perjantai 9. elokuuta 2013

Kissojen herkut

Minua häiritsee hirmuisesti mitä kaikkea ihmiset antavat kissoilleen herkkuina. Listalta löytyy sipsiä, keksiä, pullaa, popcornia, jäätelöä, ihmisten ruokaa (makaranilaatikkoa, keittoja, leipää, pizzaa...)... Olenpa jopa kuullut kissasta, joka saa päivittäin pienen tilkan kahvia.

Vaikka lemmikkiään rakastaisi kuinka, tulee muistaa, että se on eläin, ei ihminen. Se vaatii omanlaisensa virikkeellisen ympäristön ja ruokavalion voidakseen hyvin. Lällyttelyt ja hemmottelut ei ole pahasta, kunhan ne toteutetaan eläintä kunnioittaen. Tämä siis tarkoittaa, että vaatteet jätetään ihmisille, lempeä kuri muistetaan tarvittaessa, ruokavalio pidetään lajityypillisenä ja herkullisessa hemmottelussakin muistetaan oikea herkku oikeaan kohteeseen. Toisin sanoen ihmisten herkut ja ruuat jätetään ihmisille. Herkkujen varasteluakin voi ehkäistä pitämällä kissalta kielletyt ruuat ja herkut suljettavissa rasioissa.

Herkkuja annetaan arjen hemmottelussa, koulutuspalkkioina ja muuhun aktivointiin kuten herkkujen etsintään tai pyydystämiseen. Kissoja kiehtoo varsinkin rasvainen ruoka ja monilla on vastustamaton halu jakaa ruokansa vieressä tapittavan lemmikkiystävänsä kanssa. Välillä siis jäätelöstä jätetään pieni osa kissan nuoltavaksi tai leivästä murretaan pala kissan syötäväksi. Tämä voi tuntua mukavalta omistaja-lemmikki-hetkeltä, mutta ihmisten herkut tekevät hallaa kissalle. Tulee muistaa, että kissa on lihansyöjä. Kaikki mitä kissa ei pysty käsittelemään, kuormittaa kehoa turhaan. Tällaiset ovat mm. kasviperäiset aineet, laktoosi, suola, sokeri, mausteet ja teolliset lisäaineet (maku-, väri- ja säilöntäaineet). Sanomattakin selvää, että ihmisten herkut ja ruuat sisältävät liikaa ylimääräisyyksiä kissalle ja jotkut ruoka-aineet ovat jopa myrkyllisiä.

Kissalle sopivat herkut ovat eläinperäisiä. Kissa ei katso, saako se herkkuna tai palkkiona tuttua ruokaa vai "eksotiikkia". Herkkuna käy oikein hyvin esim. mikrossa kypsytetty liha (meillä rakastetaan broilerinsydäntä ja kanafilettä). Jos tahtoo vähemmän sotkua ja vaivaa, on olemassa myös kuivattuja lihoja, joita myydään jopa marketeissa. Lihojen ei tarvitse olla kissankuvalla varustettuja, vaan koirallekin suunnatut herkkupussit käy, kunhan ne ovat 100 % eläinperäistä ja lisäaineettomia. Koirille suunnatut herkut ovat yleensä isompia, mutta saksilla ne saa nopeasti kissalle sopivaan kokoon. Sisällysluettelo on tarpeen tutkia ennen ostoa, kuten eläinruokateollisuudessa yleensä, ostajia yritetään huijata. Jotkut kissoille tai koirille suunnatut "lihaisat" herkut sisältävät pääasiassa viljaa tai sitten pääraaka-aineena käytetään esim. possua, vaikka kyljessä mainostetaan herkkujen sisältävän kanaa (mitä se kyllä tekeekin, mutta ei ole pääraaka-aineena). Joihinkin lisätään myös suolaa tai sokeria. Myös tuotemerkin sisällä tuoteseloste vaihtelee, joten uutta makua ostaessa kannattaa varmistaa että se on kissalle sopivaa syötävää.

Brit Caren Let's Bite!


Itse ostan lähinnä Brit Caren Let's Bite! - sarjan kuivattuja lihoja (kana ja ankka). Kuivattua ja/tai pakastekuivattua lihaa löytyy myös mm. Hau-haulta, Primacatilta, Planet Petiltä ja Cosmalta. Lisäksi jos tahtoo esim. kuivattua kokonaista kalaa antaa, sitä löytyy mm. Maukkaalta.

Valikoimaa kun riittää, niin pidetäänhän kissan kroppa kunnossa oikeilla herkuilla. :)
Kissalle haitallisia ruoka-aineita: http://www.elainlaakari.fi/klinikat/koiraklinikka/ensiapu/trkeimpi-kissalle-ja-koiralle-haitallisia-ruoka-aineita/

2 kommenttia:

 1. Meillä on ollut Cosmalta jotain kuivalihaherkkuja, ne meni ihan hyvin kaupaksi muttei kuitenkaan olleet kissojen lemppareita. Planet Petiäkin on ollut, mutta ne haisee ihan järkyttävän pahalle mun mielestä. Tuo Brit Care kuulostaa hyvältä, pitää muistaa hankkia semmonen jos jossain tulee vastaan!

  Herkkujen kanssa en yleensä ole niin tarkka. Löytyy sekä 100% lihaherkkuja sekä ihan normaaleja kissannameja, joiden sisältöä en ole tutkinut. Meillä käytetään herkkuina myös raksuja, koska kissat tykkää niistä niin paljon että ne käy jo herkuista. :D

  Meillä kissat saa maistaa jäätelöä sormenpäästä jos haluavat, tosi harvoin kuitenkin kun me ihmisetkin syödään harvoin jäätelöä(eikä kissoillekaan tarjota joka kerta). En usko että se on iso juttu, ainakaan tässä meidän tapauksessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä Planet Petin herkut ei ole oikein maistuneet eikä Primacatin kuivalihat. Pakastekuivatuista tykkää ja samoin noista Brit care-herkuista. :) Hau-haun kuivaliha oli meillä kokeilussa ja siitä kisut tykkäsi paljon, oli vaan tosi kovaa niin uudestaan ei osteta.

   Tosi monet namimerkit sisältää kasviperäisiä aineita ja/tai sokeria, joten kannattaa olla tosiaan tarkkana tuoteselosteen kanssa. :) Meillä moni lupaavalta kuulostanut herkku on jäänyt hyllylle kun sisältä on löytynyt jotain mitä en tahdo kissoilleni antaa. Tähän kuuluu myös sianliha, mitä varsinkin natures:menu käyttää herkuissaan.

   Pienet annokset ihmisten herkkuja ei kissaa tapa, mutta en myöskään näe niiden antamista hyväksi, oli määrä kuinka vähäinen tahansa.

   Poista