Hassua,
miten raakaruuan ravintoarvojen analysointi voi olla niin hankalaa.
Maukkaalla tuntuu olevan sen kanssa erityisiä vaikeuksia, sillä nyt
on jo ainakin toinen kerta kun ravintoarvot muuttuvat, jotkut jopa
rajustikin.
 |
Uusi ilme, osassa myös uudet ravintoarvot |
Vuonna 2012 pidin vielä Maukasta laadukkaana ja luotettavana
merkkinä. Lihat olivat vähärasvaisia, kissalle ihanteellisilla
arvoilla ja hinta kaiken lisäksi halpaa. Tammikuussa 2013 eräs kaunis päivä pötköjä pilkkoessani otin
tylsyyttäni pitkästä aikaa tuoteselosteen tutkinnan alle ja
huomasin, että käsittelemissäni lihoissa oli rasvaisuus yhtäkkiä
huomattavasti entistä isompi! Varmistin vielä asian aikoinaan
Mustista ja Mirristä mukaan ottamastani lehtisestä ja siellä
tosiaan monien pötköjen rasvaisuus oli alempi kuin niissä, mitkä
olin juuri paloitellut pakkaseen. Kävin tutkimassa Maukkaan
kotisivut, eikä siellä ollut mainintaa ravintoarvomuutoksista.
Muutos oli siis tehty kaikessa hiljaisuudessa, minkä vuoksi
menetinkin luottamukseni kyseiseen merkkiin. Virheet ovat
inhimillisiä, mutta se, että niistä ei uskalleta kertoa oma-aloitteisesti ja
toimitaan asiakkailta salassa, on minusta väärin. Otin yhteyttä
asiakaspalveluun ja kysyin syytä muutoksiin. Vastaukseksi sain, että
ravintoarvot oli arvioitu väärin ja laskettu uudestaan, nyt ne vastasivat Muschin
(nykyinen Mush) ravintoarvoja. Maukas ja Musch käyttivät samaa
tehdasta ja tuotteetkin olivat perusruuissa samat, joten ei ihmekään,
että ravintoarvotkin olivat silloin samat. Ihmettelin silti suuresti,
miten tätä ei oltu aikaisemmin ihmetelty ja tutkittu valmistajien
toimesta. Broilerin sisäelinseoksen rasvaisuus meni ihan
ihmeelliseksi, se tippui jopa niin alas, että kaikki siinä käytetyt
raaka-aineetkin olivat rasvaisempia. Kyselin tähänkin syytä, että
miten kolmen sisäelimen sekoitus voi alentaa rasvaisuutta jopa alle
yhteen prosenttiin kun sekoituksessa käytetyt elimet ovat
rasvaisuudeltaan 4-9 %. Maukkaan henkilö ei tähän osannut vastata
ja sanoi laittavansa viestin eteenpäin tehtaalle ja ilmoittavansa
sitten kun kuulee vastauksen. Sitä ei tullut.
No,
elämä jatkui. Meillä siirryttiin käyttämään ihmisille
suunnattuja jauhelihoja, joissa rasvaisuus ja laatu olivat
eläimille suunnattuihin jauhelihoihin nähden paljon parempia (laadustakin myöhemmin
kyselin sekä Mushilta että Maukkaalta, että onko lihojen laatu
sellainen, että teoriassa voisi syöttää ihmisellekin. Mushilta
tuli jyrkkä kieltävä vastaus ja Maukkaalta ympäripyöreä).
Tänä
vuonna Maukkaan tuotepakettien ulkonäköuudistuksen myötä
ravintoarvotkin kokivat TAAS uudistuksen. Hyppyjä on niin ylös kuin
alaskin, joissakin radikaalisti. Broilerin sisäelinseoksen
rasvaisuus sentään kuulostaa nyt järkevämmältä, mutta esim.
sydämen ja ainakin kalkkunan luisen jauhelihan kanssa saan taas vain ihmetellä. Vaikka
joissakin jauhelihoissa saattaa kuulostaa nyt rasvaisuus hyvältä, en silti suosittele
syöttämään. Koska tuotteiden ulkonäkö ei esim. jauhelihojen
kanssa ole muuttunut miksikään, olen hyvin skeptinen roimasti
laskeneen rasva-arvon todenperäisyydestä. Mutta ei pelkästään
Maukasta syyttäminen, myös Mushilla on muuttuneet ravinto-arvot. Maukkaan ja
Mushin ravintoarvot kuitenkin poikkeavat hieman toisistaan, kuten alemmasta kuvasta näkyy.


Kun huomasin muutoksen, kävin myymälässä Maukkaalta useammasta tuotteesta ravintoarvot läpi. Meillä Maukkaalta käytetään vain broilerinsydäntä, kivipiiraa sisäelinseosta, kaulaa ja siipiä (kokonainen ja jauhettu), mutta uteliaisuuttani kävin muutkin siipikarjatuotteet läpi. Valitettavasti en enää muista kaikkien arvoja ja oliko niissä muutoksia (kivipiirassa ei ollut, mutta toisaalta paketin ulkonäkökin on vielä vanha eli nähtäväksi jää ja siivissä ei ollut kuin korkeintaan 0,10 % heitto eli ei merkittävä). Kaulaa en muista, mutta taisi olla muutosta? Kalkkunan luisessa jauhelihassa oli kuitenkin sen verran iso heitto, että se jäi mieleen, vaikkei meillä sitä syötetäkään. Maukkaan kotisivuilla ei vielä näy uusia ravintoarvoja eikä siellä nähtävästi ole vielä mainintaakaan viime vuonna myyntiin tulleista kuutiotuotteista (jotka ovat tismalleen samanlaisia kuin toisen valmistajan raakaruokakuutiot....?).