lauantai 2. huhtikuuta 2016

Maaliskuun ruokakulut

Julkaisin tammikuussa koosteen meidän viime vuoden ruokakuluista. Yllätyin tuolloin itsekin kulujen suuruudesta. Kulut olivat laskettuina vain ostomenojen mukaan, joten päätin kirjata todenmukaiset ruokakulut kulutuksen mukaan yhden kuukauden ajalta. 

Kuukaudeksi valikoitui maaliskuu. Yleensä käytän vaakaa ainoastaan pussittaessani ruokia annoksiksi (joko 2 pv ateria/pussi tai Haikun ja Rakun 1 ateria/pussi), mutta tällä kertaa punnitsin myös jokaisen aterian ennen tarjoilua. Tarkoitukseni oli myös laskea aterioiden hinnat ruokien tarkkojen ostopaikkojen mukaan, sillä eri kaupoissa on hieman vaihtelua hinnoissa. 

Ihan näin täsmällisenä en onnistunut pysymään joka aterialla, sillä joinakin ruokakertoina minulla oli liian kiire tai olin liian väsynyt punnitakseni ruokia ennen tarjoilua. Myöskään ostopaikkojen muistaminen ei aina onnistunut, sillä pakkasesta löytyi myös hieman vanhempia ruokia, mitä syötin maaliskuun aikana. Yleensä pyrin ostamaan sieltä missä on halvinta, mutta joskus helppous voittaa hinnan ja ostan kalliimmasta paikkaa, jos se sattuu osuvasti muiden ostojen yhteyteen. Minulla ei sattunut olemaan kaikista vanhemmista ruuista muistikuvaa millä kauppareissulla ne ovat tarttuneet mukaan, joten menin niiden kohdalla arvaamalla. Suurimman osan sain kuitenkin laskettua todenmukaisesti.

Maaliskuu 2016

Kuten näkyy, viime vuoden ostokulut näyttävätkin osuvan varsin hyvin kohdilleen kulutuksen kanssa. Rakulla on hieman isommat kulut kuin Haikulla, sillä Raku syö n. 60 g enemmän päivässä kuin Haiku. Jännitin eniten mitä Noran ruokakuluista paljastuu, sillä tytön lihapuoli koostuu allergioiden vuoksi kalliimmasta lihasta, porosta, kuin muiden. Vaikka Nora syö raksuja isona osana ruokavaliotaan, selvästikään se ei ole tarpeeksi hillitsemään kuluja muiden tasolle. Nora syö n. 50 g poroa, keskimäärin 15 g raksuja (Thrive) ja n. 21 g täydennysravintomärkäruokaa päivässä. Haiku  ja Raku taasen syövät pelkkää raakaa n. 110 g/pv ja n. 170 g/pv.

Ruokakulut ovat varsin kohtuulliset, mutta lisäravinteisiin menee iso lovi kuussa. Iso kuluerä on monivitamiinivalmiste Multicat ja toisena on Salmopet/lohiöljy. Noran lisäravinnekulut ovat Haikua ja Rakua pienemmät, sillä kalapitoisen ruokavalion ansiosta tyttö saa riittävästi omega kolmosia jo itse ruuastakin eikä täten erillistä lohiöljyä enää tarvita. Lohiöljy maksoi siis Haikun ja Rakun kohdalla n. 4 €/kissa/kk. Tämän kuun puolella pääsemme siirtymään isompaan pullokokoon, jonka myötä litrahinta laskee. Lohiöljyn unohdin muuten punnita kokonaan maaliskuun aikana  mutta silmämääräisesti sanottuna se oli aina n. 2 ml/annos. Pyrin antamaan joka päivä, mutta joinakin päivinä se jäi pois. 

Olen viime aikoina pohtinut kovasti kisujen lisäravinnepuolta ja nämä luvut herättelivät entisestään, kirjoitan aiheesta kohtapuoliin oman juttunsa.

Haiku natustaa broilerin paistileikettä

Ps. Kansallinen elintarvikkeiden koostumustietopankki Fineli on päivittänyt lukuisten ruokien ravintoarvotietoja. Päivityksen kohteeksi ovat päässeet myös monet raa'at maustamattomat broilerin ja kalkkunan osat, joten olen päivittänyt ravintoarvotaulukot ajan tasalle.

10 kommenttia:

 1. Eipä tuo nyt mitenkään mahdottoman isolta summalta näytä kun kuitenkin kolme kissaa saa ruuan tuolla summalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ruuat ei sinänsä, mutta lisien suhde ruokakuluihin saisi minusta olla pienempi. :D

   Poista
 2. Aika ison oloiset lisäravinnekulut, mutta muuten ei näytä ollenkaan pahalta Norankaan ruokakulut :)

  VastaaPoista
 3. Meillä on mennyt ruokaan 3kk aikana jo 217e..... Tosin kaapissa on vielä hirveä määrä Ruffen märkäruokia jotka on kalliita eli niitä ei varmaan ihan hetkeen tarvitse ostaa lisää mutta silti. Ihan hirveä määrä rahaa menee tuohon Rufuksen syömiseen, kun Cocon kanssa se on kuukaudessa semmoset alle 30e/kk ja ollaan vielä saatu kaksi pussia raksua ilmaiseksi :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho! Pieni ero. :D Mutta summa johtunee myös ruokatestailuista? Toivottavasti sopiva ruoka löytyy pian tai on jo löytynyt! :)

   Poista
 4. Oletpa taas tehnyt suuren työn! Mielenkiintoista luettavaa! Laskin pikaisesti (toivottavasti oikein), että viime vuoden ostokuluperusteisten kk-kulujen keskiarvo/kk olisi 124,94. Kiitos ravintoarvotaulukon päivityksestä! Täytyypä perehtyä, toivottavasti ei nykyannokset ole kovasti pielessä :-/ Kevättä kevättä!
  -Tidi&T

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vaikka työ oli iso, oli tosi mukava saada varmistus ja mielenrauha tuohonkin asiaan. :D

   Poista
 5. Huh, aika hinta! Meillä taitaa kolmen kissan ruokinta maksaa noin 50 euroa kuussa, lisäravinteineen. Pitäisi kyllä joskus ihan kunnolla laskea ruokakustannukset, tuo 50 euroa on arvio syödyn ruokamäärän ja ruoan kilohinnan perusteella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohho! Melkoinen ero. :D Saatte näemmä superhalvalla lihoja!

   Poista