perjantai 1. helmikuuta 2013

Ravintoarvotaulukoita

Vähän helpotukseksi elämään keräsin joitain broilerin ja kalkkunan ravintoarvoja taulukkoon. Käytin Finelin ravintoarvoja niin pitkälle kuin pystyin, mutta broilerin sydämen ja kivipiiran arvot hain Nutritionvalue.orgista.

Tässä vielä linkit käytettyihin osiin:

Broileri, kokonainen, nahkoineen, raaka
Jauheliha, broilerin, rasvaa 6-8 %
Broileri, rintafilee, nahaton
Broileri, koipi-reisi, nahaton
Maksa broilerin
Chicken, raw, all classes, heart
Chicken, raw, all classes, gizzard
Kananmuna kuoreton
Kananmunan keltuainen 34% kananmunan massasta

Kalkkuna
Jauheliha, kalkkunan, rasvaa 5-6 %
Kalkkunan rintafilee

Kaikki arvot on merkitty per 100 g. Broilerin ravintoarvot saa isommaksi klikkaamalla kuvaa, alkuperäisessä koossa se ei mahtunut sille varatulle alueelle. Sydämen ja kivipiiran tyhjiä kohtia en täyttänyt, sillä joko tietoja en löytänyt tai sitten en osannut tulkita varmuudella.


Broilerin ravintoarvoja


Kalkkunan ravintoarvoja


Suositellut päivittäiset määrät National Research Councilin mukaan (rasva- ja proteiiniarvot min.) 4 kg kissalle


Multicatin vitamiinit ja kivennäisaineet/tabletti


Jos haluaa muuttaa vitamiinit KY/IU (kansainvälinen yksikkö)-muotoon tai ky'n grammamuotoon, niin tässä on hyvä muuntaja.

Muokattu 2.4.2016: Finelin ravintoarvotiedot ovat päivittyneet, muokattu broilerin ja kalkkunan ravintoarvot ajan tasalle

12 kommenttia:

 1. Onpa hyvä taulukko! Onko taulukossa aikuisen kissan tarvitsemat ruokamäärät per kissan paino/metabolinen painokilo vai kuinka?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. NRC'n suosittelemat määrät on 4 kg painavalle aikuiselle kissalle. :)

   Päivitin linkin kun oli nähtävästi vanhentunut.

   Poista
  2. Suurkiitokset! :) Mielenkiintoinen ja selkeä blogi sinulla!

   Poista
 2. Hei! Haluaisin myös kehua blogiasi, paljon helposti luettavaa tietoa. Huomasin kuitenkin että KY/g muunnin linkki on ilmeisesti vanhentunut kun ei avaudu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mui! Kiva, että tykkäät ja kiitos tiedosta, oli tosiaan näemmä päässyt vanhentumaan eli nyt on toimiva linkki! :)

   Poista
 3. Hei!

  Ihanaa saada selkeitä taulukoita ja laskelmia kissan ravintoainetarpeista ynnä muusta. Nämä ovat miusta todella kiehtovia asioita ja suunnittelin joskus tekeväni samanlaisia, muttei ole aika ja energia vielä riittänyt. :) Kiitos siis tästä!! <3

  Sellaista pohdin ja kysyisin, mitenkäs nämä vitamiinit lasketaan ylipainoisen kissan kohdalla? Senhetkisen painon, vai "ihannepainon" mukaan??

  Kollipoikani ovat melko samankokoisia, paitsi että toinen painaa 4,5kg ja toinen 6kg. Painavammalla roikkuu selkeästi vähän ylimääräistä mahan alla. Kevyempi tapaus on huomattavasti vilkkaampi. Melko saman verran saavat ruokaa, aktiivisempi hieman enemmän, mutta painot ovat pysyneet näissä lukemissa. Tarkoitus koittaa hieman pienentää isomman annoksia, mutta tämä ravintoaineiden saanti vielä hämmentää. Pyrkimyksenä on siis barffaus, mutta toistaiseksi ovat saaneet osittain myös teollista märkäruokaa. Kuivaruokaa ei ollenkaan tarjolla.

  Kiitos jos ehdit vastailla!! :)

  T.Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mui!

   Ihanaa, että ovat hyödyksi! :) Ravintotarpeet lasketaan aikuisella elopainon mukaan. Laihdutus tulee tehdä hitaasti, joten voit laskea isomman nykyisen painon mukaiseksi tarpeet ja jos laihdutettavaa on paljon, niin voit vähentää lisäravinteiden annostusta kohdilleen kun painoa on pudonnut kilo tai kaksi. :) Tsemppiä laihdutukseen!

   Poista
 4. Toinen asia nousi mieleeni tässä, oletko selvittänyt kissan tauriinintarvetta? Hairahdin tilaamaan zooplussalta Felini Taurin-jauhetta. Sen jälkeen aloin pohtimaan ja selvittelemään, mahtaako raakaruokaileva kissa sittenkään kaivata lisätauriinia... :D Tuoteselosteen mukaan siitä ei kyllä haittaakaan olisi, vaan ylimääräinen tauriini poistuisi elimistöstä virtsan mukana.

  Terveisin Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kissan minimitarve tauriinille on 10 mg/painokilo/pv. Se täyttyy ruualla, kunhan antaa päivittäin tarpeeksi raakana joko sydäntä tai tummaa lihaa, toisinsanoen reisilihaa. :) Broilerin reisilihassa on tauriinia 37-169 mg/100 g kun taasen esim. rinnassa (vaalea liha) on vain 15,9 mg/100 g. Broilerin sydämessä ja maksassa on yhteensä 117,9 mg/100 g. Kalkkunan jauhelihassa (reisilihassa) on tauriinia parhaiten: 209,5 mg/100 g. :) Arvot löytyvät täältä: http://www.vetmed.ucdavis.edu/vmb/labs/aal/pdfs/spitze.pdf

   Normaalisti tauriinilisälle ei ole tarvetta, sillä ruokavalion pohjaaminen siipikarjan vaalealle lihalla tarkoittaisi sitä, että kissa saisi myös liian vähän rasvaa ja laihtuisi. Jos kuitenkin tauriinintarve ei täyty ruuasta syystä tai toisesta, silloin kannattaa antaa sitä lisäravinteenakin. :)

   Poista
  2. Kiitos!!:) Aivan mahtavaa että löytyy noin asialle omistautunut ja perehtynyt henkilö! Jos joskus päätät tehdä näistä kirjan niin olen taatusti ensimmäisten joukossa tilaamassa!! Tulen kyllä seuraamaan blogiasi kun sen nyt löysin :) Thanks!

   Päivi

   Poista
  3. Sen verran pitää korjata itseäni, että ei ole 37-169 mg mikä broilerin reisilihassa on, vaan 169 mg 37 mg heitolla. Eli vähintään 132 mg/100 g on broilerin reisilihassa tauriinia, anteeksi väärä väite. :)

   Ihanaa, että raakaruokinta kiinnostaa noin paljon! :) Katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan, mutta ainakaan ihan lähivuosina ei ole ajatuksissa kirjan kirjoittaminen. :)

   Tervetuloa lukijaksi!

   Poista