keskiviikko 22. maaliskuuta 2017

Devoted Cat Scottish Salmon

Törmäsin vastikään eräässä Facebookin kissaryhmässä Devoted-nimiseen uuteen kissanruokaan. Devoted Pet Foods on tuore, vuonna 2012 perustettu iso-britannialainen koiran- ja kissanruokaa valmistava yritys, jonka ruokia myydään Suomessa ainakin netin kautta toistaiseksi vain Faunattaressa. Devoted-sarjaan ei harmillisesti kuulu märkäruokaa, mutta yllättävästi kuivaruokaa kissoille on tarjolla sekä siipikarjana (Free Run Chicken) että kokonaan kalana (Scottish Salmon)!

Sekä kissanruoka-, että lisäravinnepuolella monet tuotteet ovat olleet viimeisen parin vuoden sisään muutosten kourissa, mikä on allergikkojen näkökulmasta hankala asia. Nora on pystynyt tähän asti syömään allergioidensa vuoksi vain yhtä kuivaruokaa, Thrivea, sillä tyttö pystyy syömään ainoastaan kalakuivaruokaa ja myös merileväallergia rajoittaa suuresti valikoimaa. Kuivaruoka on ollut iso taloudellisen ja tasapainoisen ruokavalion turvaava apu. Jos Thriven reseptiä muutettaisiin esimerkiksi jodinsa osalta, Nora ei ehkä enää pystyisi syömään sitä.

Olin riemuissani huomatessani, että sen lisäksi, että Devoted Cat Scottish Salmon on eläinperäisyydeltään kokonaan kalaa, se ei myöskään sisällä lainkaan merilevää tai muutakaan tiettävästi Noran allergialistalle kuuluvaa! Siinä on myös vähemmän hiilihydraatteja kuin Thriven kalassa (Thrive n. 21,5 %, Devoted n. 10,5 %). Olisi mahtavaa, jos saisimme varmuuden toisestakin sopivasta kuivaruuasta ja voisimme ehkä ottaa sen jopa aktiivikäyttöön, tavoitehan on mahdollisimman eläinperäinen ruokavalio lihansyöjän ollessa kyseessä.

Devotedin kilohinta on Thrivea kalliimpi (+ toimituskulut 2,90 €) ja Faunattaren minimitilausraja 15 € käytännössä pakotti ostamaan heti kerralla isomman, 1.5 kg, pussin. Onneksi äitini lupasi ostaa ruuan pois omille kisuilleen, jos se ei sopisikaan Noralle. 


Devoted saapui meille viime viikon torstaina ja se oli pakko testata heti! Haikua ja Rakua harmitti kun ainoastaan Nora sai maistaa herkullisen tuoksuisia raksuja ja Haiku söikin lohtukanaherkut normaalia napakammin, myöhemmin tuhoten ensimmäistä kertaa 4-5 vuoteen talouspaperirullaa.

"Turhauttaa!"

Raksujen maistuvuus on ollut erinomainen eikä allergioireita ole näkynyt! Nora reagoi sopimattomiin ruokiin yleensä vuorokauden sisään ensimmäisestä syönnistä, joten näin pitkän ajan jälkeen voimme jo huokaista helpotuksesta lähes varmasti. Vaikka katsoinkin raaka-aineluettelosta, ettei siellä näy mitään epäsopivaa, aina voi tulla yllätyksiä. Etenkin kun raaka-ainelistan hännille kuuluu myös pieniä ylimääräisyyksiä. Eihän Noralle sopinut Catz Finefood Purrr hypoallerginen lohi -märkäruokakaan, vaikka se ei sisällä muuta kuin lohta, lisättyjä vitamiineja ja kivennäisiä sekä inauksen hamppuöljyä.

Vasemmalla puolella Thrive Salmon & Herring, oikealla Devoted Cat Scottish Salmon

Haiku: "Jätä mulle vähän, pliiiis. Raku ei jättäny."

Meidän kulutuksella tuo 1,5 kg on kuitenkin turhan iso pussin kooksi. Kalapohjaisten kuivaruokien rasva härskiintyy muupohjaisia nopeammin niiden suuremman omega 3 -pitoisuuden vuoksi ja suositeltu syöttöaika purkin/pussin avaamisesta onkin vain 2-3 vk kun taasen esim. kanapohjaisessa se on n. 4-6 vk, molemmissa puhuttaessa luontaisilla säilöntäaineilla säilötyistä ruuista. Näihin aikarajoihin en ole löytänyt tutkimustietoa väitteiden tueksi, mutta meidän kokemuksen mukaan on pitänyt hyvin paikkansa. Säilytän raksuja jääkaapissa käyttöiän pidentämiseksi ja Thriven 800 g purkki kestää meillä n. 1,5 kk. Monesti lähestyttäessä ihan purkin loppua Noran ruokahalu vähenee, sillä raksujen tuoksu alkaa olla ummehtunut.

1,5 kg pussi kestää tottakai lähes tuplaten kauemmin, joten laitan osan ruuasta pakkaseen.

Devoted-lohiraksuja ja Cosman lohimärkää

"Jätä pliis tällä kertaa ees jotain! Vaikka murunen!"

Thrive ja Devoted ovat sisällöltään hyvin samanlaisia. Yhteistä monien raaka-aineiden lisäksi on esimerkiksi, ettei niissä ole lisättyä jodia. Lisät pysyvät siis samana kuin Thriven kanssa. Oleellisin ero hiilihydraattien lisäksi on, että Devotedissa on huomattavasti enemmän omega 3:a kuin 6:tta kun taasen Thrivessa se on toisinpäin.

Alle viikon kokeilun jälkeen on vielä vaikea sanoa tuleeko Devoted korvaamaan Thriven ja missä määrin, mutta ainakin vaihteluksi se tulee ehdottomasti jäämään. Thriven reseptimuutokset ei ole enää mörkönä matkassa.

Thrive Salmon & Herring

Valmistusaineet: kuivattu lohi (26%), kuivattu silli (20%), tuore lohi (17%), bataatti, kuivattu peruna, lohiöljy (6%), lohikastike (2%), hernekuitu, vitamiineja ja mineraaleja.

Ravintotiedot: raakaproteiini 39%, raakarasva 17%, raakakuitu 2%, raakatuhka 11,5%, omega-6-rasvahapon 3,7%, omega-3-rasvahapon 1,9%, kalsium 2,7%, fosfori 1,7%

Lisätyt ravintoaineet: RAVITSEMUKSELLISET LISÄAINEET: A-vitamiini (retinyyliasetaattia) (21635 IU/kg), D3-vitamiini (kolekalsiferoli) (1730 IU/kg), E-vitamiini (alfa-tokoferoliasetaatti) (82 mg/kg). HIUKKASAINEITA: natriumseleniitti 0.64 mg/kg, rautasulfaattimonohydraatti 240 mg/kg, kuparisulfaattipentahydraatti 19 mg/kg, mangaanisulfaattimonohydraatti 90 mg/kg, sinkkisulfaattimonohydraatti 267 mg/kg. AMINOHAPPOJA: L-Carnitiini 480 mg/kg, DL-metioniini 1865 mg/kg, tauriinipitoisuus 2385 mg/kg.

Devoted Cat Scottish Salmon

Valmistusaineet: 34 % tuore lohi, 34 % tuore siika, 13 % kuivattu silli, bataatti, 8% kuivattu lohi, 1 % lohiliemi, sinimailanen, hernekuitu, mineraalit, vitamiinit, yucca, karpalo, kehäkukka, anis, sarviapila

Analyysi: Proteiini 46 %, öljyt ja rasvat 21 %, Kuitu 2 %, hehkutus-jäännös 11,5 %, Omega 6 0,89 %, Omega 3 5,03 %

Lisäravinteet: A-vitamiini A 21600 IU, D3-vitamiini 1730 IU, E-vitamiini 80 mg, Sinkkisulfaatti(monohydraatti) 267 mg, ferrosulfaatti (monohydraatti) 240mg, magnaanisulfaatti (monohydraatti)30 mg, kuparisulfaatti (monohydraatti) 19 mg, natrium 0,64 mg, tauriini 2400mg/kg, L-Carnitine 250mg

23 kommenttia:

 1. Ihana että Noralle löytyi toinen raksu! (Yhdessä kuvatekstissä on mainittu Raku vaikka on Nora) :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä! Mutta meni siinä kauan. :D

   Kuvassa mainittu Raku, sillä Haiku kävi ensin katsomassa olisiko Rakulta jäänyt mitään. Istuu tuossa Rakun paikalla. :)

   Poista
 2. Hienoa, että löytyy sopiva vaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin! Ja näyttäisi siltä, että Nora on kasvattamassa leukakarvojaan takaisin. ♥

   Poista
 3. Kiinnostavan kuuloinen ruoka, hienoa että löytyi sopiva kakkoskuivamuona niin ei tarvitse olla pelkästään thriven varassa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todella helpottavaa, onneksi Faunatar alkoi myymään tuota. :)

   Poista
 4. Huippua, että sopiva kuivaruokavaihtoehto löytyi :)

  VastaaPoista
 5. Voi Haiku-parka, kun ei pääse edes maistamaan :D
  Mutta hienoa, jos löytyi uusi ruokavaihtoehto!

  VastaaPoista
 6. Kiva, että löytyi sopiva kuivaruokavaihtoehto! Tätä ei tosiaan ilmeisesti ole ollut kauaa Suomessa saatavilla, meillekin tulossa tämä merkin ruokia maistettavaksi - tosin yhteistyön merkeissä. Saa nähdä mitä meillä tykätään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin miekin luulen, kuulin tuotteesta ensimmäisen kerran vasta tämän vuoden puolella. Onneksi Faunatar otti kopin tästä tuotteesta ja toi Suomen markkinoille. :)

   Poista
 7. Onnea sopivan ruoan löytymisestä! Täytyypä meilläkin testata. Thriveä meillä on ollutkin ja luonnollisesti viljattomia muutkin kuivaruoat. Joskus tosin on jotain riisillisiä eksynyt tarjouksista.

  En muuten tiennyt tuota kuivaruoan säilymisaikaa avattuna, vaikka arvasinkin ettei voi olla kovin montaa viikkoa. Kiitos, taas opin uutta :) Tosin meillä kaikki kolme syö raksuja niin 1,5-2kg pussi on kyllä tyhjä säilyvyysaikojen sisälläkin.
  Ollaan muuten Melvinin kanssa menossa lauantaina kissanäyttelyyn. Tuntuu isolta näyttelyltä, kun 400 kissaa osallistuu per päivä! Saas nähdä miten käy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä sitä valinnanvaraa saikin odottaa! :D Kiva, että teillä on ehditty syödä ruokia noiden aikojen sisään! Minua hirvittää kun jotkut ostavat kisu(i)lleen säkkikokoja, jotka kestävät käytössä useamman kuukauden. Halvemmaksihan ne isot tulevat, mutta härskiintynyt rasva on riski terveydelle ja heikentää yleiskuntoa. Hassua ja kurjaa, ettei kuivaruokien kyljessä ole mainintaa käyttöiästä avaamisen jälkeen, kun taasen märkäruuissa jääkaappisäilyvyys on yleensä mainittuna.

   Onnea kovasti näyttelyyn! :)

   Poista
 8. Jos Devotedia on hankala saada, niin mites Applaws Adult Ocean Fish & Salmon? Saa Zooplussalta, ei sisällä kanaa eikä kanaöljyä, tuoteselosteen mukaan ei myöskään merilevää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siitä puolet on kasviperäistä, joten on nou-nou. :/ Ajattelin käydä vinkkaamassa Devotedia meidän uudelle paikalliselle eläinkaupalle. Niillä on myynnissä monia eettisiä tuotteita, joten ovat toivottavasti kiinnostuneet tästäkin.

   Poista
 9. Kivaa että on löytynyt toinenkin ruoka!

  VastaaPoista
 10. Hyvältä vaikuttaa tuo kuivaruoka! Kiva kuulla suosituksia ja toivottavasti tuo teidän paikallinen eläinkauppa ottaisi ruuan valikoimaansa, jos soveltuu Noralle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saapi nähdä, nyt on pari päivää kutisuttanut. :/ Tosin Rakulla on pitkästä aikaa korvat töhnineet, joten voi olla keväästä tai muusta johtuvaa.

   Poista
 11. Kiva kuulla, että uusi ruoka sopii! Jos haluat niin voin pistää postiin 300g pusseja teille. Jos innostaa niin tutkaile miten haluaisit postitettavan eli miten tulis edullisimmaksi:) Meillä Faunatar kävelymatkan päässä! No problem! Laitan sulle s-postia, jos kiinnostaa...
  -Tidi&T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikäh, olet ihana! ♥ Postikulut itsessään ei kuitenkaan niin paljoa maksa, että se olisi esteenä. Jos alkaisin antamaan Devotedia vain silloin tällöin, niin voi hyvin ostaa kerralla useamman pussin tänne jemmaan. :) Ja toki jos tulee isommaksi osaksi, niin järkevää ostaa 1,5 kg pussi ja pakastaa osa. Mutta saapi nyt nähdä sopivuutta, eilen kutisi korvat oikein urakalla ja toissapäivänä illalla silmä meni hetkeksi umpeen ilman minkäänlaista kutinavaroitusta etukäteen, mutta nuo voivat olla myös jostain muusta kuin ruuasta johtuvia. Kutinan alettua olen varalta antanut myös Thriveä. Tänään on ollut rauhallisempi kutinan osalta, vaikka päiväruokana Devotedia (tämän ja edellisen Devoted-aterian välissä oli 2 muuta ateriaa). Seuraillaan, seuraillaan...

   Poista
  2. No voi voi, toivottavasti jotain ihan muuta ja pian ohimenevää! Vaikka tuntuu hassulta niin myös esim. uudet lelut voi hyvällä (=huonolla:)) säkällä vaikuttaa, jos niissä on käsiteltyä kangasta, jota kisu pureskelee. Mutta mutta, anytime, jos haluat niin voin laittaa postitse tulemaan pikkupusseja:)

   Poista