinta-asioissa se, että tietämättömyyttäni teen jotain väärin enkä osaa toteuttaa sitä eliminaatiodieettiä oikein. Voinkohan joskus vaikka meilailla sulle näistä asioista, etten tuki kommenttiboksia? :)

      Poista
    3. Eipä se mitään, selvää siitä sai kuitenkin. :D Oho, pölypunkkiallergia olisi työläs! Joo, kannattaa odotella ne allergiatestitulokset ja jos näyttää positiivisia niin kokeilla ensin hoitaa ne. Jos ei auta, niin sitten siirtyminen ruokapuolen tutkintaan. :) Toivottavasti tulokset tulevat pian!

      Voi meilailla! :) Kannattaa muuten varuiksi pitäytyä toistaiseksi vain kisuille tutuissa eläimissä, sillä eliminaatiodieetin aloituslihaksi kaivataan kissalle tuntematonta proteiininlähdettä ja mitä laajemmin kisu syö nyt eri (uusia) eläimiä, sitä vaikeammaksi tulee löytää sopiva aloitusliha.

      Poista
  8. Kamalan itsevarmaa tekstiä,ihan kuin eläinlääkärin tarkkailussa olevia kliinisiä koekissoja. Toisaalta hyvä että asiat ovat kansantajuisesti täällä. Etsin virtsan oikeaa Ph arvoa. Eläinlääkärin sivustolla kun käsketään vain eläinlääkäriin mitään heidän mielestä ei voi kotona tehdä ja loppu onkin aina mysteeriä, pyhästi luottaa että lääkäri puhuu totta ja toimii lain mukaan. Kaikki voivat lukea blogistasi että kissojasi kohdellaan hyvin, vars. raporttia,tosi pätevää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heh, vaikutelma on oikein ja väärin. :D Missään nimessä eivät ole koekissoja, mutta kissojen hoidossa inhoan mennä mutulla ja koska haluan myös levittää tietoa, niin jutut saattavat kuulostaa siltä, että kisut elävät täällä elämää hirmuisen tarkkailun alla ja joka asia tarkkaan laskettu ja mitattu. :'D Todellisuudessa meillä on kuitenkin ihan normaali rento kissa-arki.

      Poista