Tarkkoja päiväsuunnitelmia ei ole, vaan vaihtelua sen mukaan miltä tuntuu. :)
Mallia saa halutessaan ottaa, mutta haluaisin muistuttaa, että kissoilla on yksilölliset energiatarpeet, joten sopivat ruokamäärät vaihtelevat. Tämän ruokavalion olen suunnitellut aikuisille, energisille kissoilleni. Jotkut laskevat ruokamäärän kaloreiden mukaan, mutta itse tykkään enemmän tarjota kissalle sen verran ruokaa kuin mikä näyttää sopivalta ja sitten lisätä tai poistaa määrää tarpeen mukaan. Säännöllinen puntarillakäynti on suositeltavaa painon tarkkailemiseksi, mutta enemmän suosittelen luottamaan silmämääräiseen arviointiin.
------------------------
Päivittäin saavat vaihtelevasti lihaa, luuta ja sisäelintä/sisäelimiä sekä ravintolisät.
Haiku ja Ragnar
Päivittäin
Lihaa: broileria (koipireittä, paistileikettä, jauhelihaa, filettä, rintaa...) (kaupan lihaosastolta) tai kalkkunaa (jauhelihaa, filettä..) (kaupan lihaostastolta) 50 g/Haiku, 75 g/RakuLihaista luuta: Broilerinkaulaa (Maukas, Hurja) 22 g/Haiku, jauhettua broilerinsiipeä (Maukas) 35 g/Raku
Lisät:
- Molemmat: Puhdas+ Kalsiumsitraatti 200 mg 0,5 mittalusikallista/kissa, Dog's First Vitamin B Complex 1/4 tbl/kissa, Devisol Drops 2 tippaa/kissa Vida Vahva sinkki 1/2 tbl/kissa
- Haiku: Merilevää teelusikan kärjellinen (n. 0,25 g), Probalans E balans 2-3 tippaa
- Raku: Jozon jodioitua mineraalisuolaa 2 g, Bioteekin Super E:tä lihaisan luun mukana
5 kertaa viikossa
Broilerinydäntä (Vauhti-Raksu) 40-50 g/Haiku, 50-60 g/Raku
4-6 kertaa viikossa
Salmopet-lohiöljy, pieni loraus/kissa
1 kerta viikossa
Broilerinmaksaa (kaupan pakasteosastolta) 35 g/kissa
Kivipiiraa (Maukas) 50 g/kissa
------------------------
Märkäruokaa: Feline Porta 21 tonnikala & rapu 25-50 g
Lihaa: poronsydäntä tai poronjauhelihaa (Ruotsista) 50 g
Lisät: Pirkka B-vitamiini 1/4 tbl, Vida Vahva sinkki 1/2 tbl, Devisol Drops 2 tippaa, Jozo jodioitu mineraalisuola 1,5 g
------------------------------------------------------------------------------
Muokattu 22.8.2017: Päivitetty ajantasalle, eritelty Noran erikoisruokavalio
Muokattu 7.5.2015: Lisätty sinkkilisä, Apteekin Möller Tupla (sis. D-vitamiini, E-vitamiini ja kalaöljy) ja Rakun jodilisä
Kivipiiraa (Maukas) 50 g/kissa
------------------------
Nora
Nora on moninaisten allergioidensa vuoksi puoliraakaruokinnalla. Paino n. 3,5 kg.
Päivittäin
Raksuja: Thrive Salmon & Herring n. 17 gMärkäruokaa: Feline Porta 21 tonnikala & rapu 25-50 g
Lihaa: poronsydäntä tai poronjauhelihaa (Ruotsista) 50 g
Lisät: Pirkka B-vitamiini 1/4 tbl, Vida Vahva sinkki 1/2 tbl, Devisol Drops 2 tippaa, Jozo jodioitu mineraalisuola 1,5 g
------------------------------------------------------------------------------
Välillä korvaan Haikun ja Rakun viikkomenun broilerisekoituksella.
Luonnonvarainen hiiri sisältää A-vitamiinia 1180 IU/100 g. Sama määrä on n. 4 g broilerinmaksassa, mikä tarkoittaisi viikkosaannilla 28 g broilerinmaksaa. Meillä syödään bmaksaa 35 g/viikko, sillä pieni yliannostus ei ole haitaksi ja maksa sisältää hyvin eri vitamiineja ja kivennäisaineita.
(Huom! En suosittele possua tai nautaa kissan ruokavalioon, mutta haluaisin kuitenkin mainita, että näiden maksassa A-vitamiinin määrä on paljon suurempi kuin kanassa, joten jos niitä kuitenkin otetaan ruokavalioon mukaan, niin annostus tulee olla puolet kananmaksaa pienempi.)
Muokattu 22.8.2017: Päivitetty ajantasalle, eritelty Noran erikoisruokavalio
Muokattu 7.5.2015: Lisätty sinkkilisä, Apteekin Möller Tupla (sis. D-vitamiini, E-vitamiini ja kalaöljy) ja Rakun jodilisä
Barffaus kiinnostaa kovasti! Ja tämä taulukko auttaa jo paljon suunnittelussa. Osaatko sanoa miten ja missä iässä voin alkaa tarjoamaan kissalle raakaa lihaa? Olen ymmärtänyt ettei pentukissalle mielellään annettaisi.
VastaaPoistaKiva kuulla! :) Jos on tietoa ja uskallusta, pennun kanssa barfaamisen voi aloittaa milloin vain. Jos pentu ei ole tottunut raakaruokiin, siihen totuttelu kannattaa aloittaa hitaasti. Ainakin parin viikon ajan kotiutumisesta kannattaa syöttää sitä ruokaa mihin pentu on kasvattajan luona tottunut. Sitten kun pentu on kunnolla kotiutunut uuteen kotiinsa eikä vatsa oireile, voi hiljalleen totuttaa myös raakaan. Ensin pieni pala totutun ruuan sekaan ja pikkuhiljaa määrää lisätään. Liian nopea muutos voi johtaa ripuliin, joten esim. viikko on hyvä totutusaika uudelle ruualle. Lopussa siis vanhaa ruokaa ei lisätä enää ollenkaan ateriaan mukaan. Sama mieluusti jokaiselle uudelle lihalle/luulle/sisäelimelle, jotta elimistö ehtii pysyä muutoksen mukana. Luut voi pilkkoa saksilla helpommin syötävään kokoon.
PoistaJos et vielä halua siirtyä kokonaan raakaruokinnalle, voit myös mennä kultaista keskitietä, sekaruokintaa. Siinä syötetään sekä teollista että raakaa, jolloin sinun ei tarvitse murehtia riittävästä vitamiinien ja kivennäisaineiden saannista kun ne tulee teollisesta ruuasta. Pennulla mieluusti korkeintaan 40 % ruokavaliosta raakaa, jos et halua lisäravinteiden kanssa vielä puuhastella. :D Mutta ehdottomasti jo nuorella iällä voi ja kannattaa totuttaa raakaruokiinkin, jottei sitten myöhemmin tule sen osalta nirsoilua. :)
Kiitos hyvistä vinkeistä! Saatanpa kääntyä puoleesi uudestaan jos kysymyksiä tulee mieleen :) Lisä-, väriaineettomia ja viljattomia ruokia yritän suosia siis jatkossa. Kasvattajalta tulee markkinajohtaja Royal Caninin pentupaketti, ei tule kylläkään meidän pysyvään ruokavalioon. Olen ostanut teollisista märkäruoista Smilla ja Almo Nature-merkkejä ja kuivista pienet pussit Iams Kitteniä, Eukanuba Kitteniä ja Purina Pro Plan Junioria, eivät ehkä mitään parhaimpia mutta nämä tässä alussa ja hankin lisää tietoa barffauksesta. Orijenia kuivista ehkä siis?
PoistaJoo, ilman muuta saa kysellä jos tulee jotain mieleen, vastaan mielelläni. :) RC on tosiaan valitettavasti monen kasvattajan suosiossa. :/ Olethan huomannut, että Almo nature on täydennysravinto, ei siis sisällä lisättyjä vitamiineja ja juurikaan rasvaa? Pennuillekin sitä voi syöttää, kunhan ei suurissa määrin. Smillaa sen sijaan voi huoletta syöttää, muita hyviä on myös mm. Animonda Carny ja Vom Feinstein, Granatapet, Miamor ja Bozita.
PoistaOrijen on ok jos tahdot sen pitää. :)
Moikka taas :)
PoistaTulipa mieleen tuosta Feline portasta, että se kun näkyy olevan usein tonnikalapohjainen(?) ruoka, niin mites kun kalaa suositellaan tarjottavan vain kerran viikossa? Onko tonnikalan kanssa eri juttu, voiko sitä huoletta tarjota vaikka päivittäin? Silläkin kysyn, koska ostin Mustista ja Mirristä ison satsin Petite cuisine märkäruokia (täydennysravinto), jotka ovat ehtaa tonnikalaa tai kanaa, mm. protskut 15% ja tauriinikin mainittu 1%, tätä olen sekoittanut myös tuon raa'an joukkoon, kelpaa sillä tavalla tosi hyvin. Smillassakin on protskut vähemmän: 11%, eikä se tahdo niin hyvin kelvata. Vitamiinitahnaakin löytyy, kelpasi aluksi muttei enää, tabletit ei ollenkaan, pitäis varmaan sekoittaa/murskata raakaruokaan...
Runsas kalansyönti voi johtaa e-vitamiinin puutteesta johtuvaan keltarasvatautiin, lisäksi raaka kala tuhoaa b1-vitamiinia. Useisiin kissalle tarkotettuihin kalaruokiin on lisätty e-vitamiinia, joten niiden syöttäminen on turvallista. :)
PoistaPetite cuisinen suurempi proteiiniprosentti johtuu siitä, että se sisältää paljon vähemmän rasvaa kuin Smilla. Prosentit koostuvat kokonaisuudesta (100 %) ja Smillalla rasvapitoisuus vie muutaman prosentin pois proteiinin osuudesta kokonaisuudesta.Harmi ettei Smilla maistu. Onko muut täysravinnot kuitenkin maistuneet hyvin? Ja kiva että olette jo tutustuttaneet raakaan. :) Yleensä Multicatit on kissojen suosiossa, mutta kaikille ei maistu kokonaisena. Sitä voi yrittää koittaa saada tabletista hirmukivan herkun (esim. palkkana saattaisi maistua paremmin kuin perusherkkuna, jonka saa tekemättä mitään). Jos kisu ei kuitenkaan suostu paljaaltaan syömään, voi sen sekoittaa ruuan joukkoon tai kokeilla tarjota pienempinä paloina.
No, hyvä juttu tuon märkäruoan kanssa, että voi antaa huoletta, tuntuu maistuvan tonnikalat parhaiten!
PoistaItseasiassa nuo mun vitamiinit on Gimpet multi vitamin-tahna ja baby tabs, tuo Multicat maistuisi varmemmin, täytyy ens kerralla panostaa siihen :) Smillalla on myös tuo tölkkikoko 200g ja pitäis vuorokauden sisällä käyttää(suositus), niin ei onnistu millään toi koko määrä + raa'at 3kk kisulle vielä. Kaitpa se säilyis jääkaapissa pidempään, tänään kokeilen sitä taas.
Noista vitamiineista minulla ei olekaan kokemusta, suosittelen kuitenkin Multicatia. :) Se on lohenmakuinen vitamiinitabletti (löytyy apteekeista ja Mustista ja Mirristä), joten maistuvuuden pitäisi olla hyvä varsinkin jos kisu muutenkin kalasta pitää. Märkäruokia voi säilyttää jääkaapissa useamman vuorokauden, meillä taitaa ennätys olla 5 päivää ilman että on mennyt miksikään. :)
PoistaKiitos hyvistä vinkeistä!! Kissan barffaus on itselle vieraampi aihe, mutta tämä antoi jo paljon osviittaa :)
VastaaPoistahttp://kohtiluonnollista.wordpress.com
Kiva että oli hyödyksi :)
PoistaHellurei! Kiinnostaisi aloittaa tuon meidän 8-vuotiaan poitsun kanssa barf ja pakko vielä tarkentaa, saako kaupan broilerit syöttää noin vaan raakana? Ei siis vaaraa esimerkiksi salmonellasta?
VastaaPoistaIhanaa että kiinnostaa, tsemppiä barffauksen aloitteluun! :) Saa ja mielellään tuleekin antaa raakana, näin kissa pystyy ruuan paremmin hyödyntämään. Salmonellariski on suomalaisissa lihoissa vähäinen eikä vaikuta kissaan, vaikka sen saisikin (kiitos nopean ruuansulatuksen), mutta ihmisten olisi hyvä noudattaa hyvää perushygieniaa lihojen kanssa puuhaillessa eli pestä kädet ja työskentelytaso huolellisesti jne. :)
PoistaHei! Mielenkiintoista asiaa täällä. Voisitkohan auttaa aloittelijaa alkuun? Meillä kissat, narttu 8-v ja kolli pian 9-v, syövät eläinlääkärin Royal Canin sarjaa ( Dental sekä Senior Stage 2 ). Lisäksi aivan tavallista kaupan märkäruokaa, jonka joukkoon lurautan vettä. Kollilla on sydänlääkitys ja siksi tuo Senior Stage matalan natrium-pitoisuuden vuoksi. Olen luullut ruokkivani kissojani hyvin, mutta totuus taitaakin olla toista. Ovat kyllä hyväkuntoisia, pirteitä ja kiiltäväkarvaisia, mutta huolestuin nyt todella. Sydänvika on geneettinen, siihen en ole voinut aiheuttaja olla, mutta toki oikea ruokavalio auttaisi herraa pysymään kunnossa pitkään :) En välttämättä haluaisi lähteä täysin heti raakaruokintalinjalle, mutta mistä kannattaisi aloittaa? HCM potilaalle tärkeää kun on suolan ja veden määrä ruokavaliossa. Kiitos jos ehdit vastaamaan! :) - Anne -
VastaaPoistaVoisinko ajatella, että lähtisin tekemään muutosta hankkimalla esim. raakaa broilerin tai kalkkunan lihaa, luiseksi lihaksi broilerin kauloja, sisäeliminä esim. broilerin sydäntä, lisäämällä kananmunan keltuaista ruokaa ja ostamalla jotakin parempaa märkäruokaa? Ja kenties Multicat myös. Olen ollut siinä uskossa, että eläinlääkäriaseman ruoat ovat hyviä, harmittaa että olen sokeasti uskonut enkä miettinyt asiaa sen enempää :( Jospa sinä voisit auttaa nyt huolestuneen omistajan alkuun :)
PoistaSydänsairauksissa on tosiaan tärkeää ettei natriumia ole turhan paljon eli ruoka ei saisi sisältää ylimääräistä suolaa. Ruokavaliossa olisi kuitenkin myös tärkeää korkea tauriini- ja proteiinipitoisuus eli aitoa lihaa suositellaan. En tiedä luiden natrium-pitoisuutta, joten taitaa olla turvallisempi mennä puolibarfilla ja täten jättää luut pois, teollisen ollessa märkäruokaa, jotta kissa saa tarpeeksi nestettä.
PoistaJauhelihoilla on hyvä lähteä aloittamaan, niiden koostumus on ehkä helpompi omaksua kuin isompien lihanpalojen. Ihmislaatuisia lihoja eli ei eläinkaupoista. Muista varmistaa ettei ole lisättyä suolaa. :) Myös esim. broilerinfileitä voi lähteä testaamaan. Raakaruokaan lähdetään totuttamaan pikkuhiljaa lisäämällä pieniä paloja uutta ruokaa vanhan sekaan, jotta mahakin pysyy muutoksessa mukana. Pikkuhiljaa uuden ruuan määrää nostetaan ja lopulta se korvaa vanhan kokonaan.
Puolibarfilla tuskin natriumista tulee ongelmaa, kunhan raakaruuan osuus on max. 50 % kokonaisruokavaliosta. Multicatia riittää 1 tbl/naama/kissa ja lohiöljyä annostuksesta puolet. Jos haluat siirtyä kokonaan raakaruokinnalle eli myös luut mukaan, suosittelen kysymään luiden sopivuudesta sydänsairauksiin erikoistuneelta eläinlääkäriltä. :)
Hei, kiitos vastauksesta. Olenkin jo antanut ihmisille tarkoitettua broileria, hyvin meni nirsommankin suuhun! Suorastaan silmät kiiluen odottivat jo seuraavaa annosta. Kanassa ei ollut lisättyä suolaa. Päätin joka tapauksessa konsultoida huippua sydänlääkäriämme, joka on hoitanut herran sydänultrat jo 6 vuoden ajan - jospa saisin tietoa tuosta luuasiasta. Huomenna suuntaankin hakemaan parempia märkäruokia ja kenties jotakin sisäelinherkkua! Kiitos sinulle! Luen jatkossakin tätä sivustoa. Olisikin mielenkiintoista kuulla lisää tälläisten erikoistapausten kuten HCM-potilaiden raakaruokinnasta.
PoistaMahtavaa että maistui noin hyvin, toivottavasti muutkin raakaruuat menevät yhtä hyvin alas! Konsultoi ihmeessä ja kuulisin mielelläni mitä hän sanoi asiasta. :) Tervetuloa lukijaksi! Todennäköisesti en ole kirjoittamassa juttua miten barffataan erikoistapausten kanssa, mutta toki saa näin kommenttien tai sähköpostin kautta olla yhteyksissä niin autan sen mitä voin.
PoistaJa edelliseen vielä lisäksi, mitkä märkäruoat ovat laadukkaita, joita kannattaisi lähteä syöttämään?
VastaaPoistaMahdollisimman lihapitoiset ruuat, jotka eivät sisällä kasviperäisiä aineita tai muuta ylimääräistä, kuten suolaa tai sokeria. Laadukkaita on mm. Animonda Carny, Animonda Vom Feinstein, Natures:menu, Miamor, Grau, Feringa. Näitä löytyy mm. zooplussalta (http://www.zooplus.fi/), mutta melkein kannattaa ensin testailla eläinkaupan yksittäispusseilla ja purkeilla maistuvuutta. Varsinkin vanhemmalla iällä voi olla vaikeampaa saada kissa syömään uudenlaista ruokaa. Muistathan myös ruokia valitessasi, että kastikeruuat sisältää kasviperäisiä aineita eli kannattaa suosia hyytelöitä ja pateita. :)
PoistaKiitos näistäkin vinkeistä. Huomenna uusia ruokia hakemaan :)
PoistaMulla ois kysymys koskien maksaa! Meillä ei ole Hugolle mennyt kaupaksi tuo Maukkaan sisäelinseos nyt vähään aikaan, ja oli pakko ostaa vihdoin kaupasta naudan maksaa (muuta ei ollut). Paljon mä nyt voin antaa sitä viikossa, 35g? Tiedätkö saako kanan maksaa mistään pelkiltään? En haluasi nautaa syöttää kun ainakin naudan lihasta Hugolla menee pakki sekasin, toivottavasti tuo maksa pysyisi kuitenkin sisällä siihen asti että jostain löytyisi kanan maksaa..
VastaaPoistaTuo on soppeli määrä. :) Broilerinmaksaa löytyy markettien pakasteosastolta. Varmaan sillä ei ole menekki niin iso, minkä vuoksi se joudutaan pakasteena myymään, mutta vähän hankalassa paikkaa kyllä. Toivottavasti löytyy!
PoistaOkei no pitää kattoo ensi kerralla pakasteiden puolelta! :) Ihan ihme homma tuo kun yhtäkkiä ei enää kelpaakaan se sisäelinseos..
PoistaSe on kyllä tympeää kun yhtäkkiä lakkaa kelpaamasta. :/ Raku aikoinaan lakkasi yhtäkkiä syömästä kanankauloja, nyt syö sen sijaan jauhettua broilerinsiipeä. Nora heitti yhtäkkiä pois broilerinsydämen syönnin, maistuu enää vain yhtäaikaa possunsydämen kanssa, ei paljaaltaan (possunsydän maistuu). Noran kanssa ollaan aina tapeltu maksan kanssa, ei kelpaa paljaaltaan ja sisäelinseoskin huonosti (pitää sekoittaa muun ruuan joukkoon vähissä määrin). Nora saa siis kalanmaksaöljyä ja pieniä määriä siseä muun ruuan sekaan piilotettuna silloin kun Hai ja Raku saavat omat kunnon annoksensa.
PoistaKoska ei saa liian helppoakaan olla. :D
Syötätkö vain näitä, vai annatko myös raksuja olla vapaana syötävänä yötä päivää? Tarvitsen todella kipeästi vastausta.
VastaaPoistaSyötän vain näitä. :)
Poistaannatko psylliumia ihan sellaisenaan jauheena purkista? oon jostain lukenut että se pitäs ensin sekottaa veteen ja sitten siitä mitata tietty millimäärä..? :D
VastaaPoistaAnnan sellaisenaan. :) Ei ole niin tarkkaa :D
PoistaMoikka! osaisitko sanoa noin suunnilleen paljonko yksi broiskun siipi ja yksi kaula painavat? yritän vähän laskelsekella tarkkoja ruokamääriä mitä annan päivässä sitten kun kissani on kokonaan raakaruokinnalla :)
VastaaPoistaJa vielä, kannattaako kanankoivista antaa myös luut vai onko ne liian isoja?
PoistaMui! Kaulan koot vaihtelee, mutta sellainen keskimääräinen paino on 40 g luokkaa. Siipi on n. 90 g. :) Koipiluuta ei kannata antaa, kovuutensa vuoksi saattaa viottaa hampaita.
PoistaVoiko kivipiiraa ja sydäntä antaa vielä erikseen jos annan sisäelinseosta pari kertaa viikossa? :)
PoistaToki! :) Kivipiiran ja sydämen tarjonnassa ei ole rajoitteita ja varsinkin sydäntä kannattaa suosia, sillä se on hyvin ravintopitoista syötävää, sisältää myös paljon tauriinia.
PoistaMoikka! Todella hyvä kirjotus. Tarkotus olis kans siirtyä kokonaan raa'alle kissojen kanssa, mut pari kysymystä ensin.
VastaaPoistaKuinka monta kertaa päivässä ruokit?
Mitä lisäaineita tms. annat ja kuinka usein?
Mä olen tosiaan kuvitellu et barffaus on toooosi monimutkasta, mut ainakin noi sun näyttää olevan ihan suht simppelit :)
Mui! Mukavaa että kisut pääsevät raakaruokinnalle ja että kirjoituksestani oli hyötyä! :) Mie annan ruokaa kolmesti päivässä (yksi ateria lihaa, yksi luuta, yksi sisäelintä (sydän, maksa tai kivipiira)). Lisäravinteina Multicat-vitamiinilisä päivittäin 1 tbl/kissa (paitsi keltuaispäivinä, joita 2x viikossa), lohiöljyä joka toinen päivä loraus/kissa ja psyllium-kuitulisää pari kertaa viikossa teelusikan kärjellinen/kissa.
PoistaRaakaruokinta voi aluksi tuntua hieman hankalalta, mutta lähtee kyllä avautumaan sitten melko pian. :)
Kuulostaapa helpolta! Enköhän mä jossain kohtaa siirry kokonaan :-)
PoistaNiin ja mä olen nyt syöttänyt aika laidasta laitaan noita mushin pötköjä ja pullia, mitkä on sellaisia mitä et suosittele syötettäväks? Ja kalkkuna on muuten sellanen mikä ei kelpaa jostain syystä kummallekkaan... :/
PoistaKannattaa tsekkailla ravintosisältöjä ja valita tuotteet, missä on enemmän proteiinia kuin rasvaa. Eläimille suunnatut jauhelihat on turhan rasvaisia kissoille, joten lihat kannattaa ostaa marketista. :)
PoistaEli esim. Lammas on huonoksi..? Se on ainakin sellanen mikä kelpaa... ja sikaa ja nautaa en edes jauhelihana syötä, eli toi lammas tais olla ainut missä proteiini-rasva suhde menee "väärin". Kivipiira, sydän, naudanmaha yms. Niitä voi sit varmaan jatkossakin tosta ostella? Oon kuitenkin töissä täs eläinkaupas ni saan henkilökunta alennusta..
PoistaAinakin eläimille suunnattu lammas. Kivipiiraa yms voi syöttää juu. :)
PoistaMoikka! Ollaan siirrytty 3kg kissan kanssa puoliksi raakaruokinnalle - toisella ruokintakerralla märkäruokaa ja toisella raakaa. Meillä tällä hetkellä märkänä Porta 21 kana ja sitä kissa saa 100g aamulla ja illalla 50g jotain lihaa, esim. hiiriä, tipuja, broilerin kaulaa, siipeä, pyrstöä, sydäntä, kivipiiraa, maksaa.. Onko 50g raakaa ihan ok 100g märkiksen ohella? Tarvitseeko minun antaa vitamiinilisää? Mietitytti myös tuon märkäruuan rasvapitoisuus, kun se on aika alhainen. Mikä on kissalle hyvä rasva, jos lohiöljyä on ruokavaliossa myös? kiitos paljon sinulle (:
VastaaPoistaMietin myös kun tuo pyrstö on niin rasvaista, kun siinä on se nahka. Eli rasvaa 40%. Onko tuo hurja määrä liikaa esim. yhdelle päivälle viikossa? Haittaako kun tässä ruokavaliossa ei ole semmoista varsinaista pelkkää lihaa, vaan kauloja ja siipiä ja tuota pyrstöä. Pitäisikö ostaa myöskin ihan lihaa?
PoistaMui! Tuolla suhteella ei tarvitse lisäravinteita kunhan teollisessa on myös vitamiinit, mutta kannattaa vaihtaa Porta johonkin rasvaisempaan ruokaan/ottaa rinnalle jokin rasvaisempi/lisätä raa'an osuutta :) Ihanaa, että teillä on hiiriä ja tipujakin ruokavaliossa! Ne on oikein hyviä ruokia ja mukavaa puuhasteltavaa. :) Kissalle hyviä rasvoja saa siipikarjasta, hiirestä ja jäniksestä kuten myös kalasta. Rasvaa toki kohtuun rajoissa, ruuassa tulisi olla enemmän proteiinia kuin rasvaa. Kalaa ei kannata antaa usein, poikkeuksena lohiöljy.
PoistaPyrstö on hurjan rasvaista, en antaisi sellaisenaan, korkeintaan jos ainakin enimmät nahat ottaa pois. Parempaa ravintoa on kaulat ja siivet. :) Hyvä olisi tarjota myös pelkkää lihaa, jotta kissa saa riittävästi B-vitamiinia. Sydän onkin erinomaista ruokaa ja sitä voi tarjota vaikka päivittäin. Siipikarjan eri osien lihoja (rinta, reisi (koipi-reisi, jauheliha (ihmisten), paistileike/suikale), filee) voi ja kannattaa tarjota ja kananmunankeltuainen on melkoinen vitamiinipommi.Puoliraakaruokinnassa varsinkin tuolla teollinen-liha -suhteella raa'an osuudessa olisi hyvä olla enemmän lihaa kuin lihaisia luita, teollisessa kun on kalsiumia niin saanti nousee melkoisen suureksi, jos raakaruuat on luisia :)
Heippis. Eikös vitamiinit jää kuitenkin aika vähälle kun märkistä saa vaan puolet normaalista? Oukei, pyrstöt siis lentää menemään (-: Tuota porttan 21 kanaa on kuitenkin semmoiset reilu 30 pussia jotka siis kestäisivät tällä meniningillä sen kuukauden enkä kehtaisi roskiinkaan viskata. Onkos tuo ihan mahdotonta jos ottaisi jonkun rasvan portan kanssa? Kiitoksia paljon.
PoistaMui! Raakaruuissakin on vitamiineja ja kivennäisaineita eikä lisäravinteita tarvita, jos raakaruuan osuus on max. 40 % ruokavaliosta. Ei tokikaan tarvitse heittää hyvää ruokaa pois! :) Mutta jos otat rinnalle jonkun täysravintoruuan ja tarjoilet, esim. 50 g päivässä portaa, 50 g jotain rasvaisempaa märkäruokaa ja 50 g raakaa. Tai jos haluat lisätä raa'an osuutta, esim laittaa suhteet toisinpäin, ja ottaa lisäravinteet käyttöön niin sekin käy oikein hyvin. :) Silloin on hyvä olla päivittäin hieman luutakin mukana, varsinkin jos porta 21 on pelkkää kanaa, siinä on portan märkäruuista vähiten kalsiumia, mistä syystä lieneekään.
PoistaHelou!
VastaaPoistaSellasta kyselisin, että kun kissani ovat paksukaisiksi päässeet raakaruokintaharjoittelun johdosta ja ovat siis saaneet liikaa ruokaa, nyt on päivä annokset tiputettu yli kahdellakymmenellä grammalla ja vielä kymmenen olisin tiputtamassa. Olisko paha jos en antaisi kanan siipeä noille ollenkaan? Antaisin sitten sllointällöin mahdolliset nahkat kokonaisesta kanasta/koivista mitä aika usein noille ostan, en tietenkään kokonaan siis! Korvaisin siis siivet pelkällä kaulalla? Ja mistä saat kissoillesi maksaa? En ole onnistunut löytämään sitä mistään...
Yello! Oijoi. Kannattaa kuitenkin siipeäkin tarjota, siinä on parempi kalsium:fosfori-suhde kuin kaulassa. Kaulat voit kuitenkin laittaa pääluuksi. :) Oletko antanut siivet kokonaisina? Niitä kannattaa tarpeen tullen pätkiä oikean annostuksen saamiseksi tai tarjota jauhettuna. Maksaa löytyy markettien pakasteosastolta.
PoistaSiivet on saatu kokonaisina meillä :) Pitää varmaan noita sitten alkaa pätkimään ja tarjota sitten pienempiä annoksia :) Kiitoksia! Tämä sun blogi on ollut hirveä apu tässä raakaruokailun opettelussa vaikka ei nyt alkuun olekkaan ihan putkeen mennyt! :D Varmasti tulen kyselemään lisää vinkkejä kun ongelmia tulee... :D
VastaaPoistaKannattaa. :) Kiva että on ollut apua! Autan mielelläni parhaani mukaan :)
PoistaKiitos mielenkiintoisesta ja asiantuntevasta blogista! Tässä kissataloudessa ollaan oltu pennuista lähtien sekaruokinnalla. Animonda Carnya märkänä, ja Applawsia sekä märkänä (täydennysravinto) että kuivaruokana. Kuivaruoan osuus on hyvin pieni. Kana tuntuu olevan kaikkien kolmen maatiaiskollin (1v 6kk, 1v 5kk ja 9kk) suosikkia, ja eri muodossa syövät raakana useampana päivänä viikossa. Sattuipa kerran vahingossa niinkin, että annoin "väärää" lihaa pakastimesta. Ihan itselle tarkoitettua poronpaistia söivät useampana päivänä peräkkäin, ja vasta siinä vaiheessa huomasin vahingon tapahtuneen. Kallista lihaa, mutta hyvä että meni parempiin suihin. :D
VastaaPoistaKuinka usein hoidat kissojesi loishäädön? Tuota olen miettinyt pitkään, että jos siirtyy barf-painotteiseen (tai kokonaan barf-ruokavalioon), niin vaikuttaako se sisällä olevien kissojen madotukseen millään tavoin?
-MKR-
Kiva, että tykkäät! Hoho, kisuilla ollut oikein gourmetateria. :D
PoistaMie madotan kisut vain tarpeen mukaan. Tarkoituksena on ollut lähettää tänä vuonna ulostenäyte tutkittavaksi ja selvittää onko tarvetta madotukselle, edellisestä madotuksesta on pari vuotta aikaa (silloin madotus tehtiin varman päälle kun hoitoon tuli luonnosta talteen noukittu ulkokissa). Raakaruuista loisvaaraisia ovat vain pakastamaton riista, itsesaalistetut pieneläimet (kuten jyrsijät) ja järvikalat. :)
Hei ! Ajatteli kysyä että olisko mahdollista pyytää tälläinen samankaltainen luettelo, mutta niin että siitä näkyisi maanantaista sunnuntaihin mitä minäkin päivänä tarjotaan, vähän kuin lukujärjestyksen tapainen(: Itselläni on hieman hankala hahmottaa tästä miten ruoat tarjoillaan. Muuten kaikesta blogisi sisällöstä on ollut todella paljon apua ja olenkin kirjoittanut kaiken tarvittavan tiedon kissan barffauksesta itselleni yhteen isoon lehtiöön (: Kissat ja ihminen kiittää kaikesta vaivannäöstäsi ! (:
VastaaPoistaMui! Kiva, että on ollut hyödyksi! Jätin tämän meidän "lukujärjestyksen" sekavaksi, koska tarkkoja päiviä millekin meillä ei ole, mutta voin laittaa tähän kommenttiosioon esimerkin, jos se olisi vähän selkeämpi. :)
PoistaMa
Aamupala:
Molemmat: lihaa 50 g
Päiväruoka:
Haiku: broilerinkaulaa 22 g
Raku:broilerinsiipeä 26 g
Iltapala:
Haiku: broilerinsydäntä 40 g
Raku: broilerinsydäntä 60 g
Molemmat: 0,25 g merilevää, 1 Multicat, 1/4 Biozink-tabletti, pieni loraus lohiöljyä
Ti
Sama, paitsi ei lohiöljyä
Ke (maksapäivä, hieman normaalia enemmän lihaista luuta)
Aamupala:
Molemmat: lihaa 50 g
Päiväruoka:
Haiku: broilerinkaulaa 26 g
Ragnar: broilerinsiipeä 31 g
Iltapala:
Molemmat: broilerinmaksaa 35 g, merilevää 0,25 g, 1 tbl Multicat, 1/4 Biozink-tabletti, pieni loraus lohiöljyä
To (keltuaispäivä, enemmän lihaista luuta, ei Multicatia)
Aamupala:
Molemmat: lihaa 50 g
Päiväruoka:
Haiku: broilerinkaulaa 32 g
Ragnar: broilerinsiipeä 38 g
Iltapala:
Molemmat: keltuainen, kivipiiraa 50 g, 0,25 g merilevää, 1/4 Biozink -tabletti
Pe
Sama kuin ma
La (toinen keltuaispäivä)
Aamupala:
Molemmat: lihaa 50 g
Päiväruoka:
Haiku: broilerinkaulaa 32 g
Ragnar: broilerinsiipeä 38 g
Iltapala:
Molemmat: keltuainen, broilerinsydäntä 40 ja 60 g, 0,25 g merilevää, 1/4 Biozink -tabletti
Su
Sama kuin ma
Biozink on sinkkilisä ja sitä annetaan päivittäin, sitä en ole vielä lisännyt listaan kun meillä on tulossa myös D-vitamiinilisä (Professorin makeuttamaton D3 30 ug, josta 1/2 tbl/naama/vk) ja muokkaan ne sitten yhtä aikaan tuohon kunhan saan D-vitskun ostettua tässä kevään aikana. :)
Hiiri meillä on toistaiseksi pois listalta kun se on tökinnyt Haikulla ja Noralla, mutta tarkoitus olisi saada se takaisin viikkomenuun, jolloin se korvaisi yhden sydänaterian Haikulla.
Moikka! Millä laskukaavalla saat kissojesi menusta kalsium:fosfori suhteeksi 1,2:1? Kun itse laskeskelin ylhäältä, kalsiumia olisi kosolti enemmän ;)
PoistaTämän kaavan mukaan: http://pikkupeto.blogspot.fi/2014/12/vitamiinien-ja-kivennaisaineiden.html :) Miten laskit ja mitä sait tulokseksi?
PoistaOk, syy löytyikin siitä, että maukkaan siipi sisältää enempi kalkkia, kun mushin siivet! Käytän maukkaan tuotteita ja lasken saannit suoraan heidän ilmoittamien prosenttien mukaan excelillä. No mutta hyvä, olen siis laskenut tarvittavan lihaisan luun tarpeen oikein :)
PoistaTulikin jälkeenpäin mieleen, että olet varmaan laskenut Maukkaan arvoilla ja siksi luvut näyttää niin isoilta. :D Harmillisesti Maukkaan arvot ovat vanhentuneet, niissä on todellisuudessa saman verran kalsiumia kuin Mushin vastaavissa. Maukas päivitti pitkän ajan jälkeen hetkellisesti omat arvot Mushin arvoiksi, mutta on näemmä palannut syystä tai toisesta takaisin noihin virheellisiin isompiin lukuihin. Ilmeisesti, koska eivät halua kopioida Mushia eivätkä ole saaneet aikaiseksi tehdä omaa analyysia. Mikä olisi toisaalta hyvä juttu tehdä, sillä mitä useampi tarkistaa, sitä luotettavampi tulos on.
PoistaOmpas huonoa asiakashenkisyyttä Maukkaalta. Tosiaan ihmettelin, miten kahdella eri toimittajalla voi olla eri arvot samasta tavarasta! Kyseessä on kuitenkin kissan terveys.
PoistaJoo on kyllä kumma. :/ Siitä taitaa alkaa olla jo 2 vuotta kun Mush päivitti omat tietonsa.
PoistaKiitos tämä selkeytti huomattavasti(: vielä sellainen kysymys jos teen tuon broilerisekoituksen josta olet myös kirjoittanut, päteekö vitamiinilisät samalla tavalla tämän kohdalla ?(:
VastaaPoistaSinkkiä kannattaa antaa n. 2 mg/painokilo ja koska tuosta sekoituksesta tulee vähemmän sinkkiä kuin meidän perusruuasta (vähemmän sydäntä = vähemmän sinkkiä), niin annan sinkkilisää enemmän. :) Meillä sinkkilisä on sekoituksen kanssa 1/2 tbl/kisu/pv. Muuten lisäravinteet normaalisti. :)
PoistaMeillä tosin taistellaan vieläkin ton broilerin maksan kanssa. Olen sitä ihan pienen määrän sekoittanut muuten maistuvaan ruokaan, mutta silti kippoon ovat aiva jääneet, vaikka pilkon mielestäni niin pieneksi ettei pitäisi niitä edes huomata -.- Justuksella nirsoilua huomattavasto enemmän kuin Mimmulla.
VastaaPoistaOw, meillä oli sama juttu Noran kanssa, raakana oli sille sellainen hyiyäkensyö -ruoka että... :D Mikrossa kypsennetty maksa sen sijaan maistui erinomaisesti ja monilla muillakin on lähtenyt maistumaan vasta kypsennettynä. :)
PoistaTäytyy kokeilla kypsyyttää maksa mikrossa, josko alkaisi uppoamaan (: Se onkin ainut ruoka josta todella todella perso kissa nirsoilee o.o Tosin ei olla sydäntä tai kivipiiraa vielä kokeiltu, tarkoituksena olisi kuitenkin testierä ottaa mahdollisimman pian (: Raksuja (applaws chicken) kissat saa iltapalaksi ja välillä murskaan vitamiinitabletin pakasteseitin joukkoon, sekään ei muuten uppoa.. Muutoin joudun ikävästi vitamiinitabun molemmille antamaan, ajattelin kokeilla jotain vitamiinitahnaa jota voisi tassulle laittaa jolloin se on pakko pestä :D onko kokemuksia noista tahnoista? Olen zooplussan sivuilta niitä katsellut, mutta vielä on hakusessa mikä niistä olisi paras. Luin myös Feline Complete jauheesta, kumpaa suosittelisit ? (=
PoistaNorallekin menee pitkälti kaikki muu, paitsi maksa raakana. :D Raaka maksa on suurien tunteiden ruoka: sitä joko inhoaa tai rakastaa. Ilmeisesti kypsänä haju on paljon houkuttelevampi ja silloin yleensä lähtee nirsoillekin maistumaan. :)
PoistaVitamiinitahnoja ei kannata käyttää, niissä on liian pieni määrä vitskuja ja runsaasti kasviperäisiä aineita ja sokereita. Felini Complete taasen on luuttomalle ruokavaliolle. :) Multicatin voi pudottaa suuhun, jos ei ruuan seassa tai paljaaltaan maistu. Toki pitää sitten varmistaa, että kisu myös nielee tabletin. Eli suuta pidetään kiinni ja tarpeen tullen hierotaan kevyesti kurkkua, jotta kisu nielaisisi tabletin. Jos kisut stressaa tästä ja/tai et halua ryhtyä tuohon, niin voit myös siirtyä pois Multicatista. :) Multicatilla tuodaan B- ja E-vitskut sekä hieman kalsiumia. D-vitskuakin siinä on, mutta niin vähän, että lisäD tarvitaan kuitenkin. Eli voit antaa Multicatin sijaan vaikka Probalansin BE-balansia ja Calphosum D -kalsiumjauhetta. Kalsiumlisä ei ole pakollinen, voit myös ihan nostaa lihaisten luiden määrää, mutta itse pidän kalsiumlisän oikein hyödyllisenä, luiden kalsiumanalyysit kun eivät välttämättä ole luotettavat niin lisäravinteella saa kalsiumturvaa. :)
Toi vitskutabu olis muuten tosi hyvä ja Justukselle helppo antaa suoraan suuhun pudotettuna, mutta Mimmu taasen loukkaantuu kamalasti tästä tapahtumasta ja mököttää saattaakin mököttää monta päivää sen jälkeen.. Tänään kokeilin mikrossa kypsytettyä maksaa jonka pilkoin todella pieneksi (hyväkun erottaa silmällä) mutta jostain syystä ne syljeskellään silti lattialle o.o kokeillaan vielä tota maksaa kuitenkin ja toivotaan että se alkais maistumaan edes vähän :D
PoistaMeillä kuitenkin kisut saa yhden annoksen päivässä raksuja joissa on vitskut mutta se ei ihan riitä, joten joku vitskulisä olisi paikallaa (:
Oho, no sitten ei tosiaan kannata suututtaa. :DD Jopas! Voithan kokeilla myös toisenlaista kypsennystapaa, meillä tuo mikro maistui tosi hyvin, mutta keitettynä ei lainkaan. :) Ja voit kokeilla myös muita maksoja (possun, naudan. Huom. niissä enemmän A'ta kuin broilerissa ja niitä voi antaa esim. possua 20 g/vk ja nautaa 15 g/vk), tosin yleensä broilerinmaksa on maistuvin miedoimman hajunsa vuoksi. Jos ei maksa lähde maistumaan missään muodossa niin A-vitskun voi ottaa myös kalanmaksaöljystä. Paras kuitenkin olisi se maksa, siinä tulee mukavasti myös muita ravinteita samalla. :)
PoistaJos et ole vielä niin tehnyt, niin kannattaa laskea raksuista kuinka paljon vitskuja ja kivennäisaineita siitä tulee niin tiedät sitten mitä ja kuinka paljon tarvii tuoda lisää ruuasta ja lisäravinteista. :)
Onko pakastekuivatuissa 100% broilerinmaksa herkuissa samat vitamiinipitoisuudet kuin tuoreessa bmaksassa? Meillä Justukselle nämä kyseiset herkut maistuu hyvin ja olenkin niitä aina tilannut. Mimmu syö näitä vain vähän, eli ei pidä niin paljoa kuin esim pakastekuivatuist broilerinfilee herkuista.
PoistaMiten niiden raksujen vitskupitoisuuden saisi laskettua. Annamme myös kerta viikkoon kisuille pakaste seitiä. Saako kisut siitä tarvittavaa A-vitamiinia. Mimmu saa myös silloin tällöin kananmunankeltuaisen, joka onkin suurta herkkua. Justus ei koskekkaan keltuaiseen, yrittää vain peittää kipon kaikella mahdollisella :D
On, mutta koska pakastekuivatussa tuotteessa on lähes olematon määrä nestettä, sitä tarvitsee antaa vähemmän kuin tuoretta maksaa A-vitamiinintarpeen tyydyttämiseksi . :)
PoistaRaksuissa on merkitty lisätyt ravintoaineet per kg. Saat sen muutettua 10 g muotoon kertomalla luvun 0,010'llä. Sitten vain kerrot saadun tuloksen sillä määrällä mitä syötöt raksuja, esim. 40 g raksuja olisi saatu tulos * 4. :) Esim. A-vitamiini:
A-vitskua on Applaws chickenissä 23305 IU/kg eli 10 g'ssä on: 23305 * 0,010 = 233 IU.
Jos syötät esim. tuon 40 g raksuja niin siitä tulee A-vitamiinia: 233 * 4 = 932 IU.
Muutetaan IU mikrogrammaksi (joka on A-vitamiinin mittayksikkö) muuntimen (http://www.etoolsage.com/converter/IU_Converter.asp?toolsort=1500, A-vitamiinin Applawsissa Acetate-muodossa) avulla, saadaan tulokseksi 320 ug A-vitamiinia 40 g'ssä raksuja. :) 4 kg kissan tarve on 63 ug/pv eli isommankin kissan kanssa tuosta määrästä raksuja/pv saatu A-vitsku riittäisi, mutta ei haittaakaan, jos haluat antaa hitusen enemmän. Seitissä ei ole juurikaan A'ta.
Otimme myös neuvostasi vaarin ja kokeilimme tota hapaitten pesua! Molemmat rakastuivat umpipähkään siihen tahnaan (käytössä kananmakuinen Virbac) ja muutaman pesun jälkeen harjakaan ei enää niin kamalalta tunnu! ((:
VastaaPoistaOho, tosi hienoa että teillä maistuu Virbacin tahna! Meillä sitä inhosi kaikki. :D
PoistaAika jännä :o Meillä sitä syötäisiin suoraan tuubista vaikka koko tuubi kerralla :D Onneksi tahna maistuu niin harjakaan ei tunnu niin epämiellyttävältä (:
PoistaMeillä testattiin Virbacin kalatahnaa, tiedä sitten onko isoa eroa kanatahnaan. :D Hampaidenharjaus on tosiaan moninkerroin mukavampaa kun on maistuva tahna. :3 Meillä tykätään tosi paljon Petosanista ja Raku ja Haiku arvostavat kovasti kun saavat lipaista hieman tuubinsuulta ennen harjauksen aloittamista.
PoistaItse annan kisujen lipaista tahnaa hieman harjauksen jälkeen, muutoin saattavat olla hieman närkästyneitä, mutta tahna toimii eräänlaisena herkkuna harjauksen jälkeen :D
PoistaHei!
VastaaPoistaMinua mietityttää nuo kanan pikkuiset luut, voiko niistä olla vahinkoa kissalle? Voiko ihan ihmisille tarkoitettuja kanankoipia esimerkiksi antaa kissalle? Voi olla, että tästä on blogissasi keskusteltu, mutta olen uusi lukija, ja näitä kommenttejakin on niin paljon, etten huomannut äkkiseltään, että tästä olisi keskusteltu.. :)
Kiitos, jos viitsit vastata, pennun raakaruokinta olisi etenemässä luisempaan suuntaan, niin mietin saako normikaupasta kissalle sopivaa luista lihaa.
Mui!
PoistaBroilerinkaula ja -siivet ovat pehmeitä luultaan, kissa saa ne syötyä leikiten ja ilman vahinkoa. :) Koivessa taasen on vahvempaa luuta, mikä saattaa viottaa kissan hampaita, joten en suosittele tarjoamaan. Normikaupoista, ainakin citymarketista, saa pakasteosastolta broilerinkaulaa Best-In -merkkisenä ja jos oikein muistan, kilohinta on halvempaa kuin Mustin ja Mirrin Maukas-sarjalla. ;) Minun on pitänyt jo pitkään ostaa Best-In -kauloja, mutta aina vanhasta tottumuksesta ostan Mustista ja Mirristä.
Mukavia raakailuhetkiä! :)
Kiitos BARF-tietoudestasi, korjailen niiden aavulla kk käytössä ollutta 100% raakamenua :) Miten lasket oikean määrän broiselinsydäntä ja broilerinmaksaa kissapainoa kohden kerta-annoksiin? Miksi et suosittele kissoille nautaa tai sikaa? Miksi et syötä kissoillesi kalaa?
VastaaPoistaIhanaa, että kisusi on päässyt kokonaan raa'alle! :) Broilerinsydäntä ja -maksaa en laske painokiloa kohden, vaan sydän on mukana runsain määrin sen sisältämän raudan vuoksi ja tuolla määrällä maksaa täyttyy kissan A-vitskun tarve moninkertaisesti, samalla kisu saa paremmin käyttöönsä myös muita maksan ravintoaineita.
PoistaNautaa, possua ja muita isoja eläimiä en suosittele, koska ne eivät vastaa kissan luontaisia saaliseläimiä. Lisäksi niiden biologinen arvo (proteiinin sulavuus ja hyödynnettävyys) ovat siipikarjaa heikompia. Kalan biologinen arvo vastaa pitkälti siipikarjaa, mutta koska kalakaan ei vastaa kissan luontaisia saaliseläimiä, kalaa kisut saavat meillä vain harvakseltaan. Poikkeuksena multiallergikko Nora, jonka ruokavalio koostuu kalasta ja porosta. :)
Kun kaupasta ostaa pakasteena lihaisia luita, niin miten siitä saat noin tarkkaan punnittua ruokakuppiin?
VastaaPoistaSiihen tarkoitukseen kannattaa hankkia keittiö-/talousvaaka, tosi näppärä apu lihojen pilkkomisessa ja pussittamisessa! :)
PoistaHei kiitos kaikista vastauksistai! Ok, ehkäpä koitan punnaa noita lihaisia luita 10g ja 5g palasiin jollain ilveellä ja pakastaa takasin niin, ettei ne liimaudu toisiinsa kiinni...
PoistaMie pakkaan takaisin pakastimeen 3 pv lihainen luu -ateria -pakkauksissa, jolloin koko satsin voi sulattaa kerralla ja säilyttää sitten sen 3 pv jääkaapissa. Helpottaa tuota irrottamista, vaikkakin ainakin Best-In -kaulat (mm. Citymarket myy) irtoaa varsin helposti toisistaan muutoinkin. :)
PoistaMistä ostat hiiriä?
VastaaPoistaHiiriä ostan viereisen paikkakunnan yksityisestä eläinkaupasta tai kiertävästä raakaruoka-autosta Vauhti-Raksusta. Tukisin mielelläni viereisen paikkakunnan liikettä, koska siellä hiiret ovat liikkeen omistajan omasta kasvatuksesta ja sieltä ostaessa tukisi paikallista yritystoimintaa, mutta harmillisesti Vauhti-Raksun hiiret ovat sen verran halvempia, että hiiret tulee nykyään aina otettua sieltä. :/
PoistaHei! Tiedätkö on maksimisaanti A-vitamiinille? En löydä mistään ja tuun kohta hulluksi tän kanssa! :D
VastaaPoistaVaarallinen yliannostus täyttyy kun syöttää yli 100-kertaisen määrän viralliseen tarpeeseen nähden pitkällä aikavälillä (esim. virallinen tarve 4 kg kissalle on 64 µg/pv, joten vaarallinen annostus olisi 6400 µg/pv. Broilerinmaksassa on 9 747 µg/100 g, possun 15 200 µg ja naudan 19 674 µg.
PoistaTurvallista ylärajaa ei siis ole helppo saavuttaa, se vaatisi maksan olemisen vuosia pääruokana. :) Yhdessä tutkimuksessa kissat söivät maksaa pääruokana 3 vuoden ajan ilman vaikutusta. Normaalilla ruokinnalla ei siis ole yliannostuksen vaaraa, mutta toki jokin raja kannattaa vetää. Itse pitäisin kattona 10-kertaista määrää eli 4 kg kissalle 70 g broilerinmaksaa/vk. Meillä syö 4,5 kg kisut 35 g/vk. :)
Hei, ensimmäinen kissanpentumme on nyt 16 viikkoinen. Haluaisin aloittaa tällä meidän herralla raakaruokinnan. Tällä hetkellä hänellä on nappulaa koko ajan tarjolla, annan kolmesti päivässä pennuille tarkoitettua märkäruokaa. Joinakin päivinä olen korvannut märkäruoka-aterian broilerin rintafileellä (silloin laittanut joukkoon yhden Multicatin kasvattajan ohjeistuksen mukaan).
VastaaPoistaMitä kaikkea kuuluu ottaa huomioon pennun raakaruokinnassa? Voinko vain vaihtaa märkäruoan raakaruokiin? Pentu kuitenkin on jo tottunut ainakin broilerin rintafileeseen. Kannattaako silloin myös nappulakin jättää kokonaan pois?
Olen muutaman päivän aikana kolunnut nettiä ja löysin tämän sinun blogin. Täältä olen löytänyt niin moneen kysymykseen vastauksen, joten kiitos sinulle!
Ja vielä mikä on lisäravinteiden laita? Et itse maininnut Multicatia raakaruokavaliossa. Se ei taida riittää jos kissa on pelkällä raakaruokinnalla?
PoistaMoikka! Onnea uudesta perheenjäsenestä ja ihana kuulla, että pieni on pääsemässä raakaruokinnalle! :) Broilerin rintafileen sijasta kannattaa kasvavalle pennulle antaa energiapitoisempaa reisilihaa. Toki totutusvaiheessa parempi antaa rintafilettä sen vatsaystävällisyyden vuoksi.
PoistaPennulle raakaruokinta on sama kuin aikuisellekin, mutta määrä on painoon nähden isompi (ei rajoiteta, ellei ala lihomaan) ja lisäravinteet lasketaan oletetun aikuispainon mukaan. Voit vaihtaa suoriltaan, mutta vatsaystävällisempää on vaihtaa hissukseen. Nopea muutos voi laittaa herkemmän masun sekaisin. Nappuloistakin voi heti luopua ja alkaa tarjota täysipainotettua raakaruokaa eli lisät mukana. :)
Kiva kuulla, että julkaisuista on ollut hyötyä! Multicat ei tosiaan riitä, kannattaa lukea noita meidän blogin oikeasta laidasta löytyviä linkkejä, siellä on ohjeita ja esimerkkejä lisiin. :) Multicat on mainettaan huonompi, sillä se ei täytä esimerkiksi jodin ja sinkin tarvetta. Lisäksi se on todella kallis. Multicat vs muut -lisät vertailusta voit lukea enemmän tästä: http://pikkupeto.blogspot.fi/2016/04/kokeiluja-ja-muutoksia.html