maanantai 20. heinäkuuta 2020

Astmakontrolli

En muistanutkaan sanoa siinä kaiken Nora-huolen keskellä, että spesialisti-eläinlääkäriasemalle lähti mukaan myös Koda. Tämä eläinlääkäriasema on samassa kaupungissa kuin vakieläinlääkärimmekin ja olin varannut Kodalle astmakontrolliajan vakkarillemme ensi perjantaiksi jo hyvän aikaa sitten. Meiltä on matkaa kyseiseen kaupunkiin 100 km, joten Noran aikaa varatessa kysyin voisiko Kodan ottaa kontrolliin heille, pääsisimme vähemmillä ajoilla. Tämä onnistui, kisut menisivät tosin eri lääkäreille.

Automatka oli taas supertylsää, mutta voi sitä riemua kun poitsu pääsi ulos kopastaan mikrosirunlukua/potilastietojen keräystä varten! Sen jälkeen Koda ei enää koppaan mennytkään, vaan kun Noran tutkimusten aika koitti, Koda oleskeli mumminsa sylissä koko ajan kehräten ja välillä kommentoiden. Lopulta poitsu meni kuitenkin takaisin koppaansa, mutta halusi jatkaa tarkkailua ja kommentoimista kopan suulta.

"Hei tätiii, mieki täällä! Mitä noi kaikki jutut tekee?"

Noran jälkeen jouduttiin odottelemaan hetki odotustilassa ennen Kodan vuoroa, sen aikaa poikakin oleskeli kopassaan. Päästessämme röngtenhuoneeseen ja kopasta pois tottumaan tilaan, sama kehräys jatkui ja henkilökuntakin sai osansa taitavista leipurinotteista. Viimeinkin, huomiota kivoilta tädeiltä!

Röngtenkuvat olivat siistit, mutta koska maaliskuista kuvaa ei ollut nähtävillä, vertailua ei tokikaan voitu tehdä. Lääkitys pysyy ennallaan toistaiseksi ja eläinlääkäri aikoi lähettää kuvat vakkarillemme. Myös minulle, mutta ei ole ainakaan vielä tullut.

Tällä asemalla on AeroKat valikoimissaan. Ei ole kuitenkaan tietoa onko kammion pituudella eroa tehokkuudessa (AeroKat vs. ihmisten babyhaler, mikä meillä nyt on). Kodalla on edelleen ollut kerran kuussa yskäkohtaus, vaikkakin paljon lyhytkestoisempi kuin ennen lääkitystä. Varasin varalta poitsulle Aeron, onpahan ainakin yritetty. Saan sen ensi viikolla kun mennään Noran kanssa silmäkontrolliin. 

8 kommenttia:

  1. Kivaa, kun lääkärissä menee hyvin. :) Tsemppiä jatkoon!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suuri helpotus on kun kisu käyttäytyy hyvin ja kontrolli näyttää hyvältä! :) Käytävällä oli jonkin verran huonostikäyttäytyviä koiruleita, mutta nekään ei suuremmin häirinneet. Tosin yhtä piti pyytää siirtymään kun sydämenkuuntelun kohdalla alkoi poitsua vähän häiritsemään kun ääntely jatkui ja jatkui siinä melkein oven takana.

      Poista
  2. Sydänten vallottaja ♥ Hienoa käytöstä lääkärillä. Ja onneksi heillä oli myös hyvää kerrottavaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikin puolin hyvä oli reissu, vaikka matkaa taas tulikin ♥

      Poista
  3. Minullakin on astmaatikkokissa, jolla on nyt ollut muutaman viikon AeroKat käytössä ja tuota ennen BabyHaler viime vuoden loppuvuodesta aloitetusta lääkityksestä asti. Suosittelen AeroKatia ihan vaan sen pienen koon ja kissan kuonoon sopivan maskin vuoksi.

    Enpä muuten tiennytkään, että keuhkoröntgeniä käytetään kissojen astmassa. Ihmislääketiedettä tunnen jonkun verran ja sillä puolella keuhkokuvilla on merkitystä lähinnä muiden sairauksien poissulkumielessä. Omasta kissasta on joskus aiemmin otettu keuhkokuvat ja tehty nielun/kehkoputkien tähystyskin pariin otteeseen oireiden taustan selvittämiseksi. Lääkitys kuitenkin aloitettiin, vasta kun itse tajusin (ihmislääketiedettä tuntevana) ehdottaa hoitokokeilua inhaloitavalla kortisonilla. Ja sehän tepsi. Toivottavasti teilläkin päästään vielä oireettomaan tilanteeseen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on kyllä näppärä nyt kun mekin se saatiin! :) Ei mene enää suuaukko silmien päällekin toisin kuin babyhalerissa.

      Mielenkiintoista! Kissoillakaan keuhkoröngten ei ole sataluotettava, vaikka se onkin osa perustutkimuksia diagnoosia tehdessä. Astmakissalla voi olla puhtaat keuhkokuvat ja toisaalta löydökset eivät aina johda lääkitykseen. Kodalla oli astmamuutoksia keuhkoissa, mutta veriarvot olivat ok. Normaalisti eläinlääkäri ei olisi niillä perustein ja yskän harvuuden (1-2 krt/kk) vuoksi aloittanut lääkitystä, mutta Kodan täyssisko menehtyi astmakohtaukseen 1,5-vuotiaana samoin vähin oirein mitä Kodalla on ollut, joten lääkitys aloitettiin. Ja vaikka yskäkohtauksia on yhä tullut (vaikka juurikin pienemmissä mitoissa), niin eritoten lääkityksen vaikutuksen on huomannut rasitussietokyvyssä, enää poitsu ei hengästy läheskään yhtä helposti! :)

      Poista