perjantai 1. marraskuuta 2013

Ankkaa lautasella

Lidlistä saa nyt 8 € kilohintaan ankankoipea pakastealtaasta! Kannattaa ehdottomasti käydä noutamassa, hyvää vaihtelua ruokavalioon ja ravintoarvotkin hyvät: proteiinia 18 g ja rasvaa 15 g. Koivessa on paljon nahkaa, minkä vuoksi korkea rasvaisuus, joten ainakin enimmät nahat kannattaa nyppiä pois leikkuun aikana. Ostin heti kerralla 2 koipea ja mielellään olisin lisääkin (yhden paino muistaakseni 360 g), mutta leikkaamiseen menee aikaa, joten en viitsinyt enempää. Toki voi kuitenkin ostaa enemmän ja säilyttää niitä pakkasessa, kunnes tahtoo ottaa sulamaan leikkuuta varten. Uudelleenpakastus ei haittaa, vaikka tässä Ranskasta kotoisin olevassa lihapakkauksessa siitä varoitellaankin.

Suomalaisesta lihasta on vain pieni riski saada salmonella, mutta ulkomaalaisten lihojen kanssa on syytä olla varovaisempi. Hyvä hygienia on tärkeää kuten aina; pese kädet ja leikkuutaso huolella kun olet lopettanut pilkonnan. Ihmisille ulkomaalainen liha tulee kypsentää perinpohjin, mutta eläimen ruuansulatus on paljon kehittyneempi. Eläimelle siis voi syöttää tätäkin lihaa raakana.

Pussitin lihat tänään ja nyt illalla kisut saivat ensimmäisen annoksensa. Jännitin vähän suostuuko Raku maistamaan, sillä se ei tykkää "eksoottisimmista" ruuista, kuten jäniksestä tai hiirestä. Yllättävää, ettei poika edes jäänyt miettimään ennen kuin iski kiinni. Kaikki söivät hyvällä ruokahalulla. Ehkä sitä voisi harkita pakastimeen jemmaan ostoa, kolmelle kissalle ei tullut kuin 2 annospussia per koipi, eli jäljellä on enää 3'lle aterialle ankkaa.

Kisujen annokset, yhteen palaan jäi paljon nahkaa14 kommenttia:

 1. Pitääpä muistaa tämä! Lidlissä tulee toosi harvoin käytyä, mutta ankan takia on varmaan pakko kurvata sen kautta joku päivä.. :)

  VastaaPoista
 2. Voitko käydä katsomassa minun Blogini?
  http://snowblogi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 3. Wäää, mikä houkutus! Meillä kokeiltiin eilen pitkästä aikaa syöttää kanankauloja (Pura aikaisemmin oksensi muutaman kerran raakaruoan jälkeen). Pura oli onnesta ihan soikeena ja murisi aina kun kulki ohi. Sen sijaan Rosi alkoi vuorostaan kakoa. Voi olla, että nyt taas tovi pysytään purkkiruoassa ja unohdetaan ankat. JA yritetään keksiä joku tapa saada oksennusläikät matosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan. :/ Ankka voi kyllä turhan vahvaa, jos kanastakin oksentaa. Oletteko mitä lihoja kokeilleet ja miten? Pelkällä lihalla, kuten vatsaystävällisellä broilerinfileellä, maha todennäköisesti tottuisi paremmin raakaan kuin lihaisalla luulla. Ja mielellään sekoitettuna tutun ruuan joukkoon, jotta masu pysyy muutoksessa mukana. :) Esim. 1/4 uutta vanhan ruuan joukkoon ja siitä pikkuhiljaa suurentaa lihan määrää. Jos/kun masu ei oireile, voi yrittää tarjota lihaa myös ilman märkäruokaa ja siitä pikkuhiljaa totuttaa myös muihin lihoihin. :) Totutuksen ajan siis pidetään liha koko ajan samana.

   Poista
  2. Jep, totuttamisellahan se on sitten hoidettava, kun taas uskaltaa...

   Hassua vaan, kun näiden mahat on koko ajan enemmän tai vähemmän sekaisin (löytökissat, löytökissat) ruoasta huolimatta (monta viikkoa samaa ruokaa, eikä ripuli mene - loishäädöt hoidettu eikä vastaa giardiaakaan. Johtuu ilmeisesti pentuajan huonosta ravinnonsaanista), ja oksentelukin alkoi Puralla vasta useamman viikon jälkeen. Lihoja ehti olla aiemmin kanaa eri muodoissa (siivet, kaula, paistisuikaleet, koipireisi, rintaleikkeet, sydän) ja kalkkunankauloja jonkin verran, samoin vähän possusuikaleita ja kalana seiti.

   Poista
  3. Höh. :/ Ehdottaisin muuten allergiaa, mutta jos ripulointia ja oksentelua on molemmilla... Syövät kuitenkin viljatonta ja mahd. hiilihydraatintonta ruokaa? Onko kisut testattu FIV ja FeLV varalta? Niissä yksi oire on krooninen ripuli. Aikaisemmin siis sietivät paremmin raakaa? Ja joo, kisujen ehdoilla. Jos maha on ärsytynyt, ei sen kanssa kannata alkaa leikkimään ennen kuin paranee.

   Poista
  4. Jep, syövät tällä hetkellä Applaw'sin penturaksuja ja Granatapetin penturuokaa, ei viljaa kummassakaan, Granatapetissä taitaa olla granaattiomenaa, mutta olemattoman vähän.

   FIV:iä ja FELV:iä en ole tajunnut edes ajatella, nyt iski järjetön huoli. Ovat olleet koko ajan tosi reippaita ja touhukkaita ötököitä, eivätkä muuten ole vaikuttaneet kipeiltä (paitsi Pura oksenteluvaiheessa). Epäilen siis tosiaan jotain suolistonukkaongelmaa tai muuta pentuajan ravintoon liittyvää. Emo loukutettiin tyttöjen ollessa n. viisiviikkoisia, emo loukussa ja pennut ulkopuolella, ajasta ei tarkalleen tiedetä. Karkasi loukusta, mutta pennut saatiin kiinni, ja siitä lähtien löysää mahaa.

   Poista
  5. Ja eläinlääkäreiden kanta on ollut lähinnä että PIENILLÄ KISSOILLA ON USEIN MAHA LÖYSÄLLÄ KOSKA NE ON PIENIÄ KISSOJA.

   Poista
  6. Ei kannata liikaa itseään kiusata, mutta olisihan se hyvä käyttää jollakin osaavalla ell (ei sillä joka sanoo että on normaalia! O_o) testaamassa ainakin FIV ja FeLV ja tutkia myös hieman pidemmälle. :) Ripuli kuitenkin vaikuttaa kissan koko yleiskuntoon ärsyttäen suolta, huonontamalla ravintoaineiden imeytymistä ja aiheuttaen kuivumista. Varsinkin siis kasvavalle kissalle olisi tärkeää saada maha nopeasti kuntoon. Oletko kokeillut lääkkeitä ripuliin, kuten Attapectiniä ja Nutrisalia? Tehobaktia? Luovuttiko esy siis ripuloivat kissat teille vai oliko silloin kiinteämpää?

   Poista
  7. Käyty useammalla eläinlääkärillä ja aina kanta ollut, että terveitä pentuja. Typerää tässä onkin, että ovat kasvaneet ihan hyvin, juovat ja syövät reippaasti, jaksavat riehua, turkki kiiltää... Ollut lääkkeenä attapectiniä, tehobaktia, diarsanyliä, promaxia, eikä apua juuri ole ollut. Ai niin, ja Pura sai tylosinia oksenteluepisodin jälkeen. Nyt zooplus-tilaukseen meni joku moor liquid -homma, joka oli arvostelujen perusteella toiminut joillain vaikean mahan omaavilla pikkukissoilla.

   Luovutusvaiheessa oli ollut hetkellisesti maha parempana, meilläkin Rosilla oli pitkään, johtuisko tosta ruoasta sitten uusi pahentuminen. Pitää kysyä steriloinnin yhteydessä (aika ensi viikolla) niistä testeistä. Järkky huoli.

   Poista
  8. Onko kisut tutkittu vain päällisin puolin vai onko tutkimuksia tehty? Ja kauan noita lääkkeitä on kokeiltu ennen vaihtamista/poisjättäämistä? Ulosteellahan voi mennä parikin viikkoa ennen kuin se kiinteytyy ripulin jälkeen. Se on kuitenkin hyvä että kasvu on ollut normaalia ja kisut näytttää ja on elinvoimaisia. :) Tuo Moor liquid kuulostaa hyvältä, toivottavasti auttaa. :) Jos maha meni pahemmaksi uuden ruuan myötä, se voi olla siinä syynä, joten yksi mitä voitte myös testata (jos Moor ei auta) on paluu niihin ruokiin, mitä kisut söi esyllä/silloin kun vatsa toimi. Ainakin märkäruuan suhteen. Saattaa olla ettei niiden vatsa kestä vahvoja, lihaisia ruokia.

   Varmasti huoli on kova, mutta jos kisut voi kuitenkin muuten hyvin, ei niillä ole hengenhätää. :) Tsemppiä!

   Poista
 4. Hyvä vinkki kiitos ! Meillä on tarjolla sitä sitten maantaina iltaruokana....

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä, toivottavasti vielä ehdimme alennuksille

  VastaaPoista